Fellendülhet a cafeteria iránti munkáltatói érdeklődés, - ez derül ki Szent István Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem kutatóinak a Cafeteria TREND Magazin, az Országos Humánmenedzsment Egyesület és a BKIK támogatásával elkészített felméréséből. Cafeteria rendszer a vállalatok 62 százalékánál működik, ezek 59 százalék százaléka rugalmas juttatási rendszert (cafeteriát), valamint előre meghatározott garantált juttatásokat egyaránt kínált dolgozóinak, míg 41 százalék kizárólag a cafeteria rendszert biztosítja.
Cafeteria 2014: mennyi is az annyi?
Óhegyi Katalin kutató szerint a rugalmas választás lehetősége felértékelődő tendenciát mutat. A felmérések adatai szerint a három évvel ezelőttihez képest mintegy 10 százalékkal nőtt a cafeteria rendszert működtetők aránya az összes válaszadó körében. A növekedés nagyobb arányú a 100 főnél kevesebbet foglalkoztatóknál, ahol három évvel korábban mért 26 százalékról 46 százalékra nőtt a cafeteriát alkalmazók aránya. Az 500 főnél többet foglalkoztatóknak pedig több mint négyötöde teszi lehetővé a rugalmas választás lehetőségét.
„A kutatás alapján becsült átlagos cafeteria keretösszeg mértéke 290.000 Ft, ami kicsit magasabb, mint a tavaly mért érték.” – összegezte Fata László, a kutatást támogató Cafeteria TREND Magazin szakértője. „2014-ben a válaszadók 65 százaléka változatlanul hagyta a keretösszeget. Ez az elmúlt évi 44 százaléknál lényegesen nagyobb szám, aminek egyik oka lehet, hogy a juttatások szabályozásában az idén nagyobb változás nem történt” – vélte a kutatást vezető Dr. Poór József egyetemi tanár. A felmérésbe bevont szervezetek 85 százaléka alkalmazta a béren kívüli juttatásokat javadalmazási politikájában 2014-ben, közülük mindössze 4,5 százalék jelezte, hogy a juttatások csak bizonyos dolgozói csoportokra korlátozottak.
Minden, amit az idei cafeteriaszabályokról tudni érdemes!
A kutatás alapján a leggyakrabban biztosított fix juttatás az Erzsébet-utalvány, a juttatásokat kínáló válaszadók 32 százalékánál található meg. A második helyen továbbra idén is a mobiltelefon költségének térítése szerepel. (28%)
A felmérés eredményei alapján a leggyakrabban felkínált elem a cafeteria rendszerek kínálatában 2014-ben a SZÉP kártya, amelynek mindhárom alszámlája egységesen népszerű, (Még mindig sok pénzt kellene elkölteni róla!) a cégeknek több mint 60 százaléka kínálja dolgozóinak a cafeteria keretében. Az Erzsébet utalvány (60%) és az egészségpénztári hozzájárulás pedig elérik az (59%) szintén a legnépszerűbb cafeteria elemek közé tartoznak.