Földtörvény cikkek

hirdetés

Magyarország ellen döntött a bíróság a földtörvénnyel kapcsolatban

Magyarország ellen döntött a bíróság a földtörvénnyel kapcsolatban 

Magyarország a területén fekvő mezőgazdasági földterületeken közvetlenül vagy közvetetten más tagállambeli állampolgárok javára fennálló haszonélvezeti jogok megszüntetésével nem teljesítette a tőke szabad mozgásának elvéből és a Chartában biztosított tulajdonhoz való jogból eredő kötelezettségeit – mondta ki az Európai Bíróság.

A föld árában a jövedelemtermelő képességet is figyelembe kell venni 

Az agrárkamara területi szervei foglalhatnak állást a jövőben a földadásvételi szerződésekről, a kialkudott ár megítélésekor pedig figyelembe kell venni a föld jövedelemtermelő képességét - döntött szerdán az Országgyűlés a mező- és erdőgazdasági földek forgalmával összefüggő módosításáról.
Indul a gyerekért földet program?

Indul a gyerekért földet program? 

Nem csak Magyarország küzd a demográfiai problémával, hanem Olaszország is, ezért a harmadik gyermek vállalását most termőfölddel honorálná az állam. A programnak azonban vannak szépséghibái.
Van egy kis gond a földtörvénnyel

Van egy kis gond a földtörvénnyel 

Ellentétes az uniós joggal azon személyek haszonélvezeti jogának megvonása, akik nem közeli hozzátartozói a magyarországi mezőgazdasági földterületek tulajdonosainak – mondta ki az Európai Bíróság. Ezen intézkedés a tőke szabad mozgása elvének nem igazolt, közvetetten hátrányosan megkülönböztető korlátozását képezi.
Az Alkotmánybíróság szerint sem oké a földtörvény

Az Alkotmánybíróság szerint sem oké a földtörvény 

Az Alkotmánybíróság (Ab) kedden nyilvánosan kihirdetett határozatával megsemmisítette a földforgalmi törvénnyel összefüggő egyik törvényi rendelkezést, mert az sértette az alaptörvényben rögzített jogorvoslati jogot.
hirdetés
Most a földtörvény miatt pöccent be Brüsszel

Most a földtörvény miatt pöccent be Brüsszel 

Bírósági keresetet indított a határokon átnyúló tevékenységet folytató befektetők mezőgazdasági földterület használatára vonatkozó jogaival kapcsolatos uniós szabályok megsértése miatt az Európai Bizottság csütörtökön Magyarország ellen.
Nem győztük meg Brüsszelt a földtörvénnyel kapcsolatban

Nem győztük meg Brüsszelt a földtörvénnyel kapcsolatban 

A magyar kormány úgy próbálta kizárni a külföldieket a földvásárlásból a földtörvénnyel, hogy elvileg nem zárta ki őket. Nem jött be, kötelezettségszegési eljárás indult.
Így lesz hitel a földvásárlásra

Így lesz hitel a földvásárlásra 

Azért, hogy minden jogosult gazdának valóban lehetősége legyen földhöz jutni az állami földeladási programban, MFB hitelt hoztak létre. Lássuk a feltételeket!
Eladják az állami földeket, de „nem lesz semmi trükk”

Eladják az állami földeket, de „nem lesz semmi trükk” 

Várhatóan októberben kezdődhet a licitálás az állam által értékesíteni kívánt termőföldekre; a liciteket az idén december 31-ig be is kell fejezni. Nem értékesíthető állami tulajdonú eredő és erdővel érintett terület, valamint természetvédelmi terület sem.
Ennyiért verik dobra az állami földeket

Ennyiért verik dobra az állami földeket 

Az állami földek egy részének értékesítéséről szóló terv elkészítésére kérte fel a kormány Fazekas Sándor földművelésügyi minisztert és a nemzeti földalapot. Az árveréseken a helyi piaci ár plusz 10 százalék lehet a minimális kikiáltási ár.
hirdetés

Ez Brüsszel gondja a földtörvénnyel 

A bizottság tavasszal jelentette be, hogy kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a földtörvény tulajdonszerzési korlátozásai miatt. Brüsszel most megküldte a részletes kifogásait a kormányzatnak, akik szerint egyszerűen csak félreolvasták a jogszabályt.

Nem nyúlhatja le az állam a nemzeti parkok földjét 

Alkotmányellenes az állami földvagyonról szóló törvény nemzeti parkokkal kapcsolatos módosítása - mondta ki az Alkotmánybíróság (Ab) hétfőn az államfő indítványára. A törvénymódosítás ebben a formában nem hirdethető ki.

Ádernek sem tetszik a nemzeti parkok földjének lenyúlása 

A köztársasági elnök normakontrollt kért az Alkotmánybíróságtól a szakmai szervezetek által ellenzett törvénymódosításról, amely kivonta volna a védett területnek minősülő állami földeket a nemzeti parkok kezelése alól.

Már nem akkora biznisz a termőföld 

Igaz, hogy az elmúlt tíz évben a földárak megduplázódtak, de ez az ütem nem lesz tartható. 2020-ig szólnak az EU-s támogatások, utána átalakul a rendszer. Az Agroinform szakértője szerint végzettség, helyben lakás, és a föld művelése is feltétel lett, a pénz önmagában kevés.

Mégis lenyúlja a kormány a nemzeti parkok földjét 

A fideszes többség mégis elfogadta azt a törvénymódosítást, amelynek értelmében a Nemzeti Földalapkezelőhöz kerülnek a védett területek. Sokezer hektárnyi, a környezetvédelemhez nélkülözhetetlen földterület juthat Kishantos sorsára.

Emberi jogokat is sérthet a Földtörvény 

Megsértheti az Emberi Jogok Európai Egyezményét a tavaly hatályba lépett új Földtörvény a földhasználati és haszonélvezeti jogok törlése következtében, a Piac&Profitnak elküldött jogi vélemény szerint.

A földtörvény miatt is szívhatja a fogát a kormány 

A földtörvény miatt is kötelezettségszegési eljárást indított az Európai Bizottság Magyarország ellen, mivel a magyar jogszabály oly módon korlátozza a határokon átnyúló tevékenységet folytató befektetők jogait, ami sértheti a tőke szabad áramlására és a letelepedés szabadságára vonatkozó uniós jogot.

Mégse jó úgy a földtörvény, ahogy van 

Egyszerűbb lesz halastavat létesíteni, a rekultiváció utáni földminősítés ingyenes lesz, a telepítési engedély hatálya pedig két évről három évre emelkedik - egyebek mellett ezeket az új szabályokat tartalmazza a földtörvény módosítása.

Nehezíti a befektetők dolgát a hazai földszabályozás 

Bár Magyarország stratégiai célja, hogy a régió vezető befektetési célpontjává váljon, a jogi szabályozási környezet egyelőre nem teremt ideális feltételeket zöldmezős beruházások megvalósításához – mutat rá a KCG Partners Ügyvédi Társulás. Az ügyvédi iroda szakértői szerint sem az ingatlan-nyilvántartásról szóló törvény végrehajtási rendelete, sem pedig az új földtörvény tavaly májustól hatályos rendelkezései nem könnyítik meg a befektetők dolgát, akik a jelentős adminisztrációs terhek mellett sokszor találják magukat jogi ellentmondások között.

Földtörvény és kasszacsere - erről szólt a február 

Az Európai Bizottság bizakodott Magyarország 2014-es évével kapcsolatban, miközben Ausztria a földtörvény miatt kért segítséget az uniós fórumtól. De az év elején az is kiderült, hogy a közép- és kelet-európai térségben Kína számára Magyarország az első számú befektetési célpont.

Brüsszel beleveri a kormány orrát a földtörvénybe 

Az Európai Bizottság a úgy határozott, hogy hivatalos felkérést intéz Magyarországhoz: nyújtsa be észrevételeit a befektetők mezőgazdasági földterületek használatára vonatkozó egyes szerződéses jogait megszüntető jogszabályával kapcsolatosan.

Földtörvény: még maradtak kérdések 

Jelentős változásokat hozott az új földforgalmi törvény második részének hatályba lépése. Immár büntethetővé válik a zsebszerződések megkötése és már a magyar állampolgárok is csak nehezen szerezhetnek termőföldet. Ugyanakkor még bőven maradtak kérdéses részek a jogszabályban.

Szigorodnak a földcsere szabályai 

A földcserénél a helyben lakó, illetve a közeli lakó- vagy telephellyel rendelkező földtulajdonos lehet csak partner - a földcsere megszigorított szabályait tartalmazó kormányrendeletek május első napján lépnek hatályba.

Lesz élet az új földtörvény után is 

Május elsején lép életbe az új földtörvény, amely szerint csak földművesek vásárolhatnak termőföldet. A korlátozások következtében felpörgött a termőföldpiac, de szakértők szerint a törvény életbe lépése után is jó lehetőségek állnak a gazdálkodók előtt.

Holnaptól nem lehet „csak úgy” földet venni 

Március elsején új szabályok lépnek életbe a földforgalmi törvényben: ezentúl jelentősen megszigorodnak a termőföld adásvételére vonatkozó szabályok. A legfontosabb változás a biztonsági okmány bevezetése.

Földtörvény: eszi, nem eszi, nem kap mást az EU! 

Nagy garral nyilatkozott a vidékfejlesztési miniszter a májusban életbe lépő földtörvényről. Fazekas Sándor szerint az erősen vitatott törvényre akkor is rákerül a pecsét, ha Brüsszelnek kifogásai vannak ellene. Pedig a törvény nem csak az osztrák gazdálkodókra van negatív hatással.

Brüsszel is beszáll a magyar-osztrák iszapbirkózásba 

Elemzi az Európai Bizottság a magyar földtörvényt, és amennyiben arra a következtetésre jut, hogy az nincs összhangban az uniós joggal, megteszi a szükséges lépéseket a módosítása érdekében.

Brüsszelhez fordulnak az osztrákok a magyar földtörvény ügyében 

Mivel a magyar agrárminiszter nem áll szóba vele, ezért az Európai Bizottsághoz fordul az osztrák agrártárca a nemrégiben elfogadott földtörvény ügyében. Az osztrákok szemét elsősorban a zsebszerződések érvénytelenítése csípi.

Nem nyilatkoznak a földhasználók – megüthetik a bokájukat 

A gazdálkodók még nem minden esetben alkalmazzák megfelelően a földhasználatot érintő megváltozott szabályokat, nem teszik meg a kötelező nyilatkozatot. Április 30-ig emiatt még nincs szankció, de azután hoppon maradhatnak a termelők.

Enyhülés és szigor februárban 

Kevesebb helyen, de több termékkel indulhatnak majd a trafikok a februári állapot szerint. Haladékot kaptak az online kasszák, útdíjügyben viszont marad a szigor és a lassú haladás. Az is kiderült, mennyit kapunk az EU-tól a következő ciklusban.

Életbe lépett a földtörvény 

Kevés jogszabályt kísért akkora tiltakozás, mint az új földtörvényt, ami miatt még az egyébként hagyományosan összezáró kormánypárton belül is ellentétek robbantak ki. A most hatályba lépett jogszabály ugyanis teljesen átszabhatja a jelenlegi birtokviszonyokat, miközben a magyar - és az uniós - állampolgárok jelentős részét kizárja a földvásárlók köréből.

Elfogadták az új földtörvénnyel összefüggő törvénycsomagot 

A parlament elfogadta az új földtörvénnyel összefüggő rendelkezéseket és átmeneti szabályokat rögzítő törvénycsomagot hétfőn. Az új földtörvény egy része már december 15-én hatályba lép, a most elfogadott jogszabály egyes rendelkezései így egy nappal korábban, december 14-én hatályosulnak.

Fellépnek a zsebszerződések ellen: az államé lehet a föld 

A zsebszerződések elleni hatékonyabb fellépés érdekében fogadott el törvényt hétfőn az Országgyűlés. A jogszabály alapján az ügyész kezdeményezheti a bíróságnál, hogy a semmisnek minősített zsebszerződéssel eladott föld az állam tulajdonába kerüljön.

Matrica kerül minden ügyvédi szerződésre - de legalább az ügyvédi titok marad 

A jövőben minden ügyvéd előtt készült szerződésre egy időbélyegzővel ellátott matrica kerülne, így a korábban, dátumozás nélkül készített szerződéseket, a zsebszerződéseket sem lehetne felhasználni.

Újabb 100 ezer hektár földet oszt ki a kormány 

Újabb 100 ezer hektár állami föld kerül családi gazdaságokhoz haszonbérbe. A tíz nemzeti park vagyonkezelésében lévő terület pályázati előkészítését augusztusban indítják el.

Földet vettél volna? Nem fogsz! 

Az alkotmányozáson kívül kevés törvénytervezetet kísért annyi indulat, mint a pénteken elfogadott földtörvényt, ami nem is csoda, hiszen a jogszabály gyakorlatilag kizárja a magyar állampolgárok túlnyomó részét a földvásárlók köréből.

Itt az új földtörvény 

Az új földforgalmi törvény a legfontosabb kérdéseket tartalmazza, a föld adás-vétellel és haszonbérlettel kapcsolatban. Ezután csak helyi földművesek vásárolhatnak földet, az adott településen, és hatósági eljárás lesz szükséges még a bérléshez is.

Egyre értékesebb a magyar föld 

A termőföldpiac 2012-ben is töretlenül bővült: a tranzakciók száma 8, az eladott földterület mérete pedig 5 százalékkal, míg az árszint, a 2011-es növekedés mértékét kissé meghaladva, 10 százalékkal nőtt az OTP Termőföld Értéktérkép aktuális elemzése szerint.

Ezért kellene a magyar föld a nyugati befektetőknek 

A régióban vezetjük a földárak tekintetében a listát, ám ha nyugatra tekintünk, ott brutális különbségek mutatkoznak a hektáronkénti ár tekintetében. Nem véletlen, hogy a nyugati szomszédok szívesen vennék a magyar birtokokat, jó befektetés ez.

Módosul a földtörvény februártól 

Február elejétől a földtörvény kiegészül a közös tulajdonban lévő föld használatának szabályaival is, amely lehet a tulajdoni hányaddal arányos, de attól eltérő is.

Gazdálkodók figyelem! Fontos változások február elsején! 

A földhasználati nyilvántartási eljárásra vonatkozó szabályok 2013. január 1-jével megváltoztak, illetve 2013. február 1-jével változni fognak. A termőföldről szóló törvény 2013. február 1-jével kötelező adatszolgáltatást ír elő a földhasználati nyilvántartásba már bejegyzett földhasználók számára. A magánszemély földhasználónak a személyi azonosítóját (személyi szám) és az állampolgárságát, gazdálkodó szervezet földhasználónak pedig a statisztikai azonosítóját (törzsszám) kell bejelentenie az ingatlanügyi hatóság felé.

Idén négymilliárdért vesz földet az állam 

Az idén a költségvetés 4 milliárd forintot biztosít földvásárlásra - közölte a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA). A közlemény szerint a szervezet "továbbra is a földpiac komoly szereplője kíván lenni", ezért minden olyan esetben élni fog elővásárlási jogával, amikor a hazai föld védelme azt indokolja.

Meredeken drágul a föld  

Az EU csatlakozás óta eltelt időszak – reál értelemben vett – legmagasabb drágulását mérte az FHB Termőföld Index 2012. első félévében. A nagymértékű áremelkedés fő oka a bankcsoport szakértői szerint a 2011-es jó mezőgazdasági év, ugyanakkor a keresletet ösztönzi a szabályozás várható változtatása is.

Betonba foglalt földtörvény 

Kétharmados lesz a földtörvény, Orbán Viktor még az Alaptörvényt is módosíttatja annak érdekében, hogy a sokat vitatott és kritizált jogszabállyal hosszú időre megváltoztassa és bebetonozza a magyar birtokviszonyokat. Külső kritikusai szerint az új törvény több pontja is komoly aggályokat vet fel, miközben a botrányokkal terhes, haszonbérletbe adott állami földekre nem vonatkozik a szabályozás. A törvényt azonban a kormánypárton belülről is puhítgatnák: elsősorban Ángyán József és Bencsik János igyekszik módosító indítványokkal használhatóbbra pofozni a jogszabályt.

Fazekas: magyar földet, csak magyar gazdának! 

Az új földtörvénnyel a középbirtokokat akarja erősíteni a kormány, és a termőföldet a helyben lakó földművesek vehetnék meg – mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter. Az osztrák sajtó máris hevesen bírálja a még parlamenti elfogadás előtt álló tervezetet.

Indul a földtörvény vitája 

A héten elindul a mező-, és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló törvényjavaslat vitája az Országgyűlésben. A törvényjavaslathoz a kormány már nem kíván módosító indítványokat benyújtani, de képviselői indítványok még lehetnek.

Nem tetszik a bankoknak az új földtörvény 

A Magyar Bankszövetség szerint az új földtörvény tervezete nehezíti a hosszú távú finanszírozást, és növeli a hitelezés kockázatát.

Profi versenytársakkal csak profi termelők szállhatnak szembe 

Jakab István szerint a magyar mezőgazdasági termelők versenyképessé tételéhez professzionális szolgáltatást és tanácsadást nyújtó kamarai szervezetre van szükség, ezért fogadta el a parlament a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamaráról szóló törvényt.
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hirdetés
Megér az egészsége napi egy kávé árát?

Megér az egészsége napi egy kávé árát? 

Az egészség az egyik, ha nem a legfontosabb magánvagyonunk, a legtöbben azonban ezt nem mérik fel időben és csak kevesen gondolnak arra, hogy az egészségükre is biztosítást kössenek.

Költségkímélés

Ilyet se nagyon láttunk: rekordösszegű károkat okoztak az idei viharok

Ilyet se nagyon láttunk: rekordösszegű károkat okoztak az idei viharok 

Az Allianz Hungáriához az év első 8 hónapjában közel 35 ezer lakóingatlannal kapcsolatos kárbejelentés érkezett.

Jogi kisokos

Bizonytalanok a vállalatok a mesterséges intelligencia szabályozása miatt

Bizonytalanok a vállalatok a mesterséges intelligencia szabályozása miatt  

Globális elemzés keretében mérte fel a mesterséges intelligencia (AI) nemzetközi megítélését, vállalati alkalmazását.

Cégblog

Zsinórban harmadszor nyerte az Országgyűlés a Csúcs Kupát

Zsinórban harmadszor nyerte az Országgyűlés a Csúcs Kupát 

A Csúcs Kupa kispályás közéleti labdarúgó tornáján vett részt a Magyar Színészválogatott, a Magyar Újságírók Válogatott, a Magyar Országgyűlés Labdarúgó Válogatottja, és az Üzletemberek csapata.

Klímablog

Nehéz helyzetben vannak a cégek, háttérbe szorul a fenntarthatóság kérdése

Nehéz helyzetben vannak a cégek, háttérbe szorul a fenntarthatóság kérdése  

Az Európai Unió 2050-re kitűzött klímasemlegességi célját a hazai vállalatok közül egyre többen ismerik, de elsősorban nehézségként, nem pedig lehetőségként tekintenek rá.

Társadalom

Orosz drónok hatoltak be a román légtérbe

Orosz drónok hatoltak be a román légtérbe 

Ukrajnai háború - Lehetséges légtérsértést észleltek a román radarok.

Infokom

Bizonytalanok a vállalatok a mesterséges intelligencia szabályozása miatt

Bizonytalanok a vállalatok a mesterséges intelligencia szabályozása miatt  

Globális elemzés keretében mérte fel a mesterséges intelligencia (AI) nemzetközi megítélését, vállalati alkalmazását.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo