Stabil a befektetők bizalma a régióban

A régiós piac továbbra is vonzó a külföldi befektetők számára. 2018-ban a közép-kelet-európai M&A-piacon 46,9 milliárd euró cserélt gazdát, és összesen 701 megállapodást ütöttek nyélbe – áll a MAZARS jelentésében.

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

A MAZARS és a Mergermarket közösen jegyzett kiadványa megállapítja: a régió továbbra is stabilabb és biztonságosabb célt jelent a nemzetközi befektetőknek. Tavaly hazánk is a régiós felvásárlási rekorderek között volt a befektetett tőke nagysága alapján, azonban a tranzakciók számában még mindig messze lemaradt a dobogós helyről.

Erős üzleti alapok és stabilitás a CEE-régióban

2018-ban a közép-kelet-európai M&A-piacon 46,9 milliárd euró cserélt gazdát, összesen 701 megállapodást ütöttek nyélbe. A régiós piac továbbra is vonzó a külföldi befektetők számára; a befektetett tőke értékét tekintve Ausztria, Csehország, Magyarország, Ukrajna, Oroszország és az Adria-régió is növekedett a 2017. évihez képest.

Kép: Pixabay

A régiós piac stabilitása még egyértelműbb az afrikai, latin-amerikai vagy délkelet-ázsiai piacokéval összehasonlítva. A fejlődő piacok többségében a befektetések értéke több mint 20 százalékkal csökkent, míg a közép-kelet-európai piac relatív kiegyensúlyozott, 1 százalékot esett csupán. A régió Nyugat-Európával szemben is izgalmas befektetési és piacszerzési lehetőségeket kínál – jó árak mellett – olyan országokban, ahol a GDP éves növekedése továbbra is 3 százalék feletti, ami csábító kockázat/megtérülés lehetőségeket jelent a legtöbb M&A-befektetőnek.

Ebben Magyarország is kiemelt helyen volt 2018-ban: Ausztria és Lengyelország

Komoly kockázata is van a kormány szuper befektetési kötvényének
Június 3-án kerül forgalomba Nemzeti Kötvény néven egy új lakossági állampapír, amely nagyon jó befektetésnek tűnik. A kötvény az ötödik év végére 6 százalékos kamatot hoz, ráadásul a 15 százalékos kamatadót sem kell kifizetni utána. Iványi Ildikó befektetési szakember szerint ugyanakkor fontos azt is látni, hogy az új állampapírban nincs szó inflációról, ami egyfajta kockázatot jelent a befektető számára.
mögött a régiós M&A-piac harmadik helyén hazánk állt a befektetések értékét tekintve, amelyben jelentős szerepet játszott a Telenor tavalyi felvásárlása, amelyik a második legnagyobb régiós ügylet volt a maga 2,8 milliárd eurójával. A külföldi befektetések száma is nőtt a 2017-es évihez képest Magyarországon, azonban tranzakciószámban a hagyományosan nagyobb M&A-piaccal rendelkező országok – Ausztria, Lengyelország és Csehország mellett Románia és Észtország is – megelőzték.

Honnan érkezik a tőke?

A régión belüli, országokon átívelő tranzakciók mind számban, mind értékben elhanyagolhatók, az M&A-piacot a belföldi tranzakciók és a régión kívülről érkező befektetők uralják.

Tavaly a külföldi (régión kívüli) befektetések értéke a 2017. évihez képest megduplázódott, és majdnem elérte a 27 milliárd eurót. A külföldi befektetések ráadásul a teljes M&A-piac értékének 58 százalékát tették ki. A tranzakciók darabszámát tekintve azonban az M&A-ügyletek több mint felét a határon belüli befektetések képezik.

A külföldről a régióba áramló tőke esetében hagyományosan a nyugat-európai országok (Németország, Egyesült Királyság, Franciaország, Hollandia) és az USA dominál. Meglepetésre a Kínából érkező befektetések 2018-ban jelentősen csökkentek a korábbi erősebb M&A-aktivitáshoz képest.

 

Ország Tranzakciók száma (db) Ország Tranzakciók értéke (Mrd euró)
Németország 49 USA 6,6
USA 29 Franciaország 3,9
Egyesült Királyság 23 Qatar 3,7
Franciaország 19 Hollandia 3,2
Hollandia 19 Japán 2,4
Svédország 16 Egyesült Királyság 1,6
Svájc 13 Dél-Korea 1,1
Olaszország 11 Kína 0,8
Japán 9 Szingapúr 0,7
Kanada 9 Svédország 0,7
A közép-kelet-európai M&A-piac általánosságban kiváló értéket jelent, és kiváló lehetőségeket kínál a nemzetközi, főként a nyugat-európai, az egyesült államokbeli, a kínai vagy éppen a dél-afrikai befektetőknek” – mondta Michel Kiviatkowski, a lengyel MAZARS ügyvezető partnere, egyben a régió tranzakciós tanácsadási üzletágának vezetője.
A „régi Európával” összehasonlítva a régió nemcsak gyorsabban nő, de alacsonyabb bérköltségű, jól képzett és többnyelvű munkaerővel is rendelkezik.
Emiatt a régióra sokáig csak „alvállalkozóként” tekintettek, azonban a növekvő középosztály vásárlóereje a szolgáltatások és a kereskedelem terén is kiváló megtérülést ígér a befektetőknek.

A magántőke is érdeklődik a régiós lehetőségek iránt

A magántőkés (Private Equity) felvásárlások értéke szintén jelentősen, 83

Céget vennék Európában: mi mennyi?
Az európai vállalatfelvásárlások száma, azaz az M&A piac évek óta növekvő tendenciát mutat. 2018-ban a kelet-közép-európai régióban Ausztria, Csehország és Lengyelország voltak a legnépszerűbb célpontok. Az act legal jogi hálózat ezért adott ki egy M&A kézikönyvet, mely a fenti országokon túl 6 állam M&A ügyleteket befolyásoló tényezőit rendszerezte, köztük Magyarország jellemzőit is.
százalékkal nőtt tavaly, amely összesen 7,5 milliárd eurót tett ki. A magántőke esetében is elmondható, hogy a piacot tavaly a nagy értékű tranzakciók uralták (pl. INNIO-, Zentiva-felvásárlás), így a növekvő érték mellett a tranzakciók számának csökkenése figyelhető meg.

A nemzetközi felvásárlásokkal foglalkozó cégek vonzónak találják a régió árazását és erős gazdasági alapjait, ezért a magántőke-iparág az utóbbi években virágkorát éli, és jelentős tényező a régióban.

A legizgalmasabb M&A-iparágak

Tranzakciószámban a termelő, az ipari vállalatok felvásárlásai továbbra is vezetik a piacot, azonban a sokrétű gazdaságnak köszönhetően több más szektorban is jelentős az ügyletek száma. A termelő cégek mellett az IT-, a szolgáltatások, a kereskedelem, az élelmiszeripar, az energiaszektor, az egészségügy, valamint az agrárszektor is kiemelkedően teljesített 2018-ban.

A befektetett tőke értékét vizsgálva az energiaszektor az egyértelmű nyertese

Nők és befektetés Japánban
A japán nők továbbra is sokkal alacsonyabb arányban fektetnek be, mint a férfiak. Ám a Fidelity Befektetési Oktatási Intézet felméréseinek kilencéves eredményei a japán munkavállalók körében reményt keltő jeleit tárják fel a fokozatos változásnak.
2018-nak 7,6 milliárd euró tranzakciós értékkel. Igaz, ennek az összegnek a nagy része néhány megaügyletnek köszönhető (Rosznyefty – 3,7 milliárd euró, OOO Arctic LNG – 2,2 milliárd euró). Az ipari termelőszektor második helyéhez hozzájárult az INNIO-csoport felvásárlása (Advent International – 2,78 milliárd euró). A harmadik helyen a telekommunikációs szektor áll, amely gyakorlatilag a Telenor-csoport cseh befektetők (PPF-csoport – 2,8 milliárd euró) általi felvásárlásának értéke.

Jelentősen nőtt a pénzügyi szolgáltatási szektor tranzakciós értéke is 2018-ban. A pénzügyi szolgáltatók alapvetően jól teljesítenek, és a bankszektor is egyre stabilabb a régióban, emellett a különböző fintech megoldások kedvelt tesztpályája is Közép-Kelet-Európa, a modern banki megoldásokra kimagasló a helyi fogyasztók nyitottsága. Az információtechnológia is hatalmas növekedés előtt áll, hiszen a szektorba korábban áramló tárgyi, humán- és pénzügyi befektetések, valamint a fejlett infrastruktúra mostanra ért be.

Jó kilátások a 2019-es évre

A kilátások pozitívak a jövőre nézve a piac stabilitását és a trendeket figyelembe véve. A régió GDP-növekedése kimagasló, minden országban zajlik a generációváltás, a munkaerő képzett, a kkv-szektor fejlődik,
azonban a pozitív eredmények ellenére a régiónak szembe kell néznie néhány kihívással. Ezek közé tartoznak a brexit lehetséges hatásai, az USA kereskedelmi háborúja az EU és Kína ellen, az orosz szankciók hatásai, valamint az Európai Unió és a régió néhány kormánya közt lévő feszültség is. Mindezek ellenére a régió eddig is megbízható és növekedésre képes területet jelentett a nemzetközi és helyi befektetőknek.

A külföldi M&A-tőke beáramlása a magyar piacra 2018-ban kivételesen jelentős volt, azonban ez gyakorlatilag egy meghatározó (Telenor) felvásárlás hatásának köszönhető. A 2018-as tranzakciószám- és értéknövekedés bizakodásra adhat okot a jövőre nézve, viszont az utóbbi években a régiós versenyben lemaradás látszik.

A generációváltás, a kialakult startup-ökoszisztéma és a gazdasági növekedés jó alapot és lehetőségeket biztosít a külföldi befektetői bizalomnak, azonban továbbra is jelentős a belföldi tranzakciók dominanciája a hazai felvásárlási piacon
– tette hozzá Benedek Zoltán, a budapesti MAZARS-iroda Audit- és Tranzakciós Tanácsadási üzletágának partnere.

Véleményvezér

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester 

A vidéket még mindig a Fidesz uralja.
Hatalmas adóemelésre készül Putyin

Hatalmas adóemelésre készül Putyin 

Fogy Moszkva pénze, jön tehát a hadisarc.
A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt

A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt 

Az Egyesült Királyság gazdasága mindig is a világ egyik legliberálisabb területe volt, úgy akartak szigorítani, hogy ezen az elven nem változtattak. Meg is lett az eredmény.
Háromszoros áron vettük meg a repteret a görögökhöz képest

Háromszoros áron vettük meg a repteret a görögökhöz képest 

Ez a vásárlás nem vonul be a magyar államosítások aranykönyvébe.
Szlovákok indítottak reklámkampányt magyaroknak, hogyha átruccannak a határon mennyivel olcsóbb minden

Szlovákok indítottak reklámkampányt magyaroknak, hogyha átruccannak a határon mennyivel olcsóbb minden 

Ha külföldre megy valaki, el ne felejtsen üres bevásárlószatyrot vinni.
Puccskísérlet a Budapesti Műszaki Egyetemen

Puccskísérlet a Budapesti Műszaki Egyetemen 

A Fidesz, ha elfoglalta Brüsszelt, akkor a Budapesti Műszaki Egyetem következik.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo