Női vezetők cikkek


Új norma van kialakulóban a női felsővezetőknél

Új norma van kialakulóban a női felsővezetőknél  

Megnövekedett munkaterhelésük ellenére optimisták a női felsővezetők a vállalati növekedést, a társadalmi változásokat illetően is.
Egyre nagyobb a szerepük a nőknek a gazdaságban

Egyre nagyobb a szerepük a nőknek a gazdaságban 

A milliárdos árbevételű cégek számához további 200 céggel járultak hozzá a női vállalkozások az elmúlt két évben.
Szorít a határidő, miközben csökkent a női vezetők aránya

Szorít a határidő, miközben csökkent a női vezetők aránya 

Kevesebb nőt nevezetek ki igazgatósági tagnak 2023-ban, miközben felértékelődött a politikai tapasztalat a kiválasztásnál.
A női vezetés és a digitális tudás is hiányzik az igazgatótanácsokból

A női vezetés és a digitális tudás is hiányzik az igazgatótanácsokból 

A vállalatok hosszú távú eredményességének kulcsa a digitalizáció és a fenntartható működés, a döntéshozásért felelős igazgatósági tagoknak alig töredéke rendelkezik ilyen irányú tapasztalattal.
Vastagabb az üvegplafon Magyarországon, mint a szomszédos országokban

Vastagabb az üvegplafon Magyarországon, mint a szomszédos országokban 

A közép-európai régióban Magyarországon a legvastagabb az üvegplafon.
Akadnak olyan szegmensek, ahol már a női cégvezetők dominálnak

Akadnak olyan szegmensek, ahol már a női cégvezetők dominálnak 

Bár még mindig a férfiak dominálják a hazai társas vállalkozások tulajdonosi és cégjegyzésre jogosulti körét, a nők szerepe lassan növekszik.
Hogyan lehetne több női felsővezető a magyar cégvilágban?

Hogyan lehetne több női felsővezető a magyar cégvilágban? 

Május 21. a sokszínű kultúrák nemzetközi napja. Ennek apropóján publikálta az Egyenlítő Alapítvány felsővezetői kiválasztási folyamatokat vizsgáló kutatását, amelyben részletesen megvizsgálták a cégkultúra hatásmechanizmusait, az életkor, a társadalmi elvárások, az előítéletek és számtalan más érzékeny területét a témának.
A járvány még égetőbbé teszi a női munkavállalók esélyegyenlőségének a kérdését

A járvány még égetőbbé teszi a női munkavállalók esélyegyenlőségének a kérdését 

Többfrontos támadással kell megküzdeniük a nőknek a járványidőszakban, és mindegyik arra mutat rá, hogy az esélyegyenlőség ügye fontosabb, mint valaha. Így foglalhatók össze a KPMG Global Female Leaders Outlook 2020 kutatás tanulságai. A magyar részeredményekből ugyanakkor az is kitűnik, hogy a sztereotipizálásból fakadó sérelmek a nemzetközi átlagnál kevésbé foglalkoztatják a női vezetőinket, ugyanakkor jobban aggódnak a technológia túlburjánzása miatt és többet áldoznának a munkatársak képzésére.
Kiderült, ki Magyarország legsikeresebb vállalkozónője és női vezetője 2020-ban

Kiderült, ki Magyarország legsikeresebb vállalkozónője és női vezetője 2020-ban 

Április végén közös pályázatot írt ki a SEED Alapítvány és a Sikeres Nők Egyesülete, amelyben 2020 legsikeresebb női vállalkozóit és női vezetőit keresték. A pályázatra ebben a nehéz, válságos időszakban is nyolc rendkívül színvonalas pályamunka érkezett be. 
Egyre bátrabban mernek vállalkozni a nők

Egyre bátrabban mernek vállalkozni a nők 

Bár még mindig a férfiak vannak többségben a hazai cégtulajdonosok és cégvezetők körében, de a tisztán hölgyekből álló vállalkozások aránya folyamatosan növekszik.

Női cégvezetőknek indítanak programot 

A Budapest Bank Dobbantó Programja idén is segít a vállalkozónőknek.

A Nők és a Mentoring - HR Konferencia május 8-án a La Vida Duna Rendezvényházban 

A nők nagy utat tettek meg az elmúlt néhány évtizedben munkakörülményeik javítása terén - és még mindig nagy út áll előttük. A HR Portal és a BaBér által közösen szervezett A Nők és a Mentoring konferencia a nők munkahelyi mentorálásának témakörét járja körbe május 8-án délelőtt a La Vida DUNA Rendezvényházban.

Ha biztosra akarsz menni az üzleti életben, akkor keresd a nőt 

Kizárólag női vezető által irányított cég csupán kevesebb, mint fele annyi van mint kizárólag férfi által vezetett - derül ki az OPTEN Kft. elemzéséből. A női vezetők által irányított cégek jellemzően kisebbek, ugyanakkor alacsonyabb csődkockázattal működnek, mint a férfiak által irányítottak. Minden pénzügyi mutatóban jobban teljesítenek ugyanakkor azok a cégek, ahol férfiak és nők egyaránt megtalálhatóak a vezetésben.

Már nem férhet kétség a nők szerepéhez az üzleti életben 

Március 8-án manapság virággal, csokoládéval és bókokkal kedveskedünk női ismerőseinknek, holott eredetileg ez a nők egyenjogúságával és szabad munkavállalásával kapcsolatos mozgalom napja volt. Azóta nagyot fordult a világ, és a nők üzleti életben betöltött szerepéhez kétség sem férhet. Magyarország az előkelő 12. helyen szerepel a női tulajdonú vagy nők által vezetett vállalkozások arányát tekintve.

Itt szerezhetnek üzleti tudást a vállalkozó nők 

Újra meghirdették a Dobbantó tréninget, és október 10-ig várják a vállalkozónők jelentkezését. A Budapest Bank támogatásával, a SEED Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány által megvalósított képzés keretében a jelentkezők egy 6 héten át tartó 12 napos programon vehetnek részt.

Nők a cégvezetésben - sikeresebbek az inkluzív csapatok 

A felsővezetői optimizmus alapvető, de nőként nem könnyű – derült ki a KPMG az Egyenlítő Alapítvány és a KPMG Női vezetők kerekasztal-beszélgetésén

A vállalkozósdi még mindig a férfiak játszótere 

Hiába van mostanában sok szó a nemek közti egyenlőségről, mégis úgy tűnik, a „vállalkozósdi” még mindig férfi többségű buli. A Budapest LAB Családi Vállalkozás Kutatás 2017-es felmérése szerint a hazai, legalább három főt foglalkoztató és legalább 50 millió forintos éves árbevétellel rendelkező kkv-k ügyvezetői, tulajdonosai 82%-ban férfiak.

Több női vezető = sikeresebb cég 

A cégvezetésben szereplő nők száma összefüggésben van a vállalat pénzügyi teljesítményével: általában jobban teljesítenek azok a cégek, ahol több női vezető dolgozik, mert ez azt tükrözi, hogy a cég előítélet nélkül jutalmazza a tehetséget.

Kevesebb balesetet okoznak a nők 

A női autóvezetők kevesebb balesetet okoznak, egyúttal kisebbeket, mutatják a svájci statisztikák. A különbség pszichológusok szerint abból ered, hogy a nők általában óvatosabban vezetnek, és kerülik a kockázatot.

Üvegcipő helyett üvegplafon 

A fejlett országokra és a hazai üzleti világra is jellemző, hogy képzettebbek a nők a férfiaknál, ám továbbra is kevesebbet keresnek mint a férfiak, alulreprezentáltak az üzleti és politikai életben. Vajon mi ennek az oka? Erről beszélgettünk dr. Nagy Beátával, a Budapesti Corvinus Egyetem professzorával.

Meghökkentő előrejelzések 2018-ra 

Női vezetők, összeomló bitcoin álom, kiemelt szerepben az Osztrák-Magyar Monarchia utódállamai. A Saxo Bank a mai napon publikálta 2018-ra vonatkozó 10 Meghökkentő Előrejelzéseit. Az előrejelzések azokra a valószínűtlen, de teljes súlyukban nem igazán felmért lehetőségekre koncentrál, amelyek, ha mégis bekövetkeznek, hatalmas felfordulást okozhatnak a pénzügyi piacokon.

Nők az üzleti világban - megjelent a legújabb Piac & Profit 

Egyre nagyobb érdeklődés övezi a világhálón is a témát, hogy hol a helye világunkban a nőnek. A Piac & Profit vadonatúj számának címlaptémája is ezt érinti, amikor arra keresi a választ, hogy hogyan juthat ma előre a karrierlétrán egy nő. Egyenlő esélyekkel indul a két nem ugyanazért a pozícióért? Miért kapnak még mindig sokkal kevesebb fizetést a nők ugyanazért a munkáért? Miben más a két nem vezetési stílusa? Három meghatározó vezető nő mondja el tapasztalatait az üzleti életről.

Stabilizálódott a cégjegyzésre jogosult nők száma 

Tartósan őrzik elért pozícióikat a női cégvezetők a férfiakkal szemben. A működő hazai vállalkozásokban a női cégjegyzésre jogosultak 31%-os aránya alig változott 2013 óta – állítja Hantos Zoltán az OPTEN céginformációs szolgáltató projektmenedzsere.

Még mindig kevés a női főnök 

Még mindig csak alig harmadát adják a nők a magyar vállalatok közép- és felsővezetőinek. Ráadásul a kisvállalkozások esetében még ennél is rosszabb az arány – derült ki a GKI Zrt. Vállalati felmérésének most közölt adataiból.

Nők a munkaerőpiacon: előítéletek vannak, de a változás elindult 

A nők munkaerőpiacon betöltött szerepe továbbra is központi kérdés a foglalkoztatással és a karrierépítéssel kapcsolatban. A Jobline Női Karriernap szervezőcsapatának friss kutatása az aktuális helyzetet és a női munkavállalók tapasztalatait vette górcső alá. A felmérésben több mint 2200, különböző életkorú, foglalkozású és családi állapotú nő vett részt.

Nem a nemek, hanem a velük szemben támasztott elvárások mások 

Míg hazánkban a gazdaságilag aktív lakosság közel fele nő, a vezetők és a vállalkozók között mégis túlsúlyban vannak a férfiak. Hogy ez megváltozzon, ahhoz a társadalmi támogatás és szemléletváltás mellett vezetői példaképekre, erős női hálózatokra, a férfiak érzékenyítésére és önbizalommal teli, magabiztos nőkre van szükség – hangzott el a Loffice-ban, a Startup Safary keretében megrendezett panelbeszélgetésen.

Kis cégeket vezetnek a nők, ráadásul kevesebbet keresnek 

Magyarországon átlagosan minden harmadik cégben találkozhatunk legalább egy női vezetővel, ami önmagában szép számnak tűnik. Árnyékot vet rá viszont, hogy ez az arány nem nagyon nő és, hogy a nagyobb vállalatok esetében sokkal rosszabb az arány - derül ki a Bisnode elemzéséből.

Pár szál virág ehhez nem elég 

Egy kicsit csökkent a bérszakadék a nők és férfiak között, de azért még korántsem beszélhetünk egyenlőségről. Vezető pozíciókat tekintve kettős eredményt láthatunk, hiszen Magyarországon a vezetők 41 százaléka nő, ami az uniós átlag felett van, azonban hazánkban a női vezetők közel 34 százalékkal keresnek kevesebbet férfi társaiknál, amivel viszont sereghajtók vagyunk, az Eurostat hétfőn közzétett statisztikája szerint.

Jönnek a női szupermenedzserek 

Egyre több a női szupermenedzser, akik kritikus helyzetben lévő cégeken segítenek azzal, hogy átmeneti időre beülnek egy-egy pozícióba, és több évtizedes szakmai tudásukat felhasználva hatékonyan kezelik a kihívásokat. Kristóf Györgyi, a Hammel & Hochreiter vezetője szerint ez nem véletlen.

170 évre vagyunk az egyenlő bérektől 

Annak ellenére, hogy a szakemberek szerint rendkívül ártalmas a nemek közti megkülönböztetés, egy kutatás szerint csak nagyon lassan záródik az olló a férfiak és nők fizetése között. Ha minden így folytatódik tovább, 2186-ra lesznek egyenlők a fizetések.

Egy hónappal többet dolgoznak a nők, mint a férfiak 

Évente átlagosan 39 nappal dolgoznak többet a nők, mint a férfiak - derült ki a Világgazdasági Fórum (World Economic Forum, WEF) friss jelentéséből, amely szerint Magyarországon a nők 46 perccel dolgoznak többet naponta, mint a férfiak.

A legnagyobb kihívás nem elhinni, hogy nem vagyunk képesek rá 

Az egyik legnagyobb kihívás annyira hinni magunkban, hogy ez akkor se rendüljön meg, ha mások azt mondják, nem vagyunk képesek valamire. A magabiztosság mellett tervezés és ha kell, segítségkérés a női siker alapja gyakorló vezetők szerint.

Egyenlők, de mégsem 

A magyar nők fele úgy érzi, hogy teljes az egyenlőség, de az adatok a pesszimistábbakat igazolják. A nők kevesebbet keresnek, és a nemek közti bérszakadék csak növekedett Magyarországon az elmúlt években és a nők által vezetett cégek száma is csökkent.

Milliárdok a nők kezében 

A milliárdos nők száma gyorsabban növekszik, mint a milliárdos férfiaké. A nők átlagosan nagyobb vagyonokat irányítanak, mint a férfiak, és egyre nagyobb befolyással rendelkeznek a családi vállalkozások, a filantróp tevékenység és az irányítás területén – derül ki a UBS Group AG és a PwC közös tanulmányából. A jelentésből az is kiderül, hogy a vagyon mennyire mulandó; az 1995-ös év milliárdosaiból ugyanis mára mindössze 126 (44 százalék) őrizte meg ezt a pozícióját. Éppen ezért fontosak azok a stratégiák, amelyeket a pozíciójukat megőrző milliárdosok a tartós gazdagság megőrzésére kialakítottak.

Akik háztartás helyett multit vezetnek 

Nők, akik nehéz helyzetben lévő vállalatokat vettek át radikálisan átalakuló szektorokban. A példákból is egyértelmű, nincs női vagy férfi ágazat.

A fiatalság nem a siker záloga 

A pályafutásuk delelőjén álló férfiak és nők alapítják a sikeres magyar vállalkozásokat. Az Opten céginformációs szolgáltató az idén ötéves cégeket vizsgálva arra jutott, hogy az ötödik évükre 100 millió forintnál nagyobb árbevételt elérők cégek tulajdonosai átlagosan 44 évesek, egyharmaduk nő, és a legtöbben a kereskedelemben vezették sikerre vállalkozásukat.

Megint szembe megyünk a világgal - egyre kevesebb a női vezető 

Az elmúlt öt évben csökkent azoknak a gazdasági társaságoknak az aránya, amelyekben a nők is tulajdonosi vagy aláíró szerepet kaptak. „Annak ellenére, hogy a statisztikák szerint a hölgyekhez is kötődő cégek megbízhatóbbak, visszaszorulóban van a nők szerepe a cégvilágban” – kommentál az adatokat közzétevő Opten vezetője.

Kellenek a világnak a női főnökök 

Manapság alig 30 százalék a cégvezető nők aránya - ezen belül is a kisvállalkozások teljesítenek jobban a multikhoz képest. A pszichológus szerint sokkal inkább a világnak van szüksége a női vezetőkre, semmint a nőknek erre a státuszra.

A nők évszázada - már a férfi vezetés lesz hátrány? 

Jóllehet ma még a világon mindenhol alacsony az első számú női vezetők aránya, és az igazgatótanácsokban is alig vannak nők, valami mégis elindult. Arról megoszlanak a vélemények, hogy ez az egyes országokban elfogadott ambiciózus kvótáknak köszönhető, vagy annak, hogy sok helyen az apák is mehetnek szülési szabadságra, esetleg hogy elterjedt a rugalmas munkaidő. Mindenesetre úgy tűnik, sokkal inkább a társadalomnak van szüksége arra, hogy a női tulajdonságok megjelenjenek az üzleti életben, semmint a nőknek a hatalommal járó pozíciókra.

Orbán felesége a legbefolyásosabb nő a közéletben 

Az üzleti szférában az OTP volt marketing és értékesítési ügyvezető igazgatója, Balogh Gabriella lett a legbefolyásosabb, aki jelenleg Spéder Zoltán médiabirodalmának meghatározó vezetője.

Nőkben jók vagyunk 

Magyarország nem áll rosszul női vezetők terén, mivel összességében a magyar cégek vezetőinek 32 százaléka, azaz a cégirányítók harmada hölgy. Azonban a nagyvállalatoknál van mit behozni, náluk az arány jóval alacsonyabb.

Mit várnak és mit kapnak a nők? 

Az Y-generációba tartozó nők már teljesen más szemlélettel lépnek a munkaerőpiacra, mint anyáik vagy nagyanyáik tették, ambiciózusabbak, nagyobb az önbizalmuk, de munkahelyi lehetőségeik még elmaradnak a férfiakétól. A pályakezdőkből a tapasztalat kiöli a lelkesedést, és még mindig sokan részesülnek hátrányos megkülönböztetésben.

A női vezetők etikusabb döntéseket hoznak 

A női vezetők etikusabb döntéseket hoznak és kevesebb kockázatot vállalnak egy felmérés szerint, amely a cégek pénzügyi vezetőinek neme, az igazgatótanács nemi összetétele és vállalatok adócsalásról gyűjtött, 1991-2011 közötti adatainak összehasonlításán alapult.

Alulértékelik a nőket 

A nők jobban teljesítenek azokban a vezetői készségekben, amelyek a szakértők szerint fontosak a 21 századi üzleti környezetben. Ugyanakkor még mindig kevés a női vezető, a női munkaerő jellemzően alulértékelt, és önbizalmuk is alacsony. Egy kutatás utánajárt, hogy miért van ez így, és a válasz egyszerű: a férfi főnökök miatt.

Élelmiszer-ipari cég lett az év legjobb női munkahelye 

A Győr közeli, rábapatonai Tutti Élelmiszeripari Kft. nyerte el a Legjobb Női Munkahely 2013 elismerést. A fagylaltporokat, instant termékeket és táplálékkiegészítőket előállító vállalat 2014. november 13-án vette át a díjat a Magyar Női Karrierfejlesztési Szövetségtől – nem sokkal az Üzleti Etikai Díj elismerés előtt.

Női vezetőkkel hatékonyabb lehet a vállalat 

A nőknek bizonyos tekintetben nehezebb előre jutni, és nem véletlen a világban, hogy a felsővezetők között több férfit találunk. Pedig a cégek hatékonyabbak lehetnének, ha több női vezetőt alkalmaznának.

Képzés indul női vezetőknek 

Új oktatási megközelítést alkalmaz egy áprilisban kezdődő, női vezetők számára indított képzés. A Női Vezetők Akadémiája összesen négy modulból áll, az egységek olyan fontos témaköröket járnak körül, mint amilyen az egészséges család-karrierépítés összhang, a női szemléletmód érvényesítése az irányításban, vagy éppen a stílus, megjelenés kérdése.

Legalább ebben jobbak vagyunk a régiónál 

Hazánkban a cégtulajdonosok közel 40 százaléka nő, áll a Bisnode elemzésében, melyet a közelgő nőnap alkalmából tett közzé a vállalat. A női cégtulajdonosok a régió országai közül Magyarországon vannak a legnagyobb arányban.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Kiemelkedő évet zárt 2023-ban a BioTechUSA-cégcsoport

Kiemelkedő évet zárt 2023-ban a BioTechUSA-cégcsoport 

Magasabb fokozatba kapcsolt 2023-ban a tisztán magyar tulajdonban lévő cégcsoport.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Biztonságos és fenntartható nyomtatás a digitalizáció korában

Biztonságos és fenntartható nyomtatás a digitalizáció korában 

Amikor a világ változik, akár kis mértékben is, valaki éppen dokumentálja azt fényképezőgéppel, mozgó- vagy állóképen.
Mindig az ember a leggyengébb láncszem a kibervédelemben

Mindig az ember a leggyengébb láncszem a kibervédelemben 

Kétféle ember, és kétféle cég van: akit már meghekkeltek, és akit meg fognak.

Költségkímélés

A szomszédtól félünk legjobban Budapesten

A szomszédtól félünk legjobban Budapesten  

Márciusban felbolydult a lakásbiztosítási piac, először válthattunk lakásbiztosítást évfordulótól függetlenül.

Adózás

Használtautó-kereskedő bukott a NAV-nál

Használtautó-kereskedő bukott a NAV-nál  

Elhasalt az adóellenőrzésen az a kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit.  

Jogi kisokos

Új világ kezdődhet a taxisok, futárok foglalkoztatásában

Új világ kezdődhet a taxisok, futárok foglalkoztatásában 

A platform alapú munkavégzés az elmúlt években egyre jelentősebbé vált, legyen szó akár az ételkiszállítást, vagy a taxis szolgáltatást nyújtó applikációkról.

Cégblog

Biztonságos és fenntartható nyomtatás a digitalizáció korában

Biztonságos és fenntartható nyomtatás a digitalizáció korában 

Amikor a világ változik, akár kis mértékben is, valaki éppen dokumentálja azt fényképezőgéppel, mozgó- vagy állóképen.

Klímablog

Hódítanak a balkon napelemek Bécsben

Hódítanak a balkon napelemek Bécsben  

Míg 2022-ben nem egészen ezer, addig tavaly már több mint négyezer balkon napelemet telepítettek Bécsben.

Társadalom

Hazaárulók-e az egykori oroszbarát ukrán parlamenti képviselők?

Hazaárulók-e az egykori oroszbarát ukrán parlamenti képviselők? 

Ukrajnai háború - Az ukrán korrupcióellenes bíróság elkobozta a Zaporizzsja megye orosz ellenőrzés alatti részét vezető Jevhen Balickij vagyonát.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo