üzleti várakozások cikkek

hirdetés

Pesszimisták az építőipari és a kereskedő cégek

Pesszimisták az építőipari és a kereskedő cégek  

A viszonylag kedvező foglalkoztatási és áremelési szándékai érdemben nem változtak júliushoz képest.
Fellélegeztek a cégek - már látják, mikor lehet könnyebb

Fellélegeztek a cégek - már látják, mikor lehet könnyebb 

A tavalyi zuhanás után a vállalatok hangulata lassan, de biztosan felfelé vette az irányt.
Mindenki egyre drámaibbnak látja a magyar gazdaság helyzetét

Mindenki egyre drámaibbnak látja a magyar gazdaság helyzetét 

Magyarországon augusztusban már négy hónapja tartott az üzleti és fogyasztói várakozások romlása.
Rettenetesen rossznak ítélik a magyarok nemzetgazdaságunk jövőjét

Rettenetesen rossznak ítélik a magyarok nemzetgazdaságunk jövőjét 

A GKI konjunktúraindexe az áprilisi 8 pontos javulás után májusban 5 ponttal csökkent. Ez nagyon jelentős hullámzás, ugyanakkor a májusi érték nagyjából megegyezik az egy évvel korábbival.
A magyar rémálom: egyre jobban félünk a munkanélküliségtől

A magyar rémálom: egyre jobban félünk a munkanélküliségtől 

A GKI konjunktúraindexe áprilisi esésének szinte pontosan a felét dolgozta le októberre.
hirdetés
Javult a cégek üzleti helyzete

Javult a cégek üzleti helyzete 

Magyarországon az üzleti bizalom szintje a tavaszi mélyponthoz viszonyítva javult, 2020 áprilisához képest a Negyedéves Konjunktúramutató -18-ról -6 pontra emelkedett. A 2010-ben megkezdett felmérés történetében az előző negyedévben fordult elő először, hogy negatív tartományba került a mutató, ami az emelkedés ellenére továbbra is fennáll.
Nem hozott javulást a március

Nem hozott javulást a március 

Míg 2018 utolsó negyedévében folyamatosan emelkedett, 2019 első negyedévében kis lépésekkel, de folyamatosan csökkent a GKI konjunktúraindexe. A márciusi romlás – a februárihoz hasonlóan - az üzleti várakozások miatt következett be, a fogyasztóiak ugyanis február után márciusban is kissé javultak, s gyakorlatilag elérték tavaly év végi szintjüket. A magyar gazdaság szereplőire összességében továbbra is erős optimizmus jellemző.
Volt már nagyobb is a lelkesedés

Volt már nagyobb is a lelkesedés 

Csökkent a közép-európai régióban a pénzügyi igazgatók optimizmusa egy év alatt, de összességében még mindig bizakodóan tekintenek a jövőbe. A Deloitte friss felmérése szerint a magyar pénzügyi vezetők közül a legtöbben 2,6 és 3,5 százalék közötti GDP-növekedéssel számolnak és kevésbé tartanak a gazdasági bizonytalanságoktól, mint régiós társaik.
Egyre szürkül, de még mindig rózsaszín a magyar jövőkép

Egyre szürkül, de még mindig rózsaszín a magyar jövőkép 

Három hónapos növekedés után 2019 januárjában októberi szintjére ment le a GKI konjunktúraindexe. Kissé az üzleti és a fogyasztói várakozások is romlottak, s főleg ez utóbbiak az egy évvel korábbinál is kedvezőtlenebbek. Ugyanakkor mindkettő továbbra is erős optimizmust tükröz.
Év végére magához tért a magyar gazdaság

Év végére magához tért a magyar gazdaság 

A nyár végi megtorpanást követően decemberben már harmadik hónapja növekedett a GKI konjunktúraindexe. Egyaránt javultak kissé az üzleti és a fogyasztói várakozások, mindkettő erős optimizmust tükröz.
hirdetés

Magyar gazdaság: még kitart az optimizmus 

Novemberben lényegében változatlan maradt a GKI konjunktúraindexe. Az üzleti várakozások október után most is javultak, a fogyasztóiak viszont tovább csökkentek. Az üzleti bizalmi index idei átlaga körül alakult, a fogyasztói viszont ez évi mélypontja közelében van, de továbbra is optimizmust jelez.

Egy picit megzuhantunk márciusban 

Májusban minimálisan romlott a GKI konjunktúraindexe. Ez a fogyasztói várakozások kedvezőtlenebbé válásának következménye, az üzleti várakozások ugyanis, ha szerényen is, de javultak. Mindazonáltal a GKI konjunktúraindexe nem sokkal marad el februári történelmi csúcsától.

Évek óta nem volt ilyen jó az évzárás 

Az elmúlt évek átlagához képest kedvezőbb hangulatban zárták az óévet a magyarországi vállalkozások – derült ki a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság adataiból.

Húsz éve nem láttak ilyet a szakemberek a magyar gazdaságban 

A GKI konjunktúraindexe és ezen belül üzleti bizalmi indexe a felmérések több mint húszéves története során még soha nem volt olyan magasan, mint most júliusban. A GKI által, az EU támogatásával végzett vizsgálat szerint a fogyasztói várakozások viszont kissé romlottak júniushoz képest, bár így is határozott derűlátást tükröznek.

Az adatokból is látszik a túlzott függőség 

A Policy Agenda által számított Gazdasági Fejlődés Index (GFI) az előző év végi lassú csökkenés után enyhén javuló tendenciát mutat, 2017.I. negyedévében 0,99 az értéke. Az index által jelzett tendencia a vállalkozások gazdálkodásában pozitív elmozdulást, a pénzügyi folyamatoknál javuló míg a háztartásoknál változatlan helyzetet jelez a következő időszakra. A múlt év gazdasági adatai ismételten mutatják, hogy a magyar gazdaság túlzott mértékben függ az uniós forrásoktól.

Lassú növekedésben bízik az agrárium 

Az agrártámogatások és a zöldítés idei módosításai, valamint a következő, 2020-ban kezdődő új uniós ciklus támogatásainak bizonytalansága komoly kihívás elé állítja a mezőgazdaságot. A K&H agrárkutatása szerint az agrárvállalatok többsége a gazdaság teljesítményének lassú növekedésére számít, beruházási szándékuk erősebb, mint a nem mezőgazdasággal foglalkozó vállalatoké, azonban a kormányzati gazdaságpolitika érzékenyen érintheti őket.

Uniós pénzből, padlógázzal gyorsít a magyar puma 

A 2016. évi 2% után idén 3% körüli lehet a magyar GDP növekedése. Főként az EU-támogatások újraindulása következtében a tavalyi jelentős beruházási visszaesést idén érdemi növekedés váltja fel, miközben a már a múlt évben is nagyon gyorsan növekvő fogyasztás lendülete folytatódni fog.

Tizenegy éve nem voltunk ilyen jó hangulatban 

2017 januárjában immár harmadik hónapja javult a GKI konjunktúraindexe, mely ezzel megközelítette egy évvel ezelőtti értékét. Az üzleti várakozások csak 2016 nyári szintjükre emelkedtek, a fogyasztóiak viszont utoljára tizenegy éve, 2006 februárjában voltak a mostaninál kedvezőbbek.

A fejlődő országok húzzák a világgazdaságot 

Változatlanul hagyta a világgazdaság idei és jövő évi növekedésére vonatkozó becslését a Nemzetközi Valutaalap (IMF) legfrissebb jelentésében. Az Európai Unió gazdasága egy kicsit gyorsabban, Németországé egy hajszálnyit lassabban növekedhet.

Ez mozgatja idén a befektetőket 

Alapvetően optimista év elé nézünk idén, emelkedő kamatkörnyezetre és gyorsuló gazdasági növekedésre lehet számítani. A meglepetések elkerülése végett azonban érdemes képben lenni azokkal az eseményekkel, amelyek év közben leginkább meghatározhatják a piacokat, a K&H Alapkezelő ezért összegyűjtötte ezeket.

Ne számítsunk óriási béremelésre 

Az előző negyedévhez képest kissé emelkedett a Policy Agenda KKV Konjunktúra Index értéke. A trend egy éve egy hullámzást mutat, mintha nem tudnák eldönteni a cégvezetők, hogy merre indul el a gazdaság. Az idei bérekkel kapcsolatban a többségük 10 százalék alatti bérnövekedést vár.

Átlagosan ért véget az év 

Decemberre 4,1 százalékponttal 52,2 százalékra esett vissza a beszerzésimenedzser-index, amivel visszatért a hosszú távú - 1995 óta mért - átlaghoz és árnyalatnyival meghaladja a legutóbbi három év 52,1 százalékos átlagát.

Négy meghökkentő előrejelzés 2017-re 

Meghaladja-e a kínai gazdasági növekedés a várt mértéket? Nagy-Britannia mégis marad az Európai Unióban? A Saxo Bank, az online kereskedési és befektetési specialista idén is közzétette a következő évre vonatkozó meghökkentő előrejelzéseit.

Vidámnak tűnik 2017 

A meglehetősen hektikus 2016-os év után emelkedő béreket, felpörgő gazdasági növekedést jósolnak Magyarországnak a szakértők. A lakosság optimizmusa csúcsokat döntöget, várhatóan felpörög a fogyasztás, és emiatt visszatért a vállalkozások beruházási kedve is. Vidám év elé nézünk, amit viszont könnyen megtörhet egy-egy rossz hír.

Jövőre meglódulunk 

Az idei 2,1 százalékról jövőre 3,6 százalékig, 2018-ban pedig 4 százalékig gyorsulhat a magyar gazdaság növekedése a Takarékbank elemzői szerint. A bank közleménye alapján a növekedés fő húzóerejét a háztartások fogyasztása adja, de jelentős mértékű pozitív fordulat várható a beruházásokban is.

Utoljára Gyurcsány alatt volt ilyen jó 

November után decemberben ismét emelkedett a GKI konjunktúraindexe. A felmérés szerint az üzleti várakozások kissé, a fogyasztóiak erőteljesebben emelkedtek, s ez utóbbiak ezzel tízéves csúcspontjukra jutottak, megközelítették 2006. áprilisi szintjüket.

Nem meglepetés az építőipar mélyrepülése 

Várható volt az építőipar első tíz havi visszaesése a szakértők szerint, akik az év végén, illetve a jövő év elején már javulást várnak az ágazatban. Az idén óriásit zuhan az ágazat: 15 százalékkal marad el a teljesítmény a tavalyitól.

Visszatér a kkv-k beruházási kedve?   

Az év közbeni zuhanást követően megugrott a kkv-k beruházási hajlandósága, jelenleg a cégek fele tervez valamilyen fejlesztést – derül ki a K&H kkv bizalmi index kutatás legutóbbi adataiból. A célokat tekintve a gépek, berendezések beszerzése áll az élen, megelőzve a sokáig elsőbbséget élvező informatikai fejlesztéseket. Leginkább az agráriumban és a középvállalkozásoknál számíthatunk beruházásokra a következő egy év során.

Rózsaszínben látják a jövőt a magyar cégvezetők 

A hazai vállalati döntéshozók jelentős része arra számít, hogy a nemzetközi gazdasági helyzet kiegyensúlyozott marad vagy javulni fog a következő 12 hónapban. A magyarországi kilátásokat illetően szintén pozitívan vélekedtek, hiszen a megkérdezettek fele stabilnak ítéli a magyar gazdaság helyzetét, minden harmadik válaszadó pedig javulásra számít – derült ki az EY legfrissebb Globális Tőkebizalmi Barométeréből.

Jól keresnek majd jövőre a magyar cégek 

Jól fognak keresni a hazai kkv-k a következő egy évben, átlagosan 6,9%-os árbevétel és 4,6%-os profitnövekedést valószínűsítenek – derül ki a K&H kkv bizalmi index kutatás legutóbbi adataiból. Árbevételük következő egy évi alakulását tekintve a kereskedelmi cégek, a profitot nézve azonban a szolgáltató szektor a legoptimistább.

Lassú növekedésre számítanak a vállalkozások 

A hazai nagyvállalatok a nemzetközi hangulatnak megfelelően lassú növekedésre számítanak a következő egy évben. Bár a cégek saját helyzetüket kedvezőbben értékelik, mint a teljes gazdaság alakulását, a makrokörnyezet megítélése is egy éve fokozatosan javul – derül ki a K&H nagyvállalati növekedési index legfrissebb adataiból.

Ilyen mélyre rég süllyedtünk 

Bár októberben nem sokat romlott a GKI konjunktúraindexe, mégis hároméves mélypontjára került. A felmérés szerint ez történt az üzleti várakozásokkal is, a fogyasztóiak viszont – bár mostani romlásuk jelentősebb – így is kedvezőbbek az év eleinél.

Féltik a vállalkozásukat a cégvezetők 

Hiába javul a makrogazdasági helyzet, a vállalkozásukat féltik a cégvezetők – ezt mutatja a Policy Agenda Kkv Konjunktúra Indexe. A trend tartós hullámzást mutat, mintha nem tudnák eldönteni a cégvezetők, hogy merre indul el a gazdaság.

Icipicit jobb lett a cégek kedve 

Szeptemberben idei, augusztusi mélypontját követően hibahatáron belül emelkedett a GKI konjunktúraindexe. Az üzleti várakozások minimálisan javultak, a fogyasztóiak lényegében nem változtak.

Exportálni jobban megéri 

Év elejéhez képest szerényebb pénzügyi eredményekkel számolnak a hazai vállalatok, átlagosan 2,4%-os árbevétel és 1,4%-os profitnövekedéssel tervez a szektor – derül ki a K&H adataiból. A cégek az exportból nagyobb mértékű bővülést várnak, mint a belföldi értékesítésből.

A jó munkaerő a siker kulcsa 

Az alacsony növekedési környezet és a munkaerőpiaci nehézségek ellenére rugalmasak és sikeresek az európai családi vállalkozások - derül ki a KPMG felméréséből. A megkérdezettek szerint egy vállalkozás általában véve akkor sikeres, ha képes magához vonzani és megtartani a jó munkaerőt, illetve nyitott az innovációra.

A nagy cégeknek jó év volt a tavalyi, és az idei is az lesz 

2015 jó év volt a kelet-közép-európai gazdaság számára. A GDP átlagosan 3,3 százalékkal bővült az előző évi 2,6 százalék után. A munkanélküliség csökkenése és a bérnövekedés miatt a lakossági fogyasztás emelkedett. A beruházásokat az EU-források táplálták. Egyszóval: Kelet-Közép-Európa gazdasága virágzott. De miként tejesítettek ebben a környezetben a legnagyobb vállalatok?

Nyár végére elszállít a jókedv 

Augusztusban – a jelentős júliusi emelkedés után – a GKI konjunktúraindexe érezhetően csökkent (–3,9-re), s ezzel visszatért idei mélypontjára. A GKI által, az EU támogatásával végzett felmérés szerint az üzleti várakozások erőteljesen, a fogyasztóiak kismértékben romlottak.

Lendületet vesz a gazdaság 

A júniusinál 3 százalékponttal magasabb, 53,9 százalék lett a júliusi beszerzésimenedzser-index (BMI), ezzel idén hetedik hónapja jelez bővülést, az ütem magasabb a hosszú távú júliusi átlagnál (52,4) és az elmúlt három év átlagánál is (52,2) - közölte hétfőn a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).

Vidámabb lett a hangulat júliusban 

Júliusban érezhetően emelkedett a GKI konjunktúraindexe, az üzleti és fogyasztói várakozások is javultak, de még kissé elmaradtak az év elei magas szinttől. Az ipari és főleg szolgáltatási cégek várakozásai júliusban jelentősen javultak, az építőiparban romlott a hangulat.

Minél nagyobb a cég, annál bizakodóbb 

A hazai vállalatok növekedési kilátásait mutató K&H nagyvállalati növekedési index óvatos optimizmust tükröz, jelenleg 8 ponton áll. A várakozások a vállalat méretével párhuzamosan egyre nagyobbak, míg a szektorok közül a kereskedelem látja legpozitívabban a következő egy évet.

A vezetők is bizonytalanok a jövőben 

Kissé javult ugyan az előző negyedéves – váratlanul jelentős – csökkenést követően az IBS Nemzetközi Üzleti Főiskola és a Policy Agenda közös kutatásában készített kis- és középvállalati konjunktúraindex (KKV-index) értéke, de még mindig 50 pont alatt van. Az adatok továbbra is azt mutatják, hogy hullámzó a cégvezetők megítélése, nem biztosak abban, hogy milyen irányba változik a gazdaság az elkövetkező időszakban.

Nem bízunk a szép jövőben 

Lényegében nem változtak az elmúlt hónapban az üzleti várakozások, javultak viszont a kilátások az iparban, az építőiparban, és optimisták a kereskedelemben érdekelt vállalatok is. A magyar gazdaság kilátásait jelentősen rosszabbra értékelik azonban a vállalkozások és a fogyasztók.

A napsütés meghozta a jókedvünket 

Májusban megállt a GKI konjunktúraindex január óta tartó csökkenése, sőt minimálisan még emelkedett is. Az üzleti bizalom áprilishoz képest nem változott, a fogyasztói viszont megközelítette idei csúcspontját.

Jelentős növekedésre számítanak a magyar cégek 

Jelentősen megugrottak a hazai kkv-k pénzügyi várakozásai, átlagosan 7,1%-os árbevétel és 4,8%-os profitnövekedésre számítanak a következő egy évben – derül ki a K&H kkv bizalmi index kutatás legutóbbi adataiból. Pénzügyeik alakulását tekintve egyértelműen a középvállalkozások a legoptimistábbak.

Adóemeléstől tartanak a vállalkozások 

A kkv-k leginkább pénzügyi eredményeikben, versenyhelyzetükben és a munkaerővel kapcsolatban várnak pozitív változást, míg a közterheket illetően rosszabb helyzetre számítanak- derül ki a K&H kkv bizalmi index eredményeiből.

Nem érzik a vállalkozók a növekedést 

Nem érzik a gazdasági növekedést a kis- és középvállalkozások vezetői. Váratlanul jelentős mértékben csökkent legalábbis az IBS Nemzetközi Üzleti Főiskola és a Policy Agenda közös kutatásában készített KKV Konjunktúra Index értéke. Az előző negyedéves 49,3 pontról 45,4 pontra mérséklődött, ami a 2013. III. negyedévi hangulatnak felel meg.

Újabb jel, hogy lassul a magyar gazdaság 

Márciusban lassuló bővülést jelzett a beszerzésimenedzser-index (BMI), amelynek szezonálisan kiigazított értéke 51,7 pontra csökkent a februári 54,6 pontról - közölte pénteken a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT). A jelentés szerint a korábbi márciusokkal összevetve az idei érték alacsonyabb a hosszú távú márciusi átlagnál (52,1), és alulmúlja az elmúlt három év átlagát (54,0).
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hirdetés
Megér az egészsége napi egy kávé árát?

Megér az egészsége napi egy kávé árát? 

Az egészség az egyik, ha nem a legfontosabb magánvagyonunk, a legtöbben azonban ezt nem mérik fel időben és csak kevesen gondolnak arra, hogy az egészségükre is biztosítást kössenek.

Költségkímélés

Ilyet se nagyon láttunk: rekordösszegű károkat okoztak az idei viharok

Ilyet se nagyon láttunk: rekordösszegű károkat okoztak az idei viharok 

Az Allianz Hungáriához az év első 8 hónapjában közel 35 ezer lakóingatlannal kapcsolatos kárbejelentés érkezett.

Jogi kisokos

Bizonytalanok a vállalatok a mesterséges intelligencia szabályozása miatt

Bizonytalanok a vállalatok a mesterséges intelligencia szabályozása miatt  

Globális elemzés keretében mérte fel a mesterséges intelligencia (AI) nemzetközi megítélését, vállalati alkalmazását.

Cégblog

Zsinórban harmadszor nyerte az Országgyűlés a Csúcs Kupát

Zsinórban harmadszor nyerte az Országgyűlés a Csúcs Kupát 

A Csúcs Kupa kispályás közéleti labdarúgó tornáján vett részt a Magyar Színészválogatott, a Magyar Újságírók Válogatott, a Magyar Országgyűlés Labdarúgó Válogatottja, és az Üzletemberek csapata.

Klímablog

Nehéz helyzetben vannak a cégek, háttérbe szorul a fenntarthatóság kérdése

Nehéz helyzetben vannak a cégek, háttérbe szorul a fenntarthatóság kérdése  

Az Európai Unió 2050-re kitűzött klímasemlegességi célját a hazai vállalatok közül egyre többen ismerik, de elsősorban nehézségként, nem pedig lehetőségként tekintenek rá.

Társadalom

Orosz drónok hatoltak be a román légtérbe

Orosz drónok hatoltak be a román légtérbe 

Ukrajnai háború - Lehetséges légtérsértést észleltek a román radarok.

Infokom

Bizonytalanok a vállalatok a mesterséges intelligencia szabályozása miatt

Bizonytalanok a vállalatok a mesterséges intelligencia szabályozása miatt  

Globális elemzés keretében mérte fel a mesterséges intelligencia (AI) nemzetközi megítélését, vállalati alkalmazását.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo