Régió cikkek


Rengeteg pénzt költöttek játékokra a magyarok tavaly

Rengeteg pénzt költöttek játékokra a magyarok tavaly 

Tovább bővült a hazai játékpiac. 
Stabil a befektetők bizalma a régióban

Stabil a befektetők bizalma a régióban 

A régiós piac továbbra is vonzó a külföldi befektetők számára. 2018-ban a közép-kelet-európai M&A-piacon 46,9 milliárd euró cserélt gazdát, és összesen 701 megállapodást ütöttek nyélbe – áll a MAZARS jelentésében.
A fővárosi lakásárak a régióban nem ütik ki a plafont

A fővárosi lakásárak a régióban nem ütik ki a plafont 

Kétarcú a fővárosi lakáspiac: egyrészről a budapesti lakásárak még mindig csak a régió középmezőnyébe tartoznak, bár ötödik éve kitartóan emelkednek. Másrészről egyre több vevő szemléli elképedve az árakat, mert azokat a saját jövedelméhez viszonyítva nagyon magasnak találja.
Igyekezni kell, a régió piacai is rövidesen megtelnek

Igyekezni kell, a régió piacai is rövidesen megtelnek 

Közép- és Kelet-Európa az egyik leggyorsabban fejlődő digitális piac Európában. Átlag feletti növekedési dinamika, kedvező gazdasági lehetőségek és kulturális környezet teszi vonzóvá a régiót az exportra készülő hazai vállalkozások számára. Viszont az idő sürget.
Áfa riadó! Változások a régiós adózásban

Áfa riadó! Változások a régiós adózásban 

Komoly változások történtek a régiós adózásban az elmúlt időszakban – figyelmeztetett a MAZARS „VAT Alert”, azaz „Áfa Riadó” című kiadványának első száma. A Közép- és Kelet-Európával foglalkozó rövid kiadvány célja, hogy bemutassa a régiós adóváltozásokat, hiszen a nemzetközi kereskedelem egyre nagyobb hangsúlyt kap közvetlen környezetünkben is.
Kivárnak a hitelminősítők a választásokig

Kivárnak a hitelminősítők a választásokig 

Bár az S&P-nél pozitív kilátással szerepel Magyarország, a legvalószínűbb forgatókönyv szerint a hitelminősítő jobb osztályzatára csak a választások után lehet számítani. A régiós versenytársak többsége egyébként sokkal jobb besorolással rendelkezik.
Jól futnak majd a kkv-k a régióban

Jól futnak majd a kkv-k a régióban 

2020-ig meg kívánja duplázni a közép- és kelet-európai KKV-któl, köztük a magyar vállalkozásoktól vásárolt termékek és szolgáltatások volumenét a General Electric (GE). A cég ezt a többi között kis- és középvállalati beszállítói bázisának növelésével kívánja elérni.
Négy magyar régió a legszegényebbek között

Négy magyar régió a legszegényebbek között 

Az Eurostat friss publikációja szerint az egy főre eső GDP az EU 270 régiójában az uniós átlag 26 százalékát termelő Észak-Nyugat-Bulgária és 328 százalékát termelő londoni belváros között szóródott 2010-ben.
Románia lenyomott minket

Románia lenyomott minket 

Magyarországon egy év alatt 60 százalékkal nőtt az online bankkártyás fizetések aránya a régió egyik legjelentősebb online fizetési szolgáltatójának az internetes vásárlási trendeket vizsgáló kutatása szerint. 
Hogyan válasszunk projekthelyszínt?

Hogyan válasszunk projekthelyszínt? 

A település, ahol egy kkv hasznosítani szeretné a pályázaton szerzett pénzt, nagyban meghatározza, hogy milyen forrásokhoz férhet hozzá a cég.   

Lejárt a halogatás ideje 

A cégeknek proaktívan kell kezelniük partnereik kockázatát miután tovább romlott a közép-kelet-európai kockázatos cégek aránya. A Coface Hungary legfrissebb adatai szerint a hazai cégek közül változatlanul minden második magyar cég számít kimondottan vagy közepes mértékben kockázatos üzleti partnernek. A nemzetközi hitelbiztosító úgy véli: az idén el kell dőlnie annak, merre halad tovább Európa, sikerül-e megteremteni a növekedéshez való visszatérés feltételeit.

Ugyanazért a munkáért a magyar kap a legkevesebbet 

A magyarországi bruttó 221 ezer forintos átlagfizetésnél többet kapnak a dolgozók Csehországban és Szlovákiában is - derül ki a Workania állásportál által működtetett fizetesek.hu oldal, három ország fizetéseinek "versenyképességét" összehasonlító felméréséből.

Növekednek az exportcégek kockázatai 

2010-ben Románia, Szlovákia, Lengyelország és Csehország is szerepelt Magyarország tíz legjelentősebb exportpartnereinek sorában, így mindenképpen figyelemre méltó a Coface nemzetközi hitelminősítő legújabb felhívása, amely a régiós országok romló megítélésére figyelmeztet. A hagyományos, kipróbált kereskedelmi partnerekkel sem árt tehát óvatosnak lenni.

A magyarok többsége szereti a munkahelyét 

Regionális összehasonlításban a magyarok a legelégedettebbek jelenlegi munkahelyükkel. Az átlag magyar munkavállaló jellemzően rugalmatlan, pesszimista karrierjével kapcsolatban, ám főnökétől rendszeres visszajelzést kap munkájáról - derül ki a Grafton Recruitment hat közép-kelet európai országra kiterjedő kutatásából.

Hajózhatóvá tennék a Duna teljes hosszát 

A Balti-stratégiához hasonlóan külön forrás nem lesz a Duna-stratégia megvalósítására; a meglévő európai uniós eszközök átcsoportosításával valósulhatnak meg a tervezett fejlesztések a csütörtöki budapesti Duna-csúcstalálkozón elfogadott nyilatkozat alapján. A cél 150 millió ember életminőségének javítása.

Gazdagok és szegények: hol van Magyarország? 

Az Eurostat frissen ismertetett jelentése szerint 2007-ben a bulgáriai Severozapaden volt a legszegényebb régió az unióban, míg a leggazdagabb változatlanul Belső-London volt. A húsz legszegényebb régió között csak bolgár, román, lengyel és magyar régiókat találunk, a cseh és a szlovák főváros régiója ugyanakkor a húsz leggazdagabb között szerepel.

A szavak tettekre váltása egyelőre várat magára 

A régiós országok energetikai problémáinak megoldását az olyan lépések mozdítanák előre a legjelentősebb mértékben, mint a határokon átnyúló energiakereskedelem elősegítése, az energetikára kiterjedő közös versenyjogi lépések megtétele, átfogó finanszírozási mechanizmus kidolgozása, valamint az új technológiák helyi adaptálására irányuló közös kutatás-fejlesztés és az országok együttes érdekképviselete - áll a Constellation Energy Institute által kidolgozott javaslatcsomagban.

Energia: jobban ki lehetne használni az uniós pénzeket 

Az EU pénzeszközeinek nehéz elérhetősége hátráltatja a regionális energetikai politikák kidolgozását, pedig a régiók vannak a legkedvezőbb helyzetben ahhoz, hogy a környezet megóvását szem előtt tartva kiaknázhassák a helyi energetikai lehetőségeket és kidolgozhassák az európai energiaszükségleteket kielégítő innovatív megoldásokat - derül ki abból a felmérésből, amelyet az Európai Regionális Hatóságok (AER) legnagyobb európai hálózatának közgyűlésén hoztak nyilvánosságra csütörtökön.

Hogyan éli meg a régió a válságot? 

Jóllehet Közép-Európát 2009 elején még a gazdasági összeomlás veszélye fenyegette, a nemzeti kormányok, az Európai Unió, különböző nemzetközi szervezetek, valamint a régió vezető vállalatainak szigorú intézkedései eredményeként a régió mára eltávolodott a szakadék szélétől. Ez a legfontosabb következtetése a Deloitte idei Régiós 500 jelentésének, amely a térség 500 legnagyobb vállalatának rangsorolása mellett vezető közgazdászok, akadémikusok és más szakértők véleményének felhasználásával készült.

A legszegényebbek között Magyarország 

Az EU leggazdagabb régiói Belső-London, Luxemburg és Brüsszel, míg a legszegényebb régiók rendre Közép- és Kelet-Európában találhatók - mutatta ki az Eurostat legfrissebb jövedelmi különbségeket kutató felmérése a 271 régiót felölelő unióban. A legszegényebb húsz között magyar régiók is szerepelnek.

Világviszonylatban sem kirívóan sebezhető a gazdaságunk 

A magyar gazdaság sebezhetősége nem kirívó a közép-kelet-európai régióban, sőt hosszú távon a válság akár hasznos is lehet Magyarország számára, amennyiben megragadjuk a lehetőségeket reformok meghozatalára - ezek voltak a szakértők főbb megállapításai az ING Bank által szervezett üzleti reggelin, csütörtökön Budapesten.

Energia: régiós szinten gondolkozunk 

A közép-kelet-európai térség regionális együttműködéssel hasznosíthatja az így létrejövő méretgazdaságossági előnyöket és mozgósíthat pénzügyi forrásokat a hatékony technológiák fejlesztéséhez - ez a fő üzenete a Második Regionális Energia Fórumnak, amelyet október 7-8-án rendeznek meg Budapesten.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Pátyra költözött a dm márkás termékek nemzetközi elosztó központja

Pátyra költözött a dm márkás termékek nemzetközi elosztó központja 

Az elmúlt években több területen is fontos lépések történetek a dm gazdasági közösségében.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Mindig az ember a leggyengébb láncszem a kibervédelemben

Mindig az ember a leggyengébb láncszem a kibervédelemben 

Kétféle ember, és kétféle cég van: akit már meghekkeltek, és akit meg fognak.

Pénzszerzés

Napelemes pályázat: elindultak a kifizetések

Napelemes pályázat: elindultak a kifizetések  

11 ezer háztartásnak ítéltek meg összesen több mint 45 milliárd forint támogatást.

Adózás

Sokan ajánlhatják még fel személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékát

Sokan ajánlhatják még fel személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékát 

Tállai András: egyre többen rendelkeznek adójuk 1+1 százalékáról - keddig lehet beadni az adóbevallást.

Klímablog

Újfajta bűnözés hódít a cégek körében

Újfajta bűnözés hódít a cégek körében 

Globálisan a negyedik legjelentősebb bűnözési forma a környezeti bűnözés, és évről évre tovább nő.

Infokom

Ilyen se történt még Oroszországban

Ilyen se történt még Oroszországban 

Három, alacsony pályán keringő kommunikációs műholdat indított el az orosz Brjuro 1440 cég.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo