Konjunktúraindex cikkek

hirdetés

Érezhető változás történt a cégeknél

Érezhető változás történt a cégeknél

Márciusban az üzleti és fogyasztói várakozások egyaránt sokat javultak, a GKI konjunk-túraindexe ötödik hónapja emelkedik.
Pesszimistábbak vagyunk, mint a koronavírus kitörésekor

Pesszimistábbak vagyunk, mint a koronavírus kitörésekor

Februárban az üzleti és fogyasztói várakozások egyaránt javultak, azonban továbbra is rossz hangulatot tükröznek.
Egyvalami miatt aggódnak most igazán a vállalatok

Egyvalami miatt aggódnak most igazán a vállalatok

A Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet negyedéves vállalati konjunktúrafelmérésében 351 cégvezető véleményét kérdeztek cégük üzleti helyzetéről és kilátásairól. 
Felemásan látják a mostani helyzetet az osztrák vállalatok

Felemásan látják a mostani helyzetet az osztrák vállalatok

Javított az osztrák konjunkturális helyzet és kilátások megítélésén a WIFO osztrák gazdaságkutató intézet havi rendszeres felmérésének januári kiadásában.
Cégvezetők árulták el, mire számítanak a következő fél évben

Cégvezetők árulták el, mire számítanak a következő fél évben

Összesen 2 135 hazai vállalkozás vezetője számolt be arról, hogy az energiaválság árnyékában miként alakult cége pénzügyi helyzete.
hirdetés
Már a fideszes közvéleménykutatók is romló hangulatot mérnek

Már a fideszes közvéleménykutatók is romló hangulatot mérnek

Századvég: kismértékben romlott a lakosság és a vállalkozások konjunktúraérzete decemberben.
Pesszimizmusba dőlt a magyar

Pesszimizmusba dőlt a magyar

Több mint fél éve csökken a GKI konjunktúraindexe.
Mindenki egyre drámaibbnak látja a magyar gazdaság helyzetét

Mindenki egyre drámaibbnak látja a magyar gazdaság helyzetét

Magyarországon augusztusban már négy hónapja tartott az üzleti és fogyasztói várakozások romlása.
Tovább romlott a magyar gazdaság helyzetének megítélése

Tovább romlott a magyar gazdaság helyzetének megítélése

A GKI konjunktúraindexe júliusban több mint egyéves mélypontra esett; idén április óta az üzleti várakozások mintegy 8, a fogyasztóiak több mint 20 ponttal estek, ugyanakkor júliusban a cégek és a lakosság pesszimizmusa hasonló mértékben erősödött.
Pocsék a helyezet: pesszimistábbak lettek a vállalkozások

Pocsék a helyezet: pesszimistábbak lettek a vállalkozások

A háború által keltett bizonytalanságok erősödése jobban befolyásolja a háztartások, mint a vállalatok konjunktúraérzetét - közölte a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. májusi konjunktúrakutatása alapján.
hirdetés

Kevésbé tartunk a háborútól, de a cégek áremelési tervei változatlanok

A GKI konjunktúraindexe áprilisban 2019 tavaszi, vagyis jóval Covid-válság előtti szintjére ugrott. Ezt a szintet a válság óta csak egyetlen hónapban, 2021 októberében sikerült megközelítenie. Minden ágazat és a fogyasztók várakozása is jelentősen javult. Áprilisban az Ukrajna elleni orosz támadást követő aggodalmakra már szinte csak a magyar gazdaság jövőjével kapcsolatos, csökkenő, de még mindig nagy pesszimizmus emlékeztet.

Áremelési kényszer, súlyosbodó pesszimizmus - siralmas hónapokat vetítenek előre a hazai vállalkozások

A GKI konjunktúraindexe márciusban 2021 késő tavaszi szintjére esett, ami elsősorban a fogyasztói bizalmi index romlásának következménye. Az üzleti várakozások csak az iparban és a szolgáltató szektorban lettek rosszabbak, az építőiparban és a kereskedelemben nem. Minden ágazatra jellemző, hogy a magyar gazdaság helyzetének megítélése a Covid-járvány megjelenésekor tapasztalt, drámai mértékben lett pesszimistább, de a cégek a maguk helyzetén ezt még alig érzékelik.

Pesszimisták a cégek - a többségük áramelésre készül

A GKI Gazdaságkutató felmérése szerint az üzleti várakozások – főleg az iparban – romlottak, a fogyasztói várakozások viszont kissé javultak. Az üzleti szféra áremelési szándéka tovább erősödött, főleg a februárban amúgy is minden tekintetben optimistábbá vált szolgáltató cégek körében.

Csökkent az üzleti bizalom index Magyarországon

A kormány folyamatos sikerpropagandája ellenére csökkent a vállalkozók bizalma a gazdasági kilátásaikat illetően.

Egyre inkább árat emelnének a cégek

A tavaly év végi pesszimizmus után januárban javultak az üzleti és fogyasztói várakozások is; a GKI konjunktúraindexe a tavaly utolsó kéthavi csökkenés után januárban ismét elérte a tavaly novemberi szintjét.

Pocsék a helyzet - pesszimistábbak lettek a cégvezetők

Decemberben az üzleti szféra nagyon pesszimistán tekintett a magyar gazdaság jövőjére, de a fogyasztók bizakodóbbá váltak.

Jobban érzik magukat a cégek

A háztartások és a vállalkozások konjunktúraérzete is érdemben javult, de még mindig negatív tartományban van, a lakosságnál az előző havi csökkenés után jelentősen, -8,2 pontról -2,9-re emelkedett, a vállalkozásoknál -7,4 pontról -3,0 pontra javult a -100 és +100 közötti skálán - közölte a Századvég Gazdaságkutató. Kiemelték, a javuló konjunktúraérzet csak akkor tartható fenn, ha a járvány negyedik hullámában nem rendelnek el az előző hullámokhoz hasonló szigorú korlátozásokat.

Nem enyhül a nyomás? Komoly negatív hatással van a cégekre a járvány

Átfogó elemzést jelentetett meg az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (MKIK GVI) a hazai vállalkozások helyzetéről. Eszerint 2020 áprilisához képest az összes vizsgált kategóriában számottevően növekedett a konjunktúramutató értéke, a koronavírus-járványt megelőző, 2018–2019-es időszak adataihoz képest azonban jelentős elmaradás tapasztalható a legtöbb vállalati kategóriában.

Sokkal pesszimistábbak lettek az emberek - mit mondanak a cégek?

A GKI konjunktúraindexe decemberben sokat emelkedett: csaknem újra elérte októberi, egyébként a nyár eleje óta jellemző, az áprilisi mélypontnál sokkal kedvezőbb, de azért meglehetősen alacsony szintjét.

Beruházások, munkaerő - mire számítanak a magyar vállalkozások?

Az áprilisi mélypontról elmozdult az MKIK GVI konjunktúramutatójának az értéke.

Mi lesz Magyarországgal? Így látják most a hazai gazdasági szereplők

A GKI konjunktúraindexének áprilisi, a járvány okozta pánik miatt bekövetkezett zuhanásának az elmúlt négy hónapban még csak a felét sikerült ledolgozniuk a hazai gazdasági szereplőknek. Sőt, augusztusban a fogyasztói várakozások még kissé romlottak is, az üzletiek pedig nem változtak.

Az áprilisi pánik után mit hozott a május?

Májusban – vélhetően a kormányzat által bejelentett járványügyi lazítás hatására – szinte minden ágazati és a fogyasztói bizalmi index is egyharmadát ledolgozta áprilisi drámai zuhanásának, az iparban azonban még tovább erősödött a pesszimizmus. A GKI konjunktúraindexe áprilisi 29 pontos esése után 5 ponttal, -28-ra emelkedett, ami még mindig átható pesszimizmust tükröz. A fogyasztói bizalmi index több mint 10, az üzleti csak 3 ponttal nőtt, igaz az áprilisi zuhanás is az üzleti szférában volt nagyobb (37, il-letve 25 pont).

Valami elromlott: évek óta nem voltak ennyire borúlátók a magyar vállalkozások

Romló üzleti helyzet, pesszimistább várakozások rajzolódik ki az MKIK GVI legfrissebb vállalati konjunktúravizsgálatából. Az érték 2015 októbere óta a legalacsonyabb.

Szakadás: az üzleti bizalom nagyot zuhant, a fogyasztói bizalom a csúcson

Szeptemberben a GKI konjunktúraindexe két és fél éve nem látott szintre esett, ezen belül az üzleti várakozások három éves mélypontjukra zuhantak, a fogyasztói várakozások viszont még kissé javultak is, 17 éve nem látott szintre.

Egyre romlanak az üzleti várakozások

Júliusban a GKI konjunktúraindexe közel két és fél éve nem látott szintre esett, mivel az üzleti és a fogyasztói bizalmi index egyaránt csökkent. A GKI (www.gki.hu) által, az EU támogatásával végzett felmérés szerint az üzleti bizalmi index hét hónapja szinte folyamatosan mérséklődik, s jelenleg 2017 eleji szintjén van.

Rég nem volt ilyen pesszimista a magyar ipar

Az üzleti várakozások december óta romlanak, legnagyobb mértékben az iparban és az építőiparban. Áprilisban a legnagyobb visszaesés az iparban, a legkisebb a szolgáltató szektorban következett be – a GKI friss elemzése szerint.

Tovább csökkent az üzleti bizalom

Szeptemberben, júliusi történelmi csúcsa és augusztusi, idei mélypontja után tovább, nagyjából egy évvel ezelőtti szintjére csökkent a GKI konjunktúraindexe.

A csúcsról az idei mélypontra zuhant az üzleti bizalom

Augusztusban - júliusi történelmi csúcsa után - idei mélypontjára esett a GKI konjunktúraindexe. A GKI által, az EU támogatásával végzett felmérés szerint az üzleti és a fogyasztói várakozások egyaránt , de továbbra is optimizmust tükröznek.

Csúcson az üzleti, mélyponton a fogyasztói várakozások

Júniusi történelmi csúcsa után júliusban még tovább emelkedett a GKI konjunktúraindexe. A GKI felmérése szerint ezen belül az üzleti várakozások minden korábbinál optimistábbak lettek, a fogyasztóiak viszont – bár továbbra is nagyon kedvezőek – idei mélypontjukra estek.

Újra csúcson a bizalom

Júniusban ismét csúcsot döntött a GKI konjunktúraindexe. A GKI (www.gki.hu) által, az EU támogatásával végzett felmérés szerint az üzleti várakozások megközelítették februári csúcspontjukat, s a fogyasztóiak sem sokkal maradtak el eddigi tetőpontjuktól.

Egy picit megzuhantunk márciusban

Májusban minimálisan romlott a GKI konjunktúraindexe. Ez a fogyasztói várakozások kedvezőtlenebbé válásának következménye, az üzleti várakozások ugyanis, ha szerényen is, de javultak. Mindazonáltal a GKI konjunktúraindexe nem sokkal marad el februári történelmi csúcsától.

Húsz éve nem voltak ilyen optimisták a vállalatok

Az MKIK-konjunktúramutató értéke a 2017. októberi 49 pontról 2018 áprilisában 53 pontra nőtt. Ez az érték az adatfelvétel kezdete, 1998 óta a legmagasabb.

Magyar gazdaság: csúcsközelben a várakozások

Áprilisban a februári történelmi csúcsnál kissé alacsonyabb szinten maradt, de még mindig jó hangulatot tükröz a GKI konjunktúraindexe. A GKI által, az EU támogatásával végzett felmérés szerint az üzleti várakozások hibahatáron belül romlottak, a fogyasztóiak viszont tovább javultak.

Magyar gazdaság: túl a csúcson?

Februári, történelmi csúcsa után márciusban kissé mérséklődött a GKI konjunktúraindexe. Márciusban az üzleti szférán belül kissé minden ágazat várakozása rosszabb lett.

Fogyasztói bizalom: csak a Medgyessy-kormány érte el ezt a szintet

Csaknem másfél éves, szinte töretlen növekedés után februárban új történelmi csúcsára emelkedett a GKI konjunktúraindexe. A GKI által, az EU támogatásával végzett felmérés szerint az üzleti várakozások még soha, a fogyasztóiak pedig csak 2002-ben, a Medgyessy-kormány 100 napos programjának néhány hónapjában voltak a mostaninál is kedvezőbbek.

Mindenki bizakodik

Decemberben új történelmi csúcsára került a GKI konjunktúraindexe. A GKI által, az EU támogatásával végzett felmérés szerint ez az üzleti várakozások még soha, a fogyasztóiak pedig csak 2002-ben, a Medgyessy-kormány 100 napos programjának néhány hónapjában voltak a mostaninál is kedvezőbbek.

2018 közepéig stabil marad a gazdaság

A magyar gazdaságban az elmúlt hónapokban folytatódtak az első félévre jellemző tendenciák, s 2018 közepéig ebben nem várható érdemi változás. A gazdasági növekedés – az EU-támogatások felfutásának, illetve azok költségvetési megelőlegezésének, a választások előtti élénkítő politikának köszönhetően – 3,8 százalékos üteme érdemben meghaladja az EU átlagát, de a régióban az alacsonyak közé tartozik. A növekedés beruházásvezérelt, de gyors a fogyasztás emelkedése is. A külső és belső egyensúly kissé romlik, az infláció gyorsul, de ez egyelőre nem jelent problémát. A folyamatok rövid távon kedvezőek, miközben továbbra is hiányoznak a távlatos megoldások.

Erősödött a foglalkoztatottsági hajlandóság

Szeptemberben tovább emelkedett a júliusban már történelmi tetőpontjára jutott GKI konjunktúraindex és ezen belül üzleti bizalmi index. A GKI (www.gki.hu) által, az EU támogatásával végzett felmérés szerint az elmúlt hónapokban némi hullámzás közepette már minden ágazatnak sikerült meghaladnia – a kereskedelminek megközelítenie – mindenkori maximumát. A fogyasztói várakozások szeptemberben kissé romlottak, de így is erős optimizmust sugároznak.

Jobban éreztük magunkat augusztusban

A júliusban történelmi csúcsára tört, a magyar gazdaság állapotát bemutató GKI konjunktúraindex augusztusban is csak minimálisan, hibahatáron belüli mértékben csökkent. A lakosság megítélése szerint mind a megtakarítási lehetőségek, mind a saját pénzügyi helyzetük javult.

Történelmi csúcson a bizalmi index

A GKI konjunktúraindexe eddig csak egyetlen alkalommal, 1998 nyarán volt olyan magas, mint most júniusban, az üzleti bizalmi index pedig eddigi, több mint húszéves története során még sohasem. A fogyasztók is nagyon derűlátók. Ugyanakkor ez a kiugró magyar optimizmus egyelőre nem sokkal haladja meg az elmúlt három évre jellemző, viszonylag szűk sáv felső határát.

Csúcson az üzleti bizalom

Májusi, viszonylag szerény emelkedése is hároméves csúcsára vitte a GKI konjunktúraindexét. A GKI által, az EU támogatásával végzett felmérés szerint az emelkedés elsősorban a szolgáltató cégeknek köszönhető: májusi kirobbanó optimizmusuk tizennyolc éve nem látott szintre repítette bizalmi indexüket. Eközben az ipari várakozások kissé, a kereskedelmiek jelentősen romlottak, míg az építőipariak alig, a fogyasztóiak pedig csak hibahatáron belül javultak.

Nőtt az üzleti, de nagyot csökkent a fogyasztói bizalom

Az üzleti várakozások érdemben javultak, s ezzel 16 havi csúcsra kerültek, a fogyasztóiak viszont számottevően romlottak - a GKI (www.gki.hu) által, az EU támogatásával végzett felmérés szerint.

Tizenkilencéves csúcsponton GKI konjunktúraindexe

Márciusban már ötödik egymást követő hónapban emelkedett a GKI konjunktúraindexe. A változások egyik alkalommal sem voltak jelentősek, de az index így is két és fél éves csúcsára jutott. A GKI által, az Európai Unió támogatásával végzett felmérés szerint az üzleti várakozások utoljára tavaly nyáron voltak ilyen kedvezőek, a fogyasztóiak viszont tizenegy éve.

Három hónap után megtorpantunk

Februárban – három hónapos emelkedés után – megállt a GKI konjunktúraindexének javulása. A GKI által, az EU támogatásával végzett felmérés szerint az üzleti várakozások nem változtak, a fogyasztóiak kismértékben romlottak. A GKI konjunktúraindexe mintegy három éve viszonylag szűk sávban ingadozik, ennek – a januárhoz hasonlóan – most is a felső részén található.

Jövőre jó év elé nézünk

Az idei harmadik negyedévi 2 százalékos növekedés alátámasztotta a GKI egész évre várt 2 százalékos éves növekedési prognózisát, az EU-támogatások újraindulásának köszönhetően az idei jelentős beruházás-visszaesést jövőre érdemi növekedés váltja fel, miközben az idén nagyon gyorsan bővülő fogyasztás lendülete megmarad - derül ki a GKI Gazdaságkutató Zrt. legfrissebb prognózisából.

A padlóról tápászkodik fel a hangulat

Novemberben – az októberi hároméves mélypont után – újra tavaszi szintjére erősödött a GKI konjunktúraindexe. Ebben a hónapban az üzleti és fogyasztói várakozások is optimistábbak lettek. Erősödik a beruházási szándék, és egyre kevésbé félünk a munkanélküliségtől.

Ilyen mélyre rég süllyedtünk

Bár októberben nem sokat romlott a GKI konjunktúraindexe, mégis hároméves mélypontjára került. A felmérés szerint ez történt az üzleti várakozásokkal is, a fogyasztóiak viszont – bár mostani romlásuk jelentősebb – így is kedvezőbbek az év eleinél.

Féltik a vállalkozásukat a cégvezetők

Hiába javul a makrogazdasági helyzet, a vállalkozásukat féltik a cégvezetők – ezt mutatja a Policy Agenda Kkv Konjunktúra Indexe. A trend tartós hullámzást mutat, mintha nem tudnák eldönteni a cégvezetők, hogy merre indul el a gazdaság.
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hirdetés

Költségkímélés

Rosszabb lett a helyzet, több a baleset

Rosszabb lett a helyzet, több a baleset

Több mint 3 százalékkal 14 679-re nőtt a múlt évben a személysérüléssel járó balesetek száma.

Pénzszerzés

Durva változás az uniós számlázásban

Durva változás az uniós számlázásban

Itthon is nagy változást hoz az elektronikus számlázásban az új EU-sztenderd.

Adózás

Autóalkatrész kereskedők és autószerelő műhelyek a NAV célkeresztjében

Autóalkatrész kereskedők és autószerelő műhelyek a NAV célkeresztjében

Az állami adó- és vámhatóság a 2023-as ellenőrzési terve alapján kiemelt ellenőrzési területként kezeli az autóalkatrész kereskedőket és autószerelő műhelyeket.

Cégblog

Fontos változtatást jelentett be a Tesco az árstopos termékeknél

Fontos változtatást jelentett be a Tesco az árstopos termékeknél

Megemelik az árstopos termékekre vonatkozó vásárlási limitet a húsvét előtti időszakban, és a tojás esetében el is törlik.

Gazdaság

Rejtély, elestek a laborok

Rejtély, elestek a laborok

Az egészségügyi ellátás legfontosabb pillére a jó diagnózis, aminek első lépése, hogy elmegyünk egy laborba, ahol vizelet és vérvételt követően jutnak az orvosok alapinformációkhoz egy szervezet állapotáról. Mostanában mintha haldokolna ez a szolgáltatás.

Társadalom

Rosszabb lett a helyzet, több a baleset

Rosszabb lett a helyzet, több a baleset

Több mint 3 százalékkal 14 679-re nőtt a múlt évben a személysérüléssel járó balesetek száma.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo