Exportfinanszírozás cikkek

hirdetés

Több kkv az Eximbank ügyfelei között

Több kkv az Eximbank ügyfelei között

Az Eximbank ügyfeleinek már 84 százaléka kis- és középvállalkozás. Az intézet az első negyedévben 55 milliárd forint hitelt és 20 milliárd forintnyi hitelgaranciát nyújtott – többek között a TV2 megvásárlására is.
EU-s pénzből célozzuk meg az exportpiacokat

EU-s pénzből célozzuk meg az exportpiacokat

Ha az exportpiacokat célozza, szívesen bemutatkozna külföldön, de egyelőre nincs elég forrás a megvalósításhoz, a vállalkozása számára a pályázati lehetőségek nyújthatnak segítő kezet. Simon Tamás a GoodWill Kft. pályázati tanácsadója szerint a kkv-k előtt remek lehetőségek nyíltak meg az utóbbi hónapokban, és idén még várható több ígéretes pályázati kiírás.
Ki segíthet exportálni?

Ki segíthet exportálni?

Az Európán kívüli területekre koncentrál továbbra is a kormányzati exporttámogatási politika. De hova és mivel fordulhatnak a külpiacra lépést tervező kkv-k? A minisztérium és az EXIM szakemberei foglalták össze a Piac & Profit konferenciáján.
Több exportőr fordulhat az Eximbankhoz

Több exportőr fordulhat az Eximbankhoz

Számos ponton módosultak az elmúlt időszakban az Eximbankra és a MEHIB-re vonatkozó rendeletek. A változások 2015. augusztus 31-ével léptek hatályba, így az Eximbank immár a pénzügyi vállalkozások részére is nyújthat közvetlenül is refinanszírozást.
Új lehetőségek exportőrök és beszállítóik számára

Új lehetőségek exportőrök és beszállítóik számára

Az Eximbank (EXIM) hatékony finanszírozási együttműködésre törekszik a hazai hitelintézetekkel, hogy a magyar exportőrök minél szélesebb körben juthassanak az exporttevékenységet támogató, kedvező kamatozású forrásokhoz. Elindult a két éven belüli futamidejű, kedvezményes kamatozású új rulírozó finanszírozás.
hirdetés
Új erőre kap a lízingpiac

Új erőre kap a lízingpiac

A lízingpiac évek óta tartó visszaesése egy ideje megállni látszik a szakértők véleménye és az azt alátámasztó statisztikai adatok szerint is. A kedvező tendenciát optimista várakozások szerint a gazdaság élénkülése, a járműpiac bővülése és a kkv-szektor fejlődése tarthatja fenn. Utóbbiban fontos szerepet játszanak a jegybanki és az eximbankos hitelprogramok is, miután tavaly mindkét konstrukció kibővült a lízingfinanszírozással.
Kisokos kezdő exportálóknak

Kisokos kezdő exportálóknak

Kezdő exportálóként a közelebbi, biztonságosabb piacokkal érdemes kezdeni, de azokból is csak néhánnyal. Amit pedig nem lehet megspórolni, az a jó szakemberek - az export kooperáció szakértői a kkv-k exportlehetőségeit, támogatásait és céljait elemezték.
Pénzbőség kkv-knak?

Pénzbőség kkv-knak?

A Növekedési Hitelprogram és az Exportélénkítési Hitelprogram is egy a korábbi kereskedelmi banki gyakorlattól eltérő, állami szabályozókkal alacsony kamatokra beállított hiteltermék. Próbálkozás arra nézve, hogy hogyan érvényesülhet együtt a bankok és az ügyfelek érdeke, kikényszeríthető-e a pénzintézetek felelősségvállalása állami eszközökkel.
Jövőre is száguldhat az export

Jövőre is száguldhat az export

A nyugat-európai átlagot meghaladó mértékben növekszik idén és jövőre is a közép-kelet-európai országok bruttó hazai összterméke (GDP), és az export is jobban bővül – áll az Atradius Hitelbiztosító legfrissebb elemzésében. 2015-ben Európa legjobban teljesítő gazdaságai közé tartozhat a lengyel és a magyar.
Faktoringra is ad hitelt az EXIM

Faktoringra is ad hitelt az EXIM

Az EXIM Exportélénkítési Hitelprogramja (EHP) keretében új exportcélú faktoring refinanszírozással bővíti tovább konstrukcióit. A kereskedelmi bankokon keresztül elérhető konstrukció euró alapú forrást biztosít az exportáló cégeknek.
hirdetés

Honnan szerezzünk pénzt külpiaci terjeszkedéshez?

A hazai kis- és középvállalkozások körében viszonylag kevés az exporttevékenységet folytatók száma, körülbelül csak minden tizedik hazai kkv-ra jellemző. pedig a tartós növekedéshez ez a legbiztosabb út: de hogyan finanszírozhatjuk?

Pénz van, irány a nagyvilág!

Ma már nem mondhatjuk, hogy az exportra érett cégek nem tudnak pénzt találni a külpiacra lépéshez, a sikerhez azonban sokkal több kell.

Mikrohitel programot indít az Eximbank

Az Eximbank idén ősszel új hitelprogramokat indít a mikrocégek és kkv-k számára, amelyek révén a határ mellett exporttevékenységet folytató kis cégek is hozzájutnak majd az Eximbank forrásaihoz.

Mire lesz elég Norbi 840 milliója?

Egyszerre tíz ország piacát támadja le a magyar fitneszpápa, de a szakértő szerint erre nem lesz elég a pénze, és a legnagyobb kihívást az jelenti majd, hogyan lesznek képesek egyszerre megbirkózni a különböző kulturális hátterű piacokkal.

Újabb pénz a hazai kkv-knak

Kétszáz millió euró összegű hitelkeret szerződést kötött az Európai Beruházási Bank (EIB) és az Eximbank. A forrásnak jelen keret esetében is legalább hetven százalékos mértékben kell kkv-kat finanszíroznia.

Nincs felső határa az exporttámogatásnak

Már ezermilliárd forint exporttámogató forrással segíti a kereskedelmi bankokon keresztül is a hazai, exportban részt vevő kis- és középvállalkozásokat az Eximbank és a MEHIB közös szervezete, az EXIM több különböző konstrukció keretében - mondta Nátrán Roland, az Eximbank vezérigazgatója az MTI-nek adott nyilatkozatában.

Gyakorlatilag korlátlan növekedéssel kecsegetet a kínai export

Nem könnyű, de érdemes Kínába exportálni – hívták fel a szakértők a figyelmet a CECZ, aPiac & Profit és a ChinaCham Hungary közös rendezvényén. Ugyan a gazdaságpolitika már sok akadályt eltakarított a magyar cégek útjából, de kulturális különbségek és a finanszírozási nehézségek még mindig komoly kihívást jelentenek a magyar exportőrök számára.

Vannak, akiknek a válság is jót tett

Azok a cégek, amelyek nem csak a belső piacokra termelnek, jellemzően jobban viselik a hektikus gazdasági helyzetet, versenyképesebbek, és még a válságból is jobban jöttek ki – hangzott el a Piac & Profit és a BKIK által szervezett konferencián.

Exportálna? Sokan segítenek, hogy ne induljon hátránnyal!

A magyar kkv-k számára ugyan komoly lehetőségeket tartogatnak a külpiacok, azonban fel kell venniük a versenyt nem csak hazai konkurenseikkel, hanem más országok cégeivel is. A hazai kkv-kat több szervezet is segíti azonban, hogy ne kerüljenek versenytársaikkal szemben hátrányba – hangsúlyozták előadók a Piac & Profit és a BKIK által szervezett konferencián.

Várja Kína a magyar exportőröket

Pekingben ülésezett kedden a kínai-magyar gazdasági vegyes bizottság, amelynek magyar társelnöke, Szijjártó Péter szerint - a tavalyi 10 százalékos bővülés után - tovább folytatódhat a Kínába irányuló magyar export növekedése.

Finanszírozási együttműködés az Exim és a Sberbank között

Finanszírozási együttműködésről állapodott meg az Eximbank és a MEHIB vezetése (együttesen EXIM) a Sberbank Oroszország képviselőivel Budapesten. A hitelintézetek együttműködésének alapjául a 2013. április 26-án aláírt megállapodás szolgál.

Nemzetközi finanszírozási konferenciát szervezett a HITA

A Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) 2013. október 22-én kelet-európai fókuszú konferenciát rendezett a Világbank és az EU Bizottság képviselőinek részvételével, melyen a hazai és külföldi cégek első kézből kaptak tájékoztatást a nemzetközi gazdaságfejlesztési projektekbe való bekapcsolódási lehetőségekről és az alternatív exportfinanszírozási metódusokról.

A vállalkozások külpiaci megjelenéshez konkrét állami támogatás kell

Ahhoz, hogy a hazai kis- és középvállalati szektor exportból való részesedése a jelenlegi 11 százalékról a célként kitűzött 20 százalékra nőjön nélkülözhetetlen, hogy a 2014-2020-ra vonatkozó stratégiába kerüljenek bele konkrét támogatások a kkv-k nemzetközi terjeszkedéséhez szükséges költségek finanszírozására – hívta fel a figyelmet az Export Kooperáció.

Még olcsóbb lehet az Eximbank hitele

Jelentősen csökken a Magyar Export-Import Bank (Eximbank) által felszámított kamatláb, és a kamatkiegyenlítési rendszerben nem csak a hitel- hanem a pénzügyi lízing ügyletek is finanszírozhatók - tartalmazzák egyebek mellett azok a kormányrendelet-tervezetek, amelyek a kormány honlapján jelentek meg.

Egyre több banknál érhető el olcsó forrás exportfinanszírozásra

Eddig 14 hazai hitelintézettel kötött refinanszírozási megállapodást az Eximbank, amely révén vállalkozások középtávú, versenyképes árazású, fix kamatozású export előfinanszírozási hitelhez juthatnak. A keretösszeg az előzetes adatok alapján 400 millió euró.

Tíz millió eurót kapott a Volksbank kkv hitelezésre

Refinanszírozási keretmegállapodást kötött a Magyar Export-Import Bank Zrt. (Eximbank) és a Magyarországi Volksbank Zrt. (Volksbank), melyet Nátrán Roland, az Eximbank vezérigazgatója és Axel Hummel, a Volksbank vezérigazgatója írt alá.

Az exportáló cégenek nagyobb az esélye a profitra

Az exportáló vállalatok a hazai piacon maradó cégekhez képest harmadával nagyobb valószínűséggel növelik nyereségüket – derül ki a Regus globális felméréséből. Habár világszinten Kína a legvonzóbb régió a külföldön terjeszkedő vállalatok számára, Európa és Észak-Amerika továbbra is népszerű.

Módosultak az exportfinanszírozás szabályai

A kormány négy rendeletben módosította a Magyar Export-Import Bank (Eximbank), valamint a Magyar Exporthitel Biztosító (Mehib) működési szabályait, a rendeletek a legutóbbi Magyar Közlönyben jelentek meg, és formálisan már vasárnaptól hatályba is léptek.

Van pénz exportfinanszírozásra - Aktívabb lesz az Eximbank

A jelenlegi többszörösére kívánja növelni hitelezési aktivitását az Eximbank, mindezt oly módon, hogy a korábbi tulajdonosi finanszírozás helyett teljes egészében piaci forrásbevonásra térnek át. A csütörtökön lebonyolított első nemzetközi kibocsátás révén bevont félmilliárd dollár egyelőre elegendő az igények kielégítésére, újabb kibocsátásra az exportfinanszírozás iránti kereslet alakulásának függvényében kerül sor – hangzott el a nemrég a Magyar Fejlesztési Bankhoz került intézmény mai háttérbeszélgetésén.

Dollárkötvényt bocsátott ki az Eximbank

Az Eximbank 500 millió dollár értékben értékesített 5 éves kötvényeket . Az kötvény kamata 5,5 százalék, hozama 5,75 százalék. A kötvényekre 2200 dollárnyi ajánlat érkezett. Az Eximbank megalakulása óta ez az első nemzetközi kötvénykibocsátása. A kötvénykibocsátás célja, hogy a tulajdonosi elvárásoknak és a külgazdasági stratégiában foglaltaknak megfelelően az Eximbank érdemben és hatékonyan tudja a piaci forrásokat a magyar exportszektor támogatására fordítani.

Exportfinanszírozás: milliárdok parlagon

Noha a GOP 3.3.3. révén 3 milliárdos forrás áll rendelkezésre a magyar vállalkozásoknak, hogy külpiacok felé nyissanak, az eddig beadott pályázatok száma csupán 69, ami a forrás harmadát éppen, hogy eléri. Pedig a hazai kkv-k helyzetére az exportpiacok meghódítása lehet a legjobb megoldás, csak éppen önerőből szinte esélytelenek – véli a Creative Expert Consulting tanácsadócég.

Exportképes termékre van pénz

Már az exportáló nagyvállalatoknak beszállító kis- és középvállalatok is kaphatnak államilag támogatott exporthitelt, és az exportcélú uniós vissza nem térítendő támogatásokat megelőlegező hitel is elérhető lesz a kereskedelmi bankok kínálatában. Az Eximbank új konstrukcióiról Nátrán Roland, az Eximbank és a MEHIB vezérigazgatója beszélt lapunknak.

Kicsiknek is hitelezhet az Eximbank

Megújulhat az Eximbank és a MEHIB tevékenysége: az intézmények üzleti aktivitásának növekedésével, ezen belül elsősorban az exportáló kis- és középvállalkozások finanszírozási forrásokhoz juttatásával. Ezen küldetés megvalósítása érdekében vált szükségessé az Eximbankra és a MEHIB-re vonatkozó törvény („Eximtörvény”) módosítása, amelyet hétfőn fogadott el a Parlament.

Mi mindent kell megtanulni az oroszországi üzlethez?

Oroszország hatalmas felvevőpiaca látszólag óriási lehetőségeket tartogat a hazai kkv-k számára. De csak azok a vállalkozások lesznek sikeresek, amelyek tudják, hová, mivel, kiken keresztül lehet erre a sajátos piacra bejutni, és elsajátítják az eredményes üzlethez szükséges ismereteket a legjobb ágazatoktól a finanszírozásig. A Piac&Profit konferenciájának délutáni szekciójában praktikus tanácsok hangzottak el az orosz piacra lépéssel kapcsolatban.

Hogyan finanszírozható az orosz piacra lépés?

Oroszország hatalmas felvevőpiaca látszólag óriási lehetőségeket tartogat a hazai kkv-k számára. De csak azok a vállalkozások lesznek sikeresek, amelyek tudják, hová, mivel, kiken keresztül lehet erre a sajátos piacra bejutni, és elsajátítják az eredményes üzlethez szükséges ismereteket a legjobb ágazatoktól a finanszírozásig. Alább áttekintjük a finanszírozási lehetőségeket és azt, hogy kinek és mit érdemes kínálnia az orosz piacon.

Az export az egyetlen reményünk

A magyar belső piac immáron hat éve zsugorodik, ezért azok a cégek, amelyek fejlődni kívánnak, jelenleg csak az exportintenzitásuk növelésében gondolkodhatnak. A külpiacokra betörni azonban nem könnyű és nem is olcsó mulatság, főként nem akkor, ha a magyar kormány által is mindinkább előtérbe helyezett távol-keleti piacokon próbál meg érvényesülni egy magyar vállalkozás.

Iránya a nagyvilág: újabb összefogás a vállalkozásokért

A hazai kis- és közepes vállalkozások külpiaci megjelenésének támogatásáról írt alá együttműködési megállapodást a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA), a Magyar Export-Import Bank Zrt. (Eximbank) és a Magyar Exporthitel Biztosító Zrt. (MEHIB).

100 milliárd beruházásra

100 milliárd forint keretösszegű beruházási célú hitelpályázatot indít az OTP Bank elsősorban nagyvállalatoknak. A bank szakértői főképp az exportra termelők és az agrárvállalkozások hitelezésére számítanak és arra, hogy a most megnyíló forrás 170-200 milliárd forint beruházást generálhat. Ezen kívül a vissza nem térítendő EU-források elköltéséhez is hozzájárulhat.

Van megoldás, ha lassan fizet a vevő

Az elmúlt időszakban a faktoring finanszírozás volumene növekedett, egyre több vállalat választja ezt a megoldást, hogy csökkentse a hosszú futamidőkből eredő likviditási szükségletét, amely ma már az exportra termelő cégeknek is esetenként gondot okoz.

Így lehet esélyük a hazai cégeknek

Ha belül nem tudunk piacot növelni, akkor csak a külpiac marad. Ehhez jól működő exportfinanszírozás kell megfelelő tőkeellátottsággal, kereskedőházak, amelyek összegyűjtik a kkv-k termékeit, és kiviszik a külpiacra, ahol hatékonyan tudják képviselni őket. Mindez elsősorban állami feladat, amelynek lényege: a profitot nem az exportot finanszírozónak, hanem az exportőrnek kell elérnie a megfelelő intézmények segítségével. S ha Magyarországon nem ügyfél-, hanem ügyletfinanszírozás működne, akkor jelentős exportnövekedést lehetne elérni - mondja Nyíri Iván, a terület szakértője.
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hirdetés

Költségkímélés

Rosszabb lett a helyzet, több a baleset

Rosszabb lett a helyzet, több a baleset

Több mint 3 százalékkal 14 679-re nőtt a múlt évben a személysérüléssel járó balesetek száma.

Pénzszerzés

Női vállalkozások támogatására indul pályázat

Női vállalkozások támogatására indul pályázat

A Visa Magyarországon is elindítja Visa She's Next elnevezésű, női vállalkozások támogatására létrehozott globális programját.

Adózás

Autóalkatrész kereskedők és autószerelő műhelyek a NAV célkeresztjében

Autóalkatrész kereskedők és autószerelő műhelyek a NAV célkeresztjében

Az állami adó- és vámhatóság a 2023-as ellenőrzési terve alapján kiemelt ellenőrzési területként kezeli az autóalkatrész kereskedőket és autószerelő műhelyeket.

Klímablog

Vállalatok ESG céljainak elérésében is segít a 10 Millió Fa

Vállalatok ESG céljainak elérésében is segít a 10 Millió Fa

A 10 millió Fa közössége három és fél év alatt Magyarország szerte közel kétszázezer fát és több mint negyvenezer cserjét ültetett el.

Gazdaság

Az elszálló energiaárak miatt tovább spórolnának a magyarok

Az elszálló energiaárak miatt tovább spórolnának a magyarok

A magyar háztartások 40 százaléka tervez energiatakarékossági beruházásokat.

Társadalom

Rosszabb lett a helyzet, több a baleset

Rosszabb lett a helyzet, több a baleset

Több mint 3 százalékkal 14 679-re nőtt a múlt évben a személysérüléssel járó balesetek száma.

Infokom

Webáruházak, csomagautomaták - mi történt itt az elmúlt években?

Webáruházak, csomagautomaták - mi történt itt az elmúlt években?

Az elmúlt években elképesztő mértékű átalakuláson ment keresztül az e-kereskedelem, nem csak Magyarországon, de szerte a világban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo