hirdetés

Lassú növekedésben bízik az agrárium

Az agrártámogatások és a zöldítés idei módosításai, valamint a következő, 2020-ban kezdődő új uniós ciklus támogatásainak bizonytalansága komoly kihívás elé állítja a mezőgazdaságot. A K&H agrárkutatása szerint az agrárvállalatok többsége a gazdaság teljesítményének lassú növekedésére számít, beruházási szándékuk erősebb, mint a nem mezőgazdasággal foglalkozó vállalatoké, azonban a kormányzati gazdaságpolitika érzékenyen érintheti őket.
hirdetés

Idén több ponton is változnak a termeléshez kötött agrártámogatások, valamint a zöldítés feltételei, ami újabb változás elé állítja az agráriumot. „A K&H számára a mezőgazdasági szektor hagyományosan kiemelt terület. A Közös Agrárpolitika várható változása és a termeléshez kötött agrártámogatások módosítása, valamint a 2020-ban kezdődő új uniós költségvetési periódus körüli bizonytalanság komoly kihívások elé állítja a gazdákat. A szektor tehát nagy változásokon megy keresztül” – mondta el Tresó István, a K&H Agrárüzletág fejlesztési főosztályának a vezetője.

Fontos változások a mezőgazdasági támogatások előfinanszírozásában
Várhatóan március végéig meghirdetik a 2014 és 2020 közötti időszak minden fennmaradó uniós pályázatát, ráadásul idén azok a mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozások is jól járnak, amelyek már a kifizetések előtt felhasználnák az uniós mezőgazdasági támogatásokat.
Inkább optimista

A K&H agrárkutatásának eredménye azt mutatja, hogy a magyar gazdaság helyzetéről inkább középtávon vélekedik optimistán a szektor. Rövidtávon közel kétharmaduk (65%) a jelenlegi növekedési ütem szinten maradását várja, és minden negyedik cég számít annak további fellendülésére, miközben a vállalatok egytizede vár visszaesést. Hároméves időtávon viszont már jóval optimistábbak, közel azonos arányban bíznak a mostani gazdasági teljesítmény folytatódásában és az ennél is erőteljesebb növekedésben (45% és 42%).

Kép: PP

A kormányzati intézkedések pozitív oldalát kevésbé látja a mezőgazdaság. Ezt mutatja, hogy bár a cégek többsége (72%) szerint nem változtat helyzetükön a jelenlegi gazdaságpolitika, 19 százalékuk nyilatkozott arról, hogy kifejezetten negatívan fogja befolyásolni működésüket idén. A közterhekkel kapcsolatban azonban derűlátók: minden ötödik agrárvállalat számít csökkenő adókra és járulékokra az idei évben, feltehetően a felméréskor bejelentett kedvező adóváltozások következtében.

Agrárberuházások a láthatáron

Idén növekedhetnek az agrárberuházások. Minden második agrárcég tervez valamilyen fejlesztést a következő 12 hónap során, miközben a nem mezőgazdasággal foglalkozó vállalatok esetében ez az arány jóval alacsonyabb (38%). Emellett legalább ilyen fontos, hogy az agrárium közel negyede (24%) tervezi növelni a beruházásokra fordítandó kiadásait. Idén elsősorban technológiafejlesztésre készülnek a cégek (28%), de kapacitásbővítésben és értékesítés fejlesztésében is gondolkodik a szektor (18 és 13%).

hirdetés

Véleményvezér

Laikusok döntöttek Donald Trump peréről

Laikusok döntöttek Donald Trump peréről

Donald Trump az első egykori elnök az Egyesült Államok történelmében, aki ellen vádat emeltek bűncselekmény miatt.
Jó-e nekünk, hogy Finnország csatlakozik a NATO-hoz?

Jó-e nekünk, hogy Finnország csatlakozik a NATO-hoz?

A magyar után a török parlament is jóváhagyta Finnország NATO-csatlakozását.
Lista, mi minden élelmiszert, napi cikket lehet olcsóbban venni Ausztriában

Lista, mi minden élelmiszert, napi cikket lehet olcsóbban venni Ausztriában

Múlt év nyarán jeleztük először, hogy mennyi mindent lehet olcsóbban kapni egy osztrák élelmiszerboltban, mint nálunk.
A gazdag gazdag maradt, a szegény pedig szegény

A gazdag gazdag maradt, a szegény pedig szegény

Már több évtizede ígérik politikusaink, hogy nemsokára utolérjük Ausztriát. Nincs sok remény.
Már a katasztrófaturizmus sem a régi

Már a katasztrófaturizmus sem a régi

A népirtások helyszínei nagy kedvencek a katasztrófaturisták célpontjainak listáján.
Na végre, feljelentették Hadházy Ákost, kár, hogy ugyanazért, amiért Orbán Viktort nem

Na végre, feljelentették Hadházy Ákost, kár, hogy ugyanazért, amiért Orbán Viktort nem

2018 áprilisában a Fidesz parlamenti képviselői Orbán Viktor vezényletével elbontották a Kossuth téri kordont, ma már ugyanez tilos.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo