Fiatalok munkanélkülisége cikkek


A „migránsok sújtotta” Németországban a legkisebb a fiatalok munkanélküliségi rátája

A „migránsok sújtotta” Németországban a legkisebb a fiatalok munkanélküliségi rátája 

A fiatalok munkanélküliségi számai egész mások, mint a felnőtteké.
Miért kallódik annyi fiatal a munkaerőpiacon?

Miért kallódik annyi fiatal a munkaerőpiacon? 

Miközben a hazai munkanélküliségi ráta a harmadik legkedvezőbb az Európai Unióban, az ifjúsági munkanélküliség még mindig a kétszerese ennek. Ma a vállalatok jelentős része munkaerőhiánnyal küszködik, miközben sok fiatal nem talál munkát. A szakértők az alapképzés erősítésében és újfajta, a kommunikációs kompetenciákra nagyobb hangsúlyt helyező tréningek elindításában látják a lehetőséget a fiatalok foglalkoztatásának javítására. A Coca-Cola HBC Magyarország idén ősszel ingyenes tanfolyamot indít #énjövőm elnevezéssel, ahol többek között önismeretre, állásinterjú helyzetek és a visszajelzések kezelésére tanítják a fiatalokat.
Ilyen vidáman még sosem látták a fiatalok a jövőt

Ilyen vidáman még sosem látták a fiatalok a jövőt 

Optimistábbak a fiatalok, mint korábban - derült ki a K&H fiatalok jóléti indexéből, amely 2017 második negyedévében 17 pontot ért el. Ez a felmérés történetében mért legmagasabb érték.
A nyugati országrészből mennének leginkább külföldre a fiatalok

A nyugati országrészből mennének leginkább külföldre a fiatalok 

Az állásban lévő 19-29 évesek 35 százaléka tervez külföldi munkavállalást, utoljára két éve volt ilyen magas a külföldre vágyók aránya. A nyugati országrészben élők közül pedig a fiatalok több mint fele számol ezzel a lehetőséggel, és itt érzik a legtöbben úgy, hogy könnyen találnának új állást – derült ki a K&H fiatalok jóléti indexéből. A diákok mintegy 46 százaléka próbálna szerencsét külföldön. 10-ből mindössze 4 dolgozó fiatal érzi magát megbecsültnek a munkahelyén, és bár arányuk nőtt, még mindig hasonlóan kevesen, a dolgozó fiatalok 36 százaléka lát előrelépési lehetőséget a jelenlegi helyükön.
Helyben dolgoznának a fiatalok

Helyben dolgoznának a fiatalok 

A pályaválasztás előtt álló fiatalok 80 százaléka abban a térségben szeretne dolgozni, ahol él, ha lenne megfelelő munkalehetősége – derült ki a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségének (MEGFOSZ) felméréséből.
Irodába vágynak a fiatalok

Irodába vágynak a fiatalok 

A pályakezdők több mint fele érdeklődik az adminisztratív és különösebb szaktudást nem igénylő irodai munkák iránt, de különösen népszerűek az értékesítéshez és a marketinghez kapcsolódó pozíciók is. A legkevésbé a mezőgazdasághoz, az építőiparhoz és joghoz kötődő szakmák iránt nyitottak.
Nem bíznak a jövőben a fiatalok

Nem bíznak a jövőben a fiatalok 

A pénzügyi helyzetükkel és a lakhatási körülményekkel jóval elégedetlenebbek voltak a 19-29 éves fiatalok 2016 első negyedévében mint egy évvel korábban. A jelenlegi helyzetükkel összességében a diákok a legelégedettebbek.
Elsodorta a válság a középosztályt

Elsodorta a válság a középosztályt 

Az egyenlőtlenségek utóbbi években tapasztalt növekedése azt eredményezte, hogy zsugorodott a középosztály Európában – ez derült ki a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) és az Európai Bizottság közös tanulmányából. Különösen a nőket érinti hátrányosan ez a folyamat.
16 milliárd gyakornokokra

16 milliárd gyakornokokra 

Gyakornoki programokat támogató pályázati felhívások jelentek meg 16,2 milliárd forint kerettel a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban (GINOP), amelyek célja, hogy elősegítsék az egyes képzésekben megszerzett szakképesítés hasznosulását, támogassák a fiatalok munkatapasztalat-szerzését, ösztönözzék foglalkoztatásukat.
Vállalkozót faragnának a fiatalokból

Vállalkozót faragnának a fiatalokból 

Elindult a fiatalok vállalkozóvá válását segítő program a közép-magyarországi régióban az Ifjúsági Garancia Rendszer keretében. A Vállalkozz itthon, fiatal! elnevezésű projekt célja új egyéni vagy mikrovállalkozás indítását tervező, vállalkozói szemléletű 25 év alatti fiatalok felkészítése saját vállalkozásuk indítására, valamint pénzügyi támogatás nyújtása a vállalkozás induló költségeihez.

Nem túl lelkesek a pályakezdők 

Egyre inkább nő azok aránya, akik elégedetlenek jelenlegi helyzetükkel, és nem is remélik, hogy a közeljövőben jobbra fordulhat a sorsuk – derült ki a K&H pályakezdők jóléti index harmadik negyedéves adataiból. Sokan már több mint egy éve nem találnak munkát, akinek pedig van állása, az is egyre kevésbé tartja azt biztosnak, miközben nemcsak a szakemberekből, de a szakképesítést nem igénylő álláshelyekből is egyre több betöltetlen már jó ideje.

Nem veszíthetünk el egy teljes generációt 

A gazdasági erősödés ellenére növekszik a fiatalok és idősek közötti szakadék, az Észak- és Dél-Európa közötti társadalmi különbség pedig továbbra is óriási. Magyarország a teljes mutató tekintetében a 23. helyet foglalja el – derül ki a Bertelsmann Alapítvány kutatásából.

Szegény és munkanélküli a fiatalok fele 

Globálisan a fiatal munkaerő közel 43 százaléka vagy munkanélküli, vagy van ugyan munkája, de szegénységben él - szerepel a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) Globális foglalkoztatási trendek a fiatalok körében 2015 című kiadványát összefoglaló tájékoztatásban.

Társadalmi profit = üzleti profit? 

A Magyar Adományozói Fórum október 1-jén a Samsung Electronics Magyar Zrt. székházában tartja meg „Társadalmi profit = Üzleti profit?” című éves szakmai konferenciáját, amely a fiatalok foglalkoztatását segítő vállalati támogatási programok megoldásait és az ezekhez kapcsolódó tapasztalatokat, illetve a vállalati támogatások nem pénzbeli erőforrásainak felhasználási lehetőségeit állítja fókuszba.

Egyre több a diákmunka, de egyre kevesebben akarják 

Egyre kevesebb fiatal vállal diákmunkát - köszönhetően az oktatás jelentős átalakulásának - pedig munka az bőven lenne. A munkát vállaló diákok legkevesebb 604 forintos bruttó órabérért dolgozhatnak, de nem ritka az 1000-1500 forintos óradíj sem - igaz ez már szaktudást igényel.

Diákmunka: tényleg mindenkinek jó 

A diákmunka generációk óta a szakmai karrier első lépcsőfoka sokak számára, afféle belépő a munka világába, ami nem csak anyagilag segíti a diákokat, hanem az álláskeresés során hasznos munkatapasztalatokkal, személyes kapcsolatokkal, referenciával is.

Elindult az ifjúsági garancia program 

A kormány elindította a 25 év alatti munkanélküliek foglalkoztathatóságát segítő ifjúsági garancia programot az ország hat konvergencia-régiójában, és hamarosan jelentkezhetnek majd a részvételre a közép-magyarországi térségben is az állást kereső fiatalok.

Nem mindegy hová születünk 

Régiónként alapvetően eltérnek a lehetőségek, de a társadalmi szokások is. A Dunántúlon hamarabb kezdenek el dolgozni és később házasodnak, míg a leginkább Észak-Magyarországon utasítják el a cigit és a drogot a fiatalok.

Rettegnek a holnaptól a fiatalok 

A pályakezdők még sosem látták annyira negatívan a helyzetüket, mint tették azt a tavalyi év végén. A megkérdezettek borúsan látják a helyzetüket az önmegvalósítás, az anyagi biztonság, az önállóság és a lakáshoz jutás lehetőségét tekintve, de általában elégedetlenek az életükkel, és a jövőbeli kilátásaikat sem látják rózsásnak.

Rosszabbul élünk majd, mint a szüleink? 

A növekvő munkanélküliség több mint 24 millió embert érint Európa-szerte, és elsősorban a fiatalokat veszélyezteti. A 15–24 éves korosztály rendkívül pesszimista a jövőt illetően: a megkérdezettek kevesebb, mint egyharmada bízik csak abban, hogy jobban fog élni, mint a szülei – derül ki az Intrum Justitia követeléskezelő cég fogyasztói fizetési hajlandóságot vizsgáló felméréséből.

Egyre több magyar lenne a saját maga főnöke 

Magyarországon egyre nagyobb szerepet kapnak a rugalmas foglalkoztatási formák, így az önfoglalkoztatás is. Nemcsak világszerte, de hazánkban is erősödik a vállalkozói kedv: bár vannak félelmeink, egyre többen lennénk önmagunk főnökei.

Sokba kerülnek a munkanélküli fiatalok 

Több mint kétmilliárd euró azaz mintegy 600 milliárd forint veszteség keletkezik évente Magyarországon abból, hogy mintegy 400 ezer 15 és 29 év közötti fiatal nem végez társadalmilag és gazdaságilag hasznos tevékenységet.

Rajtvonalhoz kkv-k! Ezek az uniós pályázatok indulnak októberben! 

Október hatodikán eldördül a startpisztoly, várhatóan hétfőtől megkezdődik az új uniós ciklus első pályázatainak kiírása. A kis és középvállalkozások részére a jövő héttől összesen 58 milliárd forint értékben nyílik pályázható forrás.

Pénzhiány miatt nem vállalkoznának a fiatalok 

A gimnáziumi és szakközépiskolai tanulók 92 százaléka szeretne továbbtanulni, a legtöbben a gazdasági és pénzügyi pályát tartják vonzónak. Saját vállalkozás indítását pénzhiány miatt kivitelezhetetlennek tartják.

Ziccert hagy ki, aki nem dolgozik nyáron 

A szabadságolások és a szabadtéri rendezvények időszaka nemcsak a kikapcsolódás lehetőségét, hanem a nyári munkavállalás esélyét is nyújtja. Szakértők szerint a jól megválasztott és elvégzett nyári munka sokat lendít a későbbi elhelyezkedési esélyeken.

Üzleti sikerről álmodnak a magyar fiatalok 

Bár a 20-35 évesek többsége szerint soha nem volt még ilyen nagy a bizonytalanság és kiszolgáltatottság, több mint fele mégis itthon számít karrierre. Hosszútávon egyre többen kockáztatnának és kerülnének ki az alkalmazotti létből.

Tényleg egyre többen élnek (köz)munkából 

A vártnál is kedvezőbb lett a munkanélküliségi adat, négymilliónál is többen dolgoznak az országban, igaz, hogy a statisztikát a téli közmunkaprogram jelentősen torzítja. Nagy előny ugyanakkor, hogy a fiatalok munkanélküliségét számottevően sikerült csökkenteni.

Vállalkozásra fel fiatalok! 

Még soha nem volt ennyi fiatal munka nélkül az unió országaiban, ezért közülük egyre többen tervezik saját vállalkozás beindítását. Magyarországot is súlyosan érinti a kérdés, de nálunk tragikusan alacsony a fiatalok vállalkozási hajlandósága.

Már majdnem négymillióan dolgoznak az országban 

Hárommillió 990 ezer fő volt a foglalkoztatottak létszáma, 54 ezer fővel több, mint egy évvel korábban. A munkanélküliek 434 ezer fős létszáma 24 ezerrel csökkent 2012 azonos időszakához viszonyítva, a munkanélküliségi ráta 0,6 százalékponttal, 9,8 százalékra mérséklődött a KSH friss adatai szerint.

Jó állásért minden második magyar külföldre költözne 

A magyarok 93 százaléka úgy gondolja, hogy az országban nem létezik munkahelyi biztonság, ami többek között Chile, India és Törökország eredményénél is rosszabb. Minden második magyar külföldre költözne egy jó állásért.

Több pénz jut a fiataloknak és a kkv-knak az uniós kalapból 

Megállapodtak a héten az unió tagállamainak politikusai a következő hétéves költségvetésről. Több forrás jut a kkv-szektornak, kiemelt figyelmet kap a fiatalok munkanélkülisége. Az agrárpénzeken belül előnyt élveznek a fiatal gazdák, a kistermelők és a környezetbarát gazdálkodók.

Többen dolgoznak, de nem a fiatalok közül 

Március–májusban a munkanélküliek száma 461 ezer, a munkanélküliségi ráta 10,5 százalék volt. A munkanélküliek száma 25 ezer fővel, a munkanélküliségi ráta 0,7 százalékponttal csökkent az előző év azonos időszakához képest.

Mire ügyeljünk a diákmunkánál? 

Itt a nyári szünet. Ez sok diák számára egyet jelent a pihenéssel, ám szép számmal akadnak olyanok is, akik a nyaralás, fesztiválozás mellett vagy helyett szeretnének pénzt is keresni. A rutinosabbak már biztosan tudják, hol fognak dolgozni a következő hetekben, de szerencsére azok sincsenek elkésve, akik még csak most kezdenek el keresgélni. Melyek a legnépszerűbb állások, merre érdemes nézelődni, mennyit lehet keresni, milyen buktatókra kell felkészülni? Itt olvashatók a legfontosabb tudnivalók, hogy senkit se érjen kellemetlen meglepetés.

Elvitte a válság a vállalkozó kedvet 

Az elmúlt évtized gazdasági változásainak hatására csökkent az önfoglalkoztatók száma Magyarországon, viszont egyre többen vállalnak munkát határozott idejű szerződéssel. A Randstad által készített riport alapján nőtt a részmunkaidőben dolgozók aránya is, főleg a fiatalok és a nők körében.

Új programok a fiatalok munkavállalásának támogatására 

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) két új foglalkoztatási programot indít: az Út a szakmaválasztáshoz című program keretében a hátrányos helyzetű fiatalok szakmához jutását támogatják, a helyi önkormányzatokat pedig abban segítik majd, hogy a nyári szünidőben diákokat alkalmazhassanak.

Nem hagyja magát az elveszett generáció 

Budapest szívében, az Akváriumban tartotta meg „Első nagy céges buliját“ a Profession.hu. A szerda délutáni eseményen pontos képet kaphatott mindenki arról, hogy mit várnak a pályakezdők az első munkahelyüktől és mi az, amit a munkáltatók keresnek bennük. A Coca-Cola, a Nestlé, a Tata, a Citibank, az AVIS, a GE Healthcare, a British Telecom, az NNG, a Nokia Siemens Network és a Kelly Services is konkrét pozíciókkal és programokkal érkezett, igazolva azt, hogy a nagyvállalatoknak szükségük van motivált és öntudatos fiatalokra. Sokan nem is tudják, hogy pont rájuk.

Vállalkoznál? Most kaphatsz hozzá hatmilliót! 

Júniustól összesen ötmilliárd forintra pályázhatnak azok a fiatalok, akik vállalkozást akarnak indítani. 18 és 35 év közötti jelentkezőket várnak, akik fejenként három- és hatmillió forint közötti vissza nem térítendő támogatást nyerhetnek vállalkozásuk elindításához. A pályázatokat június 3-tól lehet beadni az Új Széchenyi Terv keretében.

Kisvárosnyi magyar dolgozik Ausztriában 

A turizmus az az ágazat, amely a legtöbb munkavállalót vonzotta Ausztriába a 2004 után csatlakozott tagállamokból a munkaerő-piaci korlátozások megszüntetése óta, elsősorban magyarok és szlovákok érkeznek.

Az Y generáció negyede dolgozna kkv-nál 

Nem alkotnak homogén csoportot az úgynevezett „Y generáció” tagjai, mert eltérően viszonyulnak a munkához és másként ítélik meg a munka és a szabadidő optimális egyensúlyát.

Évi 500 milliárdba kerülnek a munkanélküli fiatalok 

A fiatalok munkaerőpiacról való kikerülése 2011-ben 153 milliárd euró gazdasági veszteséget okozott az Unióban. Magyarország az éves GDP-jének két százalékát veszíti el emiatt. A MGYOSZ ezért megoldási javaslatokat dolgozott ki a helyzet javítására.

500 millió eurót kapunk az ifjúság foglalkoztatására 

Magyarország 50 millió eurót használhat fel 2014 és 2020 között az unió 6 milliárdos ifjúsági foglalkoztatási, illetve képzési garanciaalapjából.

Péntektől újraindul az első munkahely garancia program 

Újraindul az első munkahely garancia program márciusban. A fiatalok elhelyezkedését immár nem csak a munkahelyvédelmi akcióterv segíti.

28 millió állást söpört el a válság 

A globális gazdasági válság kitörése óta 28 millió állás szűnt meg a világ fejlettebb régióiban, a magyar lakosság húszszorosára tehető az állástalanok száma és a trend a jelek szerint idén is folytatódik. Magyarországon sem lesz jobb a helyzet idén.

Eltökéltségen és kapcsolatokon múlik a karrier 

A fiatalok nagyobbik fele tudatosan, előre tekintve tervezi az életét, de 47 százalékuk spontán módon alakítja azt, inkább a jelenre, mint a jövőre figyel. A tizen- és huszonévesek fele nagymértékben törekszik arra, hogy karriert építsen, s további egyharmaduk is közepes erőfeszítéseket tesz egy sikeres pályafutás felépítése érdekében.

A legnagyobb gond a fiatalok munkanélkülisége 

Jelenleg nincs fontosabb probléma a fiatalok magas munkanélküliségénél, világszerte 75 millió fiatal állástalan, ami hatalmas gazdasági és társadalmi gondot jelent - mondta a Nemzetközi Munkaügyi Szervezetet (ILO) főigazgatója a fiatalok foglalkoztatásáról szóló szemináriumon, pénteken Budapesten.

Minden adott a sikerhez Magyarországon 

A szolgáltató központoknak leginkább a támogatási rendszer, az adózási környezet és a képzett magyar erőforrások miatt érdemes megjelenniük, illetve bővíteni tevékenységüket Magyarországon. Emellett hazánkban a közép-európai és nyugati nyelveket beszélők elérhetősége és a meglévő szaktudás - a lassan csökkenő költségelőny mellett is - hosszú távú előnyt biztosít a vállalatoknak.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Tudatos fogyasztást céloznak a Sharity fejlesztései

Tudatos fogyasztást céloznak a Sharity fejlesztései 

A fenntarthatósági célok eléréséhez nemcsak a CO2-kibocsátást, hanem a felesleges, mértéktelen fogyasztást is csökkentenünk kell.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Az ingatlan és a részvény jobb a kötvénynél?

Az ingatlan és a részvény jobb a kötvénynél? 

A kötvények és betétek korának vége a magas infláció miatt, az infláció elleni védelmet ingatlanalapokkal és részvényalapokkal lehet biztosítani hosszabb távon.
Megéri inkább büntetést fizetni kiberbiztonsági fejlesztések helyett?

Megéri inkább büntetést fizetni kiberbiztonsági fejlesztések helyett? 

Sokáig nem hitték el a cégek, hogy tényleg jönnek a szigorúbb kiberbiztonsági szabályozások, sokan pedig a kivárásra, megúszásra játszottak.

Pénzszerzés

Nyílik a pénzcsap, akár 200 millió forint támogatást is lehet szerezni

Nyílik a pénzcsap, akár 200 millió forint támogatást is lehet szerezni  

Az Agrárminisztérium 50 milliárd forintos forrással hirdette meg a "Feldolgozó üzemek fejlesztésének támogatása" című felhívást, amelynek keretében a feldolgozóüzemek és kistermelők élelmiszer előállításhoz kapcsolódó kisebb beruházásait támogatja.

Adózás

Illegális dohányosokra utazik a NAV

Illegális dohányosokra utazik a NAV 

Július elején megkezdődött a dohánylevelek betakarításának szezonja.

Gazdaság

Van egy kis gond a magyar dinnyével

Van egy kis gond a magyar dinnyével  

Piaci nehézséget okoz a kánikula miatt korábban érő dinnye. 


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo