hirdetés

Még ínségesebb időszakra készülhetnek a rászoruló családok a következő télen

A Belügyminisztérium március 14-én hirdette ki a 2023-as szociális tüzelőanyag-pályázatot, amelynek keretösszege a megemelkedett tűzifa árak ellenére sem emelkedett 2018 óta. Az ötmilliárdos pályázati forrás idén csak háromnegyed annyi tüzelőre lesz elég, mint tavaly, míg a rászorulók száma jelentősen megnőtt az energiaválság és a magas infláció következtében – hívja fel a figyelmet a Habitat for Humanity Magyarország. 

hirdetés

A 2011-ben indult szociális tüzelőanyag-program egy, a kimondottan szilárd tüzelést használó, rászoruló háztartásoknak szánt állami támogatás, melyre csak az 5000 főnél kisebb önkormányzatok pályázhatnak. A magyar lakosság csaknem 40 százaléka fűt fával vagy szénnel, míg ezek kizárólagos használata (tehát nem gáz- vagy villanyfűtés mellett) elsősorban az alacsonyabb jövedelmű háztartásokra jellemző. Természetesen nagyon sokan vannak közülük, akik nagyobb településen élnek, ahol az önkormányzatnak teljes mértékben saját forrásból kell kigazdálkodni a szociális tűzifaprogramot, amennyiben szeretnék segíteni a rászorulókat.A tűzifa ára az elmúlt 10 évben több mint háromszorosára emelkedett – csak a tavaly júliusi rezsicsökkentés-változás bejelentése óta idén februárig 77 százalékkal, a KSH adatai szerint. Ennek fő oka a hirtelen megnövekedett kereslet volt, mivel nagyon sokan fatüzeléssel akarták kiváltani az átlagfogyasztás feletti gázfelhasználásukat.

A Habitat for Humanity Magyarország már tavaly augusztusban arra kérte a kormányt, a Belügyminisztériumot és az Agrárminisztériumot, hogy lényegesen emeljék meg a szociális tüzelőanyag támogatására fordítandó keretösszeget. Ez sajnos nem történt meg, hanem a hatósági áras tűzifaprogramot indította el a kormány, kimondottan “nem szociális szempontból”. Így ahelyett, hogy célzottan a rászorulókat támogatták volna – akik a legkevésbé tudtak hozzájutni a hatósági áras tűzifához is –, óriási nyomás hárult az állami erdészetekre a nagy érdeklődés miatt.

A múlt héten megjelent szociális tüzelőanyag-pályázatból pedig kiderül, hogy az idei program milyen árakkal számol és, hogy a továbbra is ötmilliárdos keretösszeg mennyivel kevesebb fára vagy szénre lesz elég a következő fűtési szezonban. Ugyanis a kiírás minden évben meghatározza, hogy a különböző tüzelőanyagokat az önkormányzatok milyen egységáron tudják megvásárolni az erdészetektől. Ezek a következőképp alakultak a tavalyi kiíráshoz képest:

Ez azt jelenti, hogy körülbelül a negyedével kevesebb tüzelőt fognak majd tudni szétosztani az önkormányzatok; például, ha egy település 2 millió forintot nyer a pályázaton, abból idén 68 köbméter kemény tűzifát tud vásárolni, míg tavaly 90-et tudott volna. Így vagy kevesebb tüzelő jut minden háztartásnak, vagy a kedvezményezettek számát kell csökkenteni. Természetesen egyik helyzet sem szerencsés, amikor a fűtési költségek – és általában a megélhetés – egyre többeknek okoz gondot.

Pozitívumként elmondható, hogy a jelentkezési határidőt a megszokott nyár végi időpontról előrehozták tavaszra, és a pályázatokat május 31-ig elbírálják. Így több idő jut a beszerzésre, és akár pár hónapot száradni is tud a tűzifa (bár az ideális minimum egy év lenne).

Összességében tehát elmondható, hogy továbbra is elenyészően kevés támogatás jut az alacsony jövedelmű, fatüzelést használó háztartásoknak. A mai árak, az infláció és a megemelkedett igények mellett szinte felfoghatatlan, miért tartják ilyen alacsonyan a program keretét. Összehasonlításként, a lakossági rezsicsökkentés 2021-ben hozzávetőleg 300 milliárd forintba került az államnak, míg 2023-ra már 1500 milliárdot irányoztak erre elő.

 

hirdetés

Véleményvezér

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.
A bécsi piacokon érdemes zöldséget venni a magyaroknak

A bécsi piacokon érdemes zöldséget venni a magyaroknak

Fenekestül fordult fel a világ, amikor Bécsben olcsóbb a zöldség, mint itthon.
Hadházy Ákos titkos hangfelvételt közölt Schadl ügyben

Hadházy Ákos titkos hangfelvételt közölt Schadl ügyben

Különös hangfelvételt hozott nyilvánosságra Hadházy Ákos független képviselő, aki azt jósolja, nem sok minden változik a magyar végrehajtás korrupt gyakorlatában.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo