hirdetés

Már majdnem négymillióan dolgoznak az országban

Hárommillió 990 ezer fő volt a foglalkoztatottak létszáma, 54 ezer fővel több, mint egy évvel korábban. A munkanélküliek 434 ezer fős létszáma 24 ezerrel csökkent 2012 azonos időszakához viszonyítva, a munkanélküliségi ráta 0,6 százalékponttal, 9,8 százalékra mérséklődött a KSH friss adatai szerint.
hirdetés

Többen dolgoznak az országban - Kép: SXC

A vizsgált időszakban a foglalkoztatottak 3 millió 990 ezer fős létszáma 1,4 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakában mért értéket. Közülük 3 millió 957 ezer fő volt 15–64 éves, ami 56 ezer fős növekedést jelent az egy évvel korábbihoz képest. Az említett korcsoportot 59,2 százalékos foglalkoztatási arány jellemezte, ez 1,0 százalékponttal magasabb az előző év III. negyedévi értéknél.

2013. július–szeptemberben a 15–64 éves férfiak közül 2 millió 151 ezren voltak foglalkoztatottak, foglalkoztatási rátájuk 1,9 százalékponttal, 65,5 százalékra nőtt. A 15–64 éves foglalkoztatott nők száma 1 millió 807 ezer fő volt, lényegében ugyanannyi, mint egy évvel korábban, esetükben a foglalkoztatási ráta értéke 53,1 százalék.

A 15–24 éves korosztályból 235 ezren voltak foglalkoztatottak, 20,7 százalékos foglalkoztatási rátájuk 1,7 százalékponttal volt magasabb az előző év azonos időszakinál. A legjobb munkavállalási korú, 25–54 évesek és az 55–64 éves foglalkoztatottak száma is nőtt, előbbiek foglalkoztatási rátája 0,6 százalék-ponttal, 76,3 százalékra, utóbbiaké pedig 1,2 százalékponttal, 39,0 százalékra javult.

A 15–64 évesek foglalkoztatási rátája a munkaerő-piaci szempontból legkedvezőbb helyzetben lévő Közép-Magyarországon és Nyugat-Dunántúlon kismértékben csökkent (62,8 százalékra), miközben a többi régióban emelkedett. 2013 harmadik negyedévében az egyik legkedvezőtlenebb helyzetben lévő régió – Dél-Dunántúl – foglalkoztatási rátája nőtt a legjelentősebben (3,2 százalékponttal) az előző év azonos időszakához viszonyítva, de a térséget még így is alacsony szintű (57,4 százalék) foglalkoztatás jellemezte. A foglalkoztatási ráta Észak-Magyarországon volt a legalacsonyabb, 52,6 százalék.

Csökkent a fiatalok munkanélkülisége

Jobban bízunk a jövőben
Októberben folytatódott a GKI-Erste konjunktúra-index értékének emelkedése, mely így idei csúcspontjára jutott. A GKI által, az EU támogatásával végzett felmérés szerint az üzleti és fogyasztói várakozások is javultak. A 2012 végétől emelkedő konjunktúraindex utoljára 2011 tavaszán, a Széll Kálmán terv bejelentése előtt volt hasonlóan kedvező.
Miközben a foglalkoztatottak száma emelkedik, a munkanélkülieké jóval lassabban ereszkedik. 2013. július–szeptemberben a 15–74 éves munkanélküli férfiak száma 232 ezer fő volt, 18 ezer fővel kevesebb, mint a tavalyi év harmadik negyedévében, munkanélküliségi rátájuk pedig 0,9 százalékponttal, 9,7 százalékra csökkent. A munkanélküli nők száma 202 ezer fő, munkanélküliségi rátájuk 10,0 százalék volt, ami 0,2 százalékponttal alacsonyabb az előző év azonos időszakinál.

A munkanélküliek 20,4 százaléka a munkaerőpiacon csak kis számban jelenlévő 15–24 éves korosztályból került ki. A korcsoport 27,4 százalékos munkanélküliségi rátája 2,0 százalékponttal alacsonyabb, mint egy évvel korábban. A 25–54 évesek, azaz az ún. legjobb munkavállalási korúak munkanélküliségi rátája 0,7 százalékponttal mérséklődött az előző év azonos időszakához képest (8,6 százalék), miközben az 55–64 éveseké 0,5 százalékponttal 7,7 százalékra nőtt. A munkanélküliek 54,3 százaléka egy éve vagy annál régebben keresett állást. A munkanélküliség átlagos időtartama 19,1 hónap volt.

A hét statisztikai régióból négyben (Közép-Magyarország, Közép-, Nyugat- és Dél-Dunántúl) 9% alatti a munkanélküliségi ráta. Az előző év azonos időszakához képest Nyugat-Dunántúlon, Észak- és Dél-Alföldön emelkedett a munkanélküliség, Közép-Magyarországot stagnálás, míg a további három régiót csökkenő munkanélküliség jellemezte. A Nemzeti Munkaügyi Hivatal adatai szerint 2013. szeptember végén 484 ezer fő volt a nyilvántartott álláskeresők létszáma, ez 8,1 százalékos mérséklődést jelent 2012 szeptemberéhez képest.

Hatalmas veszély leselkedik a magyar gazdaságra
Magyarországon ugyan véget ért idén a recesszió, de a kormány gazdaságpolitikája – elsősorban a devizahitelesek megmentése és a rezsicsökkentés – óriási veszélyeket hordoz magában.
hirdetés

Véleményvezér

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Az uniós pénzből épített fideszes lombkorona nélküli lombkoronasétány még a kormánypártiakat is összezavarta.
A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A Magyarországon dolgozó kínai kiskereskedők boldogan dörzsöhetik a tenyerüket.
Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo