hulladékgazdálkodás

fenntarthatóság, hulladékgazdálkodás, könyvajánló, környezetvédelem, szelektív hulladék gyűjtés

A szebb jövő otthon kezdődik

piacesprofit.hu

Lehetséges-e szemét nélkül működtetni egy háztartást? Lehet-e úgy vásárolni, hogy a szatyrainkba ne kerüljenek műanyag csomagolóeszközök? Meg lehet-e szabadulni mindattól, amire igazából nincs szükségünk? A válasz: határozott igen!

Tovább olvasom »
eurrópai unió, hulladék, hulladékcsökkentés, hulladékgazdálkodás, hulladékkezelés, körforgásos gazdaság, körkörös gazdaság, újrahasznosítás

Nagyon bele kell húznunk az újrahasznosításba

piacesprofit.hu

2030-ra az újrahasznosítás arányát a mai 44-ről 70 százalékra kell emelni – olvasható egy frissen elfogadott jogszabály-tervezetben, amiről az Európai Parlament és a Tanács most kezd tárgyalni. A képviselők a nagy környezeti terhet jelentő hulladéklerakók arányát 5 százalékra, az ételhulladék arányát felére csökkentenék.

Tovább olvasom »
fenntarthatóság, hulladékgazdálkodás, környezetvédelem, szemétkezelés, újrahasznosítás

Így legyünk zöldek karácsonykor

piacesprofit.hu

Karácsonykor átlagosan 30 ezer forint értékben vásárolunk ajándékot egymásnak. A legnépszerűbb termékek az illatszerek, a könyvek és a különböző divattermékek. Az ünnepek alatt a papírhulladék mennyisége is jelentős mértékben, akár 9 kilóra is megnőhet a különböző csomagolóanyagok használata révén.

Tovább olvasom »
autógyártás, fenntarthatóság, hulladékgazdálkodás, környezetvédelem

Egy autógyár, ami nem termel hulladékot

PP/MTI

A Ford mind a 12 európai gyártólétesítményében elérte, hogy az üzemek hulladék-kibocsátása nullára csökkenjen – közölte az autóipari vállalat. Ezzel évente 6 ezer tonnával kevesebb hulladék kerül a lerakókba, mint 2011-ben, ez a mennyiség megfelel egy 12,5 ezer lakosú kisváros hulladéktermelésének. A Ford így már egyáltalán nem terheli hulladékkal a környezetet, miközben 1,2 millió autót készít évente Európában.

Tovább olvasom »
fenntarthatóság, hulladék, hulladékgazdálkodás, klímavédelem, szemétkezelés

Túl drága és szennyező a hulladékégetés

piacesprofit.hu

Közös állásfoglalásban tiltakoznak környezetvédő szervezetek a hulladékégetők térnyerése és azok kormányzati támogatása ellen, mert szerintük ez a fajta hulladékkezelés az egész hulladékgazdálkodást tönkre teheti – olvasható a Greenpeace Magyarország, a Humusz Szövetség, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Zöld szervezetek Országos Találkozója közös közleményében.

Tovább olvasom »
hulladékgazdálkodás, környezetvédelem, szelektív hulladék

Lusták vagyunk a szelektív hulladékhoz

piacesprofit.hu

Noha a szelektív hulladékgyűjtés lehetősége a hazai lakosság 96%-a számára elérhető, mégis a magyarok 46%-a semmilyen formában nem gyűjti szelektíven a tejes és gyümölcsleves italos kartondobozokat. Ráadásul még azok körében is minden harmadik italos kartondoboz a kommunális szemétbe kerül, akik szelektíven gyűjtik az otthon keletkezett hulladékot, derült ki az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ) által készített, országos reprezentatív felmérésből.

Tovább olvasom »
fenntarthatóság, hulladékgazdálkodás, újrahasznosítás

Inkább elégetjük a kincset érő alapanyagot

piacesprofit.hu

Teljesen szakmaiatlan, és ellenkezik a nemzetközi hulladékkezelési trendekkel a kormány döntése, hogy új hulladékégetők építésével próbálja megoldani a kommunális szemét tárolásának a problémáját – vélekedett Illés Zoltán korábbi környezetvédelmi államtitkár az Indexnek.

Tovább olvasom »
fenntartható fejlődés, hulladékgazdálkodás, hulladékkezelés

Szemétszigeteket építene New York

piacesprofit.hu

New York mesterséges komposztálószigetekkel, a „zöld hurok” rendszerrel akarja megoldani a hulladékgazdálkodást. Tíz mesterséges zöld sziget alkotná a komposztáló egységeket, amelyek belsejében működne a hulladékfeldolgozó rendszer.

Tovább olvasom »