hirdetés

Jogsértés pultoslányt keresni

Kereskedők ellen a kiszolgálás megtagadása miatt érkezik sok panasz, a cégek ellen viszont a bizonyos tulajdonságaik miatt fel nem vett munkavállalók kérnek segítséget az Egyenlő Bánásmód Hatóság vizsgálatai szerint. Csak igen speciális helyzetekben megszabható az állásra felvehetők neme és életkora, ezért bár bevett gyakorlat, mégis jogszabálysértő egy pultosmunkát csakis nők számára meghirdetni.
hirdetés

Kép:Pixabay

Sajnos hallani olyan történeteket, amikor bizonyos szórakozóhelyek például származásuk miatt nem engednek be a területükre egyes vendégeket. Pedig tévedés azt gondolni, hogy egy vállalkozó saját területére azt enged be, akit jónak lát, ugyanis a törvény szerint a nyilvánosan üzemelő kereskedelmi egységekben senkit sem szabad megkülönböztetni. A megkülönböztetés tilalma nem csak a vendégekre, hanem a dolgozókra is vonatkozik. Védett tulajdonságaik miatt senkit sem szabad hátrányban részesíteni.

Gregor Katalin az Egyenlő Bánásmód Hatóság hatósági és jogi főosztályvezetője elmondta: Előfordul, hogy a munkára jelentkezőnek meg is mondják, hogy azért nem őt választják, mert az adott nemhez tartozik.

- Jelenleg is vizsgálunk egy esetet, melyben ugyan a nő rendelkezett a szükséges képesítéssel, de a munkáltató kijelentette, hogy az adott munkakörben évtizedek óta csak férfiakat foglalkoztattak.

Más eseteket is felsorolhatunk, melyekben egyértelmű, hogy kifejezetten egy védett tulajdonsága miatt nem foglalkoztatnak valakit. Jellegzetes probléma, hogy már az állásinterjú megkezdése előtt kiderül, hogy a jelölt várandós. A fiatal hölgyeket rendszeresen kifaggatják a magánéletükkel kapcsolatos terveikről, nevezetesen, mikorra és hány gyermeket terveznek, esetleg van-e már kiskorú gyermekük, ők betegesek-e, és szükség esetén ki vigyáz rájuk. (Pedig több női munkavállaló több nyereséget termel.)

A lehetséges büntetés

- Számos nemzetközi egyezmény foglalkozik a férfiak és nők esélyegyenlőségével a foglalkoztatás területén. Ezeket átültették a hazai jogszabályokba, ezért Magyarországon is kötelező alkalmazni. A nemi alapon való megkülönböztetést nagyon alaposan meg kell indokolni. Ha egy bizonyos munkatevékenység vagy a rá jellemző munkakörülmények veszélyeztetik a magzatot, értelemszerűen megtagadható a női munkaerő felvétele.

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság minden esetet egyedileg vizsgál. Amennyiben a hatóság a közigazgatási eljárás keretében a jogsértést megállapítja, többféle szankció közül választhat. Az egyik lehetőség az 50 ezertől 6 millió forintig kiszabható pénzbírság. Előfordul, hogy a vállalkozót vagy céget a hiányosságok pótlására kötelezik, többek között az akadálymentesítés határidőre való megoldására. A hibázó cégeknek rendszerint megtiltják a jövőbeni jogszabálysértést, és ha legközelebb hasonló okból bepanaszolja azokat, az újabb eljárásban figyelembe veszik a rovott múltat. A hatóságnak lehetősége van a határozatai nyilvánosságra hozására: az egyenlobanasmod.hu weboldalon közölhetik a cég nevét és címét, és azt közszemlén tarthatják 30, 60 vagy 90 napig. Amennyiben a jogsértő szervezet saját honlappal rendelkezik, ott is ugyanilyen időtartamra elrendelhető a határozat közzététele. (Itt olvashat két konkrét esetről.)

Nem tudjuk, valójában hányan érintettek

A szakértő szerint nehéz megállapítani, hogy mennyire gyakoriak a megkülönböztetéses esetek.

- Magas a látencia aránya, vagyis biztosan tudható, hogy sok panasz el sem jut hozzánk. Előfordul, hogy a munkáltatók eleve kikötik, hogy bizonyos kor felett senkit sem vesznek fel. Ha valaki csak bejelent egy ilyet, de aztán nem jelentkezik, és nem jelzi felénk, hogy személyes konkrét sérelem érte, nem tudjuk az ügyet kivizsgálni. Sok a hibás, hiányos bejelentés. Érkezett már hozzánk olyan jelzés, amelyből nem derült ki, hogy pontosan ki vagy melyik szervezett követte el a jogsértést. Az Egyenlő Bánásmód Hatóság nem nyomozóhatóság, ezért nekünk konkrétan ismernünk kell, melyik cég a bepanaszolt.

Üzleti előny a sokszínűség
Bár egyre több cég látja, hogy a sokszínűség egyértelműen üzleti előnyt jelent, egyelőre kevesen foglalkoznak vele, hogy akár csak a generációk hatékony együttműködését fejlesszék a cégben – ez derül ki az MTD Tanácsadó Közösség friss kutatásából. Pedig nem bonyolult dolog az esélyegyenlőség, de annál eredményesebb. A kicsiknek kéne nagyot fejlődnie.
A munkáltatóknak ugyancsak jogszabályok alapján kell eljárni az alkalmassági kérdésekben is, a társadalmi konvenciók, illetve a "bevett szokások" önmagukban nem lehetnek meghatározók. Ha egy férfi rendelkezik a szükséges szakképesítéssel, hiába tény, hogy az ápolói munkakör hagyományosan nőiesnek tekintett, az illetőm megfelel a követelményeknek. Ugyan bevett gyakorlat, mégis jogszabályellenes, ha egy pultos állást kifejezetten fiatal csinos lányok számára hirdetnek meg.

Lehet érvelni, de nem akárhogy

- A vállalkozó természetesen kap rá lehetőséget, hogy kimentse magát. Nyilvánvaló, hogy női ruhák bemutatására csak hölgyeket alkalmaznak modellnek, illetve a strandokon nem vesznek fel férfiakat a női öltözőbe kabinosnak. A csak kizárólag női pultosokat alkalmazó cégeket viszont jó eséllyel elmarasztalják, ha csak nem tudja hitelt érdemlően, gazdasági adatokkal, forgalmi kimutatásokkal bizonyítani például, hogy a férfi munkaerő csökkenti a bevételét. Ha semmire sem tud hivatkozni, ami alátámasztaná a gyakorlatát, a magatartása nyilvánvalóan jogsértő – magyarázta Gregor Katalin.

A szakérő olyan esetről is tud, melyben egy kocsma tulajdonosa kiírta a bejáratra, hogy romákat nem szolgálnak ki. Arra hivatkozott, hogy előtte egy roma származású illető összetörte a játékgépeket vagy nem fizetett. Érvelését nem fogadták el.

Speciális helyzetben vannak egyébként a megkülönböztetést gyakorló vállalkozások alkalmazottai. A dolgozók érthető okokból ritkán mernek szembeszegülni a munkáltató utasításaival, hiszen féltik az állásukat. Az eljárást viszont mindig a cég ellen folytatják le, az alkalmazottakat csak tanúként hallgatják meg. A diszkriminációra utasítást a törvény szigorúan tiltja, ugyanakkor a hatóság felé az alkalmazottnak nincs jelentési kötelezettsége. Ha név nélkül közérdekű bejelentést tesz, védeni lehet a személyét, de ennek nyilvánvalóan csak akkor lehet értelme, ha a munkahelyen több alkalmazott is dolgozik, ezáltal nem derülhet ki, ki jelezte a problémát.

Kóré Károly

hirdetés

Véleményvezér

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo