Ami az egyiknek a franchise előnyét jelenti, az a másik számára lehet, hogy pont a hátránya. A legsikeresebb franchise-tulajdonosokban megvan a képesség, hogy ötvözzék az erős vállalkozói szellemiséget azzal, hogy hajlandók követni egy már bizonyított rendszert.
Egy kész üzleti modellt átvevő vállalkozónak látszólag nincs kockázata, és vállalkozói tudásra sincs szüksége. Ez azonban nincs így. Alapvetően ugyanis önállóan kell működtetnie az üzletét: üzleti tervet kell készítenie, fel kell készülnie, hogy az egyik hónapban több a profit, míg a másikban kevesebb, számításba kell vennie, hogy esetleg külső forrás bevonására kényszerül, és munkáltatóként is vannak feladatai. Mindemellett szolgaian kell követnie az átvett franchise előírásait, máskülönben nem tudja azt a fogyasztói élményt nyújtani a vásárlóknak, amit azok megszoktak az adott brandtől.
Anélkül, hogy a címben megfogalmazott dilemmát túlságosan leegyszerűsítenénk, azt kell eldöntenünk, hogy alkalmazotti típusok, kreatív vállalkozók vagy inkább végrehajtásra kész üzletemberek vagyunk-e. Ha valakit az üzleti kockázat riaszt, és nem érez kihívást az önállóságra, inkább maradjon alkalmazott. Egész biztosan nem neki találták ki a vállalatvezetést, függetlenül attól, hogy ez saját biznisz, vagy egy franchise-jogot vesz át.
Először tehát azt kell eldönteni, hogy melyik prototípushoz tartozunk. Ehhez az Entrepreneur.com cikke szerint három kérdést ajánlatos feltenni önmagunknak.
3 kérdés, amely segít dönteni
– Igazán vállalkozó típus vagyok?
Bizonyos vállalkozói készségek szükségesek, akár franchise-jogot vesz át, akár „magányos” vállalkozást indít. Képesnek kell lennie állandóan pörögni, gyorsan dönteni és cselekedni, biztos kézzel irányítani az embereket, és teljes felelősséget érezni az üzlet jövője iránt.
– Mekkora kontrollt viselek el?
A franchise-hálózat tagjaként alapvetően két hatalmas előnyhöz jutunk: hozzáférünk egy már megalapozott márkához, ráadásul a mögötte álló üzleti modell is bizonyított már. Igen ám, de ezért cserébe az önállóságunk egy részéről kell lemondanunk, és meg kell tanulnunk az adott rendszer jellemzőit. Nem mi döntjük el, hogy nézzen ki az üzlet, milyen recept szerint készüljön az étel, és így tovább. Ha ön mindig újításon gondolkodik, és igényli, hogy mindenbe legyen beleszólása, nem valószínű, hogy gyümölcsöző lesz a franchise-együttműködés.
– Mekkora kockázatot viselek el?
Ha úgy dönt, csatlakozik egy lánchoz, minimalizálja az üzleti kockázatát. A havi royalty fejében a franchisor jelentős támogatást ad, kezdve a képzésektől, az üzletberendezés és alapanyagok kedvezményes beszerzésén át a meglévő üzleteket üzemeltetők tapasztalatainak megosztásáig. De még a legszuperebb franchise-rendszerrel is előfordulhat, hogy azon a helyen nem működik. Az ön üzletének sikere mégiscsak önön múlik!