A lap szerint több helyen azért nem nyitottak még ki a panziók, büfék, éttermek, mert nehezen találnak alkalmazottakat. Ausztria, Németország, Svájc, Olaszország, Anglia, Skócia, a Benelux államok, ezekbe az országokba vándorolnak legtöbben a hazai vendéglátásból. „Átlagosan száz-százötvenezer forinttal keresnek többet tőlünk nyugatabbra a szakácsok, a külföldi hotelek, vendéglátóhelyek elcsábítják a magyar szakembereket” - mondta a lapnak Antalffy Gábor, a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetségének (Kisosz) ügyvezető elnöke. (A gond a kiskereskedelemben is óriási!)
Hozzátette, a szakképzést elősegítő Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program pályázatai az utánpótlást biztosítják, de ezek a tanfolyamok idén már nem oldják meg a munkaerőhiányt, ráadásul szükséges lenne előírni, hogy a tanfolyam elvégzése után meghatározott ideig csak itthon dolgozhassanak a friss vendéglátósok. A szakember szerint nagy segítség a magyar cégeknek a vendéglátásban jövőre tervezett áfacsökkentés, mert több marad a munkáltatók zsebében bérfejlesztésre, de a kedvezményes forgalmi adó bevezetése már ebben az évben indokolt lenne.