Jön a kötelező elektronikus számla?

2015. július 31. péntek - 11:30 / piacesprofit.hu
  •    

Az online kasszák és az EKÁER után még nagyobb léptékű ellenőrző megoldáson dolgozik a kormány: azt elemzik, miképpen lehetne összekapcsolni a vállalkozások számlázási rendszereit az adóhivatallal - nyilatkozta a Napi Gazdaságnak Pankucsi Zoltán a nemzetgazdasági tárca adóügyi helyettes államtitkára

Kép:FreeDigitalPhotos.net/nongpimmy1

Sok fegyvert vetettek be az elmúlt években a feketegazdaság elleni küzdelemben, kiszélesítésre került a fordított áfa alkalmazási köre (amelynek segítségével például sikerült kiszűrni a gabonaneppereket), majd sor került az adóhatósághoz bekötött online pénztárgépek és végül az elektronikus árukövetési rendszer (EKÁER) bevezetésére is. (Az eredményeket itt elemzi egy adószakértő.) A nyár eleji statisztikák szerint 200 milliárd forint többlet-áfabevételt hoz az államnak az online kasszarendszer – emiatt még a kereskedelem is szárnyalni látszik. (Ugyanakkor Lázár János júniusi nyilatkozata szerint mégsem terjesztik ki a rendszert a szolgáltató szektorra.)

A kormányzat a feketegazdaság visszaszorításáért újabb, talán az eddigieknél is nagyobb léptékű megoldásokon dolgozik. – Szakembereink egy ideje már elemzik, miképpen lehetne összekapcsolni a vállalkozások számlázási rendszereit az adóhivatallal. A módszer lehetővé tenné a csalások legtöbbjének felszámolását – nyomatékosította a helyettes államtitkár a Napi Gazdaságnak adott nyilatkozatában.

Komoly reményeket fűz a kormányzat a hatóság működésének átalakításához is. Pankucsi Zoltán szavaiból kiderült: az adózás rendjét meghatározó mostani jogszabályt január elsején egy másik váltja fel, az új törvény pedig alapvető változásokat hoz majd. Az adóhivatal a jövőben például éles különbséget tehet a kötelezettségeknek mindenkor időben és rendben eleget tevő adófizetők és a notórius mulasztók, a csalók között. Előbbi csoport kellő tájékoztatásra, előzékeny segítségre és megfelelő együttműködésre számíthat a hivatal részéről, az utóbbi kategóriákhoz tartozók viszont a mostaninál is szigorúbb fellépéssel kalkulálhatnak – közölte a helyettes államtitkár.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek