Csúcsétterem ételmaradékból

El tud képzelni egy elegáns éttermet, ahol profi séfek, csodás tányérokon és nem utolsó sorban sok pénzért olyan ételeket szolgálnak fel, ami után mind a tíz ujját megnyalja? Ez eddig rendben. És ha azt mondjuk, hogy minden egyes étel alapanyaga olyasmi, ami átlagos esetben a szemétben végezné?

Megváltó vagy „csak” leváltó lehet Magyar Péter? Kihúzza az Orbán-kormány 2026-ig?
Meddig marad szankciós listán Rogán Antal? Mi lesz a régi ellenzékkel?
Online Klasszis Klub élőben Kéri Lászlóval!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a politológustól!

2025. január 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Kép:Pexel

A fejlett országokban töméntelen mennyiségű étel válik hulladékká, ez pedig szerencsére egyre több embernek szúrja a szemét.

Nemrég egy menő New York-i étterem három hétre WasteED néven olyan pop-up vendéglővé alakult, ahol kizárólag más esetben már valószínűleg hulladéknak minősülő alapanyagokat használtak fel. A kifacsart gyümölcsök rostjai, a kenyérmorzsák, a szépséghibás zöldségek itt valódi gasztronómiai élménnyé alakultak. (A  hirtelen feltűnő, majd gyorsan eltűnő  - pop up - elárusítóhelyek egyébként is nagyon népszerűek manapság. Elmondjuk, miért.)

A rövid időszak alatt 10 ezer adag ételt szolgáltak fel – nem éppen hulladékáron. Adam Kaye, az étterem vezetője szerint a hivatásos séfek egyébként is sokkal kevésbé pazarolnak egy átlagos háziasszonynál, tehát csak néhány lépéssel kellett továbbmenniük.

Néhány receptet otthon is ki lehet próbálni: a zöldségek ropogósra sütött héjából levesbetét, a répa zöldjéből pesto készülhet. A halfej és egyéb bizarrnak tűnő alapanyagok kulináris élménnyé alakításához azért már szükség van némi képzettségre és tehetségre is.

Szerencsére nem ez az egyetlen ilyen kezdeményezés, Koppenhágában is működik vendéglő hasonló koncepcióval.

Pazarul élhetnénk csak hulladékból
Túl sok ételt dobunk ki a szemétbe. Világszerte a megtermelt élelmek 40%-át nem fogyasztjuk el. Egy kanadai pár dokumentumfilmet készített arról, milyen jól lehet létezni a kukákból bányászott ételmaradékokon.

Véleményvezér

Magyar Péter ezúttal nagyon bele szállt Gulyás Gergelybe

Magyar Péter ezúttal nagyon bele szállt Gulyás Gergelybe 

Kölcsönösen árulással vádolják egymást.
A szankciók hatására beállt a Gazprom a földbe

A szankciók hatására beállt a Gazprom a földbe 

Vége a Gazprom nagyhatalmi státuszának.
Bréking, Orbán Viktor a dzsungelbe tart

Bréking, Orbán Viktor a dzsungelbe tart 

Reméljük Orbán Viktor testőrei remek dzsungelharcosok.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo