Biztosítási piac cikkek


Az elmúlt hetek viharai után nagyot ugrott a biztosítási piac

Az elmúlt hetek viharai után nagyot ugrott a biztosítási piac 

Netrisk: figyelmeztette a vihar a lakás- és autótulajdonosokat.
Ez volt a magyar biztosításközvetítői piac legnagyobb fúziója

Ez volt a magyar biztosításközvetítői piac legnagyobb fúziója 

Egyesült a Hungarikum Biztosítási Alkusz Zrt.-vel a Hungarikum Alkusz cégcsoport öt tagvállalata. 
Magyarokat is érinthet egy szlovák biztosító bukása

Magyarokat is érinthet egy szlovák biztosító bukása 

Visszavonták a szlovák Novis Biztosító engedélyét.
Bizonytalanok a kilátások a biztosítási piacon

Bizonytalanok a kilátások a biztosítási piacon 

Némileg meglepő módon a világjárvány utóhatásai csak kis mértékben vetették vissza a régióbeli tranzakciók számát 2021-ben.
Biztosítókat bírságolt az MNB

Biztosítókat bírságolt az MNB 

Összesen 11 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabtak ki hat biztosítóra.
Mennyire vannak felkészülve a nem várt helyzetekre a magyarországi vállalkozások?

Mennyire vannak felkészülve a nem várt helyzetekre a magyarországi vállalkozások? 

Szinte valamennyi magyarországi cég rendelkezik a váratlan helyzetek kezelését segítő biztosítással.
Európa még jobban lemarad, Magyarország egyelőre ellenállónak bizonyult

Európa még jobban lemarad, Magyarország egyelőre ellenállónak bizonyult 

A koronavírus-világjárvány hatása várhatóan háromszor erősebb lesz, mint az előző a globális pénzügyi válságé. A legtöbb piac 2021-ben tér majd magához, és a következő évtized növekedése globálisan 4,4 százalék lesz, míg Kelet-Európában 6,1 százalékos érték várható.
Megjelentek az évfordulós kgfb-díjak

Megjelentek az évfordulós kgfb-díjak 

A jogszabályban rögzítetteknek megfelelően a piaci szereplők november 1-jén éjfélig közzétették az év végi évfordulós szerződésekre vonatkozó kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) díjaikat. A 13 piaci szereplő közül 12 társaság új díjat hirdetett meg január elsejétől, egy társaság továbbra is a korábban meghirdetett díjait alkalmazza jövő év elejétől - tette közzé a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).
A pénzügyi vállalatok tartanak az innovátoroktól

A pénzügyi vállalatok tartanak az innovátoroktól 

A nemzetközi bankok, biztosítók és befektetéskezelők nagy többsége növelni kívánja a FinTech cégekkel fennálló együttműködéseit az elkövetkező 3-5 évben, és 20%-os átlagos befektetési megtérülésre számít az innovációs projekteknél. A PwC Redrawing the lines: FinTech’s growing influence on Financial Services című tanulmánya a FinTech cégeknek a pénzügyi szolgáltatásokra gyakorolt növekvő hatását vizsgálja.

Biztató növekedés a biztosítási piacon 

2016-ban több mint 5 százalékkal bővült a hazai biztosítási piac, a díjbevétel az egy évvel korábbi 875,8 milliárd forintról 920,6 milliárd forintra emelkedett – tette közzé a tavalyi előzetes adatokat a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) szerdán.

Gondatlanságra nincs kártérítés 

A szokásosnál csaknem egy hónappal korábban kezdődik a biztosítóknál a tavaszi dömping, a hétvégi házakban télen esett károk bejelentése. A korai szezonnyitással arányosan idén hamarabb kezdenek „dolgozni” a besurranó tolvajok is – figyelmeztet egy biztosítási alkusz. A CLB emlékeztet: a kártalanítási igényt az „észleléstől” számított öt napon belül jelezni kell a biztosítónál, de nem árt fényképet is készíteni a tapasztaltakról, s tanácsos mielőbb megkezdeni a kármentést. Van néhány káreset, amire a legjobb biztosítás sem fizet.

120 ezren cserélhetnek kötelezőt 

Az idei év végi kgfb-kampányban az autósoknak már alig több, mint harmada érintett. Ennek megfelelően az érezhető díjemelés, illetve az MKB ügyfeleinek kényszerű biztosítóváltása ellenére sem vár 120 ezernél több biztosítóváltót a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ).

Újra tízezret lehet spórolni a kötelező biztosításon 

Az első nap adatai igazolni látszanak azokat a szakértői előrejelzéseket, miszerint újra komoly verseny alakulhat ki a kötelező biztosítók között. A kötési statisztikák alapján 20 százalékos átlagos díjemelkedés mellett újra tízezer forint körüli átlagos megtakarítással számolhatnak a biztosítót váltó autósok.

Tovább drágulnak a kötelezők 

A kedd éjféli határidőig 11 biztosító hirdetett új kgfb-tarifát az év végi kampányidőszakra, további 3 biztosító a korábbi, évközi díjaival vesz részt az idei kampányban. A Netrisk.hu által elvégzett gyors előzetes díjszámítások azt mutatják, hogy az átlagos díjnövekedés mértéke várhatóan 10-12 százalékos lesz.

Villám, jégverés, beázás a lakástulajdonosok rémálmai 

A viharos napok száma hosszú távon trendszerűen növekszik, a viharok a magyarok 23 százalékának okoztak kisebb-nagyobb lakáskárokat az elmúlt öt évben. A legtöbben a villámcsapás okozta károktól tartanak, ugyanakkor ennek megelőzése érdekében csak kevesen alkalmaznak hatékony védelmet.

Csak a főnökre vigyáznak a cégek? 

Ha van is biztosítás, nem arra, amire kéne – legalábbis gyakran ez a helyzet a kis- és középvállalkozások esetében a Groupama friss felmérése szerint. Inkább magukat féltik a tulajok, mint a céget.

Szexinek kell lenni még a biztosítónak is 

Tavaly 2,2 százalékos díjbevétel-növekedést ért el a magyar biztosítási szektor, köszönhetően a nem-életbiztosítási ágnak. A biztosítóknak is nagy kihívásokkal kell szembenéznie, a vezetők nem különösebben optimisták.

Most már a biztosítás teljes költségét megtudjuk 

Életbe lépett az új biztosítási törvény, amely számos új rendelkezésben jobban védi a fogyasztókat. Az új jogszabály nyomán a biztosítóknak januártól közölniük kell ügyfeleikkel a megtakarítási életbiztosítási termékek teljes költségmutatóját, s hosszabbítaniuk kell panaszfogadási célú nyitvatartási idejüket.

Éjfélig még válthatnak az autósok 

Éjfélig még válthatnak az autósok az utóbbi évek legnagyobb díjemelését hozó kötelező biztosítási kampányában. A ma záruló kampány érdekessége, hogy a díjemelések közepette nemcsak a január elsejei évfordulós ügyfelek, de a nemrég csődbe ment Astra Biztosító ügyfelei sem váltottak az elvárt számban, utóbbiak komoly kockázatot vállalva döntésükkel.

Háromezret spórolt a kötelezőn, aki eddig váltott 

Átlagosan 3400 forinttal kell kevesebbet fizetniük - a jelenlegi biztosító által megajánlott indexdíjhoz képest - jövőre azoknak az ügyfeleknek, akik eddig az idei kgfb-kampány első kilenc napján váltottak a Netrisk.hu adatai szerint.

Nem úgy fest, hogy olcsóbb lesz a kötelező 

Az év végi kampányban érintett autósok 58 százaléka arra számít, hogy jövőre magasabb lesz a kötelezőjének díja – derül ki a Netrisk.hu felméréséből. Az online biztosításközvetítő portál szakemberei az idei kampányban a tavalyihoz hasonló számú, 260-280 ezer lakossági kgfb-váltóra számítanak.

Már csak 5 napja van az astrásoknak a váltásra 

Gőzerővel folyik a csődbe ment ASTRA Biztosító ügyfeleinek átszerződtetése más biztosítókhoz. z ügyfeleknek szeptember 30-ig kell dönteniük arról, hogy élnek-e az ASTRA által felajánlott lehetőséggel. Eközben a biztosító már közel 4 milliárd forinttal adós ügyfeleinek.

Bérelt lakással is elbánhat az időjárás 

Magyarországon a lakások több mint kétharmadának van biztosítása, de ez az arány hosszú távon javulhat, ami egyúttal növekedést hozhat a lakásbiztosítási piacon. Rövid távon azonban egyelőre stagnálás várható – közölte egy friss kutatásra hivatkozva a K&H biztosítója, amely az év első nyolc hónapjában 582 millió forintot fizetett ki lakásbiztosításokra, az átlagos kárösszeg pedig 43 600 forintot tett ki. A társaság szerint a bérelt lakásban élő fiataloknak is érdemes biztosítást kötniük.

Ráfizet az Astra ügyfelek többsége 

Három nap alatt az érintettek több mint 12 százaléka élt azzal a lehetőséggel. hogy a csődbe ment Astránál kötött kötelező biztosításukat közös megegyezéssel felmondja, de az új biztosítások éves díja átlagosan 19 százalékkal magasabb.

Most kell lépni az Astra ügyfeleinek 

Napokon belül élniük kell az ügyfeleknek az ASTRA Biztosító által felajánlott lehetőséggel, és új biztosítót kell választaniuk, mert különben beleragadhatnak egy eredményében kétséges, román felszámolási eljárásba. A kárkifizetés ellehetetlenülését ma nyíltan elismerő biztosítót mától lehet elhagyni – áll a Biztosítás.HU közleményében.

Lakást venne? Hat dolog, amire érdemes ügyelni 

A sajtóhírekből egyértelműen az látszik, hogy a lakáspiac pezseg Magyarországon, a válság óta nem cserélt ennyi lakás gazdát, és az albérletek iránt is jelentős kereslet mutatkozik az elmúlt időszakban. Az egyetemi tanév kezdete miatt szeptember talán még kiemelkedőbb ebből a szempontból, éppen ezért az Allianz Hungária összeszedett pár jó tanácsot azoknak, akik társasházi lakást vásárolnak vagy bérelnek.

Bedőlt a biztosító, de a számlát be kell fizetni 

Több százezer ügyfelet és még ennél is több szerződést hagyhat maga után Magyarországon a romániai Astra biztosító, amennyiben a napokban kezdődött csődeljárás végén „bezárják” a céget. A még hiányzó díjakat mégis be kell fizetni, mert baleset, vagy egyéb káresemény után csak így jár kártérítés. Kgfb évfordulón pedig érdemes biztosítót váltani – figyelmeztet a CLB biztosítási alkusz.

Nagyot ugrottak a kötelezők díjai 

Az idei első félév végén átlagosan 26 311 forint volt a személygépkocsikra kötött kötelező gépjármű felelősségbiztosítások (kgfb) éves díja, ami 22 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál, elsősorban a középkategóriás autók kötelezőjének díja emelkedett - derül ki a Netrisk.hu adataiból.

Ma már idősebb autóra is megéri cascót kötni 

Az autópark is öregebb lett, a casco pedig olcsóbb, így egyre többen kötik meg hét éves autókra is. nem is csoda, hiszen éppen a 6-8 éves autóknál fordul elő a legtöbb káresemény - közölte az UNION Biztosító.

A gazdagok a kártérítés nagy vesztesei 

Budapesten, azon belül is a jómódúnak számító I., II. és XII. kerületben, a pesti oldalon pedig a XXIII. kerületi Soroksáron volt a legtöbb betörés tavaly. A biztosítási kártérítési igények száma is ennek megfelelően alakul: Budán darabszámra jóval több, mint a szegényebb kerületekben, ám a kifizetett összeg messze elmarad a valós értéktől. A jómódúak akár éjjeli őrrel is őriztetik a vagyonukat, de nem törődnek a biztosításukkal.

Brutálisan drágult a kötelező 

Az idei negyedév végén átlagosan 25 100 forint volt a személygépkocsikra kötött kgfb-szerződések éves díja. Ez az érték az évközi díjhirdetés 2013 január elsejei bevezetéséhez képest 26 százalékkal magasabb.

Nevet vált az ING 

Április 1-jétől NN Biztosító néven folytatja tevékenységét az ING Biztosító. A cég 2014-ben is megőrizte vezető pozícióját a magyarországi életbiztosítási piacon, sőt a piac egészénél jelentősebb növekedést tudott felmutatni a Motiva nyugdíjbiztosítások sikerének köszönhetően. Az NN célja növelni a magyar társadalom életbiztosítási védelmét.

Drágább lett a kötelező 

Míg január első hetében még átlagosan 19 300 forint körüli összegért köthettek személyautóikra kgfb-szerződést az évközben szerződők, addig február második felére ugyanitt már 25 ezer forint fölé kúszott az átlagos éves díj.

Miből élünk idős korunkban? Felpöröghetnek a nyugdíjbiztosítások 

Az elmúlt időszak pozitív gazdasági mutatóinak köszönhetően növekedett az emberek gazdaságba vetett bizalma, optimistább a megítélésük a saját helyzetüket illetően és tisztább jövőképet látnak maguk előtt, ami azt eredményezi, hogy nyitottabbak lesznek a biztosítási kockázataik lefedésére, valamint várhatóan könnyebben terveznek és beszélgetnek a saját és a vállalkozásuk biztonságáról, ez pedig jelentősen befolyással lesz a biztosítási piac bővülésére.

A jövőben megelőzik a baleseteket az autók 

Belátható időn belül megjelenhetnek a közforgalomban a néhány éve még a sci-fik világából ismert sofőr nélküli autók, amelyek többek között a baleseti statisztikákat javíthatják, de emellett az autóbiztosítási piacot is átalakíthatják.

Figyelem autósok! Nem mindenki fogadja az átkötéseket hétfőn 

A három nagy online alkusz közül kettő vasárnap éjfélig, míg egy hétfőn délig vállalja, hogy a meglévő kötelező gépjármű felelősségbiztosítások felmondását eljuttatja a biztosítókhoz.

Kötelező: indul a hajrá! 

Már csak néhány napjuk maradt az autósoknak arra, hogy eldöntsék, lecserélik-e év végi évfordulós kötelező biztosításukat, vagy sem. Sok autós a hátralévő utolsó napok során jut döntésre, ami további mintegy 50 ezer autós rohamát vetíti előre.

Belenyugszanak a díjemelésbe az autósok 

Bár az autósok közel nyolcvan százaléka számíthat jövő évi kötelező biztosítási díjának emelésére, a biztosítót váltók száma tovább csökkenhet az idei kampányban. A kampány első hetének adatai alapján tíz autósból kilenc elfogadja az átlagosan 1-2 ezer forintos díjemelést és marad jelenlegi biztosítójánál.

Kötelező: drága váltani, de még drágább maradni 

Összesen akár 5 milliárd forinttal is többet fizethetnek az autósok a kötelező biztosításért, ha a tavalyihoz hasonlóan másfél millióan maradnak a régi biztosítójuknál. Saját ügyfeleik jövő díját ugyanis idén jó néhány társaság akár 10 ezer forinttal is megemelné. Az indexdíj ajánlatoknak november 11-éig kell megérkezniük az év végén váltó autósokhoz.

Indul a kötelezőkampány 

Vasárnap meghirdetik a jövő év január 1-jétől érvényes kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) tarifáikat a biztosítók, ami még mindig az autósok több mint felét érinti – derül ki a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) adataiból.

Felfutóban a nyugdíjbiztosítások 

A magyar háztartások közel 90 százaléka rendelkezik valamilyen biztosítással. Erre szükség is van, hiszen a megkérdezettek 64 százalékát érte már vagyoni kár. A biztosítás elsősorban a családról való gondoskodást és öngondoskodást jelent a magyaroknak.

Jót tett az adókedvezmény a nyugdíjbiztosításoknak 

Egyre inkább érdeklődnek a magyarok a nyugdíjbiztosítások iránt, de az új Ptk.-ban meghatározott ügyvezetői felelősség témaköre is megdobta a biztosítások piacát, miközben emelkedik a kgfb-biztosítások díjbevétele is.

Zombitámadásra is lehet kötni biztosítást 

A különleges vagy éppen megdöbbentő biztosításoknak nagy hagyománya van az angolszász országokban, lehet kötni zombitámadásra, vagy ufóinvázióra is. Furcsa biztosításokat azonban a magyar piacon is lehet találni.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Jobban váltja a devizát egy magyar bank, mint a Revolut

Jobban váltja a devizát egy magyar bank, mint a Revolut 

Eddig leginkább csak a fintech-cégeknél - mint a Revolut - látott funkciót vezetett be a Gránit Bank mobilapplikációjában.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Az ártalomcsökkentés széles skálán mozog: az egészségedről te döntesz!

Az ártalomcsökkentés széles skálán mozog: az egészségedről te döntesz! 

Hajlamosak vagyunk a betegségekre valamiféle kivédhetetlen sorscsapásként tekinteni, pedig a tudomány tényei és a számok egészen mást mutatnak: a személyes döntéseinknek, a tudatos választásainknak meglepően nagy hatásuk van az egészségünkre.
Hogyan választ autót egy profi? Akinek több száz autó van a “keze” alatt - beszélgetés Fehér Tamással, a Colas magyarországi cégcsoportjának flottavezetőjével

Hogyan választ autót egy profi? Akinek több száz autó van a “keze” alatt - beszélgetés Fehér Tamással, a Colas magyarországi cégcsoportjának flottavezetőjével 

Az autóvásárlás örömteli dolog, ám sokszor nem egyszerű kiválasztani a legmegfelelőbbet, akár magánszemélyről, akár cégről van szó.

Költségkímélés

A víz a legnagyobb veszedelem a lakásbiztosításoknál

A víz a legnagyobb veszedelem a lakásbiztosításoknál 

Az elmúlt napokat jellemző télies, havas időjárás ismét megmutatta, hogy érdemes védekezni a különböző káreseményekkel szemben.

Pénzszerzés

Támogatás céges villanyautókra: újabb részletek derültek ki a programról

Támogatás céges villanyautókra: újabb részletek derültek ki a programról  

Februárban rajtolhat el a vállalkozások elektromosjármű-beszerzéseit támogató program .

Adózás

Régi álma válik valóra a startupoknak januártól

Régi álma válik valóra a startupoknak januártól  

Jövő évtől ugyanis ezek a cégek adómentesen adhatnak részesedést munkavállalóiknak és vezető tisztségviselőiknek.

Jogi kisokos

Számháború a Volánbusz sztrájkjánál

Számháború a Volánbusz sztrájkjánál  

Nem okozott sem káoszt, sem jelentősebb fennakadást a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet által meghirdetett munkabeszüntetés első napja.

Cégblog

Kiderült, nyitva lesz-e az Auchan december 24-én

Kiderült, nyitva lesz-e az Auchan december 24-én 

Rengeteg üzlet már biztosan zárva lesz, de hogy döntött a hipermarket?

Klímablog

Veszélyben a nettó zéró kibocsátás elérése 2050-ig

Veszélyben a nettó zéró kibocsátás elérése 2050-ig 

Nem elegendőek a jelenlegi, fokozatos változtatások.

Gazdaság

Mi lesz a vállalkozások növekedésének kulcsa 2024-ben?

Mi lesz a vállalkozások növekedésének kulcsa 2024-ben? 

Az év vége nem csak a lecsendesedés, de a számvetés és tervezés időszaka is, ez pedig különösen igaz az üzleti életben.

Társadalom

Lerántotta a leplet a Google: idén erre kerestek rá a neten a magyarok

Lerántotta a leplet a Google: idén erre kerestek rá a neten a magyarok 

A vállalat idén ismét közzétette a leggyakoribb keresések listáit, bemutatva, hogy mely témakörök érdekelték 2023-ban leginkább a felhasználókat.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo