Indul a gyerekért földet program?

Nem csak Magyarország küzd a demográfiai problémával, hanem Olaszország is, ezért a harmadik gyermek vállalását most termőfölddel honorálná az állam. A programnak azonban vannak szépséghibái.

Merre tovább, Magyarország? Hogyan éltünk idén, és hogyan fogunk jövőre?

Különleges, évzáró online Klasszis Klub
Petschnig Mária Zita közgazdásszal és Kéri László politológussal
- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. december 14. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Húsz hektár a harmadikért, avagy indulhat Olaszországban a földet gyerekért program – legalábbis a szerdai híradások alapján Róma politikai berkeiben komolyan foglalkoznak az ötlettel. A jobboldali Liga által kidolgozott tervezet alapján azok a ma még kétgyermekes családok, amelyek 2019 és 2021 között egy harmadik gyermeket is vállalnának. A programnak azonban van néhány megkötése: egyrészt csak házaspárok vehetnek részt benne, másrészt csak azok a házaspárok, amelyek már legalább tíz éve Olaszországban élnek. Ezek a kitételek biztosan nem fognak megállni az Európai Bíróság előtt. A magyar földtörvényben is voltak hasonló próbálkozások, ott sem sikerült a külföldiek földvásárlását megoldani - csak úgy, hogy a magyar állampolgárok számára is ellehetetlenítették a termőföld-szerzést.

A témában éppen idén tavasszal hozott ítéletet az Európai Bíróság!

Kép: Pixabay

A másik gond, hogy az ajánlott birtokméret – 20 hektár – nem biztos, hogy alkalmas a gazdálkodásra. Ahhoz ugyanis túl nagy, hogy a család egyfajta háztájiként megművelje magának, ahhoz viszont túl kicsi, hogy önfenntartó gazdaságként üzemeljen. Ráadásul a családok nem „örökbe” kapnák, hanem húsz éves használatra, azaz hosszú távú fejlesztéseket – érthető okokból – nem végeznének.

A Corriera della Sera napilap a Coldiretti mezőgazdasági egyesületre hivatkozva ráadásul úgy értesült, hogy a jelenleg Olaszországban állami kézben lévő mintegy 20 millió hektár mezőgazdasági földterület jelentős része a művelésre alkalmatlan, az értékes földeket ugyanis már jóval korábban privatizálták a politikusok.

A javaslattal kapcsolatban egy kérdés felvetődött a szerkesztőségben: mihez kezd 20 hektár, dél-olaszországi értéktelen földdel egy milánóban élő fogtechnikus és a olasz-angol szakos felesége?
Egy kis populizmus még nem dönti romba Európát
Sokan azt várták, hogy az olasz választások okozta káosz (a populista pártok győztek, de egyelőre nem látszik stabil kormány alakításának a lehetősége) eladási hullámot generál a különböző eszközök piacain, de igazából csak közvetlenül Olaszországban volt tapasztalható némi gyengülés.

Véleményvezér

Egyre fegyelmezetlenebb költségvetés

Egyre fegyelmezetlenebb költségvetés 

Hol van már 2019, amikor az év végén is még nulla körül forgott az államháztartás egyenlege.
Tele vannak a raktárak tisztán elektromos autókkal

Tele vannak a raktárak tisztán elektromos autókkal 

Meglepetésre nem fogynak olyan mértékben a tisztán elektromos autók az Egyesült Állmokban, ahogy várták. Klasszikus túltermelési válság jelei érzékelhetőek.
Újabb szereplő szállt be a KSH inflációs adatainak megkérdőjelezésébe

Újabb szereplő szállt be a KSH inflációs adatainak megkérdőjelezésébe 

Súlyos következményei lehetnek, ha komolyabb kétségek merülnek fel a magyar statisztikai adatok megbízhatóságával kapcsolatban.
Gigameglepetést hoztak a PISA-eredmények

Gigameglepetést hoztak a PISA-eredmények 

Egy olyan ország tanulói nyertek Európában, ahol még néhány évtizeddel ezelőtt a sötét kommunizmus tombolt. 
Meglepő adat, a kínaiak gazdagabbak már mint a magyarok

Meglepő adat, a kínaiak gazdagabbak már mint a magyarok 

Az egykor gyarmati sorban szenvedő oly elmaradott ázsiai országok igazán szépen felzárkóztak Európához a személyes vagyonokat tekintve.
Ismét nagyot dobott a Mentőszolgálat, 2 óra alatt érkeztek a sérülthöz, aki majdnem megfagyott

Ismét nagyot dobott a Mentőszolgálat, 2 óra alatt érkeztek a sérülthöz, aki majdnem megfagyott 

Leesett az első nagyobb decemberi hómennyiség. Nagyon vigyázzanak magukra, el ne csússzanak és el ne törjék a lábukat, mert nem biztos, hogy a mentő időben odaér. Elképesztő történet.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo