hirdetés

Lakást venne? Hat dolog, amire érdemes ügyelni

A sajtóhírekből egyértelműen az látszik, hogy a lakáspiac pezseg Magyarországon, a válság óta nem cserélt ennyi lakás gazdát, és az albérletek iránt is jelentős kereslet mutatkozik az elmúlt időszakban. Az egyetemi tanév kezdete miatt szeptember talán még kiemelkedőbb ebből a szempontból, éppen ezért az Allianz Hungária összeszedett pár jó tanácsot azoknak, akik társasházi lakást vásárolnak vagy bérelnek.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

Kép: Pixabay

1. Ellenőrizzük, hogy az adott társasház rendelkezik-e biztosítással!

A lakásban élők gyakran azért nem kötnek lakásbiztosítást otthonukra, mert a társasháznak van biztosítása. Az Alianz kutatása során a lakásban élők szinte mindegyike úgy nyilatkozott, hogy rendelkeznek otthonbiztosítással, azonban ezeknek közel fele valójában társasház-biztosítás. Ha új lakásba költözünk, mindenképp járjunk utána, rendelkezik-e az adott társasház biztosítással, és kérjünk információt a közös képviselőtől arról, mire szól a szerződés. Érdemes informálódni a társasházi biztosítás alapján a lakásunkra eső biztosítási összeg nagyságáról is, és ez alapján mérlegelni, vajon elegendő fedezetet nyújtana-e esetleges kár esetén.

2. Ellenőrizzük, hogy a társasházi biztosítás (ha rendelkezik ilyennel a társasház) mire fizet, és amennyiben szükséges kössünk kiegészítésként lakásbiztosítást az ingatlanra!

A legfontosabb azt megtudni, hogy a társasházi biztosítás a teljes épületre, vagy csak a közös tulajdonú területekre szól. Ha a társasházra kötött biztosítás csak a közös tulajdont védi, könnyen nehéz helyzetbe kerülhetünk kár esetén, mivel nem lesz biztosítási fedezet a saját/külön tulajdonú részekre . Éppen ezért fontos, hogy ha a társasház biztosítása csak a közös épületrészekre vonatkozik, akkor a saját tulajdonú épületrészekre és ingóságra kössünk lakásbiztosítást. Azt is érdemes tanulmányozni, hogy milyen károk esetén térít a közösség biztosítása, valóban minden kockázatra kiterjed-e a szerződés, ami a lakásunkat veszélyeztetheti.

Bődületesen emelkednek a lakásárak
Padlóig nyomták a gázpedált a lakáspiacon, bizonyos területeken már a kapaszkodóért nyúlnak a vevők és a bérlők is. Az Otthon Centrum előrejelzése szerint 2015 végére a lakáspiaci adásvételek száma akár a 150.000-et is elérheti. A növekedést továbbra is két fő erő mozgatja, a befektetők, és saját célra vásárlók. A nagyszámú vevő megjelenésének hatására 10 százalék alá csökkent az alku mértéke, csaknem egy hónappal csökkent az átlagos értékesítési idő a tégla- és panellakásoknál. Az előző év azonos időszakához képest az árak a fővárosban mind a tégla, mind a panel szegmensben megugrottak, az utóbbiban nagyobb – akár 20 százalékot meghaladó – mértékben. A piac az elmúlt hónapokban sem lassított, az első féléves tendenciák tovább folytatódnak.
3. Hangolja össze biztosításait!

Bizonyos káresetekre a társasház és a lakás biztosítása is kiterjedhet. Mivel kár esetén ilyenkor is csak az egyik szerződés alapján kaphatunk kártérítést, a lakásbiztosítási szerződés megkötésekor érdemes erre külön figyelmet szentelni, hogy ne szerepeljenek azok a fedezetek, amikre a társasház biztosítása már kiterjed.

4. Ne feledkezzünk meg az ingóságainkról sem!

A társasház biztosítás megköthető az egész épületre, ilyen esetben a saját tulajdonú épületrészre is érvényes a közös biztosítás, azonban nem feltétlenül terjed ki a saját ingóságokra. Ekkor érdemes az ingóságokra külön biztosítást kötni. Ilyenkor is ügyeljünk arra, hogy a vagyontárgyaink értékét minél pontosabban határozzuk meg, és ne feledkezzünk meg arról sem, hogy ezt a szerződést is karban kell tartani. A biztosító minden évben megküldi a biztosított vagyontárgyakról és az aktuális biztosítási összegekről szóló biztosítási kötvényt, ilyenkor ajánlott újra átnézni a biztosítást, és összehasonlítani az abban szereplő vagyontárgyakat és biztosítási összegeket a meglévő vagyontárgyakkal, hiszen ezen idő alatt gyarapodhattak vagyontárgyaink, amelyre a régebben kötött biztosításban választott biztosítási összegek már nem terjednek ki.

5. A bérbeadott lakásokra is érdemes biztosítást kötni

A bérbeadott lakásra különösen érdemes biztosítást kötni, hiszen számos olyan káresemény történhet önhibánkon és a bérlők hibáján kívül, aminek helyreállítása jelentős anyagi kárt okoz a tulajdonos számára. Már a lakásbérleti szerződésben rögzítsük, hogy van-e biztosítás az ingatlanra, milyen kockázatokra terjed ki, annak díját ki fizeti, és az pontosan milyen káreseményekre fizet.

6. Bérlőként is biztonságban

Az Allianz felmérése szerint a bérlők nagy része azért nem köt lakásbiztosítást, mert sokan azt hiszik, hogy azt csak a tulajdonos kötheti meg. Ez azonban nem igaz. Bérlőként tehát először is tisztázzuk a tulajdonossal, hogy van-e a lakáson biztosítás. Ne felejtsük el, hogy amennyiben a lakás biztosítva is van, a saját értékeinkre, vagyontárgyainkra, műszaki cikkeinkre nem terjed ki a védelem, éppen ezért ezekre az ingóságokra érdemes a bérlőnek is biztosítást kötnie.

Eláztunk: milliárdos a kár
A 2015. augusztus 17-i vihar okozta károk miatt a négy napos ünnepet követő reggelig, augusztus 24-éig az összesített adatok szerint a lakóingatlanokat érintő károk száma eléri a 13 ezret. A károk becsült értéke meghaladja az 1,6 milliárd forintot.
hirdetés

Véleményvezér

Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget

Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget 

A Kuciak-gyilkosságot követő 2018-as bukása után Robert Fico nagyobb orosz barátságot és kemény EU-ellenességet hirdetett.
9 milliárd forintnál tart a sámándob

9 milliárd forintnál tart a sámándob 

A 2015-ös milánói világkiállításra készült Sámándob-pavilon építésére a kormány 2,3 milliárd forintot adott, majd közel 2 milliárd forintot szavazott meg programokra, hogy mindez kiegészüljön egy további 900 milliós pótköltségvetéssel. Most újabb 4 milliárd forintnál tartunk.
Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból 

Tényleg egészen elképesztő, hogy a magyar vasút mennyire képtelen megfelelni a kor elvárásainak.
A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye

A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye 

Érdekes az állami kommunikáció. Miközben folyamatosan az infláció elleni harc hőseként mutatja magát be a kormány az élelmiszer áremelkedés felét a kabinet generálta.
Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban 

Igazságtalan, hogy külügyminiszterünk nem kapott lehetőséget a legújabb, nézőszámot döntögető reality showban. Pont ugyanúgy él és gondolkodik, mint az ott szereplők.
A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak

A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak 

A nyilvánosság előtt nagy hangsúlyt kapott, hogy az Európai Unió kizárta a hallgatóknak szóló Erasmus programból a modellváltó magyar egyetemeket. Kevesebben tudják, hogy a kutatók is bajba kerültek.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo