hirdetés

A tengeri szállítmányozás is azt mutatja, javulnak a világkereskedelmi kilátások

Az év elején lendületet vett a globális kereskedelmi forgalom a kieli IfW gazdaságkutató intézet kedden publikált felmérése szerint.

hirdetés

A tengeri áruforgalmi indexek javulása elsősorban az európai és a német külkereskedelemre alapult a tanulmány szerint. Konténeregységben kifejezve azonban a tengeri szállítás mennyisége csökkent.

Jobbnak látják a helyzetet (Fotó: Pixabay)
Jobbnak látják a helyzetet (Fotó: Pixabay)

Az IfW 75 ország és régió tengeren bonyolított konténeres külkereskedelmi forgalmi értéke alapján képzett "Kiel Trade Indicator" mutatószáma januárban ár- és szezonális kiigazítással 2,1 százalékkal emelkedett a decemberihez képest.

Erőteljes növekedést mutat a német és az európai külkereskedelmi forgalom. A német exportindex 2,1 százalékkal, az importindex 2,6 százalékkal emelkedett, az EU exportindexe pedig 3,0 százalékkal, importindexe 3,2 százalékkal nőtt.

Vegyes képet mutat az Egyesült Államok és Kína kereskedelmi forgalma, az amerikai exportindikátor 3,6 százalékkal emelkedett ugyan, az importindex viszont 1,4 százalékkal csökkent. Kína exportindikátora 1,9 százalékkal nőtt, importindikátora 1,1 százalékkal csökkent.

Egyértelműen javult az Oroszországi Föderáció külkereskedelmi forgalma, 2,2 százalékos exportindikátor és 1,1 százalékos importindikátor növekedéssel.

Az intézet kalkulációi szerint egyértelműen enyhültek a szállítási fennakadások a világkereskedelmi forgalomban. Januárban a hajórakományok mindössze 8 százaléka parkolt kikötők előtt kirakodásra várva, szemben a beszállítói láncok legnagyobb mértékű leállása idején kialakult 14 százalékos aránnyal.

Timo Hoffmann, a Kiel Trade Indicator projektmenedzsere szerint a világjárvány óta, amikor a konténeres áruforgalom kizökkent a globális termelési szinkronból, most fordult elő az első alkalommal, hogy a tengeri teherforgalmi "dugók" nagyjából megfelelnek a járvány előtti szintnek, és már nem minősülnek "fennakadásnak".

hirdetés

Véleményvezér

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo