hirdetés

Nemzetközi finanszírozási konferenciát szervezett a HITA

A Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) 2013. október 22-én kelet-európai fókuszú konferenciát rendezett a Világbank és az EU Bizottság képviselőinek részvételével, melyen a hazai és külföldi cégek első kézből kaptak tájékoztatást a nemzetközi gazdaságfejlesztési projektekbe való bekapcsolódási lehetőségekről és az alternatív exportfinanszírozási metódusokról.
hirdetés

Kép: MTI

Karen Cannenterre, az EIB szakértője a konferencián elmondta, hogy az Európai Beruházási Bank (EIB) számos projektet finanszíroz az  EU területén és azon kívül is. Az EIB évente 1,5 milliárd eurót ad Magyarországnak, fő célpontjuk a kkv szektor.

Agneta Lindquist, beszerzési specialista elmondta, hogy az EuropeAid Fejlesztési és Együttműködési Főigazgatóság (DEVCO)  fő feladata az uniós fejlesztéspolitika kidolgozása, valamint a fejlesztési programok lebonyolítása. Szigorú követelményeknek kell megfelelnie annak, aki a szervezettel akar szerződni, a folyamat akár eltarthat  6-7 hónapig is.

Lővei László, a Világbank Fenntartható Fejlődés főosztály európai és közép-ázsiai térségekért felelős igazgatója szerint az energiahatékonyságot Magyarországnak is növelni kell, a térségünk Közép-Ázsiával együtt 6-7 milliárd dollár kölcsönt kapott a Világbank Fenntartható Fejlődés főosztályától.

Az energia szektor egyik előadója Raymond Bourdeaux volt a World Bank képviselőjeként. Céljuk elérhető, megbízható, fenntartható energiaforrások támogatása, támogató intézményi/jogi háttér elősegítése, a megújuló energia fejlesztésének támogatása. Az energia szektorban éves szinten 7-7,5 mrd USD portfóliót menedzselnek, és számos kisebb projektet is támogatnak. Európa és Közép-Ázsia területén 22 országban aktívak, az elkövetkező 2-3 évben 2,5-3 mrd USD-nyi kölcsönt prognosztizálnak.

David Michaud, a World Bank vízügyi projektekért felelős képviselője a növekvő vízügyi kihívásokra hívta fel a figyelmet. A kölcsöneik 15%-a vízügyi szektorra irányul. Évi 7.8 mrd USD kölcsönt helyeznek el a szektorban, ami 26% éves növekedést eredményez. Kiemelt régiónak számít Kelet-Közép-Európa és Közép-Ázsia, ahol a legfontosabb területek: vízellátás, szennyvízkezelés és víztisztítás.

Elena Petrovska, az EBRD budapesti irodájának vezetője elmondta, hogy a források kihelyezése a kereskedelmi bankokon keresztül valósul meg, a programok főleg az energiaszektorba, az ipari és mezőgazdasági területre irányulnak. Fő céljuk Magyarország szerepének erősítése, mint tudás- és technológia alapú termékek exportjának platformja.

Nehezen indulnak új utakra a kkv-k
A 350 hazai mikro-, kis- és középvállalkozás megkérdezésével végzett K&H kkv kutatás a magyar kkv-k külkereskedelmi tevékenységét vizsgálta. A magyar gazdaság fő hajtóerejét évek óta a külkereskedelem jelenti, amelyben a kkv-k egyelőre igen alacsony arányban vesznek részt. Ezt támasztja alá a kutatás eredménye is, ugyanis a megkérdezett vállalkozások nagy többsége nem végez sem export, sem import tevékenységet. A kutatás eredményei szerint a hazai vállalkozások 23%-a végez export-import tevékenységet, míg további 6% folytat csak export tevékenységet.
 
hirdetés

Véleményvezér

Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.
Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Szomorú, de a nagy számok azt mutaják, hogy a korrupció nyugatról keletre tartva csak egyre nő. Hogyan lehetne megállítani?
Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Nagy vitatéma, hogy hasznosak-e az ársapkák, vagy nem. A benzin esetében nagy volt a bukta, de kérdés, mi lenne az élelmiszerek esetében.
Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Pétervására város fideszes polgármestere nemcsak kastélyt épített uniós pénz felhasználásával magának.
Újabb EU pénzből épített fideszes kastélyt talált Hadházy Ákos

Újabb EU pénzből épített fideszes kastélyt talált Hadházy Ákos

A független képviselő töretlen szorgalommal igyekszik utánajárni, hogy hová kerülnek az uniós pénzek.
Az összeszerelő-üzemként működő magyar gazdaság nagyon kitett a globális láncokban mutatkozó zavaroknak

Az összeszerelő-üzemként működő magyar gazdaság nagyon kitett a globális láncokban mutatkozó zavaroknak

A rendkívül magas magyar infláció mögött rossz, vagy tudatos kormányzati intézkedések állnak.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo