Klímablog

hirdetés

Egyre fullasztóbb a levegő az országban

Egyre fullasztóbb a levegő az országban

Országszerte többfelé magas a légszennyezettség a szálló por miatt.
Hamarosan rajtol a napelemes pályázat - így lehet akár 11 milliót is szerezni

Hamarosan rajtol a napelemes pályázat - így lehet akár 11 milliót is szerezni

Nagyszabású pályázat támogatja a magyar háztartásokat több mint 200 milliárd forinttal a napelemes és energiatakarékos, korszerű elektromos fűtési rendszerek kialakításában. A folyamatosan bővülő kivitelezői lista mától elérhető a hivatalos honlapon, már több mint 600 regisztrált vállalkozó közül lehet választani. A pályázatokat régiónként eltérő időpontokban, első körben december 6-tól lehet beadni - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium.
Nem tetszik a magyar vásárlóknak, ha túl messziről jön egy termék

Nem tetszik a magyar vásárlóknak, ha túl messziről jön egy termék

Egyre jobban figyelünk a környezettudatosságra.
Van, amiben Magyarországnak nem kell szégyenkeznie

Van, amiben Magyarországnak nem kell szégyenkeznie

Magyarország figyelemre méltó helyen végzett a KPMG által kiadott felkészültségi mutatóban, a Net Zero Readiness Indexben (NZRI), amely a dekarbonizációs stratégiák szerint értékeli az egyes országok teljesítményét. Olyan szereplőket szorítottunk e tekintetben magunk mögé, mint az USA, Szingapúr vagy Ausztrália. Ennél is jobban hangzik, hogy azon 5 országok egyike vagyunk, akik maximális pontszámot értek el a jogalkotás szintű intézkedések területén. A felmérésre a közelgő Glasgow-i COP26 klímacsúcs szolgáltatta az apropót, a cél pedig a transzparencia és a globális összefogás előmozdítása.
Sok magyar városban fullasztó a levegő

Sok magyar városban fullasztó a levegő

Országszerte számos településen, köztük Budapesten, tovább nőtt a légszennyezettség. Már négy településen veszélyes a levegőminőség a magas szállópor-koncentráció miatt - derül ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ által közölt adatokból.
hirdetés
Mennyire környezetkímélő, amit annak mondanak? Lezárult az országos razzia

Mennyire környezetkímélő, amit annak mondanak? Lezárult az országos razzia

A fogyasztóvédelem áprilistól szeptemberig vizsgálta a főként ruházati és háztartási-vegyipari cikkek környezetkímélő, fenntartható jellegére vonatkozó állítások valóságtartalmát.
Miért drágább az elektromos autók javítása, mint a hagyományosoké?

Miért drágább az elektromos autók javítása, mint a hagyományosoké?

A javítási előírások miatt költségesebb az elektromos gépkocsik baleseti javítása, ráadásul több a baleseteket és tűzeseteket követő utólagos költség.
Nagy befektetésre készül az Európai Bizottság

Nagy befektetésre készül az Európai Bizottság

Az Európai Bizottság pályázati felhívást tett közzé a 1,5 milliárd eurós költségvetésű uniós Innovációs Alap keretében.
Hiába veszünk energiatakarékos hűtőt, mosógépet, tévét, ha pazarlóan használjuk

Hiába veszünk energiatakarékos hűtőt, mosógépet, tévét, ha pazarlóan használjuk

A hazai fogyasztók körében a szelektív hulladékgyűjtés és az energiatakarékos égők használata számít a leginkább elterjedt otthoni környezetkímélő szokásnak. Miközben a magyar háztartásokban megtalálható hűtők, mosógépek, tévék mintegy fele már energiatakarékosnak számít, e gépek környezettudatos használata terén még bőven van fejlődési lehetőség – többek közt ez derül ki egy új, országos kutatás adataiból. A reprezentatív felmérés egyik érdekes eredménye, hogy az idősebb korosztály figyel a leginkább az energiatakarékosságra.
Megújulók Magyarországon – 2040 nagy ígéretet hoz

Megújulók Magyarországon – 2040 nagy ígéretet hoz

2040-re elérhető Magyarországon, hogy az energiafelhasználás 45 százaléka megújuló energiaforrásokból származzon - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára.
hirdetés

50 milliárdos beruházás indul Kecskeméten

Megkezdődik az első teljesen elektromos jármű magyarországi sorozatgyártása.

Tavasz után most újabb razzia jön: most ezek a gyártók készülhetnek

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) megbízásából ellenőrzik, hogy a samponok, balzsamok, hajregeneráló készítmények és hajfestékek csomagolásán joggal szerepelnek-e a "natúr", "bio" vagy "vegán" megjelölések. Tavasszal már bebizonyosodott, hogy az arckrémekre nem jellemző az ilyen minősítés. Hamarosan lezárul a zöld állítások szélesebb termékkörre kiterjedő vizsgálata is - közölte az ITM.

Nagy újítás jön a Lidlnél

A Lidl Magyarország fenntarthatósági stratégiájának részeként új termékcsaládokat tesz karbonsemlegessé és az újrahasznosított műanyagból készült háztartási árucikkek második kollekcióját is elérhetővé teszi, melyek előállítása során összesen 21,4 tonna nyers műanyagot spórolt meg.

A politikai trükközés menti meg az óriáspandákat a kihalástól?

A világ egyik legkülönlegesebb politikai gyakorlata egyértelműen a kínai „pandadiplomácia”, amelynek politikai haszna mellett komoly fajfenntartási előnyei vannak.

Zöld razzia az utakon: mire jutott a magyar autók állapotának ellenőrzése?

Szeptemberben huszonötödik alkalommal ellenőrizték egy héten át közúti mérésekkel a gépkocsik környezetvédelmi állapotát Budapesten és három vidéki nagyvárosban.

Magyarország is a szennyezők között – kemény feladat lesz a klímacélok elérése az EU-nak

Az EU az európai klímarendelettel kötelező célként tűzte ki a klímasemlegesség 2050-re történő elérését.

Elmoshatja a környezetszennyező hazai vállatok nyereségét a klímaváltozás

Elpárologhat a légszennyező magyarországi vállalkozások profitja a szén-dioxid-kvóták megállíthatatlannak tűnő áremelkedése miatt. A fenntartható működéshez kulcsfontosságú, hogy a cégek a megfelelő fejlesztésekkel mielőbb átálljanak a környezetbarát működésre. A szintlépéshez Magyarországon számos támogatás és adókedvezmény is igénybe vehető, amivel látványos költségcsökkentés érhető el.

Új szempont jött be a magyarok munkaválasztásánál

Miközben a munkahelyválasztásról hagyományosan olyan szempontok szerint gondolkodunk, mint az elérhető jövedelem, a szakmai fejlődési és előrelépési lehetőségek, a társadalmi hasznosság és a munkakörnyezet, addig a potenciális munkavállalók számára az is egyre fontosabb, hogy a munkaadójuk mennyire működik fenntarthatóan. 

2040-re új világ jön a nagy kólagyártónál

Vállalást tett a Coca-Cola HBC AG, hogy 2040-ig a teljes értéklánca karbonsemlegessé válik.

Repülőrajt: új rekordokat hozhat a zöld hitel

Az energiatakarékos új lakások térnyerését célzó Zöld Otthon Program indulása máris hatással volt a piacra: az új lakások iránt érdeklődők száma jelentősen nőtt. A következő időszakban még több új lakás épülhet, a lakásépítési kedv egyébként is erősödik.

Környezetvédelem és fenntarthatóság: hogyan működik a zöld kötvény?

A KCG Partners Ügyvédi Társulás jogi szakértői úgy látják, hogy napjainkban a környezetvédelem, illetve a fenntarthatóság olyan központi témává vált, mely egyre nagyobb szerepet kap a befektetési döntések meghozatalában is. Az ESG (Environmental, Social, Governance) egy olyan kritériumrendszer, amely figyelembe veszi a környezeti, társadalmi és vállalatirányítási szempontokat, így járulva hozzá a vállalatok fenntarthatósági tevékenységének befektetők általi megítéléséhez.

Hogyan tudunk egyszerre pénzt spórolni és a környezetet is védeni?

A globális felmelegedés okozta klímaváltozás egyre égetőbb probléma világszerte, ezért kiemelten fontos, minden lehetőséget megragadjunk a mindennapokban a károsanyag-kibocsátás csökkentésére. Miért éri meg duplán a hagyományos gépjárművek helyett a környezetkímélő megoldásokat választani? Nem pusztán a környezetünket, de egyúttal a kiadásainkat is kíméljük.

Nehéz idő vár a műanyagipari vállalatokra - a vásárlók is rosszul járnak

Az idei év meglehetősen kaotikusan alakult eddig a műanyagipar számára: az alapanyagárak drasztikusan emelkedtek, a tengerifuvar-költségek közel megduplázódtak, és a globális szállítási láncok is akadoznak. Emiatt számos műanyagipari vállalatnál likviditási gondok léphetnek fel, és a kapcsolódó ágazatokban – főleg a jelentős csomagolóanyag-hányaddal dolgozó élelmiszeriparban – a gyártók részben vagy egészében a fogyasztókra háríthatják át a költségnövekedést, erősítve ezzel az amúgy is erőteljes inflációs nyomást – állítja legújabb ágazati elemzésében Bujdosó Tünde, az Euler Hermes szakértője.

Ilyen cégből csak 29 van Magyarországon, pedig sokkal több is lehetne

Olyan cégek, szervezetek csatlakoztak az Európai Unió környezetvédelmi vezetési és hitelesítési rendszeréhez, vagyis az EMAS-hoz, amelyek elkötelezettek a környezetgazdaságosság, a fenntarthatóság mellett és környezeti teljesítményüket a legmagasabb szintre szeretnék emelni - hangzott el az Agrárminisztériumban rendezett kerekasztal-beszélgetésen.

Okosotthon trendek, amikre érdemes figyelni

Egyes kutatások szerint 2025-re globálisan a háztartások ötödében lesz már okosotthon készülék. A növekvő fogyasztói igények egyre kifinomultabb és fejlettebb intelligens megoldásokat hívnak életre, amiket többek között a zöld gondolkodás, energiatakarékossági szempontok és kényelmi funkciók hajtanak.

A klímaváltozás az ingatlanpiacot sem kíméli

Augusztusban regisztrálták az eddigi legmagasabb csúcshőmérsékletet Európában és a szakértők szerint a forró nyarak velünk maradnak, mert változás hosszú távon sem várható. Az egyre gyakoribb és hosszabb hőhullámok miatt az ideális otthonról alkotott képünk is átalakulhat, és újabb szempontok jelennek meg az ingatlanválasztásban. Az OTP Ingatlanpont szakértői heti elemzésükben a hőség elleni védekezés lehetőségeit és a klímaváltozás ingatlanpiacra gyakorolt hosszútávú hatásait tekintik át.

Rengeteg zöld busz kerülhet a magyar utakra a következő években

Országszerte legalább 1100 elektromos busz áll forgalomba 2022-től 2025-ig a Zöld Busz Program 180 milliárd forintos keretéből - közölte a Humda Magyar Autó-Motorsport Fejlesztési Ügynökség Zrt.

Kiszámolták, mekkora hatással van a hústermelés a környezetre

A hústermelés közben világszerte 28-szor annyi üvegházhatású gáz kerül a légkörbe, mint a növénytermesztés közben, ráadásul a legtöbb gabonát a vágóállatok etetésére termesztik - mutatott rá az Illinois-i Egyetem tudósainak tanulmánya.

Megrohamozták a napelemes cégeket

Az ok a legújabb pályázati lehetőség, amellyel a feltételek teljesítése esetén akár a teljes beruházási összeget fedező vissza nem térítendő támogatás nyerhető. A konkrét pályázatokat csak november közepétől lehet beadni, de már látszanak azok a részletek, amelyekre érdemes figyelni.

Fenyegető fellegként tornyosul a klímaváltozás – a vállalatok is megkezdték a felkészülést, de akad egy-két hiba

Már a klímakockázatok elkerülésére készülnek a cégek.

Generációs kulcskérdéssé vált a fenntarthatóság – kié a felelősség?

Egyre többen látják be a fenntarthatósági kérdéskör fontosságát, de abban, hogy melyik generációnak és mekkora áldozatot kellene vállalnia a megoldás érdekében, nincsen konszenzus az egyes korosztályok között.

Klímaváltozás: Magyarország eddigi haladása nem sok jót ígér

Az EU az európai klímarendelettel – az európai zöld megállapodás részeként – kötelező célként tűzte ki magának a klímasemlegesség 2050-re történő elérését. Ehhez a következő évtizedekben jelentős mértékben kell csökkenteni az üvegházhatást okozó gázok jelenlegi kibocsátási szintjét.

Fontos lépésről döntött a Coca-Cola Magyarországon

Kivonja a magyar piacról az egyszerhasználatos műanyagpoharait a Coca-Cola HBC Magyarország.

Átmenetileg fellélegezhetett a világ, de a klímaváltozás még mindig óriási veszélyt jelent

Jelentős mértékben, de csak átmenetileg csökkent a légszennyező anyagok kibocsátása világszerte a koronavírus-járvány feltartóztatására elrendelt 2020. évi korlátozások idején - mutatta ki a Meteorológiai Világszervezet idén először összeállított levegőminőség és klíma jelentésében.

Óriási terhelést jelent a palackozott víz a környezetnek

Mi, magyarok szerencsés helyzetben vagyunk, ha ivóvízről van szó.

Indul a véleményezés – novemberben megnyitja a pénzcsapot a kormány

Most van társadalmi véleményezésen az a pályázat, amely sokakat érdekelhet majd.

Meglepő eredményt hozott egy klímaváltozásról szóló kutatás

A magyarok többsége úgy véli, hogy a klímaváltozás hatással lesz a következő generáció életére. Bár a fiatalok tisztában vannak vele, hogyan lehetne zöldebben élni, kevesen vállalják az ezzel járó változtatást a saját életükben. Az autózást 100 megkérdezettből csak 4 hajlandó nélkülözni, viszont a húsevésről minden tizedik ember lemondana – derül ki egy friss online kutatásból.

Kiderült, mennyire aggódnak a klímaváltozás miatt a magyarok

A magyarok életében erőteljesen jelen van a klímaváltozás okán érzett szorongás és egyéni szinten törekednek a klímalábnyomuk csökkentésére is - derült ki egy vadonatúj kutatásából. A reprezentatív felmérés továbbá arra is rámutatott, hogy az emberek nagyrésze akár többet is hajlandó költeni az ökobarát csomagolásra és nyolcvan százalékuk előnyben részesíti a klímasemlegesen működő cégek termékeit, szolgáltatásait. 

Áder János alapítványa milliárdos állami támogatással harcol a klímaváltozás ellen

Nemrég közzétette a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány is a 2020-as beszámolóját. Áder János köztársasági elnök alapítványa jelentős költségvetési támogatással minimális nyereséggel zárt.

Afganisztánt nemcsak a háború sújtja – a klímaváltozás árnyéka is az országra vetül

A problémák már a harcok kiújulása előtt léteztek az ENSZ szervezete szerint.

Borús kilátások: mi lesz a villanyautók sorsa?

Egyre nagyobb szeletet hasítanak ki az autópiaci tortából a villanyautók, pedig drágábbak a hagyományosnál, ráadásul a következő években tovább emelkedhet az áruk a Coface hitelbiztosító elemzése szerint. Az elektromos autókhoz és azok akkumulátoraihoz használt fémek, mint a lítium, a réz és a kobalt iránti kereslet ugyanis felfelé húzza az árakat. A magyar autóipar számára kedvezőtlen, hogy az elektromos autók gyártása kevésbé bonyolult, mint a hagyományos társaiké, ugyanakkor lehetőséget is jelenthet a szektor számára a villanyautóboom.

Klímaváltozás: újabb jel, hogy nagy baj közelít

Egy friss tanulmány szerint a klímaváltozás hatásai miatt megnyúlik a bozóttűzszezon Ausztráliában.

Különadóval sújtanák a műanyag palackokat gyártó vállalatokat

Az Európai Bizottság pénteken bejelentette, hogy nyilvántartásba veszi a "ReturnthePlastics" nevű polgári kezdeményezést, amely az újrafeldolgozható műanyag palackok terjedéséért harcol.

Sivatagosodás, pusztító árvizek - mivel néz szembe Magyarország?

Hirtelen lezúduló csapadék, villámárvizek, hosszú aszályok és emberemlékezet óta nem látott forróság jellemzi az idei nyarat. Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület tudományos bizonyítékokkal alátámasztott legfrissebb jelentésében bemutatta, hogy nem csupán érzéki csalódásról vagy a véletlenek összjátékáról van szó: az éghajlatváltozás itt van velünk, a saját bőrünkön érezhetjük, és csakis rajtunk múlik, hogy mekkora veszteségekkel vészeljük át a küszöbön álló klímaválságot.

Visszafordíthatatlan károkat okozunk, és észre sem vesszük

Megkongatták a vészharangot, nagyon nagy a baj.

Rengeteg érintetlen élelmiszer kerül a kukába

A pazarlás óriási problémát jelent egy friss kutatás szerint.

Természeti katasztrófák – segítő kezet nyújt az EU

Az Európai Unió az uniós polgári védelmi mechanizmus keretében segítséget nyújt Olaszországnak, Görögországnak, Albániának és Észak-Macedóniának a több hete tartó erdőtüzek leküzdéséhez - olvasható az Európai Bizottság sajtóközleményében.

Megvan, miért vásárolnak nehezen az emberek környezetbarát termékeket

Miközben az emberek többsége több környezetbarát termékeket vásárolna, de a pandémia következtében sokan árérzékenyebbé váltak, ezért a cégektől várják el, hogy tegyenek a fenntarthatóságért - derül ki az EY 20 országban több mint 14 ezer fő bevonásával készült nemzetközi felméréséből, amely rendszeresen elemzi a fogyasztói szokások változását.
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
A Garantiqa-val a válság ellen – Investment 2 hitelgarancia

A Garantiqa-val a válság ellen – Investment 2 hitelgarancia

Az orosz-ukrán háború miatt kialakult válság egyre jelentősebb hatást gyakorol a vállalkozókra is.
hirdetés

Adózás

Közel 100 ezer cég spórolhatna a kisvállalati adóval

Közel 100 ezer cég spórolhatna a kisvállalati adóval

Rengeteg pénzt spórolhatnak a vállalkozások a megfelelő adózási mód megválasztásával.

Cégblog

Mire figyeljünk, ha céges autóval megyünk külföldre?

Mire figyeljünk, ha céges autóval megyünk külföldre?

A LeasePlan összegyűjtötte, hogy ha már elkerülni nem tudtuk, mi a teendő külföldről érkező bírság esetén.

Társadalom

Saját lakás helyett albérletben gondolkodnak a fiatalok

Saját lakás helyett albérletben gondolkodnak a fiatalok

Kisebbségbe kerültek azok a fiatalok, akik pénzkidobásnak tartják a lakásbérlést.

Infokom

Nincsenek felkészülve kibertámadásokra a magyar cégvezetők

Nincsenek felkészülve kibertámadásokra a magyar cégvezetők

A Sophos regionális felmérése szerint a magyar vállalatok vezetőinek csupán 20 százaléka kapott kiberbiztonsági képzést.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo