Kegyvesztett lett a bioüzemanyag

A tudósok körében évek óta erősödött a konszenzus, hogy a bioüzemanyag nemcsak azért nem segít egy fenntarthatóbb életvitel kialakításában, mert elvonja az élelmiszeripartól a növényeket, de azért sem, mert az úgynevezett ”közvetett talajhasználata” erdőségek pusztításához járul hozzá, amennyiben azok helyébe agrárültetvényeket telepítenek. Júliusban az Európai Parlament ökológiai szakbizottsága elfogadta ezt a nézetet. Többé nem fogja felpörgetni az etanolszektort a törvényileg előírt gyártási volumen.

Drágább lesz a bioüzemanyag - Kép: SXC

Várhatóan szeptemberben terjesztik a Parlament teljes plénuma elé a kérdést. Ha ott is megszavazzák a bioetanol tulajdonképpeni leminősítését, ennek fényében szinte biztosan búcsút mondhatnak a gazdák a busás állami támogatásoknak (legfeljebb annak gyérebb verziója maradhat érvényben). Az új javaslat már csak 5,5 százalékban szabná meg az üzemanyagokban előírt kötelező etanol-hányadot (a 2008-ban bevezetett, 2020-ig elérendő 10 % helyett).

A kérdést azonban nem fogják ilyen egyszerűen rendezni a tagországok, hiszen nagy a megosztottság, az etanol-termelő államok nyilvánvalóan újfent a régi rendszer megőrzése mellett fognak kardoskodni. Mint tették eddig is.

Eközben az Egyesült Államokban is szorongatják a szektort. Egy fellebbviteli bíróság nemrég kimondta, hogy az etanolgyártók is a légszennyezést szabályozó szövetségi törvények hatálya alá tartoznak, annak dacára, hogy a Környezetvédelmi Ügynökség (EPA) 2011-ben 3 évre mentességet adott az ilyen üzemeknek (valamint a famegmunkáló- és papírgyáraknak).

Az érintettek azért kapták meg az ideiglenes mentességet az EPA-tól, mert az állami szerv további tudományos vizsgálatokat akart végeztetni a növények égetése és az üvegházhatás kapcsolatáról. Amikor a zöldek nem értenek egyet valamely EPA-rendelettel, rendszerint feljelentik az ügynökséget a bíróságon – így működik az amerikai demokrácia. E peres ügy folyományaként adott nekik igazat a bíróság.

A hazai bioetanol gyártás létkérdés a mezőgazdaságnak

A magyar mezőgazdaságban újra munkahelyeket teremtő bioetanol gyártás társtermékei valódi megoldást jelenthetnek a takarmányimport csökkentésében. A bioetanol iparág vezető képviselői a bioetanol adókedvezményének fenntartására és növelésére ösztönzik a mindenkori magyar kormányt, annak érdekében, hogy a hazai gyártású zöld üzemanyagra támaszkodva csökkenthető legyen hazánk kőolajimport függősége.

Átértékelt etanol
  • Az Európában 16,7 milliárd dollár éves volumenű bioüzemanyag-szektor kétharmadát a biodízel gyártása alkotja.
  • A közvetett földhasználatról szóló, az elmúlt 2-3 évben a bioetanol ökológiai értékét lényegesen átértékelő megállapításokat az Európai Bizottság saját kutatóintézete (Joint Research Center) is megerősítette idén. Elsősorban a repcéből készült etanollal voltak fenntartásaik, mondván a hagyományos fosszilis üzemanyagokhoz mérten ugyan kisebb az ÜHG-kibocsátása, ám az így előálló emisszió-megtakarítás túl csekély ahhoz a légszennyezéshez képest, amit az erdőirtás révén okoz. (A kivágott fákból a levegőbe áramlik a megkötött széndioxid.)
  • A cukor- és gabonafélékből készült bioetanolnak a járművek kipufogócsövénél kisebb a karbonvonzata, mint a zöldségolajokból készült bioüzemanyagnak (pl. repceolaj, pálmaolja, szójaolaj).
Forrás: Reuters

Véleményvezér

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.
Jó hír, mégsem pusztul el a világ

Jó hír, mégsem pusztul el a világ 

Sokan úgy gondolják, hogy addig létezik a világ, amíg vannak méhek.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo