Rettegnek a holnaptól a fiatalok

A pályakezdők még sosem látták annyira negatívan a helyzetüket, mint tették azt a tavalyi év végén. A megkérdezettek borúsan látják a helyzetüket az önmegvalósítás, az anyagi biztonság, az önállóság és a lakáshoz jutás lehetőségét tekintve, de általában elégedetlenek az életükkel, és a jövőbeli kilátásaikat sem látják rózsásnak.

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Kép: SXC

Két éve méri a K&H Bank a pályakezdők hozzáállását a jóléti index keretében. Itt negyedévente nézik, mennyire elégedettek a fiatalok a jelenlegi helyzetükkel, hogyan látják jövőbeli kilátásaikat, lehetőségeiket például a lakáshoz jutás, családalapítás, az anyagi biztonság, önmegvalósítás tekintetében. A legutóbbi, 2014 végi felmérés minden idők legalacsonyabb értékét hozta. Ráadásul sokan nyilatkoztak úgy, hogy most sem elégedettek, de nem is bíznak abban, hogy helyzetük jobbra fordul.

A megkérdezett 19–29 éves fiatalok több mint 60 százaléka még nem teremtette meg az önálló élethez szükséges körülményeket, és a szüleinél lakik. Megerősödött a munkanélküliségtől való félelem is. (Nem is csoda, hogy féltik a munkahelyüket, hiszen megtakarításaik sincsenek, mint a magyarok többségének sem.)

Ahhoz, hogy a fiatalok életkilátásai javuljanak, szükséges az is, hogy minél korábban megkezdődjön a pénzügyi oktatásuk. A változó gazdasági helyzet mindig új kihívások elé állítja az embert, amihez alkalmazkodnia kell. Ahhoz, hogy kijöjjön egy pályakezdő a fizetéséből, kifizesse a számláit, elkezdjen megtakarítani egy albérletre vagy egy kis garzonlakásra, esetleg egy használt autóra, először is pénzügyileg meg kell terveznie több évre előre az életét. Felmérni a lehetőségeit, a családja anyagi hátterét, ha a céljai eléréséhez hitelre van szüksége, akkor azt is számításba kell vennie, milyen kilátásai lehetnek a jövőben a munkaerőpiacon, van-e előrelépési vagy munkahelyváltási lehetősége.

„Mindez csak akkor lehetséges, ha minél fiatalabb korban megismerkedik az alapvető pénzügyi fogalmakkal, alapismeretekkel. Például már gyerekként megtanulja, mire kell költeni a családi költségvetésből, hogyan lehet gyarapítani a zsebpénzt egy kis házimunkával vagy diákmunkával, a keresetet hogyan tudja elhelyezni például egy megtakarítási számlára, ahol kamatozik. Sok fiatal felnőtt, aki otthon él, nincs tisztában ezekkel a dolgokkal, így nem tud, mert nem is mer a saját lábára állni és pénzügyileg is önállósodni” – mondta Bába Ágnes, a K&H lakossági üzletágért felelős vezérigazgató-helyettese, a K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő zsűritagja.

Veszélyeztetik az idősebbek a fiatalok karrierjét?
A 65 év felett továbbra is munkaviszonyban maradók aránya drámaian megnőtt az elmúlt években, és ez az arány várhatóan csak tovább fog növekedni. Csakhogy közben nem szabad elfeledkezni az utánpótlásról sem.

Véleményvezér

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket 

Lóg az orruk az átvert méhészeknek.
A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart

A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart 

Megújulótermelésben a sor végén kullogunk.
Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján

Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján 

Családi segítség nélkül szinte lehetetlen Budapesten ingatlanhoz jutni egy fiatalnak.
Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására

Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására 

Még soha nem volt mélységű lejárató kampány indult Magyar Péter ellen.
Mellár Tamás otthagyja a református egyházat

Mellár Tamás otthagyja a református egyházat 

Balog Zoltán személye sok református számára elfogadhatatlan.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo