Esélyegyenlőség cikkek


Nő a szakadék a lakástulajdonosok és a bérlők között

Nő a szakadék a lakástulajdonosok és a bérlők között 

A legkevésbé vagyonos háztartások mindössze 26 százaléka rendelkezik ingatlannal, a legvagyonosabbaknak viszont a 97 százaléka, ráadásul utóbbiak 66 százalékának több ingatlana is van.
Ki dönt otthon pénzügyekben? Aki kevesebbet keres

Ki dönt otthon pénzügyekben? Aki kevesebbet keres 

A háztartásokat érintő ingatlan- és pénzügyeket érintő döntésekből Magyarországon nagyobb részt vállalnak a nők, mint a férfiak, a munkahelyükön azonban mégis kevesebb jövedelemmel kell beérniük – derül ki az ingatlan.com és money.hu közös kutatásából.
A sport megtöri a fajgyűlöletet

A sport megtöri a fajgyűlöletet 

Szomorú, hogy ma is sokan vannak, akik nem tanultak a múlt század bűneiből és hibáiból. Kopátsy Sándor, a Piac & Profit egyik alapítója szerint azonban öröm látni, hogy legalább a sportban már nem a származás számít, hanem a teljesítmény. Még ha ez nincs is mindenhol így.
Szociális bérlakásprogramot sürget az ingatlanpiaci szakértő

Szociális bérlakásprogramot sürget az ingatlanpiaci szakértő 

A médiában megjelent hírek alapján három év alatt több mint tízezer családot lakoltattak ki Magyarországon. Számukra az egyetlen megoldás a szociális bérlakásprogram lenne – mondja Balla Ákos ingatlanszakértő.
Beszüntette az univerzális alapjövedelem folyósítását Kanada

Beszüntette az univerzális alapjövedelem folyósítását Kanada 

Ez volt a világ egyik legnagyobb ilyen jellegű kísérlete, mely tavaly indult, és hároméves futamidőre tervezte a liberális kormányzat. Az új konzervatív kormány azonban beszüntette az „ingyen pénz” osztását. A program résztvevői dühösek.
A munkajog a katolikus kórházakra is vonatkozik

A munkajog a katolikus kórházakra is vonatkozik 

A valláson alapuló hátrányos megkülönböztetés tilalmával ellentétes, ha a katolikus kórháznál egy katolikus főorvost elbocsátanak a házasságának a felbontása és az újabb házassága miatt – áll az Európai Bíróság főtanácsnokának indítványában.
Ki lehet jönni havi 90 ezerből?

Ki lehet jönni havi 90 ezerből? 

A Policy Agenda a Friedrich Ebert Alapítvány és a Magyar Szakszervezeti Szövetség megbízása alapján 2016-ban és 2017-ben is közzétette azt az összeget, amely véleményük szerint 2017-ben fedte a létminimum értékét.
Nagy az egyenlőtlenség a nyugdíjakban

Nagy az egyenlőtlenség a nyugdíjakban 

A nyugdíjak mértéke szoros kapcsolatban van a bérek alakulásával. Könnyű belátni, ha növekedik a területi átlagbérek közötti olló, akkor ez megjelenik a nyugdíjaknál is. A Policy Agenda heti elemzésében ezt az aspektusát vizsgálja meg a témának.
Üvegcipő helyett üvegplafon

Üvegcipő helyett üvegplafon 

A fejlett országokra és a hazai üzleti világra is jellemző, hogy képzettebbek a nők a férfiaknál, ám továbbra is kevesebbet keresnek mint a férfiak, alulreprezentáltak az üzleti és politikai életben. Vajon mi ennek az oka? Erről beszélgettünk dr. Nagy Beátával, a Budapesti Corvinus Egyetem professzorával.
A jövőnk a tét

A jövőnk a tét 

Nyolcadik alkalommal hívta össze a felelősen gondolkodókat a Piac & Profit. Idén a „Magyar Fenntarthatósági Csúcs” konferencia fókuszában az esélyegyenlőtlenség globális és magyarországi problémája áll. Az emberiség jelentős részének esélye sincs a mindennapi betevő falathoz, szomjának oltásához, fedélhez a feje fölé. Mélyszegénység, nélkülözés, erőszak és háború. – ez jut nekik. S itthon mi a helyzet? Javultak a leszakadók esélyei?

Jön a kötelező akadálymentesítés 

Kötelezné a cégeket és az önkormányzatokat az alapvető szolgáltatások akadálymentesítésére az Európai Parlament. A fogyatékkal élő emberek a jövőben könnyebben használhatnak olyan fontos termékeket és szolgáltatásokat, mint a telefonok, ATM-ek, jegyautomaták és beléptető rendszerek.

Nem mindegy, hova születünk 

Az elmúlt hónapok-évek másról sem szólnak, csak az egyre feszültebb munkaerőpiac miatt emelkedő keresetekről. A GKI Zrt. most utánajárt, hogy ez vajon a háztartások nettó jövedelmében is meglátszik-e.

Többet keresnek a szegények, de a gazdagok még többet 

Nem csak globálisan nőnek a jövedelmi különbségek, Magyarországon sem lett jobb a helyzet az elmúlt években. Az Eurostat adatai alapján míg 2010-ben a legmagasabb jövedelmet elérő tizednek Magyarországon a jövedelmek 20,2 százaléka jutott, addig 2016-ra már 22,6 százaléka – írta friss elemzésében a GKI Gazdaságkutató.

Nőügyekkel mégis foglalkoznak: nőközpontokat hozna létre a kormány 

Az országszerte létrejövő nőközpontok helyi szinten segítenék a nők foglalkoztathatóságát tanácsadásokkal vagy képzésekkel.

Ahol jól megy, a továbblépés, ahol rosszabbul, a kényszer visz a vállalkozásba 

Többnyire a környezete határozza meg, mennyire lesz sikeres vállalkozó egy nőből – derül ki a Mastercard Női Vállalkozói Index friss adataiból. Kedvezőbb körülmények között a lehetőségek motiválnak, ahol rosszabb a helyzet, inkább a kényszer dönt. Magyarország a női vállalkozók arányában nem áll rosszul, vezető pozíciókban vagy például pénzügyi partnerként viszont már nem olyan szépek a számok, ha a nők lehetőségeit nézzük.

Megjelent a munkahelyi bölcsődék létrehozását támogató pályázat 

Megjelent a munkahelyi bölcsődék létrehozását támogató négymilliárd forintos pályázat, a kérelmeket március 20-tól lehet benyújtani – közölte az európai uniós források felhasználásért felelős államtitkár az MTI-vel.

Messze nem olyan rossz a helyzet, mint gondoljuk 

Az Ipsos kutatása kimutatta, mennyire tévesen gondolkodik a felmérésben résztvevő 40 ország lakossága a társadalmat érintő kulcskérdésekről és a népességről. A vagyoneloszlás egyenlőbb, mint gondolnák, a lakosság toleránsabb és a muszlimok sincsenek annyian, mint hisszük.

A nők kezében a kulcs a jövőhöz 

A nemek közti egyenlőség biztosítása és a nők esélyeinek kiszélesítése nem csupán egy lehetőség, hanem egy fontos eleme a szegénység, éhezés és helytelen táplálkozás elleni küzdelemnek.

A fogyatékkal élőkre a bankban is más szemmel néznek 

Több hitelintézet egyelőre még nem teljesíti maradéktalanul a fogyatékos személyeknek a pénzügyi szolgáltatások egyenlő esélyű elérésére vonatkozó előírásokat, noha erre októbertől jogszabály kötelezi őket – derült ki az MNB felméréséből. A jegybank a közeljövőben fogyasztóvédelmi vizsgálatokkal, s a piaci szereplőknek szóló ajánlás kibocsátásával csökkenti az e téren még meglévő fogyasztóvédelmi kockázatokat.

170 évre vagyunk az egyenlő bérektől 

Annak ellenére, hogy a szakemberek szerint rendkívül ártalmas a nemek közti megkülönböztetés, egy kutatás szerint csak nagyon lassan záródik az olló a férfiak és nők fizetése között. Ha minden így folytatódik tovább, 2186-ra lesznek egyenlők a fizetések.

Egy hónappal többet dolgoznak a nők, mint a férfiak 

Évente átlagosan 39 nappal dolgoznak többet a nők, mint a férfiak - derült ki a Világgazdasági Fórum (World Economic Forum, WEF) friss jelentéséből, amely szerint Magyarországon a nők 46 perccel dolgoznak többet naponta, mint a férfiak.

A nők dolgozzanak, a férfiak vezessenek? 

A munkavállalók hatékonyabbnak tartják a vegyes összetételű csapatokat, beosztottként ugyanakkor még nőként is szívesebben dolgoznak férfi irányítás mellett. Egyelőre csak törekvés a női egyenjogúság. Nemcsak a karrierépítés, a fizetés terén is hátrányban vannak a nők, a legnagyobb különbség a vezető pozíciókban mutatkozik.

Ingyen dolgoznak a nők október végétől 

Elfogadhatatlan a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MaSzSz) szerint, hogy a nők ugyanazért a munkáért 20 százalékkal kevesebb bért kapnak, ami azt jelenti, október 20-a után 72 napon keresztül ingyen dolgoznak a női munkavállalók Magyarországon.

Mindenkinek joga van az utazáshoz 

Az akadálymentes utazást népszerűsíti az idén az ENSZ Turisztikai Világszervezetének (UNWTO) felhívása, amelyhez csatlakozva Magyarországon hatodik alkalommal ünneplik meg a turizmus világnapját szeptember 27-én.

Végre kiállnak a nők egyenlő béréért 

Országos kampányt indít a nők és a férfiak közötti bérkülönbség felszámolásáért a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MSzSz) - jelentette be Kordás László, az érdekvédelmi tömörülés elnöke.

A magyaroknál marad a mélabú 

Megjelent az ENSZ éves Világboldogság Jelentése, melyben rendre a sereghajtók között szerepel hagyományosan depresszív, mélabús népünk. Ismét a dánok a legboldogabbak, akárcsak két év, bár tavaly Svájc ütötte ki őket az első helyről. A japánoknál a fukusimai katasztrófa után is nőtt a boldogság.

Még mindig kevés a nő 

Több nő áll a magyar cégek élén, de még mindig alulreprezentáltak a hölgyek a magyar cégvilág tulajdonosi körében. Bár azt hinnénk hogy Budapesten a legmagasabb a vállalkozó kedvű nők aránya, a valóságban Borsod megyében több céget vezetnek, mint a fővárosban.

Egyenlők, de mégsem 

A magyar nők fele úgy érzi, hogy teljes az egyenlőség, de az adatok a pesszimistábbakat igazolják. A nők kevesebbet keresnek, és a nemek közti bérszakadék csak növekedett Magyarországon az elmúlt években és a nők által vezetett cégek száma is csökkent.

Nem veszíthetünk el egy teljes generációt 

A gazdasági erősödés ellenére növekszik a fiatalok és idősek közötti szakadék, az Észak- és Dél-Európa közötti társadalmi különbség pedig továbbra is óriási. Magyarország a teljes mutató tekintetében a 23. helyet foglalja el – derül ki a Bertelsmann Alapítvány kutatásából.

Támadják a nyugdíjszabályok változtatását 

Támadják a férfiak 40 év munkaviszony utáni nyugdíjazásáról szóló népszavazási kezdeményezést, ugyanis sértheti az alaptörvény azon rendelkezéseit, mely szerint a női esélyegyenlőség, az egyenlő bánásmód a pozitív diszkrimináción keresztül valósul meg. Az e fajta pozitív diszkriminációt a legtöbb európai országban alkalmazzák. A változtatás alacsonyabb nyugdíjakat is jelentene.

Kellenek a világnak a női főnökök 

Manapság alig 30 százalék a cégvezető nők aránya - ezen belül is a kisvállalkozások teljesítenek jobban a multikhoz képest. A pszichológus szerint sokkal inkább a világnak van szüksége a női vezetőkre, semmint a nőknek erre a státuszra.

Jogsértés pultoslányt keresni 

Kereskedők ellen a kiszolgálás megtagadása miatt érkezik sok panasz, a cégek ellen viszont a bizonyos tulajdonságaik miatt fel nem vett munkavállalók kérnek segítséget az Egyenlő Bánásmód Hatóság vizsgálatai szerint. Csak igen speciális helyzetekben megszabható az állásra felvehetők neme és életkora, ezért bár bevett gyakorlat, mégis jogszabálysértő egy pultosmunkát csakis nők számára meghirdetni.

Van diszkrimináció, csak adat nincs róla 

A nemek közti egyenlőtlenségekről régiónkban hiányoznak a konkrét adatok, emiatt alakulhatott ki az a tévképzet, hogy itt a nemek közti diszkrimináció nem létező probléma - véli a FAO szakértője. Pedig több százalékkal nőne a termelés, és csökkenne az éhezés, ha nagyobb szerephez jutnának a mezőgazdaságban a nők.

Üzleti előny a sokszínűség 

Bár egyre több cég látja, hogy a sokszínűség egyértelműen üzleti előnyt jelent, egyelőre kevesen foglalkoznak vele, hogy akár csak a generációk hatékony együttműködését fejlesszék a cégben – ez derül ki az MTD Tanácsadó Közösség friss kutatásából. Pedig nem bonyolult dolog az esélyegyenlőség, de annál eredményesebb. A kicsiknek kéne nagyot fejlődnie.

Csatlakozzon a felelős munkáltatókhoz!  

Az mtd Tanácsadó Közösség 2015. május 28-án vezeti be hazánkban a Diversity Chartert, azaz a Sokszínűségi Egyezményt , amelyhez alapítói lehetőséget biztosít. A kezdeményezéshez már számos ismert és kevésbé ismert vállalat jelezte előzetesen csatlakozási szándékát. A szervezők olyan további támogató jelentkezőket várnak, akik a kezdeményezés aláírásával – egy hosszú folyamat első lépéseként – az esélyegyenlőség mellett teszik le a voksot.

Fontosabbak a vidéki nők mint hinnénk 

A kihívások, amikkel a vidéki nők nap, mint nap szembesülnek nagyobbak, mint valaha. Az sem javít a helyzeten, hogy a társadalom természetesnek veszi terhelésüket és a nemek közti egyenlőség problémáját a falvakban az amúgy is kopott szociális hálóval gondolja orvosolni. A vidéki nők többlet terhe akadály az egész közösség számára, ez az, amit mindnyájunknak meg kellene érteni.

Jamaica a karrierre vágyó nők álma? 

Egyre több nő kerül vezető pozícióba világszerte. Az elmúlt húsz évben megnövekedett a felső- és középvezetői állásokban dolgozó nők száma, de a legfelső szinten még mindig alulreprezentáltak a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) friss felmérése szerint.

Mostohán bánnak a magyar cégek a nőkkel – ez így nem mehet tovább 

Több mint egymillió magyarországi munkavállaló tartja sürgetőnek, hogy munkahelye tegyen azért, hogy egyenlő lehetőségeket, esélyeket kapjanak nők és férfiak is - derült ki a Gemius és a Nyitottak vagyunk kezdeményezés friss kutatásából.

Fizeti a főiskolai tandíjat alkalmazottainak a Starbucks 

A Starbucks elnök-vezérigazgatója, Howard D. Schultz ingyenes online tanulási lehetőséget kínál alkalmazottainak, hogy főiskolai diplomát szerezhessenek. Nem kér cserébe hűségidőt a vállalati munkaviszonyra. A kritikusok szerint ezt kihasználhatja a konkurencia, mely elcsábíthatja a friss diplomás munkaerőt.

10 meghökkentő tény, amit nem tudott a szegénységről 

Az Occupy Wall Street mozgalom sokat beszélt a társadalom 1 százalékáról, mely több javat birtokol, mint a lakosság alsó 90 százaléka együttvéve. Összeszedtünk néhány adatot a szegénység és a vagyoni különbségek mértékéről, melyek nagy akadályai egy fenntarthatóbb világ létrejöttének.

Több nő, több nyereség. Ez van 

Lemaradnak a versenyben azok a cégek, akik nem hajlandók kisgyermekes anyákat alkalmazni – derül ki a Regus legújabb felméréséből. Még több nő térhetne vissza a munkaerőpiacra, ha biztosítanák számukra a rugalmas munkavégzés lehetőségét.

Hol a helyünk? A nők szerepe egy igazságos társadalomban  

A rendszerváltás óta első alkalommal 2013. november 11-én rendeztek Magyarországon nőkongresszust, 850 nő részvételével. A magyarországi eseményt szervező Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség (Női Érdek) célja, hogy előmozdítsa a nők és a férfiak társadalmi, gazdasági és politikai egyenlőségének megteremtését egy nyílt párbeszéd segítségével.

Nemi szerepek a munkaerőpiacon 

Több területen már teljesen megvalósult a nemek közti egyenjogúság, a nők és férfiak sportolói teljesítményét például már senki nem vitatja, azt viszont igen, hogy a munkaerőpiacon melyik álláshelyen melyik nem állná meg a helyét.

Itt vannak a jövő roma cégvezetői 

Az "Esélyprogram a Jövő Roma Vezetőiért" keretében jelenleg 20 vállalat támogat 50 diákot. Közülük az idei nyári táborba, mely augusztus 2-6. között kerül megrendezésre 15 fiatalt várunk, akik az ország legkülönbözőbb részeiből érkeznek. A HBLF ROMASTER Tábor során a cégek által mentorált, tehetséges roma diákok ellátogatnak többek közt a Magyar Nemzeti Bankba, a Regionális Környezetvédelmi Központba és a Vodafone Magyarországhoz, illetve a Momentán Társulat, a Junior Achievement Magyarország és Görög Ibolya szervezésében szakmai tréningeken vesznek részt.

Miért keresnek a nők kevesebbet?! 

Megvitatta az EP Bauer Edit szlovákiai képviselő jelentését a nők és férfiak egyenlő bérezésével kapcsolatban. A jelentés megerősíti: ugyanazért a munkáért a nőknek ugyannyi bért kell kapniuk, mint a férfiaknak, ezt a képviselők - többek között - semleges munkaköri kategóriákkal, rendszeresen ellenőrzéssel, büntetések kiszabásával segítenék elő. Az EP várja a Bizottság javaslatait a témával kapcsolatban.

"Negyedével kevesebb a fizetésem, mert nő vagyok!" 

Statisztikai adatok szerint az Európai Unióban a nők ugyanazért a munkáért átlagosan 15-25 százalékkal kevesebb fizetést kapnak, mint a férfiak.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Tudatos fogyasztást céloznak a Sharity fejlesztései

Tudatos fogyasztást céloznak a Sharity fejlesztései 

A fenntarthatósági célok eléréséhez nemcsak a CO2-kibocsátást, hanem a felesleges, mértéktelen fogyasztást is csökkentenünk kell.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Az ingatlan és a részvény jobb a kötvénynél?

Az ingatlan és a részvény jobb a kötvénynél? 

A kötvények és betétek korának vége a magas infláció miatt, az infláció elleni védelmet ingatlanalapokkal és részvényalapokkal lehet biztosítani hosszabb távon.
Megéri inkább büntetést fizetni kiberbiztonsági fejlesztések helyett?

Megéri inkább büntetést fizetni kiberbiztonsági fejlesztések helyett? 

Sokáig nem hitték el a cégek, hogy tényleg jönnek a szigorúbb kiberbiztonsági szabályozások, sokan pedig a kivárásra, megúszásra játszottak.

Pénzszerzés

Nyílik a pénzcsap, akár 200 millió forint támogatást is lehet szerezni

Nyílik a pénzcsap, akár 200 millió forint támogatást is lehet szerezni  

Az Agrárminisztérium 50 milliárd forintos forrással hirdette meg a "Feldolgozó üzemek fejlesztésének támogatása" című felhívást, amelynek keretében a feldolgozóüzemek és kistermelők élelmiszer előállításhoz kapcsolódó kisebb beruházásait támogatja.

Adózás

Illegális dohányosokra utazik a NAV

Illegális dohányosokra utazik a NAV 

Július elején megkezdődött a dohánylevelek betakarításának szezonja.

Gazdaság

Van egy kis gond a magyar dinnyével

Van egy kis gond a magyar dinnyével  

Piaci nehézséget okoz a kánikula miatt korábban érő dinnye. 


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo