Etanol cikkek

hirdetés

Erdőirtással jár, ha a repülőgépek bioetanollal működnek

Erdőirtással jár, ha a repülőgépek bioetanollal működnek 

Három Angliának megfelelő területen kellene kiírtani az erdőket, hogy elegendő etanolnövényt termesszenek a légitársaságok szövetsége által javasolt bioetanolprogram kivitelezésére. 2025-re évi 5 millió tonnára növelnék a bioetanol arányát a személyszállító repülőgépek üzemanyagfogyasztásában a tagvállalatok.
Rekordnagyságú a tengeri halálzóna: az etanolgyártás az oka

Rekordnagyságú a tengeri halálzóna: az etanolgyártás az oka 

Eddig soha nem látott méretűre nőtt a Mexikói-öbölben lévő "halálzóna", mely olyan elsavasodott terület a tengervízben, ahol semmilyen élőlény nem marad életben, s ezért nem tudja felszívni a légkörből a széndioxidot sem. Így törik meg a karbonciklus, súlyosbítva a levegő szennyezettségét, az üvegházhatást és a klímaváltozást.
Etanolhívő terminátor és klímaszkeptikus elnökjelölt

Etanolhívő terminátor és klímaszkeptikus elnökjelölt 

A 69 éves Schwarzenegger etanolt és hidrogént tankol óriási terepjáróiba. A filmsztárból kormányzóvá lett, majd újra színésszé visszavedlett terminátor-gubernátor nem válik meg hatalmas Hummerjétől. Sarkozy pedig az elnökségre gyúr, és klímát ignorál.
Clinton kóstolgatja az etanolt

Clinton kóstolgatja az etanolt 

A bioüzemanyag-gyártás folyókat szennyez el, az üzemekből kiáramló ipari szennyvíz a Mexikói-öbölben oxigénmentes „halálzónát” hozott létre. Hillary Clinton a kaliforniai törvényhozáshoz fordult tanácsért, hogyan alakítsa át az etanolszabályozást.
Nem veszi el a szánktól a falatot a bioetanol

Nem veszi el a szánktól a falatot a bioetanol 

Az elmúlt években nagy vita folyt arról, hogy a kormányok hagyjanak-e fel a bioetanolarány törvényi előírásával, mert ezzel elveszik az élelmiszerpiacról az erőforrásokat. Az etanol ugyanis élelmiszernövényekből készül. A legújabb szakértői vélemények megcáfolják e nézeteket.
hirdetés
Több etanolért lobbiznak, hiába éheznek miatta

Több etanolért lobbiznak, hiába éheznek miatta 

Hiába ismerte fel az Európai Bizottság, hogy az élelmiszernövények felhasználása a bioüzemanyag-gyártásban veszélyezteti az élelmezést és a környezetet is, az uniós tagországok mégis ellenzik arányának csökkentését az üzemanyagban.
Kegyvesztett lett a bioüzemanyag

Kegyvesztett lett a bioüzemanyag 

A tudósok körében évek óta erősödött a konszenzus, hogy a bioüzemanyag nemcsak azért nem segít egy fenntarthatóbb életvitel kialakításában, mert elvonja az élelmiszeripartól a növényeket, de azért sem, mert az úgynevezett ”közvetett talajhasználata” erdőségek pusztításához járul hozzá, amennyiben azok helyébe agrárültetvényeket telepítenek. Júliusban az Európai Parlament ökológiai szakbizottsága elfogadta ezt a nézetet. Többé nem fogja felpörgetni az etanolszektort a törvényileg előírt gyártási volumen.
Még öt évig olcsóbb lehet a bioüzemanyag

Még öt évig olcsóbb lehet a bioüzemanyag 

A benzinnél kisebb jövedéki adómértékkel 2018-ig forgalmazható az E85 jelű, 85 százalékban bioetanolt tartalmazó üzemanyag Magyarországon.
2020-ig nem csökken az agrártámogatás

2020-ig nem csökken az agrártámogatás 

Környezetkímélőbb mezőgazdálkodási módszereket fog támogatni az EU, jelentették be Brüsszelben. Évek óta tart a vita a bioetanol ökológiai nyomának megállapításáról. Úgy tűnik némileg kiesik a pikszisből a becsültnél nagyobb valós ökológiai terhelést jelentő üzemanyagfajta. És ezzel a támogatási körből is.
Mégsem kell lemondanunk az olcsó bioetanolról?

Mégsem kell lemondanunk az olcsó bioetanolról? 

A legújabb vizsgálatok azt tanúsítják, a bioüzemanyag-gyártás káros a természeti környezetre. Az EU ezért válaszút elé ért, hogy továbbra is támogassa-e a termelést. Az illetékesek úgy nyilatkoztak, megvédik a 13 milliárd eurós iparág érdekeit, ami jelentős részét teszi ki a nagyobb , 17 milliárdos eurós szektornak. Le kellene számolnunk azzal az álommal, hogy az alacsony karbontartalmú közúti közlekedés bioetanollal oldjuk meg?
hirdetés

Betiltaná az EU az erősen szennyező üzemanyagokat 

Az USA-ból behozott etanol után a Kanadából érkező bioüzemanyagra is importadót vetne ki az EU, mivel elharapózott a vámok alól történő kibújás. Az erősen szennyező üzemanyagok használatát is betilthatja az EU egy tervezett szigorítással.

Mégsem tankol alternatív üzemanyagot a hadsereg 

Az amerikai haderők vezetése egy ideig kacérkodott azzal a stratégiával, hogy alternatív energiaforrásokra váltson a fosszilis erőforrások helyett. Nemcsak azért, mert károsak a környezetre, hanem mert veszélyes küldetés eljuttatni a gyúlékony üzemanyagot az afganisztáni harcmezőkre. Egy új vizsgálat azonban sikertelennek és haszontalannak ítélte az alternatív forrásokkal való kísérletezést.

Német etanol-gondok: 5-6 év múlva tönremegy a motor? 

A német kormány csúcstalálkozóra hívta az olajipari és autóipari vállalatok képviselőit. A "benzincsúcson" az úgynevezett "E10" bio-üzemanyag keverék értékesítési kríziséből kívánják megkeresni a kivezető utat.

Energiahatékonyabb lesz az etanol-gyártás? 

Az etanol-gyártás fejlődésének új tendenciája, hogy fotoszintézissel próbálnak folyékony szénhidrogént előállítani. A sok fejlesztőcég egyike olyan genetikailag módosított baktériumot használ, mely a napfényt és a CO2-t alakítja az üzemanyagok alkotóelemévé, kikerülve több energiaigényes és drága fázist a bioüzemanyag-előállításban.

Titkolta az EU az etanol káros környezeti hatásait! 

Világszerte több mint 40 állam kötelezi törvényben etanol-gyártásra a gazdaságot. Az Unió etanol-politikája azonban nem kívánatos mellékhatásokkal járhat, derült ki az Európai Bizottság által eltitkolt anyagokból. Az EB 1,5 milliárd tonna üvegházgáz-kibocsátásról hallgatott, ami az európai etanol-gyártás következményeként kerülne a légkörbe évente. Ez a mennyiség egyenlő Oroszország és India éves emissziójával.

Elfogyhat az etanol (adó)előnye 

Az év végén lejár a megújuló energiaforrásokra vonatkozó adókedvezmény-program, amelynek két éves meghosszabbítására javaslatot nyújtott be Washington állam demokrata szenátora, Maria Cantwell. Az évtizedes gyakorlatot folytatva- a nap-, szél- és geotermális energiák valószínűleg továbbra is részesülnek majd adókedvezményben, de az etanol-gyártás már aligha. Miért?

Bioetanol: áldás a környezetnek, átok az élelmezésnek 

A szakértők számára már nyilvánvalóvá vált, hogy a bioüzemanyag-termelésnek népesség- és élelmezés-etikai vonatkozásai is vannak. Amikor a 6,5 milliárd lélekszámú emberiségből egymilliárd éhezik, gépjármű-meghajtásra fordítani a földek termését nem a legjobb megoldás.

Bioalga-üzem létesülhet Magyarországon 

Korunk nagy technológiai kihívása megtalálni azokat a megújuló energiahordozókat, amelyekből a leghatékonyabban állítható elő bioüzemanyag. Több "fronton" is folyik kutatás, lehetséges, hogy a bioalga lesz az egyik befutó. Algakutatási centrum és Európában újszerű bioalga üzem létrehozásáról írt alá szándéknyilatkozatot nemrég a Green Capital, a Győri Szeszgyár és az INTELCOM Mérnöki Kft.

Üzemanyagot napraforgóból! 

10,5 millió dolláros büdzséjű, új kutatási program foglalkozik a napraforgók géntérképével. A Van Gogh által művészi halhatatlanságba repített, sárga szirmú növények sokkal többre képesek, mint a ropogtatnivaló "szotyi" produkálására. Elvégre a napraforgó-növénycsalád 24 000 különféle fajból áll.

Lemond a bioüzemanyagokról az EU? 

"Az autókban felhasznált bioetanolnak és más zöld üzemanyagoknak szándékolatlan mellékhatásai lehetnek a trópusi őserdőkre és vizes területekre nézve", állítják az EU új jelentései. Még nem világos, ebből hivatalos állásfoglaláshoz is eljut-e az Európai Bizottság, és az pontosan hogyan érintené-e a lehetséges bioetanol-támogatásokat?

Káros a környezetre Obama bioüzemanyag-programja? 

Vajon stratégiailag bakot lőtt az Obama-adminisztráció azzal, hogy hosszú távon a bioetanol-előállítás növelése mellett tette le a voksát februárban? Az amerikai környezetvédelmi hatóság (EPA) új szabályozásai a gyártási volumen növelését célozzák meg és teszik lehetővé: még több kukorica és más magvas termény kerül az üzemanyagtankba a konyha helyett. Környezetvédő csoportok azonban az amerikai termőföld egyoldalú kimerítésétől és a légszennyezés növekedésétől tartanak, jelentette a Reuters.

Etanolt és gázt a fővárosban érdemes tankolni 

Változatlanul marad az üzemanyagok ára ezen a héten a hazai töltőállomásokon - értesült piaci forrásból a holtankoljak.hu üzemanyagár-összehasonlító portál. Így a benzin országos átlagos ára 266,70 forint marad, míg a gázolajé mintegy tíz forinttal olcsóbb, 257,30 áron tankolható.

Kiút lehet-e, ha kukoricát tankolunk? 

2008 első felében a bioüzemanyagok sokoldalú kritika célpontjaivá váltak egy olyan időszakban, ahol az energiabiztonság és -függetlenség szempontja felértékelődött. Noha az erősödő kritikai hullám azt a látszatot keltheti, hogy a - főként az élelmiszer-alapanyagokból készült első generációs - bioüzemanyagok felett "eljárt az idő", s más alternatív energiaforrásokra kell támaszkodnunk, rövid és középtávon a bioüzemanyag termelése Magyarország számára jelentős gazdasági növekedési potenciállal kecsegtet - tartalmazza a Political Capital Kockázatelőrejelző Divíziója és a Green Capital környezetpolitikai tanácsadó intézet által közösen elkészített Magyarország hosszú távú bioüzemanyag-stratégiájára vonatkozó elemzése és javaslatcsomagja.

A szolid alkoholista Volvo 

Sok más gyártóhoz hasonlóan a Volvo is komolyan veszi a környezetvédelmet. Az S40 elegáns, minden igényt kielégítő limuzin, melynek bioetanolos változatát egy jól felszerelt középkategóriás autó árán bárki megvásárolhatja.
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hirdetés
Megér az egészsége napi egy kávé árát?

Megér az egészsége napi egy kávé árát? 

Az egészség az egyik, ha nem a legfontosabb magánvagyonunk, a legtöbben azonban ezt nem mérik fel időben és csak kevesen gondolnak arra, hogy az egészségükre is biztosítást kössenek.

Költségkímélés

Ilyet se nagyon láttunk: rekordösszegű károkat okoztak az idei viharok

Ilyet se nagyon láttunk: rekordösszegű károkat okoztak az idei viharok 

Az Allianz Hungáriához az év első 8 hónapjában közel 35 ezer lakóingatlannal kapcsolatos kárbejelentés érkezett.

Jogi kisokos

Bizonytalanok a vállalatok a mesterséges intelligencia szabályozása miatt

Bizonytalanok a vállalatok a mesterséges intelligencia szabályozása miatt  

Globális elemzés keretében mérte fel a mesterséges intelligencia (AI) nemzetközi megítélését, vállalati alkalmazását.

Cégblog

Zsinórban harmadszor nyerte az Országgyűlés a Csúcs Kupát

Zsinórban harmadszor nyerte az Országgyűlés a Csúcs Kupát 

A Csúcs Kupa kispályás közéleti labdarúgó tornáján vett részt a Magyar Színészválogatott, a Magyar Újságírók Válogatott, a Magyar Országgyűlés Labdarúgó Válogatottja, és az Üzletemberek csapata.

Klímablog

Nehéz helyzetben vannak a cégek, háttérbe szorul a fenntarthatóság kérdése

Nehéz helyzetben vannak a cégek, háttérbe szorul a fenntarthatóság kérdése  

Az Európai Unió 2050-re kitűzött klímasemlegességi célját a hazai vállalatok közül egyre többen ismerik, de elsősorban nehézségként, nem pedig lehetőségként tekintenek rá.

Társadalom

Orosz drónok hatoltak be a román légtérbe

Orosz drónok hatoltak be a román légtérbe 

Ukrajnai háború - Lehetséges légtérsértést észleltek a román radarok.

Infokom

Bizonytalanok a vállalatok a mesterséges intelligencia szabályozása miatt

Bizonytalanok a vállalatok a mesterséges intelligencia szabályozása miatt  

Globális elemzés keretében mérte fel a mesterséges intelligencia (AI) nemzetközi megítélését, vállalati alkalmazását.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo