Etanolhívő terminátor és klímaszkeptikus elnökjelölt

A 69 éves Schwarzenegger etanolt és hidrogént tankol óriási terepjáróiba. A filmsztárból kormányzóvá lett, majd újra színésszé visszavedlett terminátor-gubernátor nem válik meg hatalmas Hummerjétől. Sarkozy pedig az elnökségre gyúr, és klímát ignorál.

Arnold Schwarzenegger terebélyes ember, és szeret terebélyes autókon furikázni. Több Hummerrel is rendelkezik, s a hírek szerint több gigaterepjáróját is átalakíttatta már környezetbarát járművé. „Még mindig kocsikázom a Hummerjeimmel, de most már hidrogénnel és bioüzemanyaggal működnek. Üzennünk kell, hogy fenntarthatjuk a korábbi életmódunkat, csak éppen tisztább technológiákkal” – mondta az RTV6-nak.

A korábbi Mr. Universe azt is elárulta, hogy a természethez fűződő kapcsolata még hazájában, Ausztriában alakult ki. „Családi házban nőttem fel, és tudtuk, hogy mi a fenntarthatóság, jóval azelőtt, hogy az divatossá vált volna. Csak mi szükségszerűségnek hívtuk. Nem voltak videojátékaink, nem volt televíziónk, iPhonunk. Csak a hegyek, a kastélyok, a várromok és a gyönyörű folyók. Amikor Kalifornia kormányzója lettem, akkor is megőrződött bennem a természet szeretete.”

Szereti a nagy autókat és a nagy gyűrűket
(fotó: flickr)t

A Huffington Postnak ezt mesélte Schwarzenegger: „Amikor kisfiú voltam Ausztriában, csak arra tudtam gondolni, hogy Amerikába költözök, a világ legnagyobb testépítőjévé válok, dollármilliókat keresek, és akcióhős leszek. Az álmom valóra vált. Fiatalon a zöld energia nem volt benne a szókészletemben. Ki gondolta volna hát, hogy a legnagyobb teljesítményem a való világban az lesz, hogy a zöld energiákért küzdök?” Schwarzenegger ugyanis Kalifornia kormányzójaként klímavédelmi törvénycsomagot alkotott.

A legrosszabbra kell felkészülnünk
A gazdasági és politikai szereplők hajlamosak alábecsülni a globális felmelegedés okozta veszélyeket, pedig komoly fenyegetést jelentenek – derül ki egy friss brit–kínai jelentésből, amelyet a BBC idéz. Eszerint a lehető legrosszabbra kell felkészülnünk, mert a jelenlegi tendenciák szerint a klímaváltozás még a fejlett országokat is destabilizálhatja.
Sarkozy szerint nem mi okozzuk a klímaváltozást

Az egykori francia államfő, Nicolas Sarkozy, aki egyre nyíltabb jeleit adja annak, hogy visszatérésre játszik a politikai színtéren, a minap azt mondta egy késő esti tévéműsorban, hogy a globális túlnépesedés nagyobb probléma, mint a globális felmelegedés. Utóbbi ugyan „nagyon komoly kihívás”, ő mégsem a klímapolitikát tartja kulcsfontosságúnak az élhető jövő megalapozásában, hanem a népszaporulat problémájának kezelését. „A környezetrombolás elsődleges oka az emberek létszáma.”

Ami elvileg azt jelenti, hogy a túlzott fogyasztásunk és szemetelésünk felelős az ökológiai károkért (mert túl sokan vagyunk), de a civilizációnk szén-dioxid-emissziója által turbóra járatott üvegházhatás nem. A jobbközép párt, a Les Republicains elnökjelöltségéért versenybe szálló 61 éves politikus a tévéműsor előtt néhány nappal egy hetilapnak adott interjújában úgy fogalmazott: „Csak az ember lehet olyan arrogáns, hogy azt higgye, ő okozza az éghajlat megváltozását.” Ennek hallatán ellenfele, Alain Juppe korábbi miniszterelnök azt mondta, Sarkozy nem hajlandó elfogadni a valóságot. A politikus egyébként nem áll egyedül a véleményével: az ausztrálok 17 százaléka hiszi, hogy a klímaváltozás csak kamu.

A klímaváltozás csak egy nagy összeesküvés?
Ausztráliának példát kellene vennie az Európai Uniót elhagyó Nagy-Britanniáról, és ki kellene lépnie az ENSZ-ből az ország egy újonnan megválasztott szenátora szerint, aki szerint az egész klímaváltozás csak a bankárok nagy összeesküvése.

Véleményvezér

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.
Jó hír, mégsem pusztul el a világ

Jó hír, mégsem pusztul el a világ 

Sokan úgy gondolják, hogy addig létezik a világ, amíg vannak méhek.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo