hirdetés

Mivel fűtsünk, ha elzárják a gázt?

Én egy olyan lakásban nőttem fel, ahol cserépkályhában fával fűtöttünk. A pincében vágtam a fát, aztán egy nagy zsákba raktam és a hátamon felvittem az emeletre. Majd, amikor megjött a gázfűtés, akkor édesapám hetekig nem aludt, mert nem hitt abban, hogy az oroszok megbízható gázszállítók lesznek. Akkor tudott végre nyugodtan elaludni, amikor kitalálta, hogyha nem lesz gáz, akkor vesz egy mozgatható cserépkályhát és azzal fűt majd. Wagner Ernő, a Magyar Mérnöki Kamara (MMK) elnöke gondolom ismeri ezeket a típusú félelmeket?
hirdetés

Az én történetem még ennél is szövevényesebb. Gyerekkoromban mi olajkályhával fűtöttünk. Utána következett a fűrészporos, majd a szeneskályha és csak a legvégén érkezett meg a gázkazán. A jövő pedig úgy tűnik, az okosított elektromos fűtésmód lesz.

Wagner Ernő, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke (Fotó: MKK)

Ahogy a vicc szól. Az uraság megkérdezi Jean-t, a szolgálót, hogy hány fok van a lakásban? 10 fok - feleli. És kinn, hány fok van? 4 fok – mondja Jean. Akkor engedje be azt a 4 fokot is – kéri végül az uraság. A hőszivattyú az pont ilyen, ami nem más, mint egy kifordított hűtőszekrény. Ez azt tudja, hogy 1 kWh villamos teljesítményből képes 4-5 kWh fűtésteljesítményt kinyerni. A mostani 40 forintos áramárral számolva ez azt jelenti, hogy ez a rendszer ugyanannyiért fűt, mint egy földgázos rendszer.

Nemrégiben építettem egy kis házat, még a mostani energiaválság előtt és oda már be se vittem a gázt, mert drágállottam a gázfűtés beruházási és fenntartási költségeit. Évente szerelőnek kell vizsgálnia a készülékeket, 10 évenként teljes kazáncsere, annyira agresszív anyag a gáz.

Ilyen probléma valóban van a gázzal. Égéskor vízre és széndioxidra bomlik, ami egy savas közeget alkot. Ez még csak a kisebbik rossz, mert ha kén is van a gázban, akkor kénsav is keletkezik. Nem véletlen, hogy a drágább kazánokat saválló acélból készítik.

A hőszivattyúknál nem keletkezik ilyen agresszív anyag?

A hőszivattyú pont olyan, mint egy hűtőgép, ezért égéstermék egyáltalán nincs benne. Alkatrészei viszonylag egyszerűek és nem nagyon jellemző a meghibásodásuk. Bár több évtizedes tapasztalatok még nincsenek ezekkel a gépekkel, de vélelmezhető, hogy a karbantartási költségeik ezért jóval alacsonyabbak a gázkészülékekhez képest.

A hőszivattyúkon kívül más alternatíva?

Pellett és faelgázosító kazánok jöhetnek még szóba, de ezek is segédárammal működnek. Ezért a legkritikusabb szűk keresztmetszetet az elektromos hálózatok jelentik. Ha azok nem bírják, akkor tényleg csak a fával, vagy szénnel fűthető cserépkályhák maradnak. Kitörési pont az a gondolkodás lehet, ami most hivatalosan elindult, és amiben a Magyar Mérnöki Kamara is részt vesz, a háztartási energia tárolása. Ma már nem elég megtermelni napelemekkel az áramot, hanem ezt valamilyen szinten tárolni is tudni kell. Az ökölszabály az lenne, hogy ahány kW-os- napelem rendszere van valakinek, ugyanennyi energiát tárolni is tudjon akkumulátorokkal. Ez azért nagyon fontos, mert ahogy gyarapszik a kis naperőművek száma, úgy lesz egyre nehezebb a hálózati betáplálás is. Egy szép napos időben például hirtelen nagyon megnövekedhet a hálózat terhelése. Ráadásul a napelem amúgyis növeli az általános pillanatnyi villamosenergia fogyasztást, hiszen aki egy ilyen rendszert üzemeltet, az szívesebben áll át árammal működő gépekre, mint a hőszivattyú, vagy az elektromos bojler.

A lakossági alternatívák tehát ezek, mi a helyzet az iparral?

A magyar gázfelhasználás 40 százaléka lakossági 60 százaléka ipari. A most épülő debreceni BMW gyárba már nem építenek ki gázvezetéket. A világon talán elsőként csak megújuló energiaforrással oldják meg az üzem energiaellátását. És akkor itt van a válasz arra is, hogy mi van akkor, ha az elektromos autók akkumulátorait le kell selejtezni. Egy 75 kWh-ás akkumulátorral rendelkező Teslánál, ha annak felére csökken a kapacitása, akkor már leselejtezik. Ez viszont ettől még egy családi energiatárolására kiválóan alkalmas akkumulátor.

A használt autó akkumulátorok tehát bedobhatók lehetnek háztartási energia tárolására?

Egy normál családi ház energiafogyasztása 4-6 kWh naponta. A legkisebb plug in hibrid autóba is 14-15 kWh-ás akkumulátort tesznek. Ha ennek teljesítménye a felére csökken, akkor az autótulajdonos már kivágja, mint használhatatlant, de családi házban ez a teljesítmény még bőven elegendő. Talán az eddig elmondottakból is érzékelhető, hogy minden családnál más lesz az ideális fűtési megoldás. Ezért a kamaránál ingyenes energetikai tanácsadó szolgálatot vezettünk be. Magyarország legjobb szakembereitől lehet kérdezni a honlapunkon keresztül. Eddig 300 tanácsot adtunk, de akár 3 ezer kérdést is tudunk fogadni az mmk.hu honlap segítségével. Nyugodtan kérdezzenek, szívesen segítünk.

hirdetés

Véleményvezér

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Az uniós pénzből épített fideszes lombkorona nélküli lombkoronasétány még a kormánypártiakat is összezavarta.
A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A Magyarországon dolgozó kínai kiskereskedők boldogan dörzsöhetik a tenyerüket.
Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo