Olaszország cikkek

hirdetés

Olyan híd épül, amelyet minden magyar is szívesen megcsodál majd

Olyan híd épül, amelyet minden magyar is szívesen megcsodál majd

Megépülhet a Szicíliát az olasz szárazfölddel összekötő, 3,2 kilométer hosszúságú híd.
A hidegháború óta nem volt annyi orosz hadihajó a Földközi-tengeren, mint most

A hidegháború óta nem volt annyi orosz hadihajó a Földközi-tengeren, mint most

Ukrajnai háború - Olasz vezérkari főnök: erősödött az orosz hajók jelenléte a Földközi-tengeren.
Gyakorlatilag nem emelkedtek az árak januárban Olaszországban

Gyakorlatilag nem emelkedtek az árak januárban Olaszországban

Januárban lassult az infláció Olaszországban.
Jó hírünk van, Olaszországban alig nőtt a pizza ára

Jó hírünk van, Olaszországban alig nőtt a pizza ára

Bezzeg Magyarország e területen is vezet. Európában nálunk drágult a pizza a legnagyobb mértékben.
Az oroszok kénytelenek eladni hatalmas cégeiket Európában

Az oroszok kénytelenek eladni hatalmas cégeiket Európában

Eladta olaszországi finomítóját a Lukoil.
hirdetés
Szigorú döntés: ebben a városban csak 4 órát lehet fűteni naponta

Szigorú döntés: ebben a városban csak 4 órát lehet fűteni naponta

Rómában az olasz hatóságok frissen bejelentett döntése szerint hétfőtől december elsejéig napi négy órán át fűthetők a lakások.
Nem azt csinálja az új olasz kormány, amit Orbán Viktor szeretett volna

Nem azt csinálja az új olasz kormány, amit Orbán Viktor szeretett volna

Orbán Viktor abban bízott, hogy az új olasz kormányban támogatóra talál Brüsszel elleni harcában.
Hatalmas tőrdöfés Putyinnak

Hatalmas tőrdöfés Putyinnak

Az olaszok mélyen a piaci ár alatt szereznek földgázt. Már januárban jöhetnek az első szállítmányok.
Nagy bajban az olasz gazdaság, az energiaárak miatt nem éri meg csempét gyártani

Nagy bajban az olasz gazdaság, az energiaárak miatt nem éri meg csempét gyártani

A kórházban, orvosnál, gyógyszervásárláskor használt egészségügyi kártyákat már mikrochip nélkül állítják ki Olaszországban, miután a szilícium alapú integrált áramkörökből súlyos hiány keletkezett - írta az Il Messaggero napilap.
Az olasz hotelekben hiányzik a személyzet fele

Az olasz hotelekben hiányzik a személyzet fele

Alig maradt üres szoba a szállodákban és bérelhető napernyő a strandokon Olaszországban az augusztus 15-i Nagyboldogasszony ünnepe előtti hétvégén, amely a pandémia előtti idegenforgalmi adatokat idézi a CNA kereskedelmi szövetség adatai szerint.
hirdetés

Nagy energiaspórolásba kezdtek az olaszok, érdemes figyelni különleges módszereikre

Firenzében bírságot szabnak ki, ha a klimatizált üzletek nyitva hagyják ajtajaikat, máshol a közvilágítást szabályozták, miután Olaszország csatlakozott az Európai Unió augusztustól érvényes veszélyhelyzeti tervéhez, amely fogyasztáscsökkentést ír elő.

Ma már nem megbízható üzleti partner a Gazprom

Oroszország mintegy harmadával csökkentette az Olaszországba irányuló gázszállításait - jelentette be hétfőn a részben állami tulajdonban lévő Eni olasz energiaszolgáltató a Gazprom orosz állami vállalattól kapott tájékoztatásra hivatkozva.

Horvátország beelőzte Olaszországot a magyaroknál

Az utasbiztosítások közel kétharmada tengerparti nyaralásra szólt júniusban. A magyarok legnépszerűbb úti célja Horvátország, Olaszország a második helyre szorult vissza, a harmadik Görögország - derül ki a Bank360.hu adataiból.

Az olaszok nyaralását elviszi az infláció

Több mint tizenötmillió olasz indul el nyaralni július első hétvégéjén, de a felmérések szerint a kétgyerekes családok legfeljebb egyhetes vakációt engedhetnek meg maguknak az infláció miatt - közölte a Coldiretti termelői szövetség.

Az olaszok beszálltak a világ legnagyobb földgázmezőjébe

Az Eni olasz energetikai vállalat is részt vesz a világ legnagyobb, részben Katarhoz tartozó gázmezőjén kezdődő kitermelésben a katari energiaügyi miniszter bejelentése szerint.

Olaszország élelmiszer-folyosót akar Ukrajnából a globális élelmiszerválságot elkerülendő

Az ukrajnai háború alakulásáról és az élelmiszerválság elkerüléséről egyeztetett Mario Draghi kormányfő bolgár kollégájával, Kiril Petkovval, akivel Rómában találkozott.

Elon Musk megveheti a világ egyik csodáját Szicíliában

A világhírű szicíliai fehér sziklaképződmény, a Török lépcső (Scala dei Turchi) egy darabját kínálja tulajdonosa eladásra Elon Musk amerikai milliárdosnak.

Két uniós ország perre megy egymással

Németország beperli Olaszországot az ENSZ Nemzetközi Bíróságán (IJC), amiért továbbra is lehetővé teszi a második világháborús német háborús bűnök áldozatainak, hogy jóvátételt követeljenek bíróságon - jelentette a hétvégén a német sajtó.

Orosz földgáz helyett afrikai

Olaszország másfél hét alatt a harmadik afrikai országgal köt földgázszállítási megállapodást. A római kormány a nyugat-afrikai Angolával és Kongóval szerződött. A kinshasai és a luandai dokumentumokat Luigi Di Maio külügyminiszter és az energia-beszerzésért felelős tárcavezető, Roberto Cingolani írta alá.

Velencébe készül? Előjegyzés és belépődíj lesz

Júniustól kísérleti jelleggel, a jövő év elejétől pedig végleges hatállyal bevezetik az előjegyzési rendszert az egynapos turisták esetében Velencében, ahova első ízben húsvétkor tértek vissza igazán tömegesen a látogatók.

Magyar építőipari cég hatol be az olasz piacra

A Masterplast Nyrt. 51 százalékos tulajdoni arányával céget alapított Olaszországban a helyi építőanyag piacon széleskörű tapasztalattal és kiterjedt üzleti kapcsolatokkal rendelkező magánszemélyekkel - közölte a társaság a Budapesti Értéktőzsde honlapján.

Algéria szívesen pótolja az orosz földgázt

Az Észak-Afrikából érkező gázmennyiség növeléséről írt alá szerződést az algériai Sonatrach és az olasz ENI energiavállalat - jelentette be Mario Draghi olasz miniszterelnök, aki Algírban tárgyalt.

Olaszországban az ukrajnai háború miatt már energiakorlátozást vezetnek be

Május elsejétől az olaszországi közigazgatási hivatalokban szabályozzák a légkondicionálást, a belső terek hőmérséklete nem lehet kevesebb 27 foknál - jelentette a Corriere della Sera napilap.

Minden olasz állampolgár Ukrajnával van és a pápa is mindent megtesz a békéért

Ferenc pápa azt mondta, mindent megtesz a háború befejezése érdekében - számolt be az egyházfő és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök telefonbeszélgetéséről Ukrajna szentszéki nagykövete a közösségi oldalán.

Olaszországban kőkemény járvány elleni intézkedést hoztak

A csökkenő járványmutatók ellenére életbe lépett az ötven év felettiek munkavégzésére vonatkozó rendelkezés, miszerint kizárólag emlékeztető oltással dolgozhatnak az állami és a magán ágazatokban egyaránt.

Fantasztikus hír, Olaszország megszünteti az egészségügyi vészhelyzetet március végén

A korlátozások időszakának végét jelentette be Mario Draghi miniszterelnök, miután az ország túljutott az omikron vírusvariáns okozta járványhullám tetőzésén - jelentették az olasz újságok.

Megvan Ronaldo utódja - video

Dušan Vlahovic 33 gólnál jár 2021-ben, amivel utolérte Cristiano Ronaldo olaszországi rekordját.

Elkezdenek enyhíteni a korlátozásokon az olaszok

Február elsejétől Olaszország egész területén feloldják a koronavírus-járvány miatt korábban elrendelt szigorú korlátozásokat, ami többek között azt jelenti, hogy újraindul a vendéglátás és újranyitnak a múzeumok, például a novembertől lezárt Vatikáni Múzeum és a Colosseum is.

Orbán Viktor fontos SMS-t küldött

Magyarország és a V4 támogatja az EU Olaszország megsegítését célzó terveit - írta Orbán Viktor miniszterelnök Matteo Salvininek, az olasz Liga vezetőjének, sajtóinformációk szerint.

Járvány: rossz hírek jöttek a törököktől és az olaszoktól

Ismét emelkedésnek indult a fertőzöttek száma.

Újraindul az élet: Olaszország kitárja a kapukat

Olaszország június 3-tól az EU-tagállamaiból és Nagy Britanniából érkezők, június 15-től pedig az összes többi beutazó előtt megnyitja határait, miközben az óvintézkedések értelmében továbbra sem engedélyezett a kongresszusok rendezése, valamint a büféreggeli sem.

Elfogyott a türelem: újabb országban indulhat újra az élet

Olaszország készen áll az újraindulásra az óvatosság jegyében - jelentette ki Giuseppe Conte miniszterelnök az ország május 18-i újranyitása előtti sajtótájékoztatóján. A jobboldali ellenzéket és a Liga pártját vezető Matteo Salvini úgy reagált, az olaszok türelme elfogyott.

Eltűntek a szájmaszkok az olasz gyógyszertárakból

Egy nap alatt 172-vel nőtt a koronavírus-járvány halálos áldozatainak Olaszországban, és így elérte a 30 911-et.

Baj van Olaszországban – nagybankot kellett visszarángatni a csőd széléről

Közel egymilliárd euróval segíti a Dél-Olaszország legnagyobb pénzintézeteként ismert Banca Popolare di Barit a római kormány.

Egy második Salvini-kormány még nagyobb lidércnyomás lehet

Amennyiben Matteo Salvini vezetésével a Liga és a konzervatív Forza Italia alakítanak kormány Olaszországban, ez Európa számára még nagyobb lidércnyomás lenne, mint a jelenlegi kabinet, jelentette ki Marcel Fratzscher, a Német Gazdaságkutató Intézet (DIW) vezetője.

A válság óta sem csökkent a fosszilis energiák állami támogatása az EU-ban

Bort isznak, és vizet prédikálnak a párizsi klímaegyezményre felesküdött európai kormányok: ugyanolyan sok pénzt öntenek támogatás formájában a fosszilis energiákba az uniós tagországok, mint a gazdasági válság kezdetén.

Nem lehet behajtani az egyház adómilliárdjait

Az olasz katolikus egyháznak sok milliárdos adóhátraléka van. Bár az Európai Bíróság is fizetésre kötelezte, ebből aligha lesz valami a többségében katolikus országban.

Indul a gyerekért földet program?

Nem csak Magyarország küzd a demográfiai problémával, hanem Olaszország is, ezért a harmadik gyermek vállalását most termőfölddel honorálná az állam. A programnak azonban vannak szépséghibái.

Fordulatos lesz ez a hét a pénzpiacokon

Félidei választások az Egyesült Államokban kedden, a Fed Nyíltpiaci Bizottságának ülése csütörtökön, az olasz pénzügyminiszter tárgyalása Brüsszelben, valamint Kína lehetséges lépései a jüannal kapcsolatban – ezek az eseménykockázatok lesznek a legnagyobb hatással a világ pénzügyi piacaira az előttünk álló héten a Saxo Bank elemzése szerint.

Leminősítésre számíthat Olaszország

Leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta Olaszország "BBB" szintű, hosszú távú devizaadós-besorolásának kilátását az eddigi stabilról a Fitch Ratings.

Olaszország most a legfőbb kockázati tényező

Az olasz kormány több EU-n kívüli országnak is ajánlatot tett az államadóssága felvásárlására, a SaxoBank elemzője szerint kockázatos lehet, ha ez a gyakorlat más országokra is átterjed.

Euró: beszállni könnyű, kiszállni nehéz

A hét eleji mozgolódást követően konszolidálódni látszik a helyzet a kötvénypiacokon. Csökkenő mértékben, de továbbra is a biztonságosabb fundamentumok felé fordulnak a nemzetközi befektetők – ismertette Horváth István, a Sberbank Treasury vezetője. Az USA és a német államkötvények mellett a hagyományos menekülőeszközök, az arany és az olaj a kedveltek most a piacon.

Alapjövedelmet vezetne be az új kormány, bóvliba kerülhet Olaszország

Leminősítés lehetőségére utaló felülvizsgálat alá vette Olaszország "Baa2" szintű adósosztályzatát pénteken a Moody's Investors Service.

Kivégzi a gazdaságot a választás utáni bizonytalanság?

Az olasz pártok sokban különböznek, azonban akadnak közös tulajdonságok is, amelyek összekötik őket. Ilyen például az adócsökkentés, a magasabb nyugdíj, valamint a sokrétű és bőkezűbb szociális ellátás. Minden esélye megvan Olaszországnak arra, hogy gazdasági teljesítménye negatív irányba forduljon, hiszen olyan problémákkal néz szembe az ország, mint a gyenge bankrendszer vagy a magas munkanélküliség.

Egy kis populizmus még nem dönti romba Európát

Sokan azt várták, hogy az olasz választások okozta káosz (a populista pártok győztek, de egyelőre nem látszik stabil kormány alakításának a lehetősége) eladási hullámot generál a különböző eszközök piacain, de igazából csak közvetlenül Olaszországban volt tapasztalható némi gyengülés.

Akárki lesz kormányon, a bajokkal szembe kell néznie

Nem szabadul meg egykönnyen nehéz gazdasági örökségétől az új olasz kormány akármilyen összetételű legyen is - állapítja meg a Saxo Bank elemzése. A mostani választás eredményétől függetlenül szembe kell nézni a ténnyel, hogy Olaszország gazdasága két évtizede stagnál.

Olasz választások: hosszú „politikai lóvásár” jöhet

Várhatóan nem lesz egyértelmű győztese a márciusi olasz választásoknak, a parlament összetétele várhatóan igen vegyes lesz, így elhúzódó koalíciós tárgyalások várhatók. Claudio Ferrarese, a Fidelity International portfóliómenedzsere elmondta, miért más ez a választás, mint az előzőek.

Elmarad a világvége Olaszországban?

Bedőlnek az olasz bankok és viszik magukkal az eurózónát, olvashattuk az elmúlt hetek egyik legrémisztőbb európai gazdasági hírét. Az itáliai pénzintézetek egyelőre vették az akadályokat, a Fidelity International szakemberei azonban a középtávú hatásokat is vizsgálják.
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hirdetés

Pénzszerzés

Még egy esélyt kapnak a lakásfelújítási támogatást elbukók

Még egy esélyt kapnak a lakásfelújítási támogatást elbukók

Az elutasított otthonfelújítási támogatást igénylőknek sem biztos, hogy el kell búcsúzniuk a pénztől – derült ki egy friss törvénytervezetből.

Adózás

Május végéig lehet eldönteni, kinek menjen az SZJA 1+1 százaléka

Május végéig lehet eldönteni, kinek menjen az SZJA 1+1 százaléka

A személyi jövedelemadó egy plusz egy százalékának felajánlásáról május 22-ig lehet rendelkezni.

Cégblog

Rengeteg cégnek kell színt vallani az EU felé

Rengeteg cégnek kell színt vallani az EU felé

Több mint ezer magyar cégnek kell majd beszámolnia a fenntartható működéséről az uniónak.

Társadalom

Megvizsgálták, mennyie nehéz költözni Magyarországon

Megvizsgálták, mennyie nehéz költözni Magyarországon

Magyarországon nemzetközi összehasonlításban is magas az ingatlantulajdonlási arány, nehezebben költöznek az emberek, ami nehezíti a mobilitást.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo