Konjunktúraindex cikkek


Kezdenek eltűnni a sötét fellegek a magyar gazdaság felett?

Kezdenek eltűnni a sötét fellegek a magyar gazdaság felett?  

Az üzleti világ és a lakosság is kissé kedvezőbb kilátásokról számolt be, mint tette azt februárban.
A kincstári optimizmus és a valóság

A kincstári optimizmus és a valóság 

Februárban 3 ponttal csökkent a GKI konjunktúraindexe.
Kitartanak áremelési terveik mellett a cégek

Kitartanak áremelési terveik mellett a cégek  

A cégek foglalkoztatási szándékai csak hibahatáron belül javultak, áremelési terveik viszont határozottan erősödtek az előző hónaphoz képest.
Több mint egy éve mínuszban az üzleti bizalmi index, újra a mélypont felé

Több mint egy éve mínuszban az üzleti bizalmi index, újra a mélypont felé 

Októberben stagnált a GKI konjunktúraindexe.
2009-ben volt ennyire rossz a német konjunktúraindex

2009-ben volt ennyire rossz a német konjunktúraindex 

Szeptemberben tovább romlott az ifo német konjunktúraindexe.
Hullámzik az emberek bizalma itthon, mint a tenger

Hullámzik az emberek bizalma itthon, mint a tenger 

Júliusban emelkedett a GKI konjunktúraindexe.
Itthon általános pesszimizmus uralkodott el az üzleti szféra szereplőin

Itthon általános pesszimizmus uralkodott el az üzleti szféra szereplőin 

Júniusban év eleji szintjére esett vissza a gki konjunktúraindexe.
Szakadék támadt a magyar nagyvállalatok és a kicsik között

Szakadék támadt a magyar nagyvállalatok és a kicsik között 

Javult a cégek optimizmusa.
Érezhető változás történt a cégeknél

Érezhető változás történt a cégeknél  

Márciusban az üzleti és fogyasztói várakozások egyaránt sokat javultak, a GKI konjunk-túraindexe ötödik hónapja emelkedik.
Pesszimistábbak vagyunk, mint a koronavírus kitörésekor

Pesszimistábbak vagyunk, mint a koronavírus kitörésekor 

Februárban az üzleti és fogyasztói várakozások egyaránt javultak, azonban továbbra is rossz hangulatot tükröznek.

Egyvalami miatt aggódnak most igazán a vállalatok  

A Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet negyedéves vállalati konjunktúrafelmérésében 351 cégvezető véleményét kérdeztek cégük üzleti helyzetéről és kilátásairól. 

Felemásan látják a mostani helyzetet az osztrák vállalatok 

Javított az osztrák konjunkturális helyzet és kilátások megítélésén a WIFO osztrák gazdaságkutató intézet havi rendszeres felmérésének januári kiadásában.

Cégvezetők árulták el, mire számítanak a következő fél évben 

Összesen 2 135 hazai vállalkozás vezetője számolt be arról, hogy az energiaválság árnyékában miként alakult cége pénzügyi helyzete.

Már a fideszes közvéleménykutatók is romló hangulatot mérnek 

Századvég: kismértékben romlott a lakosság és a vállalkozások konjunktúraérzete decemberben.

Pesszimizmusba dőlt a magyar 

Több mint fél éve csökken a GKI konjunktúraindexe.

Mindenki egyre drámaibbnak látja a magyar gazdaság helyzetét 

Magyarországon augusztusban már négy hónapja tartott az üzleti és fogyasztói várakozások romlása.

Tovább romlott a magyar gazdaság helyzetének megítélése 

A GKI konjunktúraindexe júliusban több mint egyéves mélypontra esett; idén április óta az üzleti várakozások mintegy 8, a fogyasztóiak több mint 20 ponttal estek, ugyanakkor júliusban a cégek és a lakosság pesszimizmusa hasonló mértékben erősödött.

Pocsék a helyezet: pesszimistábbak lettek a vállalkozások 

A háború által keltett bizonytalanságok erősödése jobban befolyásolja a háztartások, mint a vállalatok konjunktúraérzetét - közölte a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. májusi konjunktúrakutatása alapján.

Kevésbé tartunk a háborútól, de a cégek áremelési tervei változatlanok 

A GKI konjunktúraindexe áprilisban 2019 tavaszi, vagyis jóval Covid-válság előtti szintjére ugrott. Ezt a szintet a válság óta csak egyetlen hónapban, 2021 októberében sikerült megközelítenie. Minden ágazat és a fogyasztók várakozása is jelentősen javult. Áprilisban az Ukrajna elleni orosz támadást követő aggodalmakra már szinte csak a magyar gazdaság jövőjével kapcsolatos, csökkenő, de még mindig nagy pesszimizmus emlékeztet.

Áremelési kényszer, súlyosbodó pesszimizmus - siralmas hónapokat vetítenek előre a hazai vállalkozások 

A GKI konjunktúraindexe márciusban 2021 késő tavaszi szintjére esett, ami elsősorban a fogyasztói bizalmi index romlásának következménye. Az üzleti várakozások csak az iparban és a szolgáltató szektorban lettek rosszabbak, az építőiparban és a kereskedelemben nem. Minden ágazatra jellemző, hogy a magyar gazdaság helyzetének megítélése a Covid-járvány megjelenésekor tapasztalt, drámai mértékben lett pesszimistább, de a cégek a maguk helyzetén ezt még alig érzékelik.

Pesszimisták a cégek - a többségük áramelésre készül 

A GKI Gazdaságkutató felmérése szerint az üzleti várakozások – főleg az iparban – romlottak, a fogyasztói várakozások viszont kissé javultak. Az üzleti szféra áremelési szándéka tovább erősödött, főleg a februárban amúgy is minden tekintetben optimistábbá vált szolgáltató cégek körében.

Csökkent az üzleti bizalom index Magyarországon 

A kormány folyamatos sikerpropagandája ellenére csökkent a vállalkozók bizalma a gazdasági kilátásaikat illetően.

Egyre inkább árat emelnének a cégek 

A tavaly év végi pesszimizmus után januárban javultak az üzleti és fogyasztói várakozások is; a GKI konjunktúraindexe a tavaly utolsó kéthavi csökkenés után januárban ismét elérte a tavaly novemberi szintjét.

Pocsék a helyzet - pesszimistábbak lettek a cégvezetők 

Decemberben az üzleti szféra nagyon pesszimistán tekintett a magyar gazdaság jövőjére, de a fogyasztók bizakodóbbá váltak.

Jobban érzik magukat a cégek 

A háztartások és a vállalkozások konjunktúraérzete is érdemben javult, de még mindig negatív tartományban van, a lakosságnál az előző havi csökkenés után jelentősen, -8,2 pontról -2,9-re emelkedett, a vállalkozásoknál -7,4 pontról -3,0 pontra javult a -100 és +100 közötti skálán - közölte a Századvég Gazdaságkutató. Kiemelték, a javuló konjunktúraérzet csak akkor tartható fenn, ha a járvány negyedik hullámában nem rendelnek el az előző hullámokhoz hasonló szigorú korlátozásokat.

Nem enyhül a nyomás? Komoly negatív hatással van a cégekre a járvány 

Átfogó elemzést jelentetett meg az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (MKIK GVI) a hazai vállalkozások helyzetéről. Eszerint 2020 áprilisához képest az összes vizsgált kategóriában számottevően növekedett a konjunktúramutató értéke, a koronavírus-járványt megelőző, 2018–2019-es időszak adataihoz képest azonban jelentős elmaradás tapasztalható a legtöbb vállalati kategóriában.

Sokkal pesszimistábbak lettek az emberek - mit mondanak a cégek? 

A GKI konjunktúraindexe decemberben sokat emelkedett: csaknem újra elérte októberi, egyébként a nyár eleje óta jellemző, az áprilisi mélypontnál sokkal kedvezőbb, de azért meglehetősen alacsony szintjét.

Beruházások, munkaerő - mire számítanak a magyar vállalkozások? 

Az áprilisi mélypontról elmozdult az MKIK GVI konjunktúramutatójának az értéke.

Mi lesz Magyarországgal? Így látják most a hazai gazdasági szereplők 

A GKI konjunktúraindexének áprilisi, a járvány okozta pánik miatt bekövetkezett zuhanásának az elmúlt négy hónapban még csak a felét sikerült ledolgozniuk a hazai gazdasági szereplőknek. Sőt, augusztusban a fogyasztói várakozások még kissé romlottak is, az üzletiek pedig nem változtak.

Az áprilisi pánik után mit hozott a május? 

Májusban – vélhetően a kormányzat által bejelentett járványügyi lazítás hatására – szinte minden ágazati és a fogyasztói bizalmi index is egyharmadát ledolgozta áprilisi drámai zuhanásának, az iparban azonban még tovább erősödött a pesszimizmus. A GKI konjunktúraindexe áprilisi 29 pontos esése után 5 ponttal, -28-ra emelkedett, ami még mindig átható pesszimizmust tükröz. A fogyasztói bizalmi index több mint 10, az üzleti csak 3 ponttal nőtt, igaz az áprilisi zuhanás is az üzleti szférában volt nagyobb (37, il-letve 25 pont).

Valami elromlott: évek óta nem voltak ennyire borúlátók a magyar vállalkozások 

Romló üzleti helyzet, pesszimistább várakozások rajzolódik ki az MKIK GVI legfrissebb vállalati konjunktúravizsgálatából. Az érték 2015 októbere óta a legalacsonyabb.

Szakadás: az üzleti bizalom nagyot zuhant, a fogyasztói bizalom a csúcson 

Szeptemberben a GKI konjunktúraindexe két és fél éve nem látott szintre esett, ezen belül az üzleti várakozások három éves mélypontjukra zuhantak, a fogyasztói várakozások viszont még kissé javultak is, 17 éve nem látott szintre.

Egyre romlanak az üzleti várakozások 

Júliusban a GKI konjunktúraindexe közel két és fél éve nem látott szintre esett, mivel az üzleti és a fogyasztói bizalmi index egyaránt csökkent. A GKI (www.gki.hu) által, az EU támogatásával végzett felmérés szerint az üzleti bizalmi index hét hónapja szinte folyamatosan mérséklődik, s jelenleg 2017 eleji szintjén van.

Rég nem volt ilyen pesszimista a magyar ipar 

Az üzleti várakozások december óta romlanak, legnagyobb mértékben az iparban és az építőiparban. Áprilisban a legnagyobb visszaesés az iparban, a legkisebb a szolgáltató szektorban következett be – a GKI friss elemzése szerint.

Tovább csökkent az üzleti bizalom 

Szeptemberben, júliusi történelmi csúcsa és augusztusi, idei mélypontja után tovább, nagyjából egy évvel ezelőtti szintjére csökkent a GKI konjunktúraindexe.

A csúcsról az idei mélypontra zuhant az üzleti bizalom 

Augusztusban - júliusi történelmi csúcsa után - idei mélypontjára esett a GKI konjunktúraindexe. A GKI által, az EU támogatásával végzett felmérés szerint az üzleti és a fogyasztói várakozások egyaránt , de továbbra is optimizmust tükröznek.

Csúcson az üzleti, mélyponton a fogyasztói várakozások 

Júniusi történelmi csúcsa után júliusban még tovább emelkedett a GKI konjunktúraindexe. A GKI felmérése szerint ezen belül az üzleti várakozások minden korábbinál optimistábbak lettek, a fogyasztóiak viszont – bár továbbra is nagyon kedvezőek – idei mélypontjukra estek.

Újra csúcson a bizalom 

Júniusban ismét csúcsot döntött a GKI konjunktúraindexe. A GKI (www.gki.hu) által, az EU támogatásával végzett felmérés szerint az üzleti várakozások megközelítették februári csúcspontjukat, s a fogyasztóiak sem sokkal maradtak el eddigi tetőpontjuktól.

Egy picit megzuhantunk márciusban 

Májusban minimálisan romlott a GKI konjunktúraindexe. Ez a fogyasztói várakozások kedvezőtlenebbé válásának következménye, az üzleti várakozások ugyanis, ha szerényen is, de javultak. Mindazonáltal a GKI konjunktúraindexe nem sokkal marad el februári történelmi csúcsától.

Húsz éve nem voltak ilyen optimisták a vállalatok 

Az MKIK-konjunktúramutató értéke a 2017. októberi 49 pontról 2018 áprilisában 53 pontra nőtt. Ez az érték az adatfelvétel kezdete, 1998 óta a legmagasabb.

Magyar gazdaság: csúcsközelben a várakozások 

Áprilisban a februári történelmi csúcsnál kissé alacsonyabb szinten maradt, de még mindig jó hangulatot tükröz a GKI konjunktúraindexe. A GKI által, az EU támogatásával végzett felmérés szerint az üzleti várakozások hibahatáron belül romlottak, a fogyasztóiak viszont tovább javultak.

Magyar gazdaság: túl a csúcson? 

Februári, történelmi csúcsa után márciusban kissé mérséklődött a GKI konjunktúraindexe. Márciusban az üzleti szférán belül kissé minden ágazat várakozása rosszabb lett.

Fogyasztói bizalom: csak a Medgyessy-kormány érte el ezt a szintet 

Csaknem másfél éves, szinte töretlen növekedés után februárban új történelmi csúcsára emelkedett a GKI konjunktúraindexe. A GKI által, az EU támogatásával végzett felmérés szerint az üzleti várakozások még soha, a fogyasztóiak pedig csak 2002-ben, a Medgyessy-kormány 100 napos programjának néhány hónapjában voltak a mostaninál is kedvezőbbek.

Mindenki bizakodik 

Decemberben új történelmi csúcsára került a GKI konjunktúraindexe. A GKI által, az EU támogatásával végzett felmérés szerint ez az üzleti várakozások még soha, a fogyasztóiak pedig csak 2002-ben, a Medgyessy-kormány 100 napos programjának néhány hónapjában voltak a mostaninál is kedvezőbbek.

2018 közepéig stabil marad a gazdaság 

A magyar gazdaságban az elmúlt hónapokban folytatódtak az első félévre jellemző tendenciák, s 2018 közepéig ebben nem várható érdemi változás. A gazdasági növekedés – az EU-támogatások felfutásának, illetve azok költségvetési megelőlegezésének, a választások előtti élénkítő politikának köszönhetően – 3,8 százalékos üteme érdemben meghaladja az EU átlagát, de a régióban az alacsonyak közé tartozik. A növekedés beruházásvezérelt, de gyors a fogyasztás emelkedése is. A külső és belső egyensúly kissé romlik, az infláció gyorsul, de ez egyelőre nem jelent problémát. A folyamatok rövid távon kedvezőek, miközben továbbra is hiányoznak a távlatos megoldások.

Erősödött a foglalkoztatottsági hajlandóság 

Szeptemberben tovább emelkedett a júliusban már történelmi tetőpontjára jutott GKI konjunktúraindex és ezen belül üzleti bizalmi index. A GKI (www.gki.hu) által, az EU támogatásával végzett felmérés szerint az elmúlt hónapokban némi hullámzás közepette már minden ágazatnak sikerült meghaladnia – a kereskedelminek megközelítenie – mindenkori maximumát. A fogyasztói várakozások szeptemberben kissé romlottak, de így is erős optimizmust sugároznak.

Jobban éreztük magunkat augusztusban 

A júliusban történelmi csúcsára tört, a magyar gazdaság állapotát bemutató GKI konjunktúraindex augusztusban is csak minimálisan, hibahatáron belüli mértékben csökkent. A lakosság megítélése szerint mind a megtakarítási lehetőségek, mind a saját pénzügyi helyzetük javult.

Történelmi csúcson a bizalmi index 

A GKI konjunktúraindexe eddig csak egyetlen alkalommal, 1998 nyarán volt olyan magas, mint most júniusban, az üzleti bizalmi index pedig eddigi, több mint húszéves története során még sohasem. A fogyasztók is nagyon derűlátók. Ugyanakkor ez a kiugró magyar optimizmus egyelőre nem sokkal haladja meg az elmúlt három évre jellemző, viszonylag szűk sáv felső határát.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Pátyra költözött a dm márkás termékek nemzetközi elosztó központja

Pátyra költözött a dm márkás termékek nemzetközi elosztó központja 

Az elmúlt években több területen is fontos lépések történetek a dm gazdasági közösségében.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Mindig az ember a leggyengébb láncszem a kibervédelemben

Mindig az ember a leggyengébb láncszem a kibervédelemben 

Kétféle ember, és kétféle cég van: akit már meghekkeltek, és akit meg fognak.

Pénzszerzés

Napelemes pályázat: elindultak a kifizetések

Napelemes pályázat: elindultak a kifizetések  

11 ezer háztartásnak ítéltek meg összesen több mint 45 milliárd forint támogatást.

Adózás

Sokan ajánlhatják még fel személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékát

Sokan ajánlhatják még fel személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékát 

Tállai András: egyre többen rendelkeznek adójuk 1+1 százalékáról - keddig lehet beadni az adóbevallást.

Klímablog

Megrohamozták a napenergiás pályázatot

Megrohamozták a napenergiás pályázatot  

Meghaladta a tízezret a kedvezően elbírált támogatási kérelmek száma a modern napelemes rendszerek telepítését támogató pályázaton.

Infokom

Árulkodó jelek: ha ezt látja, baj van a cégénél?

Árulkodó jelek: ha ezt látja, baj van a cégénél? 

Szinte követhetetlen tempóban fejlődnek a vállalati szolgáltatásokat támogató IT-rendszerek.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo