Szakma cikkek


Egymillió forintot keresnek a mesterek, félmilliót a szakmunkások

Egymillió forintot keresnek a mesterek, félmilliót a szakmunkások  

Óriási növekedést mutat a mesteremberek keresete 2020 óta, sőt néhány szakmában meg is duplázódott a jövedelmük.
Ezekkel a szakmákkal könnyen lehet boldogulni

Ezekkel a szakmákkal könnyen lehet boldogulni 

Rengeteg olyan szakma van, amivel könnyen építhető karrier akár diploma nélkül, jól fizet, és nem kell éveket rászánnod arra, hogy pályát módosíts.
Ez a 20 szakma idén tanulható utoljára

Ez a 20 szakma idén tanulható utoljára 

Az idén életbe lépő új Országos Képzési Jegyzékben jelentősen lecsökkent a választható szakmák száma, a korábbi 760 OKJ szakmából kevesebb, mint 200 maradt. Több népszerű szakma teljesen kikerült a jegyzékből, több pedig csak iskolarendszerű képzésben lesz majd megszerezhető. Az érettségire épülő szakképzéseket mostantól csak iskolai rendszerben lehet majd tanulni.
Mi a közös a bútorasztalosban és az ügyvédben?

Mi a közös a bútorasztalosban és az ügyvédben? 

Gondolhatnánk, hogy valószínűleg nem sok közös van a bútorasztalosban és az ügyvédben. Pedig több is, és köztük van egy nagyon lényeges közös pont.
Kiderült, hogy melyik a legjobban keresett szakma

Kiderült, hogy melyik a legjobban keresett szakma 

A legnagyobb kereslet villamosmérnökökre van, alig megelőzve az informatikusokat és gépészmérnöki végzettséggel rendelkezőket. Hazánk legrangosabb álláskereső rendezvényén több mint 140 cég várja a pályakezdőket és tapasztalt munkavállalókat egyaránt.
A szakma felszisszent: Trump jó embere kerül a Világbank élére

A szakma felszisszent: Trump jó embere kerül a Világbank élére 

Donald Trump az egykori kampány-tanácsadóját és a Világbank heves bírálóját jelölte az utóbbi intézmény élére. David Malpass, a Pénzügyminisztérium államtitkára sem a szakma, sem a Világbank munkatársainak bizalmát nem bírja.
Eltűnnek a kókler ingatlanosok

Eltűnnek a kókler ingatlanosok 

Tízből hat ingatlanos eltűnik a piacról 2-3 éven belül – mondja Balla Ákos, a Balla Ingatlan tulajdonosa. A digitalizáció átalakítja a közvetítői szakmát és felértékeli a kiegészítő szolgáltatásokat, így csak a komoly piaci szereplők maradnak talpon.
A magyar munkavállalók közel fele nem a végzettsége szerint dolgozik

A magyar munkavállalók közel fele nem a végzettsége szerint dolgozik 

A magyar munkavállalók 44 százaléka nem azon a területen dolgozik, amelyben a legmagasabb végzettségét szerezte, ráadásul további 44 százalék, főként a magasabb kereseti lehetőségek miatt aktívan gondolkodik a pályaváltáson - derül ki a Proffession.hu 1000 ember bevonásával készített online reprezentatív felméréséből.
Felnőttképzésben alaposan le vagyunk maradva Európától

Felnőttképzésben alaposan le vagyunk maradva Európától 

Nagyobb arányban tanulnak szakmát azok, akik külföldre költöznek, a legaktívabbak az EU-n kívülről érkező bevándorlók voltak tavaly – derült ki az Eurostat felméréséből.
Ezek ma a legnépszerűbb szakmák

Ezek ma a legnépszerűbb szakmák 

Idén a legtöbb nyolcadikos felvételiző szakácsnak jelentkezett a szakközépiskolákba, de az állami támogatás ellenére egyre kevesebb fiatal választja a szakképzőket.

Parragh szerint nem igazán versenyképesek a kkv-k 

A magyar mikro- és kisvállalkozások, de még a közepesek sem igazán versenyképesek, nem tudnak a nemzetközi piacon egységnyi idő alatt akkora értéket előállítani, mint a versenytársak - mondta a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke csütörtökön Debrecenben.

100 emberből 20 marad a faiparban 

A szakképzett munkaerő hiánya évtizedes probléma a fa- és bútoripar területén, és mára égetővé vált. A bútorgyártásban mindig is lesz olyan, nagy szaktudást igénylő munkafolyamat, amelyet nem lehet automatizálni, vagyis amely csak hagyományos manufakturális módszerrel, kézi munkával oldható meg.

Ötből négy munkavállaló gondolkodott már pályaváltáson 

A munkavállalók majdnem felével előfordult már, hogy konkrét célokat fogalmazott meg egy új karrierrel kapcsolatban, vagy már pályát is váltott. A legtöbb esetben úgy érzik, hogy kénytelenek megtenni a lépést, de szívesen is gondolnak az új és izgalmasabb feladatokra. Tízből hatan nem csak a munkakört, de a területet is lecserélnék, amiben dolgoznak.

Munkafüggő, vagy csak szeret dolgozni? 

Az amerikai televíziózás sztárpszichológusa, dr. Phil szerint egy nagyon egyszerű teszt alapján megállapítható, kinél függőség a munkaszeretet, és kinél nem.

Trendi szakma helyett a kétkezi munkát válaszotta – és bejött neki 

Kulcsár Bence vasverő, avagy kovács. Alig 30 éves, és hisz abban, hogy ez az ősi foglalkozás korszerűbb és előremutatóbb, mint ötezredik grafikusnak lenni. Budapest belvárosában vezeti saját műhelyét, történelmi motívumokat és modern dizájnt is készít. Bár nem könnyen, de azért meg tud élni, és megteremti a saját jövőjét.

Mekkora esélye van dolgozni 20 év múlva? 

Egyre több szó esik arról, hogy a robotika fejlődésével az automatizálás újabb és újabb szakmákat fenyeget azzal, hogy az abban dolgozó emberek végleg elveszítik a munkájukat. Önnek mekkora esélye van? Kattintson!

Jól járnak, akik hiányszakmát választanak 

A kormányzat támogatja mind a hiányszakmában tanulókat, mind az őket foglalkozatókat - mondta Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára pénteken Hajdúszoboszlón.

Mérnököt, eladót és informatikust keresnek a cégek 

A munkáltatók inkább magasabb végzettséget igénylő pozíciókat hirdettek meg, míg a munkavállalók a szakképzettség nélküli állásokat keresték az első negyedévben a Profession.hu negyedéves jelentése szerint

Nem hatékony a munkaerőpiac, szakemberhiány lesz 

Alacsonyabb a munkaerőpiac hatékonysága Magyarországon, mint például Chilében – derült ki a Randstad szakmai rendezvényén. A nemzetközi előrejelzések alapján ráadásul 2020-ra több mint százezer felsőfokú képzettséggel rendelkező szakember fog hiányozni az országból. Akinek viszont van képzettsége, az sok esetben olyasmit tanul, ami nem eladható a munkaerőpiacon.

Pénzügyest és IT-st keresnek a cégek - Nem egyforma vastag a boríték 

Bár a magyar vállalatok többsége kisebb büdzséből gazdálkodhat, mint tavaly, és 40 százalékuk teljesen befagyasztotta az új munkaerő felvételét, a megkérdezettek egyharmadánál szükség lenne jól képzett pénzügyi és IT szakemberekre. A Randstad kutatásából az is kiderült, hogy a legnagyobb szórás a marketing/értékesítés területén dolgozók fizetésében van.

Hiányszakma a könyvelő és a sofőr 

A szakmunkás, a gépkezelői és a mérnöki állásokra találnak legnehezebben munkaerőt a cégek Magyarországon, de a jó sofőr és könyvelő is hiánycikknek számít. A cégek több mint ötödének súlyos gondot jelent a szakemberhiány.

Leginkább informatikusokat és mérnököket keresnek 

A Profession.hu, Magyarország leglátogatottabb állásportálja 148 céget kérdezett meg a 2011-es év toborzási tapasztalatairól, eredményeiről és a következő időszak várható változásairól. A kutatásból egyértelműen kiderült, hogy legnagyobb kereslet 2011-ben a szakértők és az őket segítő asszisztensek iránt mutatkozik. A cégek alapvetően optimistán látják a következő üzleti évet: a megkérdezett 148 cég több mint fele munkaerőfelvétel szempontjából pozitívan áll a 2012-es év elé.

"A jogász, az sokat keres" 

A jogászok, orvosok és közgazdászok társadalmi elismertsége a legnagyobb Magyarországon a felsőoktatási hallgatók körében - derül ki az Educatio Kft. felmérésének legújabb eredményéből.   
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Költségkímélés

Médiaiparban dolgozó bűnbandára csaptak le

Médiaiparban dolgozó bűnbandára csaptak le  

Csaknem kétmilliárd forint általános forgalmi adót nem fizetett be egy médiaiparban tevékenykedő bűnszervezet a Nyugat-Dunántúlon.
Mi jöhet a kötvényalapok csodálatos éve után?

Mi jöhet a kötvényalapok csodálatos éve után? 

Szép hozamokat adott 2023 a kötvényalapok befektetőinek, ritka, hogy ilyen nagy áremelkedést lehet látni. De a jelenlegi állampapírhozamok sem éppen alacsonyak.

Pénzszerzés

Valami történt a hazai ingatlanpiacon

Valami történt a hazai ingatlanpiacon  

Mérséklődött a magyarországi ingatlanpiaci forgalom májusban áprilishoz képest.

Adózás

Sneakerárusok buktak a NAV-nál

Sneakerárusok buktak a NAV-nál  

Limitált gyártású cipők kereskedőinél indult revízió.

Jogi kisokos

Nem lehet elutasítani az örökbefogadást csak azért, mert a kérelmező meleg

Nem lehet elutasítani az örökbefogadást csak azért, mert a kérelmező meleg 

A gyámhatóság nem jogalkotó: hipotetikus jövőbeni kockázatokra hivatkozva nem utasítható el a melegek örökbefogadásra való alkalmassága.

Cégblog

Visszaeső pénzügyi vállalkozás engedélyét vonta vissza az MNB

Visszaeső pénzügyi vállalkozás engedélyét vonta vissza az MNB  

Az MNB visszavonta a Centrál Workout Pénzügyi Zrt. faktoring végzésére vonatkozó tevékenységi engedélyét és elrendelte végelszámolását.

Klímablog

Van valami, amiben Magyarország a világon a harmadik helyen áll

Van valami, amiben Magyarország a világon a harmadik helyen áll 

Idén februárban a saját célra termelő erőművekkel együtt 6000 megawatt fölé nőtt az összes napelemes beépített teljesítmény.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo