hirdetés

A nők évszázada - már a férfi vezetés lesz hátrány?

Jóllehet ma még a világon mindenhol alacsony az első számú női vezetők aránya, és az igazgatótanácsokban is alig vannak nők, valami mégis elindult. Arról megoszlanak a vélemények, hogy ez az egyes országokban elfogadott ambiciózus kvótáknak köszönhető, vagy annak, hogy sok helyen az apák is mehetnek szülési szabadságra, esetleg hogy elterjedt a rugalmas munkaidő. Mindenesetre úgy tűnik, sokkal inkább a társadalomnak van szüksége arra, hogy a női tulajdonságok megjelenjenek az üzleti életben, semmint a nőknek a hatalommal járó pozíciókra.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

Mi a különbség Poirot felügyelő és Miss Marple között? Agatha Christie két legismertebb hőse tipikusan a női–férfi gondolkodásmód megtestesítője. Poirot mindig az ok-okozati összefüggéseket látva jut el a megoldásig, míg Miss Marple-nek adott jelenségről egy másik, a múltban történt hasonló eset jut eszébe, vagyis analógiákat követve érkezik el az eredményhez. A nő és férfi eltérő tulajdonságai az üzleti életben is fontosak lehetnek.

"Az Egyesült Királyságban politikai és gazdasági nyomásra a 100 legnagyobb vállalat igazgatótanácsában legalább egy nő van. Hatásosabb lenne, ha a kvóták nemcsak az igazgatótanácsi tagokra vonatkoznának, hanem szélesebb értelemben a nők alkalmazására is." Pat Milligan, a Mercer dél-amerikai regionális igazgatója
Nem a nemek harca

Ahogy változik az üzleti környezet, a sikert hozó vezetői attitűd is alakul. A 19. század végén, a 20. század elején a vállalkozó típusú főnök és vezető volt sikeres, az, aki mindent átlátott, mindent irányított, és mindent tudott. A 20. század második felében azonban a nagyvállalatokat már a hierarchikus rend jellemezte, amelyben a vezetők szigorú, bürokratikus szabályok szerint irányították a céget, amelyben ily módon a munkatársak könnyedén helyettesíthetővé váltak. A 20. század vége a tudásalapú társadalom és a lapos szervezetek kora, amelyben felértékelődik az innováció, a dolgozók személye. A menedzserek helyét a leader típusú vezetők veszik át. A siker fontos tényezőjévé válik a vonzó munkahely, a bevonó vezetés és a csapatszellem.

– Amikor már nem lehet utasításokkal irányítani egy vállalatot, és fontossá válik az együttműködő-képesség, a csak férfiak vezette cégek versenyhátrányba kerülnek – mondja dr. Valló Ágnes életmódtanácsadó, terapeuta , a Menedzsernők, menedzserfeleségek című könyv társszerzője.

A sikeres nő nem férfi! Tippek női vezetőknek
Az üzleti viselkedéskultúra alapvetően, legalábbis elvileg, „nem-semleges”, ahol a pozíciókból fakadó rangsornak van meghatározó szerepe. Ez azonban közel sem jelenti azt, hogy egy nőnek a férfiak viselkedési eszköztárával kellene érvényesülnie, mint ahogyan az is hiba, ha egy üzletasszony a nőiességét, mint valamiféle fegyvert használja. Etikett szakértőnk segít!
A World Economic Forum 2014-es Global Gender Gap jelentése szerint még nagyon messze van az üzleti világ attól, hogy a férfi és női vezetők száma kiegyenlítődjön, de az elmúlt években valami elindult. 2009-ben a Fortune 500 listán szereplő vállalatok újonnan kinevezett igazgatótanácsi tagjainak csupán 18 százaléka volt nő, 2014-ben már 29 százalékra nőtt az arányuk. Egy másik, 2014. októberi felmérés szerint az S&P 500 cégek körében egy év alatt 25-ről 18 százalékra csökkent a tisztán férfiakból álló igazgatósággal rendelkező cégek aránya. Amikor 2013 novemberében a Twitter tőzsdére ment, komoly kritika érte a céget azért, mert a felálló igazgatótanácsban egyetlen nő se kapott pozíciót. Egy hónap múlva a közösségimédia-vállalat boardjában megjelent Marjorie Scardino, a Pearson korábbi elnök-vezérigazgatója. Ellen Costello, a BMO pénzügyi vállalat egyik egykori vezetője, ma a kanadai DH Corp. igazgatótanácsának tagja a Mirror angol magazinnak úgy nyilatkozott: miután egy üzletasszony is helyet kap az asztalnál, a férfiakétól erősen eltérő kezdeményezések is megjelennek a vállalatnál.

Kép:PP archív

A női vezetők beszivárgása a cégekhez azonban nem a nemek között zajló egyenlőségi harc egyik újabb megnyilvánulása, hanem versenyképességi kérdés a számok szerint. Gyorsabban és kiegyensúlyozottabban fejlődnek azok az országok, ahol a nők felülreprezentáltak a gazdaságban. Az Ernst & Young 2012-ben a partnercégei körében végzett vizsgálatok alapján arra a következtetésre jutott, hogy a kiegyenlített férfi–női vezetésű csapatok nemcsak minőségben hoznak jobb eredményeket, hanem megtérülési mutatóik is jobbak. A Bisnode Nemzetközi cégminősítő korábban kiadott közleménye szerint 25 százalék a tőkemegtérülési mutató azoknál a cégeknél, ahol a vezetőségben vegyesen találhatók nők és férfiak, és mindössze 9 százalékos ott, ahol valamennyi vezető férfi. Vagyis az eltérő szempontok megjelenése a vezetői döntésekben a cégek jövedelmezőségét és értékét is javítja.

"A nőies jegyek pozitív hatása akkor mutatkozik, ha legalább az igazgatótanács 30%-a nő."
Allyson Zimmermann, a nonprofit Catalyst Europe ügyvezető igazgatója
Mit tud a nő?

– Egy amerikai felmérés szerint a nők és a férfiak eltérően értékelik az etikus döntéseket; összességében a hölgyek etikusabbak, és kevesebb kockázatot vállalnak, így a vezetésben férfi társaikkal együttműködve az eredmény hosszú távon sikeresebb cég, magasabb szintű cégkultúra lehet – mutat rá Keleti József, a Bisnode csoport Country Managere.

Valló Ágnes az EQ, azaz az érzelmi intelligencia alapú vezetés előtérbe kerülésével magyarázza, hogy a 21. századi cégek igyekeznek növelni a csapatban a nők számát.

– A hatékony munkavégzés záloga, hogy jól érezzék magukat a dolgozók, legyen lehetőségük az önmegvalósításra, azt érezzék, együtt – csapatban – viszik előre a céget. A kiegyensúlyozott IQ- és EQ-alapú vezetésben mindenképp szerepe kell, hogy legyen a nőnek, legalább a vezetői team tagjaként. Az Amerikai Egyesült Államokban például azok a bankok vészelték át a legjobban a válságot, amelyek vezetőségében hangsúlyosabban voltak jelen a nők – mutat rá a szakember, aki szerint a női vezetésű cégekre jellemző a nyílt kommunikáció és a szolidaritás, azok az értékek, amelyek egyre fontosabbak az üzleti világban.

A nők coach típusú vezetők: a munkatársakból a lehető legtöbbet hozzák ki, de nem utasításokkal. Lassabban és nehezebben döntenek, ám a döntésük kiegyensúlyozottabb, több szempontot vesz figyelembe. Jobban megszenvedik az eredményt, amelyben az érzéseik is benne vannak.

– Nem részrehajlók, hanem empatikusabbak. Az ő esetükben, amikor a racionalitás eléri a határait, megjelenik az érzelmi racionalitás, az IQ–EQ-alapú vezetés lényege. A nőket segíti az intuíció vagy az analógiás ráismerés, ahogyan Miss Marple-t Agatha Christie krimijeiben. A nők a metakommunikációs jelekre is jobban vevők, érzékenyebbek a környezeti problémákra, kompromisszumkészebbek, és inkább a win-win helyzeteket keresik. Vagyis a fenntartható növekedés szempontrendszereit – mutat rá Valló Ágnes, és hozzáteszi: – Ugyanakkor a nő számára kevésbé fontos a hatalom, és kevésbé harcos, nem érdekli a hierarchia. Ezért tud új szempontokat felvetni egy igazgatótanácsi ülésen, de ezek azok a tulajdonságai, amelyek miatt a csak nők vezette cégek nem sikeresek. Szükség van a férfikészségekre, a határozottságra, a dominanciavágyra, a feladatorientáltságra. Mondjuk ki: nem lehet úgy politizálni, vagy céget vezetni, hogy valaki ne szeresse a hatalmat, és az ezzel járó felelősséget!

hirdetés

Véleményvezér

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból 

Tényleg egészen elképesztő, hogy a magyar vasút mennyire képtelen megfelelni a kor elvárásainak.
A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye

A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye 

Érdekes az állami kommunikáció. Miközben folyamatosan az infláció elleni harc hőseként mutatja magát be a kormány az élelmiszer áremelkedés felét a kabinet generálta.
Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban 

Igazságtalan, hogy külügyminiszterünk nem kapott lehetőséget a legújabb, nézőszámot döntögető reality showban. Pont ugyanúgy él és gondolkodik, mint az ott szereplők.
A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak

A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak 

A nyilvánosság előtt nagy hangsúlyt kapott, hogy az Európai Unió kizárta a hallgatóknak szóló Erasmus programból a modellváltó magyar egyetemeket. Kevesebben tudják, hogy a kutatók is bajba kerültek.
Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában

Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában 

Orbán Viktor szerint nem jó, hogy Európa megszabadult az orosz energiahordozóktól. A miniszterelnök erről tegnap, napirend előtt az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján beszélt.
Van ingyen ebéd

Van ingyen ebéd 

Szerencsések azok, akik a román határ mellett laknak. Kedvelt élelmiszereiket ugyanannál a multinál jóval olcsóbban kapják meg a szomszédoknál.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo