A klímatudósok és az olajlobbi is támadja a bioetanolt

Sosem értenek egyet a klímatudósok és az olajlobbi, de ebben az egy kérdésben igen. A bioüzemanyagok nemhogy csökkentik a környezetszennyezést a fosszilis üzemanyagokhoz képest, de magasabb az ÜHG-vonzatuk. A tudósok mellett a Big Oilként és Big Cornként becézett érdekcsoportok is felemelték szavukat. Mindenki más-más okból.

Nagy felhördülést váltott ki az amerikai Környezetvédelmi Hatóság (EPA) májusban közzétett új bioetanol-szabályozása. A törvénnyel kapcsolatos társadalmi egyeztetés júliusban zárult. A polgárok és vállalkozások hozzászólása a tervezett szabályokhoz megszokott dolog Amerikában. Az illetékes hatóság ezeket a véleményeket értelmezi, összegzi és akár módosíthat is a hallottak-olvasottak tükrében a törvényen.

(képek: freeimages.com)

Az Obama-adminisztráció -az EU-tól eltérően- éveken át késlekedett a 2005 óta érvényben lévő, üzemanyagba kevert bioetanol-arány-szabályozás felülvizsgálásával, melyre 2007-ben a kongresszus is felszólította a szervezetet. A Bush-éra utolsó előtti évében a diskurzus arról szólt, hogy Amerika olajfüggőségét csökkenteni kell, hogy ne kelljen labilis politikájú közel-keleti országokkal vesződnie a kőolajbeszerzésekért. A július végi szenátusi meghallgatáson a politikusok hangot is adtak ennek. (A törvény egyébként a következő alig 2 évre vonatkozik, mivel utána új személy foglalja el az elnöki széket az ovális irodában.)

Ellenérvek

A bioetanolgyártásra termesztett élelmiszernövényeket az élelmiszeripar elől vonják el, s a kínálat szűkölése értelemszerűen emeli az élelmiszerárakat, aminek az alsó- és középosztálybeli családok látják a leginkább kárát. És azok a költségvetések, melyeket nem kormányzati szervezeteknél harmadik világba juttatott segélyszállítmányokra fordítanak.

Kép:freeimages.com

A kukoricatermelők, a Big Corn, azt nehezményezik, hogy a törvény nem igényel elég kukoricát tőlük.

Az olajlobbi azt, hogy a bioetanol az ő fosszilis üzemanyagaik piaci tortáját dézsmálja meg. Szakszerűbb érvük is van: az autóvezetők tulajdonképpen vesztenek a bioetanollal, mert az ezzel kevert üzemanyag nem elég hatékony -kevesebb kilométert lehet vele menni-, így többször kell tankolniuk. Az olajcégek szerint az EPA új szabályozása túllépi az úgynevezett "keverék falat", vagyis azt az arányt, aminek megvalósításához már infrastrukturális változásokra van szükség a szektorban. (Az EPA az E15 és az E85 elterjedését szorgalmazza, előbbi 15, utóbbi 85 %-ban tartalmaz bioetanolt.)

A Reuters szerint az American Petroleum Institute képviselője, Bob Greco azt is felvetette, hogy a fogyasztók már nem szeretik az etanolt, mert az E85-keverék iránti kereslet stagnált 2014-ben, miközben az etanol nélküli üzemanyag eladásai nőttek.

Mekkora hányad?
A bioüzemanyag részesedése a teljes üzemanyagfogyasztásból.
Globál 2009: 1 %
EU 2014: 2,5 %
EU 2020: 20 %
USA 2009: 9 %
USA 2020: 12 %
Globál 2050: 27 %
Forrás: Reuters, The New York Times
Biomassza-dilemma

Érdekes módon csak a kisebb olajcégek küldtek be ellenvéleményeket, a nagy multik nem. A BP 2009-ben még olyan kísérleteket folytatott Louisianában, melyek a cukornádból készült etanolt próbálták hatékonyabbá tenni.

A 2000-es évek végén többször emlegetett panasz, hogy a bioüzemanyagtól korrodálódnak a csövek az autóban most nem hangzott el a vitában.

78 tudós írta alá az EPA 2014-ben kiadott memoranduma ellen tiltakozó nyilatkozatot, mely tulajdonképpen bátorítja az erdők kivágását, hogy energiát állítsanak elő belőle. (Itt a fatörmelékből készülő üzemanyagról van szó.) A tudósok szerint az erdők ilyetén eltüntetése nem ÜHG-kibocsátás nélküli (carbon-free) tevékenység. Egyrészt mert a kivágott fák visszaadják a légkörnek a bennük megkötött széndioxidot, másrészt időbe telik, míg a pótlásukra visszanő egy másik erdő, amely nem tud annyi ÜHG-t megkötni, mint a korábbi vegetáció.

Magyarán a fa-alapú bioetanol termelése csökkenti a természet karbon-megkötési kapacitását. A termőföldet nem szabadna a bioenergiának átengedni. 2014-ben az Intergovernmental Panel on Climate Change jelentése azzal számolt: ahhoz, hogy 2 Celsius fokban maximáljuk a globális felmelegedést, a bioüzemanyagoknak 250-350 exajoul energiát kell adniuk a világgazdaságnak évente.

Ma az emberi civilizáció évi 600 exajoult fogyaszt el. Ebből a biomassza 220 exajoullal részesedik jelenleg.

A The New York Times azonban André Faaij szakértőt is idézte, aki a European Environmental Agency részéről úgy vélte, teljességgel lehetséges, hogy a Föld ellásson 35 milliárd embert (jelenleg 7 milliárdan vagyunk), ha a fejlődő országok agráriumának fejlettségi szintjét és terméshozamát felhoznák a nyugati világ szintjére. Ha ez megvalósul, akkor szerinte Mozambik például egész Afrikát el tudná látni élelmiszernövényekkel, ha mezőgazdaságának termelékenysége elérné Hollandiáét.

A Princeton University és a World Resources Institute kutatója, Timothy Searchinger úgy fogalmazott: "Mivel a világnak a talaj minden termékéből 70%-kal többet kell előállítania -vetőmagból, füvekből, fából- 2050-re, nem marad fölös tér a bioenergiának. E célok eléréséhez van szükség a terméshozam emelésére, s a földterületek megfelelőbb kihasználására." (A tudósok évek óta mondják azt is, hogy a bioetanol közvetetten az erdők pusztításához is hozzájárul.)

Megakadt fejlődés
A Biotechnology Industry Organization szerint az EPA késlekedése az elmúlt 2 évben $13,7 milliárd dollárnyi tőkét jegelt, mivel világos törvényi útmutatás híján ezek a pénzek nem mozdultak rá az ágazati fejlesztésekre.
Amerikában máig a kukoricából előállított etanol jelenti a piacra dobott bioüzemanyag-mennyiség nagy részét, a növényi szárakból és állati hulladékból készülő üzemanyagnak csak elenyésző részben sikerült piacot hódítania.

Véleményvezér

Ilyen se volt még, nyilvános hirdetésben keresnek számlahamisítót

Ilyen se volt még, nyilvános hirdetésben keresnek számlahamisítót 

A magas adók miatt a csalók kánaánja Magyarország. A világrekorder áfa nagyon vonzó alternatíva a törvénykerülőknek.
Lecsúsztunk a második helyről, de azért még mindig dobogón vagyunk az inflációt tekintve

Lecsúsztunk a második helyről, de azért még mindig dobogón vagyunk az inflációt tekintve 

A világ legfejlettebb országainak inflációs listáján Törökország után megelőzött minket Kolumbia is. Az unióban azért őrizzük az első helyünket.
Hadházy Ákos pert nyert Müller Cecília ellen

Hadházy Ákos pert nyert Müller Cecília ellen 

Nyunyóka feltalálója megalázó vereséget szenvedett. Nem rágalmazás azt mondani róla, hogy visszaélt hivatali hatalmával.
Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba

Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba 

A kormány 12 éve hirdette meg családbarát programját. Sok eredmény nem látszik.
10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán

10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán 

Elképesztő kórházi fényképet közölt egy Facebook tag. Reméljük csak rémhír, vagy hamisítvány, de nem annak tűnik.
Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában

Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában 

Ausztriában jószerivel nem található olyan vendéglátóhely, ahol ne hallhatnánk magyar szót. A kormányzati sikerjelentések ellenére ismét nő a külföldön dolgozó magyarok száma.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo