Világbank cikkek


Az USA nem elégedett a Világbankkal és a Nemzetközi Valutaalappal

Az USA nem elégedett a Világbankkal és a Nemzetközi Valutaalappal 

G20-csúcs - A nemzetközi fejlesztési bankok gyökeres átalakítását kezdeményezi az Egyesült Államok.
Ukrajna csődje vagy újjáépítése is sokba kerül Magyarországnak

Ukrajna csődje vagy újjáépítése is sokba kerül Magyarországnak 

Fitch: komolyan megterhelné a nagy fejlesztési bankokat Ukrajna esetleges törlesztési csődje.
Meglepetésre távozik a Világbank elnöke

Meglepetésre távozik a Világbank elnöke  

Váratlanul bejelentette lemondását David Malpass.
Durva év lesz, áremelkedések 2022-ben

Durva év lesz, áremelkedések 2022-ben 

Az Ukrajna elleni orosz háború okozta sokk következtében idén meredeken emelkednek a globális energia- és élelmiszerárak - derül ki a Világbank negyedévente ismertetésre kerülő, árupiaci kilátásokról szóló jelentése.
A vállalkozások fele leállt - brutális visszaesést jósolnak az ukrán gazdaságnak

A vállalkozások fele leállt - brutális visszaesést jósolnak az ukrán gazdaságnak 

Ukrajna GDP-je 45,1 százalékkal csökkenhet az idén, jövőre pedig csupán 2,1 százalékkal nőhet.
Komoly meglepetést okozhat Magyarország

Komoly meglepetést okozhat Magyarország 

A Világbank javította idei magyar GDP-prognózisát.
Rosszabb a helyzet, mint gondolták - átírták a számokat

Rosszabb a helyzet, mint gondolták - átírták a számokat 

A Világbank rontotta a globális gazdaság idei növekedésére vonatkozó előrejelzését a koronavírus-járvány, a csökkenő fiskális ösztönzők és az ellátási láncokban tapasztalható folyamatos fennakadások miatt.
Magyarország 30 helyezést lépett előre a Világbank adózási listáján

Magyarország 30 helyezést lépett előre a Világbank adózási listáján 

Harminc helyezéssel előrébb lépett Magyarország a Világbank Paying Taxes rangsorában a tavaly közzétetthez képest, így az 56. helyen áll. Az előrelépés döntően a kormány adócsökkentő politikájának, az adminisztrációs terhek jelentős mérséklésének és az adóhivatal egyre hatékonyabb ellenőrzési gyakorlatának köszönhető - közölte az MTI-t Izer Norbert adóügyekért felelős államtitkár.
A Világbank új vezetője sem favorizálja a széntüzelésű erőműveket

A Világbank új vezetője sem favorizálja a széntüzelésű erőműveket 

Trump visszahozná az élvonalba a széntüzelésű erőműveket, fittyet hányva arra, hogy már nem gazdaságos a működtetésük az olcsóbb alternatívák, mint például a földgázüzemű erőművek és a napenergia mellett. A Világbank Trump által jelölt új vezetője azonban nem nyúl hozzá a bank azon politikájához, hogy kivonul a széntüzelésű erőművek finanszírozásából.
A szakma felszisszent: Trump jó embere kerül a Világbank élére

A szakma felszisszent: Trump jó embere kerül a Világbank élére 

Donald Trump az egykori kampány-tanácsadóját és a Világbank heves bírálóját jelölte az utóbbi intézmény élére. David Malpass, a Pénzügyminisztérium államtitkára sem a szakma, sem a Világbank munkatársainak bizalmát nem bírja.

Jól beszóltak a milliárdosoknak Davosban 

A szegénység eltörléséért kampányoló közgazdász, Jeffrey Sachs utódjának tűnik Rutger Bregman történész, akinek Utópia realistáknak című könyve feltűnést keltett a nyugati világban. Az univerzális alapjövedelem propagátora beszólt Davosban a milliárdosoknak: jótékonykodás helyett miért nem beszélünk inkább az adóelkerülésről?

Öt hellyel esett vissza Magyarország a Világbank rangsorában 

Bár nőtt a versenyképességi pontszámunk, összességében hátrébb csúsztunk a Világbank Doing Business című éves versenyképességi jelentésében.

Világbank: Magyarországon a legkönnyebb a külkereskedelem 

190 ország közül Magyarországon a legkönnyebb a határon átnyúló kereskedelem a Világbank „Doing Business” rangsora szerint. A cégalapítás, adózás szempontjából viszont már nem szerepeltünk olyan fényesen.

Így éri meg zöld bizniszekbe fektetni 

Rengeteg pénz hiányzik a Millenniumi Fejlesztési Célok megvalósításához. Davosban is röpködtek számok arról, hogy mennyi pénz hiányzik abból az éves elvárt invesztícióból, ami segíthetne véghez vinni a kitűzött célokat 2030-ig. A fórumon szó esett arról is, mit tehetnek a befektetők, hogy zöldebb üzleti lehetőségek felé áramoltassák tőkéjüket.

Zöldülésre kényszeríti a cégeket a globális nagytőke 

Egyre több világvállalat számol be arról, hogy milyen kockázatot jelent tevékenységére nézve a klímaváltozás, illetve mit tesz, hogy működése környezetkímélőbb legyen. Az intézményes befektetők nyomást gyakorolnak azokra a cégekre, melyek nem foglalkoznak a környezeti kérdésekkel. A piac előbb-utóbb büntetni fogja a nem környezettudatos cégeket és a zöldeket díjazza, véli Michael Bloomberg.

Furán néz ki a Világbank kivonulása az olajiparból 

A Világbank hátat fordítása a fosszilis energiáknak csak részleges. Két okból. A már leokézott olaj- és gázkitermelési projekteket továbbfinanszírozzák, de újakat már nem. Földgázüzemű erőműveket pedig ezentúl is bevállalnak támogatásra.

Siralmas helyzetben az ENSZ klímaalapja 

2009-ben hozták létre, az ENSZ égisze alatt, de nem hivatalos szervezete az ENSZ-nek, ezért alkalmazottai nem mentesülnek a jogi felelősségrevonás alól, ha bármit elrontanak. Obama 3 milliárd dollárt ígért, amiből 1 milliárdot fizetett be, Trump megtagadta a fennálló összeg befizetését. Költségvetése 20 %-ától esik el így a fejlődő országokat segítő klímaalap.

A globális emisszió 78 százalékának árát senki nem fizeti meg 

A klímaharc egyik kulcsfontosságú eszköze az üvegházgáz-emisszió beárazása. A Világbank jelentése szerint 2012 óta duplájára nőtt a karbonpiacok volumene, vagyis azok a regionális rendszerek, melyek megfizettetik a nagy kibocsátókkal légszennyezésüket.

Könnyebb és olcsóbb céget indítani 

Javult a vállalkozói környezet az elmúlt évben a világ 122 országában a Világbank "Doing Business 2016" jelentése alapján az adminisztrációs terhek csökkentése vagy a bürokratikus eljárások egyszerűsítése miatt. A jelentés szerint Magyarország is nagyot lépett előre a ranglistán.

20 millió dolláros lehetőség a magyar exportnak 

Húszmillió dolláros együttműködési alapot hoz létre a Magyar Export-Import Bank Zrt. (Eximbank) a Világbank-csoport magánszektorra szakosodott pénzügyi intézetével, az IFC-vel, amelynek révén a következő években új lehetőségekhez juthatnak a magyar kis- és középvállalkozó exportőrök.

A Világbank füstös oldala 

A Világbank feladata 1944 óta az, hogy gazdasági fejlődést elősegítő projektekhez nyújtson hitelt. De a környezetvédők szerint túl sok fosszilis fejlesztést pénzel, holott nyíltan vállalt küldetése, hogy a gazdaságot zöld fejlődési pályára állítsa.

Megoldást vagy veszélyt jelentenek a virtuális pénzek? 

A Világbank szervezésében nemrégiben megrendezett jogi kerekasztalon a központi bankoktól a pénzügyi ellenőrző szervezetekig több befolyásos intézmény képviseltette magát, azonban a digitális valutákról tartott előadások színvonala messze elmaradt a kifejezetten forró téma kapcsán elvárható szakmai igényesség mértékétől. Azért azonban mindenképpen elismerés illeti meg a résztvevőket, hogy elhamarkodott döntések helyett egyelőre felvállalják, hogy passzívan csodálják a virtuális valuták – és különösen a Bitcoin – területén mutatkozó intenzív fejlődést, elismerve az értékes pénzügyi innovációt. A konferencia főbb megállapításairól a Bits of Proof Zrt. szakemberei foglalták össze.

Összekötnék a Holt-tengert a Vörös-tengerrel 

A Világbank 7 évig tartó vizsgálat után tanulmányában kimondta: az elképzelést érdemes megvalósítani. A tónak is betudható Holt-tenger évente egy métert apad.

Nem jó vállalkozni Magyarországon 

Vállalkozásba fogni továbbra is Szingapúrban a legegyszerűbb: a Világbank Doing Business című idei felmérése – immáron hetedik éve – sorolja az ázsiai államot a versenyképességi rangsor élére. Magyarország 5 helyet rontott, az 54. lett.

Búcsút mondhatunk a növekedésnek? 

Éveken át Kínát és Indiát ünnepelték, mint a növekedés következő motorját. A legújabb fejlemények azonban itt is rámutatnak arra, amit a nyugati világ már megtapasztalt: a természeti erőforrások végesek. A növekedés könnyen elakadhat a közeljövőben.

Óriáskatasztrófák jönnek: nem takarítani, védekezni kell! 

Egy ENSZ-tanulmány szerint a következő évtizedekben a jelenlegi többszörösére nőhetnek a természeti katasztrófák nyomán keletkezett globális károk, ha az emberiség nem kezd el hatékonyabban védekezni.

„Gazdasági bérgyilkosok” kíméljenek! 

A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap által nyújtott hitelek feltételei nem a kölcsönfelvevő országok igényeire, hanem gazdaságuk idegen érdekek által vezérelt befolyásolására hivatottak - állítja vitacikkében dr. Csató Mária közgazdász.

Több pénzt ad megújuló energiákra a Világbank 

Közeledik a novemberi Klímacsúcs, melyet Mexikóban rendeznek meg. Tavaly a klímaegyezményt Koppenhágában nemcsak az emisszió-csökkentések mértékére vonatkozó egyetértés hiánya akasztotta meg. A klímaváltozás kárát érző szegény országok környezetvédelmi programjainak finanszírozási problémái is meghiúsították az egyezséget: fejlett világ ugyanis vonakodik állni a cechet. Milyen kompromisszumos esélyekkel indul neki a nemzetközi közösség az újabb fordulónak?

A befektetők lelkesebbek, mint a gazdag országok 

A nemzetközi befektetői közösségben egyre nagyobb az érdeklődés és a hajlandóság, hogy a szegény országokban fektessen pénzt klímaváltozással kapcsolatos projektekbe. Erre a piaci igényre reagált több mint egy éve a Világbank a "zöldkötvény" kibocsátásával. Nemrég a harmadik kibocsátás történt a fejlesztési hitelekre szakosodott szervezetnél, egymilliárdra növelve e kötvényfajta teljes bevételét. De ez még mindig csepp a tengerben, sokkal több pénz kellene a klímaharcra a harmadik világban. A koppenhágai egyezmény értelmében e célra 30 milliárd folyósítását vállalták a gazdag országok. De késlekednek ígéretük betartásával.

Összevesztek a Világbanknál a klímaváltozás miatt 

A Világbank két legnagyobb tagja, az Egyesült Államok és Nagy-Britannia azzal fenyegetőzik, hogy visszavonja 3,75 milliárd dolláros támogatását, amennyiben a szervezet kölcsönt nyújt Dél-Afrikának széntüzelésű erőművek építésére. A két ország szerint megengedhetetlen, hogy az éghajlatváltozás korában ilyen projektre kaphasson világbanki segélyt bármely állam a világban.

Mire figyelmeztette Magyarországot a Világbank? 

A Világbank ugyanazt tanácsolja az új magyar kormánynak, mint az előzőnek: hajtsa végre a régóta esedékes reformokat - közölte a washingtoni székhelyű intézmény.  A  régió országainak nincs választása: azonnal kezelniók kell a pénzügyi stabilitási gondokat.

"A visszaesés radikálisabb lesz" 

A világgazdaság teljesítményének egy és két százalék közötti visszaesését jósolja erre az évre a Világbank elnöke. Robert Zoellick, aki a hétvégén tartott, Brüsszeli Fórum nevű nemzetközi konferencián beszélt a globális gazdasági válság szerinte várható alakulásáról, pesszimistább képet festett, mint ami például a Nemzetközi Valutaalap (IMF) becsléseiből olvasható ki - ez utóbbiak ugyanis nem mennek túl az egy százalékos visszaesési prognózison.

Bezárják a kereskedelmi kapukat a G20-ak 

A G20-hoz tartozó szinte valamennyi ország protekcionista intézkedéseket hozott a novemberi washingtoni csúcstalálkozó óta, amelyen vállalták, hogy a válság ellenére nyitva tartják a határaikat - közölte a Világbank.

Mit ígért Magyarország az IMF-nek? 

Az MNB és a Pénzügyminisztérium közzétette az IMF-nek írott, a hitelfelvétel hátteréül levelét, mely az Indexen volt olvasható.

Nagy a baj: 25 milliárdot kapunk! 

Az IMF közlése szerint a 25,1 milliárd dolláros gazdasági mentőcsomag célja, hogy segítsenek Magyarországnak kezelni a pénzügyi válság hatásait. A Valutaalap bejelentette, hogy 15,7 milliárd dolláros hitelkeretről állapodott meg Magyarországgal. Az EU további 8,1 milliárd dolláros, a Világbank 1,3 milliárd dolláros segítséget kész nyújtani.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Jobban váltja a devizát egy magyar bank, mint a Revolut

Jobban váltja a devizát egy magyar bank, mint a Revolut 

Eddig leginkább csak a fintech-cégeknél - mint a Revolut - látott funkciót vezetett be a Gránit Bank mobilapplikációjában.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Az ártalomcsökkentés széles skálán mozog: az egészségedről te döntesz!

Az ártalomcsökkentés széles skálán mozog: az egészségedről te döntesz! 

Hajlamosak vagyunk a betegségekre valamiféle kivédhetetlen sorscsapásként tekinteni, pedig a tudomány tényei és a számok egészen mást mutatnak: a személyes döntéseinknek, a tudatos választásainknak meglepően nagy hatásuk van az egészségünkre.
Hogyan választ autót egy profi? Akinek több száz autó van a “keze” alatt - beszélgetés Fehér Tamással, a Colas magyarországi cégcsoportjának flottavezetőjével

Hogyan választ autót egy profi? Akinek több száz autó van a “keze” alatt - beszélgetés Fehér Tamással, a Colas magyarországi cégcsoportjának flottavezetőjével 

Az autóvásárlás örömteli dolog, ám sokszor nem egyszerű kiválasztani a legmegfelelőbbet, akár magánszemélyről, akár cégről van szó.

Költségkímélés

A víz a legnagyobb veszedelem a lakásbiztosításoknál

A víz a legnagyobb veszedelem a lakásbiztosításoknál 

Az elmúlt napokat jellemző télies, havas időjárás ismét megmutatta, hogy érdemes védekezni a különböző káreseményekkel szemben.

Pénzszerzés

Támogatás céges villanyautókra: újabb részletek derültek ki a programról

Támogatás céges villanyautókra: újabb részletek derültek ki a programról  

Februárban rajtolhat el a vállalkozások elektromosjármű-beszerzéseit támogató program .

Adózás

Régi álma válik valóra a startupoknak januártól

Régi álma válik valóra a startupoknak januártól  

Jövő évtől ugyanis ezek a cégek adómentesen adhatnak részesedést munkavállalóiknak és vezető tisztségviselőiknek.

Jogi kisokos

Számháború a Volánbusz sztrájkjánál

Számháború a Volánbusz sztrájkjánál  

Nem okozott sem káoszt, sem jelentősebb fennakadást a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet által meghirdetett munkabeszüntetés első napja.

Cégblog

Kiderült, nyitva lesz-e az Auchan december 24-én

Kiderült, nyitva lesz-e az Auchan december 24-én 

Rengeteg üzlet már biztosan zárva lesz, de hogy döntött a hipermarket?

Klímablog

Veszélyben a nettó zéró kibocsátás elérése 2050-ig

Veszélyben a nettó zéró kibocsátás elérése 2050-ig 

Nem elegendőek a jelenlegi, fokozatos változtatások.

Gazdaság

Mi lesz a vállalkozások növekedésének kulcsa 2024-ben?

Mi lesz a vállalkozások növekedésének kulcsa 2024-ben? 

Az év vége nem csak a lecsendesedés, de a számvetés és tervezés időszaka is, ez pedig különösen igaz az üzleti életben.

Társadalom

Lerántotta a leplet a Google: idén erre kerestek rá a neten a magyarok

Lerántotta a leplet a Google: idén erre kerestek rá a neten a magyarok 

A vállalat idén ismét közzétette a leggyakoribb keresések listáit, bemutatva, hogy mely témakörök érdekelték 2023-ban leginkább a felhasználókat.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo