klaszter

együttműködés, klaszter, versenyelőny

Közös érvényesülés a természetes verseny ellenére

Sebők Orsolya

Minden korábbinál erőteljesebb mértékben kerültek előtérbe a különböző összefogások az üzleti életben. Ezek minősége és mennyisége az egyik sarokpontja a sikernek. A tőkebevonástól, a beszerzéstől és a marketingtől a kutatás-fejlesztésen át a HR-ig, illetve a munkatársak képzéséig, az üzleti élet minden területére jöttek már létre klaszterek. A lényeg, hogy az így tömörülő, azonos ágazatban működő vállalkozások találjanak egy közös érdeket, és ennek rendeljék alá a versenyszemléletet.

Tovább olvasom »
elismerés, innováció, klaszter

Klaszter: együtt jobb!

piacesprofit.hu

Ma már a nagyvállalatoknak is egyre vonzóbb klasztertagnak lenni, 28 új szervezettel bővült a legutóbbi minősítés óta a klaszter. Az Európai Unió gazdaságfejlesztési programja kiemelten számít a klaszterekre a következő uniós költségvetési időszakban is.

Tovább olvasom »
európai kiválósági kezdeményezés, fenntarthatóság, klaszter

A NAUTILUS Magyarország első kiválósági minősítéssel rendelkező klasztere

piacesprofit.hu

A NAUTILUS Klaszter az ország első olyan klasztere lett, amely az Európai Klaszter Kiválósági Kezdeményezés keretében hivatalos minősítést nyert. A fenntarthatóbb életmódhoz termékeket és szolgáltatásokat kínáló észak-magyarországi klaszter mostantól a Bronz Címke egyetlen hazai viselője. A minősítés legfelső szintjét jelentő arany fokozattal mindössze nyolc klaszter rendelkezik az Európai Unióban, de ennek megszerzése is szándékukban áll.

Tovább olvasom »
energiahatékonyság, hulladékgazdálkodás, klaszter

Van mit keresni a határon túl is

piacprofit.hu

Az ArchEnerg Regionális Megújuló Energetikai és Építőipari Klaszter (ArchEnerg) tagvállalatai 2010-es 2,7 milliárd forintnyi összesített exportbevételeiket 2011-ben 3,5 százalékkal növelték. Makra József, a klaszter elnöke szerint a hazai építőipar és az energetikai iparág lassulása miatt egyre érdemesebb a határ túloldalán adódó lehetőséget kiaknázniuk a kisvállalkozásoknak. A jellemzően Csongrád megyei kis- és közepes vállalkozásokat tömörítő klaszter tapasztalatai azt mutatják, hogy megéri az erőfeszítés.

Tovább olvasom »
együttműködés, kkv beszerzés, kkv finanszírozás, klaszter, vosz

Sok kicsi többre megy

Sebők Orsolya

A mostani tőkeszegény környezetben a szövetkezés és hálózatosodás sokaknak lehetne mentőöv. De ma még csekély az együttműködés a hazai üzleti élet szereplői között, a kisvállalatokra pedig különösen jellemző, hogy féltik a sajátjukat. Nem fognak össze, egymásban jobbára csak versenytársat látnak, különösen az azonos ágazatban tevékenykedők. Pedig együtt többet elérhetnének.

Tovább olvasom »
kkv beszerzés, kkv finanszírozás, kkv hitel, kkv pályázat, kkv támogatás, klaszter

Így szállhatnak be a kicsik a nagy üzletekbe

piacesprofit.hu

A klasztertagoknak szánt pályázati források támogatási intenzitásának növelését sürgetik az ArchEnerg Regionális Megújuló Energetikai és Építőipari Klaszter szakemberei. Álláspontjuk szerint ugyanis ahhoz, hogy a ma érvényesülő tendenciákkal szemben növekedjen a nagyobb értékű projektek száma, megfelelő finanszírozási környezet, átláthatóbb-kiszámíthatóbb adminisztráció, projektmenedzselési támogatás és a forrásokat nem elaprózó pályázati konstrukciók kellenek.

Tovább olvasom »
dunapolis, fejlesztés, klaszter, közép-duna térség, területfejlesztés, városfejlesztés

Magyarország legversenyképesebbje

piacesprofit.hu

Elkészült a Közép-Duna Térség gazdaságfejlesztését célzó program, melynek célkitűzéseiről a Dunaújvárosban 2. alkalommal megrendezett Danuwin – Közép Dunatérségi gazdaságfejlesztési konferencián számoltak be az Új Dunapolis Gazdaságfejlesztési Klaszter résztvevői és a stratégia kidolgozói.

Tovább olvasom »
eu, eu-s pályázat, kkv pályázat, klaszter, uniós pénz

Sietni kell a pályázatokkal

piacesprofit.hu

A 2007-2013 közötti európai uniós költségvetési időszak végéig még mintegy 30 milliárd forintos olyan forrásra pályázhatnak az akkreditált innovációs klaszterek tagjai, amelynek odaítélésénél többletpontot, vagy kizárólagos feltételt jelent a tagi státusz. Sietniük kell azonban a projektek felállításával és a pályázati anyagok elkészítésével az érintett vállalkozásoknak, mert a keretek kimerülése esetén, azok újbóli megnyitása már csak a soron következő uniós programozási periódusban – 2014 után – várható.

Tovább olvasom »
kkv pályázat, klaszter

250 kkv örülhetett

PP/MTI

Tíz klaszter nyert az Új Széchenyi Terv (ÚSZT) Akkreditált Innovációs Klaszter pályázaton – jelentette be Barta E. Gyula, a Magyar Gazdaságfejlesztési Központ (MAG) Zrt. vezérigazgatója a címet átadó rendezvényen, Budapesten.

Tovább olvasom »
export, hita, kkv hitel, kkv pályázat, kkv támogatás, klaszter

Mennyi pénzt ér egy jó ötlet?

piacprofit.hu

Az innovatív cégek pályázati lehetőségeivel, a klaszterfejlesztéssel és a hitellehetőségekről szólt többek közt a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) „Innovatív vállalkozások az EU motorja” című rendezvényén. A Kis és középvállalkozások Hetének megnyitó rendezvényét 36 magyar és 974 európai esemény követi.

Tovább olvasom »

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor