Jól járnak, akik hiányszakmát választanak

A kormányzat támogatja mind a hiányszakmában tanulókat, mind az őket foglalkozatókat - mondta Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára pénteken Hajdúszoboszlón.

Szakképzés határok nélkül című konferencián az államtitkár hangsúlyozta: tanulószerződések keretében akár havi 50 ezer forint ösztöndíjat is kaphatnak a jó tanulók, míg a vállalkozások közel egymillió forint normatív támogatáshoz juthatnak a hiányszakmákban foglalkoztatottak után.

A támogatásra szükség lehet, mivel a nemzetközi előrejelzések alapján ráadásul 2020-ra több mint százezer felsőfokú képzettséggel rendelkező szakember fog hiányozni az országból. Akinek viszont van képzettsége, az sok esetben olyasmit tanul, ami nem eladható a munkaerőpiacon.

A vállalkozások minőségi munkaerővel való ellátásában és a munkanélküliség újratermelődésének megakadályozásában meghatározó jelentősége van a szakképzésnek és a felnőttképzésnek - tette hozzá az államtitkár, aki szerint a vállalkozásokat érdekeltté kell tenni abban, hogy megfelelő minőségű tanműhelyeket hozzanak létre és ehhez forrásokat kell biztosítani számukra. Ugyanakkor a tanulókat és a szülőket is meg kell győzni arról, hogy van jövője a jó szakmunkásnak.

Kiemelte a duális képzés fontosságát, vagyis azt, hogy már az iskolai oktatás időszakában bekapcsolódhassanak a fiatalok a vállalkozásoknál a gyakorlati képzésbe akár tanműhelyekben, akár éles körülmények között.

Itt könnyű munkát találni!
A gumitermék gyártó gépkezelők, a termék-összeszerelők, valamint a forgácsolók lehetnek a legkeresettebbek a magyar munkaerőpiacon az idei év folyamán, míg az erdészet, vadászat, halászat területén csökkenhet leginkább a munkavállalók száma.
Komáromi Róbert, a konferenciát szervező Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH) főigazgatója a duális szakképzéssel foglalkozó projekt céljáról elmondta: olyan kutatási adatokat, információkat kívánnak a döntéshozókkal megismertetni, amelyek a jövőben elősegítik a közép-európai régiók együttműködését, gazdaságvezérelt régiófejlesztési céljainak elérését. A legfontosabb célkitűzésnek nevezte a közép-európai országok magyar ajkú térségeiben működő szakképzési és felnőttképzési intézmények tapasztalatcseréjét, együttműködését, különös tekintettel a duális szakképzési rendszer kialakítására, működtetésére és fejlesztésére.

Molnár György, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet nemzeti integrációs és Kárpát-medencei hálózatfejlesztési igazgatója a konferencián elmondta: a felnőttképzés terén már működő Pannon-forrás hálózat tapasztalatait felhasználva szeretnék létrehozni a Kárpát-medencei együttműködést az iskolarendszerű szakképzés terén is. Javasolják a döntéshozóknak, hogy a 2014-2020 közötti európai uniós költségvetés magyarországi forrásainak 10 százalékát fordítsák a Kárpát-medencei projektek kidolgozására és megvalósítására, ezáltal hazánk fejlesztési erőforrásainak bővítésére - tette hozzá az igazgató megjegyezve: ha Szlovákia, Románia, Horvátország, Szlovénia és Ausztria transznacionális programjait sikerül összehangolni, akkor a Kárpát-medencei magyarság nyertese lehet a következő hét esztendőnek.

Véleményvezér

Egyedül Magyar Péterről kellett titkosan szavazni

Egyedül Magyar Péterről kellett titkosan szavazni 

Magyar Péter szerint a róla szóló szavazáskor megszületett a Fidesz és a Szocialista frakció.
Szlovákia megkapta első F-16-os vadászgépeit

Szlovákia megkapta első F-16-os vadászgépeit 

Vásárolnak a szlovákok, miközben szidják az eladót.
Elismeréseket kap Joe Biden amerikai elnök

Elismeréseket kap Joe Biden amerikai elnök 

Joe Biden lemondott a következő négy évről, de megnyerte a következő hat hónapot!
Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.
A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak

A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak 

Nem is volt, de azért megszüntetnék.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo