Könnyebb és olcsóbb céget indítani

Javult a vállalkozói környezet az elmúlt évben a világ 122 országában a Világbank "Doing Business 2016" jelentése alapján az adminisztrációs terhek csökkentése vagy a bürokratikus eljárások egyszerűsítése miatt. A jelentés szerint Magyarország is nagyot lépett előre a ranglistán.

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Kép: Pixabay

A felmérés szerint az elmúlt évben 85 fejlődő országban 169 üzletbarát reformot valósítottak meg, a fejlett gazdaságú országokban pedig további 62 hasonló lépésre került sor 37 államban. A legnagyobb előrelépés a vállalkozások működésére vonatkozó szabályozói környezet hatékonyságának javításában volt, egyszerűbbé váltak a szabályok, és csökkent a betartásuk költsége. Általánosságban könnyebbé és olcsóbbá vált egy új vállalat felállítása. Míg 2003-ban átlagosan 51 nap kellett egy vállalkozás beindításához, most már 20 nap is elegendő erre.

A jogi eljárásrend erősítésére 66 rendelkezést hoztak az elmúlt évben és 50 reformtervezetet valósítottak meg, amelyek megkönnyítik a vállalatok elektronikus ügyintézését. A jelentés részeként a Világbank 189 ország gazdaságát vizsgálta meg, és rangsorolta őket az alapján, hogy mennyire könnyen tudnak működni az adott országban a magánvállalatok. A világranglistán megőrizte első helyét Szingapúr, amelyet Új-Zéland és Dánia követett. A legjobb tíz közé jutott még Dél-Korea, Hongkong, az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok, Svédország, Norvégia és Finnország. Magyarország a rangsor 42. helyén van, 12 helyet javított az előző évi jelentéshez képest. (Nemrégiben egy komoly adminisztrációs cunamit sikerült megelőzni!)

Világszinten a legnagyobb fejlődést Afrika szub-szaharai régiójában érték el, itt valósították meg az összes reformlépés közel 30 százalékát. A legrosszabbul Latin-Amerika és a Karib-tenger térségének országai teljesítettek, ahol 32 országban csak 24 kedvező lépést talált a jelentés.

A Világbank felhívta rá a figyelmet, hogy az idei jelentés pontosabb, mint a korábbiak, ugyanis kétéves munkának köszönhetően bővült a vállalatok működését befolyásoló intézmények hatékonyságát mérő mutatóinak a köre, így pontosabb képet lehet kapni a valós helyzetről.

Megint átírják az adószabályokat – van, amivel jobban járunk
Komoly változások jönnek az adózásban a vállalkozásoknak és a magánszemélyeknek, ezek közül válogattunk ki néhányat a Deloitte szakértőinek segítségével. A módosítások között van néhány olyan, ami konkrét költségcsökkentést jelent a vállalatoknak.

Véleményvezér

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket 

Lóg az orruk az átvert méhészeknek.
A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart

A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart 

Megújulótermelésben a sor végén kullogunk.
Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján

Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján 

Családi segítség nélkül szinte lehetetlen Budapesten ingatlanhoz jutni egy fiatalnak.
Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására

Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására 

Még soha nem volt mélységű lejárató kampány indult Magyar Péter ellen.
Mellár Tamás otthagyja a református egyházat

Mellár Tamás otthagyja a református egyházat 

Balog Zoltán személye sok református számára elfogadhatatlan.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo