Bioüzemanyag cikkek


Napenergia és bioüzemanyag húzza a magyar megújulóenergia piacot

Napenergia és bioüzemanyag húzza a magyar megújulóenergia piacot 

Kiemelkedően a közlekedési és a villamos energia szektorban nőtt a megújulóenergia-felhasználás aránya.
Az éttermi kaja is segítheti a csomagszállítás zöldülését

Az éttermi kaja is segítheti a csomagszállítás zöldülését 

A DHL már felajánlja a fogyasztóknak azt az opciót, hogy bioüzemanyaggal működő hajókon érhet célba a feladott csomag és szállítmány. De ez talán csak akkor lehet igazán zöld megoldás, ha a főzésből visszamaradt olaj- és zsírmaradékokat újrahasznosítva állítják elő az üzemanyagot, nem pedig még több bioüzemanyag-alapanyagnak alkalmas növény termesztésével.
Biotechnológiai labor nyílik Szegeden

Biotechnológiai labor nyílik Szegeden 

Nagy lélegzetű nemzetközi projektet indít az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont Lendület Gomba Genomika és Evolúció kutatócsoportja az amerikai Joint Genome Institute-al és világszerte több mint 40 kutatócsoporttal együttműködésben.
Nem kispályáznak – 2025-re egymilliárdan repülnének bioüzemanyaggal

Nem kispályáznak – 2025-re egymilliárdan repülnének bioüzemanyaggal 

Egymilliárd utast vinne bioüzemanyaggal a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) 2025-ig, de ehhez a kormányok támogatását is szeretnék megnyerni. A szervezet az első, bioüzemanyaggal is üzemelő járat elindulásának 10 éves évfordulóján tűzte ki magának az újabb célt, az egymilliárd utast – olvasható a szervezet tanulmányában.
Mustármagolajtól lesz zöldebb a légiközlekedés és a mezőgazdálkodás

Mustármagolajtól lesz zöldebb a légiközlekedés és a mezőgazdálkodás 

Az etiópiai mustárból bioüzemanyagot lehet készíteni, s emellett segít abban is, hogy ne erodálódjon a termőföld. A Qantas már használja a mustármag-alapú üzemanyagot egyik transzkontinentális járatán.
Maradhatnak a bioüzemanyagok

Maradhatnak a bioüzemanyagok 

Hét százalékban határozta meg az Európai Parlament (EP) a hagyományos bioüzemanyagok felhasználási arányát a közlekedésben. Az Európai Bizottság korábban 3,8 százalékot javasolt, de a felhasználás teljes megszüntetése is felmerül. Az EP 2021-től betiltaná a pálmaolaj használatát a közúti közlekedésben.
Erdőirtással jár, ha a repülőgépek bioetanollal működnek

Erdőirtással jár, ha a repülőgépek bioetanollal működnek 

Három Angliának megfelelő területen kellene kiírtani az erdőket, hogy elegendő etanolnövényt termesszenek a légitársaságok szövetsége által javasolt bioetanolprogram kivitelezésére. 2025-re évi 5 millió tonnára növelnék a bioetanol arányát a személyszállító repülőgépek üzemanyagfogyasztásában a tagvállalatok.
Milliárdok bio- és földgáz alapú közlekedésre

Milliárdok bio- és földgáz alapú közlekedésre 

Az Európai Unió közlekedésinfrastruktúra fejlesztésére 2014-2020 közötti időszakban 22 milliárd eurós összeget biztosít a tagállamok számára. Ebből az első két évben 19,3 milliárd eurót kötöttek le a pályázók.
A bioüzemanyag a levegőben is jobb

A bioüzemanyag a levegőben is jobb 

A bioüzemanyagok használata 50–70 százalékkal csökkenti a repülőgépek koromkibocsátását, mutatta ki az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) szakembereinek német és kanadai kutatókkal közös végzett tanulmánya, amely a Nature című tudományos folyóiratban jelent meg – írja az MTI.
Etanolhívő terminátor és klímaszkeptikus elnökjelölt

Etanolhívő terminátor és klímaszkeptikus elnökjelölt 

A 69 éves Schwarzenegger etanolt és hidrogént tankol óriási terepjáróiba. A filmsztárból kormányzóvá lett, majd újra színésszé visszavedlett terminátor-gubernátor nem válik meg hatalmas Hummerjétől. Sarkozy pedig az elnökségre gyúr, és klímát ignorál.

Clinton kóstolgatja az etanolt 

A bioüzemanyag-gyártás folyókat szennyez el, az üzemekből kiáramló ipari szennyvíz a Mexikói-öbölben oxigénmentes „halálzónát” hozott létre. Hillary Clinton a kaliforniai törvényhozáshoz fordult tanácsért, hogyan alakítsa át az etanolszabályozást.

Nem veszi el a szánktól a falatot a bioetanol 

Az elmúlt években nagy vita folyt arról, hogy a kormányok hagyjanak-e fel a bioetanolarány törvényi előírásával, mert ezzel elveszik az élelmiszerpiacról az erőforrásokat. Az etanol ugyanis élelmiszernövényekből készül. A legújabb szakértői vélemények megcáfolják e nézeteket.

Olcsóbb lehet a bioüzemanyag 

Az első generációs etanolfajták növényekből készültek, a második generációs bioüzemanyagokban viszont baktériumokat fognak munkára a tudósok, hogy ezek a mikroorganizmusok állítsák elő a járművek meghajtásához szükséges növényi olajat.

A klímatudósok és az olajlobbi is támadja a bioetanolt 

Sosem értenek egyet a klímatudósok és az olajlobbi, de ebben az egy kérdésben igen. A bioüzemanyagok nemhogy csökkentik a környezetszennyezést a fosszilis üzemanyagokhoz képest, de magasabb az ÜHG-vonzatuk. A tudósok mellett a Big Oilként és Big Cornként becézett érdekcsoportok is felemelték szavukat. Mindenki más-más okból.

Trükköznek a bioetanollal? 

Az európai bioetanol-termelők panaszt tettek az USA ellen a Norvégián keresztül történő behozatal miatt. Az északi országba importált etanol mennyisége ugyanis az elmúlt egy év során megtízszereződött és messze aláássa az európai gyártók árait.

Több etanolért lobbiznak, hiába éheznek miatta 

Hiába ismerte fel az Európai Bizottság, hogy az élelmiszernövények felhasználása a bioüzemanyag-gyártásban veszélyezteti az élelmezést és a környezetet is, az uniós tagországok mégis ellenzik arányának csökkentését az üzemanyagban.

Bioüzemanyag: csak akkor jó, ha magyar? 

Az üzemanyagnak használt pálmaolajat kárhoztatja egy friss tanulmány, mivel a termelés érdekében óriási területen irtják ki az esőerdőket a trópusi régióban. Közben a visegrádi országok agrárkamarái a régióban termelt bioüzemanyag támogatására szólították fel a kormányokat, a Magyar Bioetanol Szövetség pedig megvédené a „bioetanol hírnevét”.

Mégsem "rosszfiú" a bioetanol? 

Sok támadás érte mostanában az eddig az egekbe emelt bioetanolt. A Magyar Bioetanol Szövetség szerint viszont alaptalanok a vádak és szándékos félrevezetésnek köszönhető, hogy Európa elfordul ettől a tiszta üzemanyagtól.

Kegyvesztett lett a bioüzemanyag 

A tudósok körében évek óta erősödött a konszenzus, hogy a bioüzemanyag nemcsak azért nem segít egy fenntarthatóbb életvitel kialakításában, mert elvonja az élelmiszeripartól a növényeket, de azért sem, mert az úgynevezett ”közvetett talajhasználata” erdőségek pusztításához járul hozzá, amennyiben azok helyébe agrárültetvényeket telepítenek. Júliusban az Európai Parlament ökológiai szakbizottsága elfogadta ezt a nézetet. Többé nem fogja felpörgetni az etanolszektort a törvényileg előírt gyártási volumen.

Termesszünk élelmet üzemanyag helyett? 

A zöld szervezetek szorgalmazzák, hogy a kormány, illetve Magyarország európai parlamenti képviselői egyaránt szavazzák meg az bioüzemanyag-előállítás drasztikus csökkentésének célkitűzését, továbbá sürgetik az üzemanyagok előállítására és felhasználására adott támogatások és adókedvezmények felszámolását is.

Még öt évig olcsóbb lehet a bioüzemanyag 

A benzinnél kisebb jövedéki adómértékkel 2018-ig forgalmazható az E85 jelű, 85 százalékban bioetanolt tartalmazó üzemanyag Magyarországon.

Saját olajat legálisan lehet üzemanyagként használni 

A termelők 2013. január 1-jétől legálisan tölthetik munkagépeikbe a saját gazdaságukban megtermelt növényből kisajtolt, tiszta növényi olajat a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásáról szóló törvénymódosítás tervezete alapján. A jogszabályt az Országgyűlés a napokban tárgyalja.

Öko-repülők: biokerozin, te drága!  

A bioetanolra vonatkozó új uniós szabályok 5 %-ra csökkentik az agrártermények arányát az üzemanyagkeverékben. A légitársaságok közben egyre több bioüzemanyagot vennének, ha lenne mit.

Újra emelkedhet a benzinár a héten 

Az elmúlt egy hét során a nemzetközi piaci folyamatokban megfigyelhető változások a benzin esetében 5-7 forint, míg a gázolaj esetében 4-6 forint áremelkedést indokolnak 23-án, hétfőn. A benzin kiskereskedelmi átlagára így 431 forint, a gázolajé pedig 430 forint lehet július 25-én, szerdán.

Üzemanyagár - Szerdától megint drágább lehet 

Az elmúlt egy hét során a nemzetközi piaci folyamatokban megfigyelhető változások a benzin esetében 2-3 forint, míg a gázolaj esetében kb. 5 forint áremelkedést indokolnak 9-én, hétfőn. A benzin kiskereskedelmi átlagára így 410 forint, a gázolajé pedig 417 forint lehet július 11-én, szerdán.

Fából is lehet biodízel 

Mintegy 300 millió éve, meglehetősen hirtelen befejeződött a kőszén felhalmozódása. A kutatók úgy vélekednek, hogy ezért a fehérrothadást okozó gombák okolhatók, az általuk termelt enzim ugyanis elbontja a kőszénképződéshez szükséges lignint - a felismerés elvezethet egy olyan eljáráshoz, amellyel akár fából is nyerhető dízelüzemanyag.

A héten nem lesz olcsóbb a benzin 

Az elmúlt egy hét során a nemzetközi piaci folyamatokban megfigyelhető változások a benzin és a gázolaj esetében is az árak változatlan szinten tartását indokolják 2-án, hétfőn. A benzin kiskereskedelmi átlagára így 408 forint, a gázolajé pedig 412 forint marad július 4-én, szerdán.

Olcsóbban tankolhatunk a jövő héten 

Az elmúlt egy hét során a nemzetközi piaci folyamatokban megfigyelhető változások a benzin és a gázolaj esetében is 1-2 forint árcsökkentést indokolnak 4-én, hétfőn. A benzin kiskereskedelmi átlagára így 429 forint, a gázolajé pedig 432 forint lehet június 6-án, szerdán.

Óriási lehetőséget kap a magyar mezőgazdaság 

Újabb bioetanol üzemet épít Mohácson az Ethanol Europe Renewables LTD. A Baranya-megyei gyárban a tervek szerint évente több százmillió liter környezetbarát üzemanyagot állítanának elő.

Megadóztatják a bioetanolt? 

Hamis ábrándokra alapozta Brüsszel a bioüzemanyag-arányt szabályozó 2009-es törvényt. Az alapanyagaik termesztésekor előálló "közvetett földhasználat", vagyis erdőkivágás, ugyanis nagyobb mennyiségű üvegházgáz-kibocsátással jár, mint amivel kevesebb széndioxidot enged ki a járművek kipufogójánál, így önkéntelenül is szennyezőbb módja a jármű-meghajtásnak, mint ahogy azt eleinte gondolták a szakemberek. Megváltoztatja-e felismerés a támogatási politikát? 2020-ra az Unión belül 10 százalékosnak kellene lennie a megújuló üzemanyagok arányának a dízelkeverékben.

Újfajta üzemanyag a láthatáron? 

Alternatív üzemanyagok forrásaiként nem csak a kukorica, repce, cukornád és egyéb szántóföldi növények jöhetnek szóba, hanem például az algák is. A szárazföldi növényekkel szemben számos előnnyel rendelkeznek: nagy mennyiségben nőnek a tengerben, nem kell trágyázni őket, nem veszik el a teret az élelmiszernövényektől, ugyanakkor valóságos szénhidrátbombák.

Biorepülővel Amerikába 

2012. január 12-én indul az első bioüzemanyagot használó menetrendszerinti transzatlanti járat az Egyesült Államokba. A Lufthansa járatának egy útja Amerikába hat Frankfurt és Berlin közötti menetrendszerinti út emissziójának felel meg.

Miből készüljön üzemanyag? 

A tudósok folyamatosan az új lehetőségeket kutatják és egyre furcsábbnak tűnő ötletekkel állnak elő, ami során az algáktól a penészgombákon át mindennemű haszonnövényig számos alapanyagot teszteltek már. Az elmúlt egy hét híreiből szemezgetve kiderül, hogy a legfrissebb kutatások szerint a pandák ürüléke olcsóbb bioüzemanyagot eredményezhet, amit akár aligátorból, vagy szennyvízből is elő tudnak már állítani.

Bioüzemanyag: új alapanyagot találtak? 

Amerikai kutatók aligátorokat szemelték ki arra, hogy bioüzemanyagot készítsenek, zsírjukból állítólag gazdaságosan lehet hajtóanyagot nyerni. Az Egyesült Államokban évente hétezer tonna aligátorzsír kerül a szemétbe az élelmiszer- és a divatágazat melléktermékeként.

Meglépte, amit kellett az EU 

A klímacsomagról az Európai Tanács múlt heti csúcsán született kompromisszumos megállapodást az Európai Parlament is nagy többséggel megszavazta. Ezzel a döntéssel végérvényesen jóváhagyták az unió 2020-ig megvalósítandó, energiahatékonyságra, megújuló energiákra és a szén-dioxid kibocsátásának csökkentésre vonatkozó "húszas" keretcsomagját.

Kiút lehet-e, ha kukoricát tankolunk? 

2008 első felében a bioüzemanyagok sokoldalú kritika célpontjaivá váltak egy olyan időszakban, ahol az energiabiztonság és -függetlenség szempontja felértékelődött. Noha az erősödő kritikai hullám azt a látszatot keltheti, hogy a - főként az élelmiszer-alapanyagokból készült első generációs - bioüzemanyagok felett "eljárt az idő", s más alternatív energiaforrásokra kell támaszkodnunk, rövid és középtávon a bioüzemanyag termelése Magyarország számára jelentős gazdasági növekedési potenciállal kecsegtet - tartalmazza a Political Capital Kockázatelőrejelző Divíziója és a Green Capital környezetpolitikai tanácsadó intézet által közösen elkészített Magyarország hosszú távú bioüzemanyag-stratégiájára vonatkozó elemzése és javaslatcsomagja.

Mindenkinek ad munkát a klímaváltozás 

A felívelőben lévő "zöld" gazdaság új munkahelyek millióit teremti világszerte a következő években, Németországban 2030-ra több embernek ad állást a környezetvédelem, mint a nehézipar, a gép- és autógyártás - derül ki az ENSZ munkaügyi szervezete, az ILO legújabb tanulmányából.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Klímablog

Nem szabadulunk az energiaárak emelkedésének rémétől

Nem szabadulunk az energiaárak emelkedésének rémétől  

A fogyasztók kétharmada tudja, hogy miként állhatna át zöld energiára, csak éppen nem akar több pénzt vagy időt szánni erre.

Infokom

Jött egy jóslat: ezek várhatók a kiberbiztonságban 2024-ben

Jött egy jóslat: ezek várhatók a kiberbiztonságban 2024-ben 

Napjainkban rendkívül lendületes technológiai fejlődésnek lehetünk szemtanúi, és ez különösen nagy hatással van a kiberbiztonság területére.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo