Új lehetőségek exportőrök és beszállítóik számára

Az Eximbank (EXIM) hatékony finanszírozási együttműködésre törekszik a hazai hitelintézetekkel, hogy a magyar exportőrök minél szélesebb körben juthassanak az exporttevékenységet támogató, kedvező kamatozású forrásokhoz. Elindult a két éven belüli futamidejű, kedvezményes kamatozású új rulírozó finanszírozás.

Kép.Pixabay

A 2013 második felében bevezetett rövid lejáratú, két éven belüli futamidejű, fix kamatozású export előfinanszírozó hiteltermék idén új lehetőséggel bővült, és már 14 hazai hitelintézeti partneren keresztül érhető el, melyről a felek együttműködési megállapodást írtak alá az EXIM székházában, Budapesten.

A megújult hitelkeret megállapodáshoz csatlakozó partnerek a Budapest Bank, a CIB Bank, a Commerzbank, az Erste Bank Hungary, az FHB Bank, a Gránit Bank, a KDB Bank, a K&H Bank, az MKB Bank, az NHB Bank, az OTP Bank, a Raiffeisen Bank, a Takarékbank és az UniCredit Bank. A két éven belüli exportfinanszírozásra kötött megállapodásoknak köszönhetően mintegy 250 M EUR kedvezményes forrás áll az exportőrök és beszállítóik részére rövid lejáratú forgóeszköz finanszírozásra.

Urbán Zoltán, az EXIM vezérigazgatója az aláírás kapcsán kiemelte: „Az EXIM Exportélénkítési Hitelprogramjának fejlesztése kiemelkedő jelentőségű, mert ezáltal képes a hazai hitelintézetek bevonásával a magyar kkv-szektort nemzetközileg is versenyképes finanszírozáshoz juttatni. Az agrár- és élelmiszeripari exportőrök és beszállítóik finanszírozása az EXIM stratégiájának kiemelt területe 2015 év folyamán, melynek fontos mérföldkövét jelentik a ma aláírt megállapodások.”

Kisokos kezdő exportálóknak
Kezdő exportálóként a közelebbi, biztonságosabb piacokkal érdemes kezdeni, de azokból is csak néhánnyal. Amit pedig nem lehet megspórolni, az a jó szakemberek – az export kooperáció szakértői a kkv-k exportlehetőségeit, támogatásait és céljait elemezték.
A két éven belüli konstrukció megújítása révén lehetőség nyílik arra, hogy a kedvező kamatozású refinanszírozást rulírozó hitelekhez is igénybe lehessen venni, melynek köszönhetően a visszafizetett kölcsönök a hitelkeret terhére folyamatosan újból igénybe vehetők a futamidő alatt. Ezáltal az EXIM nyújtotta refinanszírozott hitel maximális rugalmassággal illeszthető az ügyfelek üzleti tevékenységéhez igazodó tényleges hiteligényhez. A konstrukcióval a korábbiaknak megfelelően az áru- és szolgáltatásexport, a feldolgozott mezőgazdasági termékek exportja, valamint ezen exportőrök beszállítói is finanszírozhatóak. Újdonság ugyanakkor, hogy az EXIM a nem feldolgozott mezőgazdasági termékek exportját is tudja finanszírozni mostantól a rövid lejáratú hiteleivel.

Lehetőség nyílik továbbá a beszállítók finanszírozására abban az esetben is, ha azok nem feldolgozott mezőgazdasági terméket szállítanak be exportőrök részére. A csatlakozó hitelintézeti partnereken keresztül, euróban igénybe vehető exportcélú előfinanszírozási hitel a minimum 6 hónapos, maximum 2 éves futamidő alatt lehetőséget ad a véglejáratkor történő, illetve ütemezett törlesztésre is. Az egyszerűsített dokumentációs igényű és gyorsított eljárásrendű konstrukcióban a finanszírozás alapja az ún. EU Referencia Kamat. Az ügyfelek által fizetendő hitelkamat a jelenlegi kamatkörnyezetben 0,94% és 4,1% közé esik.

Pénzbőség kkv-knak?
A Növekedési Hitelprogram és az Exportélénkítési Hitelprogram is egy a korábbi kereskedelmi banki gyakorlattól eltérő, állami szabályozókkal alacsony kamatokra beállított hiteltermék. Próbálkozás arra nézve, hogy hogyan érvényesülhet együtt a bankok és az ügyfelek érdeke, kikényszeríthető-e a pénzintézetek felelősségvállalása állami eszközökkel.

Véleményvezér

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.
Jó hír, mégsem pusztul el a világ

Jó hír, mégsem pusztul el a világ 

Sokan úgy gondolják, hogy addig létezik a világ, amíg vannak méhek.
Hadházy Ákos küzd, mint malac a jégen

Hadházy Ákos küzd, mint malac a jégen 

Hivatalos volt-e Orbán Viktor legutóbbi útja Amerikába?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo