hirdetés

Miként ösztönzi a befektetéseket az ESG-átvilágítás az ingatlangazdaságban?

Az építőipari szoftverét Magyarországon is forgalmazó, bécsi székhelyű PlanRadar szakértői friss tanulmányukban azt vizsgálták meg, hogy az ESG-stratégiák hogyan támogatják a beruházásokat Európában, milyen módon segítik az ingatlanpiaci befektetőket a hozam maximalizálásában, valamint azt tekintették át, hogy az ágazatban alkalmazott digitális eszközök milyen szerepet játszanak a megfelelő finanszírozás biztosításában.

Figyelem! Jelentősen módosulnak a cégekre vonatkozó ESG-előírások!

Alapjaiban változtathatja meg a cégek – nemcsak a nagyvállalatok, köztük a bankok és biztosítók, hanem a kis- és középvállalkozások (kkv) – működését, hogy a jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik.

Ne maradjon le, legyen naprakész az egyik legnagyobb horderejű kérdésben!

Jelentkezzen most konferenciánkra! >>

hirdetés

Az ESG - az angol Environmental, Social és Governance szavak rövidítése - egy keretrendszert jelöl, amelynek célja, hogy a pénz- és tőkepiaci szereplők a fenntarthatóság szempontjából tárgyilagosan, számszerűen ítélhessék meg a gazdálkodó szervezetek tevékenységét a környezeti hatások, a társadalmi kérdések kezelése és a vezetői döntéshozatal területén.

Az ESG rövidítése (Fotó: Depositphotos)
Az ESG rövidítése (Fotó: Depositphotos)

A PlanRadar tanulmányának szerzői ennek megfelelően már a bevezetőben felhívják arra a figyelmet, hogy az ESG-átvilágítások célja kettős: egyrészt jól szolgálják a különböző szabályozási irányelvek átültetését a gyakorlatba, másrészt jelentős üzleti előnyökkel is járnak. A magántőke-befektetők 52 százaléka például az eszközérték növelését szolgáló stratégiaként kezeli, 50 százaléka pedig be is építette befektetési politikájába az ESG-t.

A tanulmány szerzői vezető tanácsadó cégek - egyebek között a Deloitte - kutatási eredményeire hivatkozva azt is bemutatják, hogy az ESG-átvilágítás miként teszi vonzóvá a befektetők számára az alacsony szén-dioxid-kibocsátású, a zöld ingatlanfejlesztést előnyben részesítő építőipari vállalatokat. Óriási piacról van szó, amelyen a legfrissebb becslések szerint az ESG-eszközök globális értéke meghaladja a 23 ezer milliárd dollárt.

A tanulmány egyik legfontosabb megállapítása, hogy az ESG-célok elérésére fókuszáló ingatlantulajdonosok gyakran magasabb megtérülést tapasztalnak, mint a kevésbé ambiciózus versenytársaik. Ráadásul minél gyorsabban teljesülnek a fenntarthatósági célok, annál gyorsabban hozza vissza a befektetett pénzt egy beruházás. Ez a trend egyre inkább arra ösztönzi a szakembereket, hogy a nagyobb hozam elérése érdekében beépítsék az ESG-stratégiákba az ingatlanvagyon műszaki átvilágítását, beleértve az épületek aktuális állapotának felmérését, a szükségessé váló javítások várható költségeinek áttekintését, az építési előírások teljesítésének ellenőrzését.

hirdetés

Véleményvezér

Van ingyen ebéd

Van ingyen ebéd 

Szerencsések azok, akik a román határ mellett laknak. Kedvelt élelmiszereiket ugyanannál a multinál jóval olcsóbban kapják meg a szomszédoknál.
Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.
Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi

Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi 

A szakemberek szerint beláthatatlanok a következmények.
A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében

A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében 

Magyarország népessége tényleg drámaian csökken, nemsokára Ausztria lélekszáma is több lesz, mint a miénk, de ez nem általános európai tendencia.
Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba

Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba 

A nyugati világnak az egyik legizgalmasabb sajátossága, hogy lehet hibázni, csak sokba kerül. Most pont ez történik a britekkel a Brexit miatt.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo