A nők évszázada - már a férfi vezetés lesz hátrány?

Jóllehet ma még a világon mindenhol alacsony az első számú női vezetők aránya, és az igazgatótanácsokban is alig vannak nők, valami mégis elindult. Arról megoszlanak a vélemények, hogy ez az egyes országokban elfogadott ambiciózus kvótáknak köszönhető, vagy annak, hogy sok helyen az apák is mehetnek szülési szabadságra, esetleg hogy elterjedt a rugalmas munkaidő. Mindenesetre úgy tűnik, sokkal inkább a társadalomnak van szüksége arra, hogy a női tulajdonságok megjelenjenek az üzleti életben, semmint a nőknek a hatalommal járó pozíciókra.

Mi a különbség Poirot felügyelő és Miss Marple között? Agatha Christie két legismertebb hőse tipikusan a női–férfi gondolkodásmód megtestesítője. Poirot mindig az ok-okozati összefüggéseket látva jut el a megoldásig, míg Miss Marple-nek adott jelenségről egy másik, a múltban történt hasonló eset jut eszébe, vagyis analógiákat követve érkezik el az eredményhez. A nő és férfi eltérő tulajdonságai az üzleti életben is fontosak lehetnek.

"Az Egyesült Királyságban politikai és gazdasági nyomásra a 100 legnagyobb vállalat igazgatótanácsában legalább egy nő van. Hatásosabb lenne, ha a kvóták nemcsak az igazgatótanácsi tagokra vonatkoznának, hanem szélesebb értelemben a nők alkalmazására is." Pat Milligan, a Mercer dél-amerikai regionális igazgatója
Nem a nemek harca

Ahogy változik az üzleti környezet, a sikert hozó vezetői attitűd is alakul. A 19. század végén, a 20. század elején a vállalkozó típusú főnök és vezető volt sikeres, az, aki mindent átlátott, mindent irányított, és mindent tudott. A 20. század második felében azonban a nagyvállalatokat már a hierarchikus rend jellemezte, amelyben a vezetők szigorú, bürokratikus szabályok szerint irányították a céget, amelyben ily módon a munkatársak könnyedén helyettesíthetővé váltak. A 20. század vége a tudásalapú társadalom és a lapos szervezetek kora, amelyben felértékelődik az innováció, a dolgozók személye. A menedzserek helyét a leader típusú vezetők veszik át. A siker fontos tényezőjévé válik a vonzó munkahely, a bevonó vezetés és a csapatszellem.

– Amikor már nem lehet utasításokkal irányítani egy vállalatot, és fontossá válik az együttműködő-képesség, a csak férfiak vezette cégek versenyhátrányba kerülnek – mondja dr. Valló Ágnes életmódtanácsadó, terapeuta , a Menedzsernők, menedzserfeleségek című könyv társszerzője.

A sikeres nő nem férfi! Tippek női vezetőknek
Az üzleti viselkedéskultúra alapvetően, legalábbis elvileg, „nem-semleges”, ahol a pozíciókból fakadó rangsornak van meghatározó szerepe. Ez azonban közel sem jelenti azt, hogy egy nőnek a férfiak viselkedési eszköztárával kellene érvényesülnie, mint ahogyan az is hiba, ha egy üzletasszony a nőiességét, mint valamiféle fegyvert használja. Etikett szakértőnk segít!
A World Economic Forum 2014-es Global Gender Gap jelentése szerint még nagyon messze van az üzleti világ attól, hogy a férfi és női vezetők száma kiegyenlítődjön, de az elmúlt években valami elindult. 2009-ben a Fortune 500 listán szereplő vállalatok újonnan kinevezett igazgatótanácsi tagjainak csupán 18 százaléka volt nő, 2014-ben már 29 százalékra nőtt az arányuk. Egy másik, 2014. októberi felmérés szerint az S&P 500 cégek körében egy év alatt 25-ről 18 százalékra csökkent a tisztán férfiakból álló igazgatósággal rendelkező cégek aránya. Amikor 2013 novemberében a Twitter tőzsdére ment, komoly kritika érte a céget azért, mert a felálló igazgatótanácsban egyetlen nő se kapott pozíciót. Egy hónap múlva a közösségimédia-vállalat boardjában megjelent Marjorie Scardino, a Pearson korábbi elnök-vezérigazgatója. Ellen Costello, a BMO pénzügyi vállalat egyik egykori vezetője, ma a kanadai DH Corp. igazgatótanácsának tagja a Mirror angol magazinnak úgy nyilatkozott: miután egy üzletasszony is helyet kap az asztalnál, a férfiakétól erősen eltérő kezdeményezések is megjelennek a vállalatnál.

Kép:PP archív

A női vezetők beszivárgása a cégekhez azonban nem a nemek között zajló egyenlőségi harc egyik újabb megnyilvánulása, hanem versenyképességi kérdés a számok szerint. Gyorsabban és kiegyensúlyozottabban fejlődnek azok az országok, ahol a nők felülreprezentáltak a gazdaságban. Az Ernst & Young 2012-ben a partnercégei körében végzett vizsgálatok alapján arra a következtetésre jutott, hogy a kiegyenlített férfi–női vezetésű csapatok nemcsak minőségben hoznak jobb eredményeket, hanem megtérülési mutatóik is jobbak. A Bisnode Nemzetközi cégminősítő korábban kiadott közleménye szerint 25 százalék a tőkemegtérülési mutató azoknál a cégeknél, ahol a vezetőségben vegyesen találhatók nők és férfiak, és mindössze 9 százalékos ott, ahol valamennyi vezető férfi. Vagyis az eltérő szempontok megjelenése a vezetői döntésekben a cégek jövedelmezőségét és értékét is javítja.

"A nőies jegyek pozitív hatása akkor mutatkozik, ha legalább az igazgatótanács 30%-a nő."
Allyson Zimmermann, a nonprofit Catalyst Europe ügyvezető igazgatója
Mit tud a nő?

– Egy amerikai felmérés szerint a nők és a férfiak eltérően értékelik az etikus döntéseket; összességében a hölgyek etikusabbak, és kevesebb kockázatot vállalnak, így a vezetésben férfi társaikkal együttműködve az eredmény hosszú távon sikeresebb cég, magasabb szintű cégkultúra lehet – mutat rá Keleti József, a Bisnode csoport Country Managere.

Valló Ágnes az EQ, azaz az érzelmi intelligencia alapú vezetés előtérbe kerülésével magyarázza, hogy a 21. századi cégek igyekeznek növelni a csapatban a nők számát.

– A hatékony munkavégzés záloga, hogy jól érezzék magukat a dolgozók, legyen lehetőségük az önmegvalósításra, azt érezzék, együtt – csapatban – viszik előre a céget. A kiegyensúlyozott IQ- és EQ-alapú vezetésben mindenképp szerepe kell, hogy legyen a nőnek, legalább a vezetői team tagjaként. Az Amerikai Egyesült Államokban például azok a bankok vészelték át a legjobban a válságot, amelyek vezetőségében hangsúlyosabban voltak jelen a nők – mutat rá a szakember, aki szerint a női vezetésű cégekre jellemző a nyílt kommunikáció és a szolidaritás, azok az értékek, amelyek egyre fontosabbak az üzleti világban.

A nők coach típusú vezetők: a munkatársakból a lehető legtöbbet hozzák ki, de nem utasításokkal. Lassabban és nehezebben döntenek, ám a döntésük kiegyensúlyozottabb, több szempontot vesz figyelembe. Jobban megszenvedik az eredményt, amelyben az érzéseik is benne vannak.

– Nem részrehajlók, hanem empatikusabbak. Az ő esetükben, amikor a racionalitás eléri a határait, megjelenik az érzelmi racionalitás, az IQ–EQ-alapú vezetés lényege. A nőket segíti az intuíció vagy az analógiás ráismerés, ahogyan Miss Marple-t Agatha Christie krimijeiben. A nők a metakommunikációs jelekre is jobban vevők, érzékenyebbek a környezeti problémákra, kompromisszumkészebbek, és inkább a win-win helyzeteket keresik. Vagyis a fenntartható növekedés szempontrendszereit – mutat rá Valló Ágnes, és hozzáteszi: – Ugyanakkor a nő számára kevésbé fontos a hatalom, és kevésbé harcos, nem érdekli a hierarchia. Ezért tud új szempontokat felvetni egy igazgatótanácsi ülésen, de ezek azok a tulajdonságai, amelyek miatt a csak nők vezette cégek nem sikeresek. Szükség van a férfikészségekre, a határozottságra, a dominanciavágyra, a feladatorientáltságra. Mondjuk ki: nem lehet úgy politizálni, vagy céget vezetni, hogy valaki ne szeresse a hatalmat, és az ezzel járó felelősséget!

Véleményvezér

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút 

Köszörüljük ki a csorbát üzeni Magyar Péter azoknak, akik eddig azért bírálták, mert baloldali médiumoknál beszélt.
Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben

Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben 

90 forint felett egy zloty ára.
Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.
Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket 

Lóg az orruk az átvert méhészeknek.
A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart

A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart 

Megújulótermelésben a sor végén kullogunk.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo