Csökkentik a növények tápanyagtartalmát az üvegházgázok

Az üvegházhatás korunk legégetőbb környezeti problémája, mivel alapjaiban változtatja meg bolygónk éghajlatát. Ám ezen felül még az élelmiszernövények tápanyagtartalmát is csökkenti, derült ki a Harvard University tudósainak vizsgálatából.

Elmossa az árrésstopot a recesszió?
Mekkora sebeket ejt rajtunk Donald Trump vámháborúja?

Online Klasszis Klub élőben Jaksity Györggyel!
Vegyen részt és kérdezze Ön is a neves közgazdászt!

2025. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A gabonának sem tesz jót a túl sok szén-dioxid - Kép: Pixabay

Eddig is tudtuk, hogy a légkör növekvő üvegházgáz-koncentrációja elsavasítja az óceánokat, a felmelegedés révén pedig növeli a sivatagok terjedését, de a szárazföldön még több káros hatást fejt ki a folyamat. A Harvard University tudósai először találtak közvetlen kapcsolatot a levegő széndioxid-szintje és a növények csökkent cink- és vas-tartalma között, számolt be a vizsgálati eredményekről a The Guardian brit napilap. A tudósok egyelőre viszonylag értetlenül állnak a jelenség előtt, mivel pontosan nem tudják megmagyarázni, milyen mechanizmus okozza a kölcsönhatást a növényekben.

A búza, a rizs, a kukorica és a szójabab 41 fajtátjának tápanyagtartalmát vizsgálták különféle széndioxid-szinteknél: a 380-390 ppm-es (partcile per million) szinten termesztett növényeket éppúgy figyelték, mint a 545-585 ppm-es levegőben növekvőket, 2050-re ugyanis ilyen fokú légszennyezettséget jósolnak a klimatológusok, ha a klímapolitika nem tud hatékonyan beavatkozni és jelentős emissziócsökkentéseket elérni.

Egészségünk szempontjából különösen fontos a cink és a vas, hangsúlyozta Samuel Myers, a vizsgálatot összegző tanulmány szerzője, mely a rangos Nature szakfolyóiratban jelent meg. Világszerte 2 millió ember szenved cink- és vashiányban, így az új felfedezés arra figyelmeztet, hogy a meglévő közegészségügyi problémákat tovább súlyosbíthatja a környezetszennyezés.

Tekintetbe véve, hogy a növekvő népsűrűség következtében 2050-ra 9 milliárd embert kellene ellátni, az a megoldás, hogy mindenki több élelmiszernövényt fogyasszon a kieső cink és vastartalom pótlására, aligha lesz kivitelezhető. A három növény 41 vizsgált változata közül egyeseknél kisebb tápanyagcsökkentést tapasztaltak, így valószínűleg ezeket kell majd használniuk a jövő agronómusainak.

Mennyivel csökkent?
  • Búza: 9 %-kal kevesebb cink, 5 %-kal kevesebb vas, 6 %-kal kevesebb fehérje.
  • Rizs: 3 %-kal kevesebb cink, 5 %-kal kevesebb vas, 8 %-kal kevesebb fehérje.
  • Kukorica: 3 %-kal kevesebb cink, 5 %-kal kevesebb vas, de hüvelyes növény lévén a fehérje-tartalma nem lett kevesebb.

Véleményvezér

A statisztika azt mutatja, hogy mit sem érnek a kormányzati hatósági árak

A statisztika azt mutatja, hogy mit sem érnek a kormányzati hatósági árak 

Árkorlátozás ide, vagy oda, azok mennek felfelé.
2,9 milliárd forintért árulja dubaji luxuslakását a volt jegybankelnök fia

2,9 milliárd forintért árulja dubaji luxuslakását a volt jegybankelnök fia 

Szépen gazdagodott a Matolcsy gyerek.
A cseh kormánypártok Orbán Viktor rémével kampányolnak

A cseh kormánypártok Orbán Viktor rémével kampányolnak 

Orbán Viktort kifejezetten negatív színben tüntetik fel cseh plakátokon.
Kiderült miért vonta vissza vámjait Trump

Kiderült miért vonta vissza vámjait Trump 

A közgazdászok pártállás nélkül visítanak.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo