Furán néz ki a Világbank kivonulása az olajiparból

A Világbank hátat fordítása a fosszilis energiáknak csak részleges. Két okból. A már leokézott olaj- és gázkitermelési projekteket továbbfinanszírozzák, de újakat már nem. Földgázüzemű erőműveket pedig ezentúl is bevállalnak támogatásra.

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Érzékelve a zöld aktivisták és a klímaváltozás realitására ráébredt globális társadalom nyomását, a Világbank elhatározta, hogy 2019 után nem bővíti olajportfolióját. A döntés "aláhúzza elkötelezettségünket, hogy segítsük az országok átállását a megújuló energiákra, így támogatva a párizsi klímaegyezményben foglalt célt, hogy a globális felmelegedést 2 Celsius fok alatt tartsuk", közölte a bank.

Ez mind szépen hangzik, de valójában a fokozatos visszavonulás tipikus esetével van dolgunk. Valójában arról van szó, hogy a már leokézott olaj- és földgázkitermelőprojektek továbbra is folytatódnak a Világbank finanszírozásával, csak éppen újak nem jönnek hozzá "2019 után".

Kép:Alstom

És hogy mennyire viszonylagos a szakítás a fosszilis energiákkal, annak érzékeltetésére álljon itt egy rövid lista:

  • A kivonulásról szóló döntés csak az "upstream" projektekre vonatkozik. Ebbe a fogalomba beletartozik az olaj- és földgázmezők feltárása, valamint a fúrás és az olajkutak üzemeltetése. Vagyis amikor fölfele jön a gáz a földből.
  • Igazából ez alól is lehetnek kivételek. A bank vezetése nyitva hagyta a lehetőséget, hogy finanszírozást biztosíthasson földgáz-és olajkitermelési projekteknek "kivételes körülmények között a legszegényebb országokban". (Persze ha hitelt nyújtanának ilyen beruházásnak, abból nagy felhördülés lenne és kiváltanák vele a zöldek tiltakozását.)
  • Nem hagy fel a Világbank a "downstream" és a "midstream" földgázprojektek finanszírozásával a Világbank. Ez annyit tesz, hogy a fölgáz forgalmazásának, szállításának és a földgáz-alapú erőműüzemeltetésének támogatását folytatja.
Tehát így néz ki egy fokozatos kivonulás. A Világbank azt is megmagyarázza, miért akar kevesebb pénzt nyomatni a fosszilisokba. Mert az elmúlt tíz évben 80 százalékkal csökkent a napenergiás áramtermelés árszintje, a szélenergiáé pedig 60 százalékkal.

A Világbank dicséri a földgázt. Olyan "flexibilis" energiaforrásnak tartja, amely segíthet egyes országoknak, ahogy a megújulókra állnak át, mert a földgáz révén olcsón tudnak energiát juttatni a lakosság szegényebb rétegeinek, és ezzel ki tudják váltani a széntüzelésű erőműveket, amik az energiatermelés legszennyezőbb formáját jelentik.

Kép:PublicDomainPictures

A harmadik ok gazdasági. Az olaj- és földgázprojektekre gyakran (hagyományos, kommersz, profit-érdekelt) banki finanszírozás is rendelkezésre áll, ez a szektor nem különösebben szorul a Világbank segítségére.

A Világbank egyúttal hangsúlyozta, hogy továbbra is résztvesz a gázlángégetést szabályozó programban (GGFR), mely 2030-ra zéróégetést tűzött ki. (Az égetést jelenleg jogszabályok vagy technikai szükségszerűség indokolja elsősorban.) Ezek a lángok 140 millió köbméter földgázt fogyasztanak el és 300 millió tonnával járulnak hozzá a szektor üvegházgázkibocsátáshoz. A programot támogató országok a gázlángégetés 56 százalékát fedik le.

A Világbank azt is hangsúlyozta döntése kommunikálásakor, hogy a földgáz a legkisebb légszennyezéssel járó fosszilis energiahordozó és hogy energiaipari támogatásainak köszönhetően több tízmillió embert jutott áramhoz világszerte.

(worldbank.org)

Jelenteniük kell a vállalatoknak a klímakockázatokat
A világ legnagyobb nyílt végű befektetési alapja bizonyos multinacionális cégeknél a legnagyobb részvényesnek számít. És már penget olyan szólamokat, miszerint a nagyvállalatoknak be kell számolniuk a klímaváltozás üzletmenetükre és nyereségükre gyakorolt kockázatairól. De egyelőre inkább az ideológia szintjén megy a nyomásgyakorlás: ez az alap ugyanis 14 cégnél nem szavazott meg ilyen javaslatot a közgyűlésen.

Véleményvezér

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.
A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak

A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak 

Nem is volt, de azért megszüntetnék.
Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja

Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja 

Miközben az elit gátlástalanul urizál, már az alapszolgáltatások sem működnek.
Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek

Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek 

A Fanta-botrány és a műbalhé.
Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet

Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet 

Újraválasztották Roberta Metsolát az Európai Parlament elnöki tisztségébe.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo