hirdetés

Hogyan kerülhetnek tengeri szállítmányok dugóba?

Hétköznapi embereknek a közlekedési dugó a nagyvárosokra, az ünnepek előtti és utáni csúcsokra, de mindenképpen a közúti dugókra vonatkozik. Ezzel szemben az utóbbi 2-3 évben folyamatosan lehet az úton lévő hajóknál is dugóról beszélni. Ez nem más, mint úton feltorlódott hajók tömkelege, akik elhajózásra vagy kikötésre várakoznak a kikötők körül. De mit is jelent ez és mi van a háttérben?
hirdetés

Gyulai Krisztina, közgazdász, az Incon-Logistic Kft. alapító-ügyvezetőjének, a precíziós szállítmányozás szakértőjének véleménycikke.

Covid idején elhalasztott vásárlások feltorlódása

Gyulai Krisztina

Covid hullámok idején a bizonytalan helyzetek, a lezárások miatt a gazdasági szereplők a rendelések elhalasztása mellett döntöttek. Ebben közrejátszott többek között a kiszámíthatatlan gazdasági helyzet, a világ országaiban eltérő időben történő lezárások, a termelési volumenek volatilitása. Ebből adódóan sok rendelést vagy le sem adtak, vagy a gyártó és/vagy a vevő egy későbbi időpontra tette át. Továbbá sok olyan ágazat is volt, ami a Covid igazi nagy vesztese. Így azon ágazatok akár komplett rendelései egy időre eltűntek a rendszerből.

Covid idején az üres konténerek miatt állt meg az élet a kikötőkben

A járvány alatt sok esetben egy-egy járvány sújtotta országban az üres konténerek kikötőkbe történő visszajuttatása okozott gondot. Egyszerűen a lezárt területeken vagy nem is tudták fogadni a konténert, vagy időben nem tudták visszajuttatni az üres konténert, hogy az visszajuthasson az áruforgalmi láncba. Ez a korábban nem látott jelenség képes volt lassítani a világkereskedelmet és növelte az áruk úton lévő idejét, mivel hirtelen a forgalomban lévő konténerek száma nem volt növelhető.

Lezárások közti és Covid utáni gyors felfutás a világkereskedelemben

Lezárások között és jelen pillanatban a koronavírus után a kereskedelem gyorsult, méretében pedig drasztikusan nő. Mára lemondhatjuk, hogy a kereskedelem a statisztikák alapján visszaállt a járvány előtti szintre. Mégis azt látjuk, hogy rések vannak a pajzson, a korábban megszokotthoz képest nagy a késedelem, ami mellé egy korábban sosem látott mértékű fuvardíj társul.

Hogy is van ez? Drágább, mint valaha, lassabb, mint valaha? Nem tervezhető az indulás és az érkezés. Túlfoglalások vannak, menetrend pedig csak papíron létezik. Átlagosan 30 napos késedelemmel kell egy – egy konténernél a tervezetthez képest számolni.

Valóság a tengeri dugók mögött

Jelenleg Amerikában a kikötőkben kezd helyreállni a rend, ezzel szemben az európai kikötők sorra „bedugulnak”. Hamburg, Rotterdam, Antwerpen, … hajók rostokolnak a partok közelében kikötésre várva. Sokszor 1-2 hetes várakozások, nyugtalan vevők, bizonytalan termelési kilátások a késés következtében.

hirdetés

Véleményvezér

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 
Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Megdöbbentően mélyre, 11 évvel ezelőtti szintre süllyedt Magyarországon a várható élettartam.
Gellert kapott Orbán Viktor golyója, amivel lábon lőtte magát Európa

Gellert kapott Orbán Viktor golyója, amivel lábon lőtte magát Európa

Orbán Viktor szeptemberben úgy vélte, visszafelé sültek el a szankciók, lábon lőtte magát Európa. A háború végét ma sem látjuk, de a számlák az egekbe szöktek.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo