hirdetés

Elvitte a válság a vállalkozó kedvet

Az elmúlt évtized gazdasági változásainak hatására csökkent az önfoglalkoztatók száma Magyarországon, viszont egyre többen vállalnak munkát határozott idejű szerződéssel. A Randstad által készített riport alapján nőtt a részmunkaidőben dolgozók aránya is, főleg a fiatalok és a nők körében.

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

hirdetés

Kevesebb az önfoglalkoztató Magyarországon – Kép: SXC

Különböző válságkezelési stratégiák rajzolódnak ki régiónként és munkaviszony-típusonként a rugalmas foglalkoztatási formákkal kapcsolatos statisztikákból – derült ki a Randstad elemzéséből. Míg Nyugat-Európában például nőtt az önfoglalkoztatók száma, mert az állásukat elvesztők egy része valószínűleg saját vállalkozást alapítva próbált megélni, addig Magyarországon fordított trend látszik: az egyszemélyes cégek számának csökkenésével és a munkanélküliség növekedésével párhuzamosan egyre többen vállaltak határozott idejű vagy részmunkaidős állásokat. (Különösen rossz hír, hogy a fiatalok körében tragikusan alacsony a vállalkozási hajlam. Magyarországon: a 96 százalékuk nem mer vállalkozásba fogni, és a felmérések szerint a 15 és 34 év közöttiek 2,3 milliós korosztályából mindössze 87,7 ezer vállalkozik. Ez sokkolóan alacsony arány, már csak azért is, mert a hazai gazdasági élet gerincét adó kkv-k generációváltás előtt állnak.)

Ugyan az önfoglalkoztatók számában a legnagyobb visszaesés még a válság előtt történt, de az ilyen munkaviszonyban dolgozók száma később is folyamatosan csökkent, míg minden más rugalmas foglalkoztatási formánál növekedést mértek 2007 után. A tavalyi évben alkalmazottként, határozott idejű szerződéssel már 9,4 százalék vállalt munkát, míg egyszemélyes vállalkozásban csak a foglalkoztatottak 5,7 százaléka dolgozott. (Pedig a magyar szülők jelentős része szívesen látná vállalkozónak gyermekét.)

Határozott időre fiatalok, részmunkaidőre nők szerződnek

Állás vagy vállalkozás – melyik kinek való?
Az „állás vagy vállalkozás” dilemma napjainkban sem kevésbé aktuális, sőt talán még nagyobb jelentőséggel bír, mint a rendszerváltás óta valaha. Olyan kérdés ez, amivel karrierünk során legalább egyszer mindannyian szembesülünk, akár önszántunkból, akár a külső, kényszerítő körülmények miatt. Az alábbiakban néhány alapvető gondolatot veszünk szemügyre, amely segíthet ebben a döntésben. Fontos ugyanis, hogy egy ilyen horderejű döntést a megfelelő okok miatt hozzunk meg – mondja szakértőnk, Herman Judit.
„A válság két szempontból is segítette a határozott idejű szerződések terjedését: egyrészt a vállalatok így jobban tudtak alkalmazkodni a gyorsan változó gazdasági környezethez, másrészt az álláskeresők a növekvő munkanélküliség elkerülése érdekében nyitottabbá váltak az átmeneti megoldások iránt” – magyarázta a trendeket Baja Sándor, a Randstad Hungary ügyvezető igazgatója. Az Eurostat adatai alapján 2012-ben a határozott idejű szerződéssel dolgozó magyarok 70 százaléka azért vállalt ilyen munkaviszonyt, mert nem talált állandó állást.

A határozott idejű szerződést nagyobb arányban vállalják a fiatal munkavállalók: míg a 25 év felettiek közül csak 9 százalék dolgozott ilyen szerződéssel 2012-ben, addig a 15–24 éves korosztályban ez az arány 22 százalék volt. „A határozott idejű szerződéssel dolgozók 13 százaléka a próbaidejét töltötte így tavaly, de ez a munkaviszony egyébként is közelebb áll az Y generáció mobilis fiataljaihoz, akik inkább tanulni és tapasztalatot gyűjteni jelentkeznek egy-egy állásra” – magyarázta Baja Sándor.

A fiatalok között népszerűbbek a részmunkaidős pozíciók is, de a nemek szerinti eltérés még jellemzőbb: míg 2012 végén a magyar férfiak közül csak 4,4 százalék vállalt 8 órásnál rövidebb beosztást, a nőknél 9,7 százalék volt ez az arány. „Mivel a részmunkaidőt gyakran a gyermekek, illetve más rászoruló családtagok gondozása mellett vállalják, az adatok alapján Magyarországon ezt a feladatkört még mindig inkább a hölgyek látják el” – tette hozzá az ügyvezető igazgató.

 

hirdetés

Véleményvezér

Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában

Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában 

Orbán Viktor szerint nem jó, hogy Európa megszabadult az orosz energiahordozóktól. A miniszterelnök erről tegnap, napirend előtt az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján beszélt.
Van ingyen ebéd

Van ingyen ebéd 

Szerencsések azok, akik a román határ mellett laknak. Kedvelt élelmiszereiket ugyanannál a multinál jóval olcsóbban kapják meg a szomszédoknál.
Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.
Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi

Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi 

A szakemberek szerint beláthatatlanok a következmények.
A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében

A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében 

Magyarország népessége tényleg drámaian csökken, nemsokára Ausztria lélekszáma is több lesz, mint a miénk, de ez nem általános európai tendencia.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo