Jelentős növekedésre számítanak a magyar cégek

Jelentősen megugrottak a hazai kkv-k pénzügyi várakozásai, átlagosan 7,1%-os árbevétel és 4,8%-os profitnövekedésre számítanak a következő egy évben – derül ki a K&H kkv bizalmi index kutatás legutóbbi adataiból. Pénzügyeik alakulását tekintve egyértelműen a középvállalkozások a legoptimistábbak.

Nemcsak folytatódott a kkv-k előző negyedévi derűlátása a pénzügyi eredményeket illetően, de a K&H kkv bizalmi index első negyedéves adatai alapján meredeken ívelnek tovább felfelé. „A vállalkozások átlagosan 7,1%-os árbevétel-növekedést valószínűsítenek a következő egy évben, ami jelentős, 2,3 százalékpontos ugrás az év végi várakozásokhoz képest, és egyben az elmúlt öt év legjobb eredménye. A cégek közel fele (49%) ugyan továbbra is 0-6% közötti növekedést feltételez, azonban nagymértékben, 29-ról 37%-ra nőtt a nagyobb, 6% feletti bővüléssel számoló vállalkozások aránya. Alacsonyabb bevételt csupán minden kilencedik cég valószínűsít” – részletezte az eredményeket Kovács Viktor Zoltán, a K&H kkv marketing főosztály vezetője. „Az optimista várakozások feltehetően annak köszönhetőek, hogy folyamatosan emelkedik a lakossági fogyasztás. A KSH első becslése szerint februárban naptárhatástól megtisztítva 6,4%-kal nőtt a kiskereskedelmi üzletek forgalma az előző év azonos időszakához képest” – tette hozzá Kovács Viktor Zoltán.

A különböző méretű vállalkozások árbevétel várakozásai egyaránt nőttek, azonban igen eltérő mértékűnek látják a cégvezetők annak következő egy évi alakulását. „A cégmérettel párhuzamosan a várt bővülés mértéke is egyre nagyobb. Jelenleg a középvállalkozások a legoptimistábbak, ők 9,1%-os növekedést valószínűsítenek a korábbi 5,1% helyett. A kisvállalkozások árbevétel várakozásai több mint duplájára, 3,5%-ról 7,7%-ra ugrottak, míg a mikrovállalkozások 6,2%-os növekedést feltételeznek a korábbi 5,7%-hoz képest” – mondta el a szakember. Az építőipar élénkülése tetten érhető a kkv-k várakozásaiban is, hiszen a különböző ágazatok közül az ipari, építőipari cégek árbevétel-várakozásai a legkedvezőbbek, ők átlagon felüli, 8,1%-os bővüléssel számolnak.

A hazai vállalkozások kiugró árbevétel-várakozásai az eredményvárakozásokban is tetten érhetők: 3,2%-ról 4,8%-ra nőtt a várt profit mértéke. A nyereséget tekintve a kis- és mikrovállalkozások hasonló eredményt valószínűsítenek – 4,6% és 4,8% –, míg a középvállalkozások e tekintetben is a legoptimistábbak az 5,6%-os várt bővüléssel. A szektorok közül egyedül a mezőgazdasági vállalatok számolnak átlag alatti, mindössze 3%-os eredménynövekedéssel.

Véleményvezér

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra 

A világjárvány idején az emberek visszafogták autóvásárlásaikat Európában. Az elmaradást mindenütt pótolják, kivétel nálunk.
Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen

Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen 

A független képviselő különös módon, de úgy tűnik egyedül több borsot tör Orbán Viktor orra alá, mint az egész ellenzék együttvéve.
Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát

Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát 

Úgy tűnik az idén egyedül a repcetermelők számíthatnak nyereségre.
A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek

A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek 

A megszorítások, extraadók ellenére továbbra is sok helyen lyukas a költségvetés. A tervezett áfa bevételek és a valóság között szakadék tátong.
Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben

Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben 

Már nominálisan is kevesebbet tud költeni egy magyar polgár a boltokban, mint egy román. Ráadásul a magyar a pénzéért még kevesebbet is kap a hipermagas itthoni áfa miatt.
A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester

A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester 

Bízzuk nyugodtan kecskére a káposztát, ez a magyar jogállamiság legújabb mérföldköve.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo