Cégvezetők árulták el, mire számítanak a következő fél évben

A Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (GVI) féléves konjunktúravizsgálata részeként 2022 októberében összesen 2 135 hazai vállalkozás vezetője számolt be arról, hogy az energiaválság árnyékában miként alakult cége pénzügyi helyzete.

Nyereségességgel kapcsolatos várakozások

A 2021 októbere és 2022 áprilisa közötti időszakhoz viszonyítva a cégvezetők következő félévre vonatkozó várakozásai egyértelműen pesszimistábbak a cég nyereségességének mértéke szempontjából. Az elmúlt félévhez viszonyítva az elkövetkező félévben a vállalkozások nagyobb aránya számít a nyereségesség elmaradására, illetve negatív irányú változására.

A vállalatvezetők harmada számít arra, hogy cége nem lesz nyereséges a következő félévben, további 26 százalékuk pedig a nyereségesség mértékének csökkenésére számít. A válaszadók 20 százalék vélekedett úgy, hogy a cége nyereségesség nem fog változni, 22 százalék pedig a nyereségesség növekedését prognosztizálta a következő félévre.

A következő félévre vonatkozóan a 10 fő alatti kisvállalkozások csaknem fele nem számít nyereségre, mely arány a cégméret növekedésével párhuzamosan csökken. A legalább 250 főt foglalkoztató cégek többsége vagy a nyereségessége csökkenését (33 százalék), vagy a növekedését (29 százalék) várja a következő félévben.

Az elmúlt 6 hónap folyamán – 2021 azonos időszakához viszonyítva – az építőipari cégek voltak a legkedvezőtlenebb helyzetben a nyereségesség szempontjából, míg a kereskedelmi cégek helyzete volt a leginkább kiegyensúlyozott.

A következő félévre vonatkozóan – 2021 októbere és 2022 áprilisa közötti időszakhoz viszonyítva – a szolgáltató cégek esetében a legmagasabb a nyereségre egyáltalán nem számítók aránya (38 százalék), további 16 százalékuk számít a nyereségesség csökkenésére, 25 százalékuk pedig stagnálásra, míg 21 százalékuk javulásra. Emellett a következő félévre vonatkozóan az építőipari cégek nyereségesség-várakozásai a legkevésbé optimisták, elsősorban azért, mert körükben a legnagyobb (36 százalék) a csökkenésre és legkisebb (16 százalék) a növekedésre számító vállalkozások aránya. Az ipari cégek 28 százaléka nem számol nyereséggel, 31 százalék a nyereségesség csökkenésére számít, 18 százalék nem vár változást, 23 százalék pedig növekedést prognosztizál. A kereskedő cégeknél harmada számít a nyereség elmaradására, 28 százalék a nyereségesség csökkenésére, 15 százalék stagnálásra, míg 24 százalékuk a nyereségesség növekedését prognosztizálja.

Véleményvezér

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon  

Két ábra mutatja, hogy az európai országokban hogyan változott a zöldségek és gyümölcsök ára 2014 és 2023 között.
Szenzáció a magyar költségvetésben

Szenzáció a magyar költségvetésben 

Meglepő számok a nyugdíj költségvetési sorain.
Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba

Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba 

A kormánytagok luxusutazásai lassan mindennaposak.
Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban

Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban 

Az életszínvonal egyik legfontosabb mutatójában mindenki alá értünk Európában.
Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo