hirdetés

Botok és kamu követők az influencer marketingben

A Unilever az influencer marketing reformjára szólította fel a márkákat és a reklámügynökségeket. Sokszor nem lehet pontosan tudni, egy YouTube-sztár vajon anyagi érdekből dicsér egy terméket vagy önzetlenül, s követői száma, vagyis az influencer népszerűsége is kétségbe vonható.
hirdetés

A fake news, vagyis az álhírek és a gyűlöletet keltő médiatartalmak fokozott térnyerésére reagálva, a Unilever marketingigazgatója, Keith Weed februárban bejelentette, hogy nem fognak olyan platformokon hirdetni, amelyek gyűlöletet keltenek, megosztó közléseket osztanak meg, és nem védik a gyerekeket a számukra ártalmas tartalmaktól. A figyelmeztetés nem volt csekély súlyú, hiszen a Unilever a világ egyik legnagyobb hirdetője, évi 7 milliárd eurós marketingbüdzsé felett diszponál.

Véleményvezér: neveljük, vagy vásároljuk?
Azt már nem kell hangsúlyoznunk, hogy az influencer kommunikációnak van létjogosultsága, hisz az elmúlt két évben minden erről szólt. Ránézésre egyszerű a képlet, a látszattal ellentétben azonban sok kérdésre kell választ találnunk, mire elkészülhet az első márkázott influencer tartalmunk.
A cég most a Cannes Lions reklám(film)fesztiválon ismertette céljait az influencer marketing terepének megtisztításában. (A rendezvény egykor a reklámfilmekről szólt leginkább, de ma már olyan széles palettájú a reklámszakma eszköztára is, hogy közel sem a fél perces bejátszások viszik a prímet.)  A vállalat arra szólította fel a reklámipart, hogy segítsen megőrizni a fogyasztók bizalmát, a hitelességet, valamint javítani a márkák hatásának mérését.

Az influencer marketinget több anomália jellemzi. Csalnak az influencerek és a márkák is. Többen kamu követőket mutatnak fel, hogy népszerűbbnek láttassák magukat, mint amilyenek (nyilván ezeket a kamu accountokat is a YouTube-sztár vagy a márka munkatársai nyitják), másutt botokat használnak a klikkelések, a látogatottság növelésére (vagyis nincs mögött valós néző, tényleges tartalomfogyasztó személy), s vannak, akik egyszerűen pénzért megveszik a követőket. Miután egyre több ilyen turpisságra derül fény, a fogyasztók bizalma folyamatosan csökken.

Ráadásul a marketingeseknek is viszonylag limitált eszközeik vannak arra, hogy megmérhessék, a kirakott tartalmak milyen hatással vannak a közönségre.

Kép: Pixabay

A cél tehát eltüntetni a marketing ökoszisztémából a félrevezető engagementeket (az engagement nem más, mint aktívan kapcsolatba kerülni tartalmakkal), felvilágosítani a brandeket és az influencereket a csaló praktikákról, és növelni a transzparenciát a közösségi platformokon, hogy mérhetőbb legyen a tartalmak valós hatása, hangoztatta Cannes-ban a Unilever marketingvezetője, Keith Weed, aki hozzátette, ha ezekre a lépésekre nem kerül sor, a fogyasztók bizalma "öröke eltűnik".

P. Diddy és Wahlberg: dübörög az influencer marketing
A márkák ma már nem kerülhetik meg sem a fősodor nagy hírességeit, sem a mikrocelebeket. Az influencerek bloggerek, Youtuberek és fotófüggő instások éppúgy lehetnek, mint befutott sztárok. Ők a ma és a holnap reklámarcai, márkanagykövetei.
A Unilever például a nemek közötti egyenlőséget propagálja az #Unstereotype-kampánnyal, melyre több millió dollárt költenek. Ennek része a Now United nevű tánccsoport népszerűsítése, melynek 14 tagját 14 országból válogatták össze. Az együttes életigenlő videóival a YouTube egyik legnézettebb műfajának népszerűségét lovagolja meg, a táncos és táncoktató videókét.

A Unilever olyan üzeneteket domborít ki ezekben, mint az egyenlőség, a tolerancia, és azt sugallja, hogy a fiataloknak el kell fogadniuk magukat, büszkén felvállalniuk azt, akik. A vállalat célja, hogy 2020-ig 40 millió fiatalt érjen el, s segítse őket testük elfogadásában és önbizalmuk megerősítésében.

(Sustainable Brands)

 

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.
hirdetés

Véleményvezér

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo