Bioetanol cikkek


Létezik olyan benzines autó, ami környezetbarátságban képes konkurálni az elektromos autókkal

Létezik olyan benzines autó, ami környezetbarátságban képes konkurálni az elektromos autókkal 

Ugyanakkora üvegházhatású gázkibocsátás kapcsolódik a 85 százalék megújuló bioetanol-tartalmú E85 üzemanyagot használó plug-in hibrid és a tisztán elektromos autókhoz a járművek és az akkumulátor teljes életciklusát vizsgálva – mutatnak rá egy friss 2022-es francia kutatás eredményeire a Pannonia Bio szakértői.
Mustármagolajtól lesz zöldebb a légiközlekedés és a mezőgazdálkodás

Mustármagolajtól lesz zöldebb a légiközlekedés és a mezőgazdálkodás 

Az etiópiai mustárból bioüzemanyagot lehet készíteni, s emellett segít abban is, hogy ne erodálódjon a termőföld. A Qantas már használja a mustármag-alapú üzemanyagot egyik transzkontinentális járatán.
Erdőirtással jár, ha a repülőgépek bioetanollal működnek

Erdőirtással jár, ha a repülőgépek bioetanollal működnek 

Három Angliának megfelelő területen kellene kiírtani az erdőket, hogy elegendő etanolnövényt termesszenek a légitársaságok szövetsége által javasolt bioetanolprogram kivitelezésére. 2025-re évi 5 millió tonnára növelnék a bioetanol arányát a személyszállító repülőgépek üzemanyagfogyasztásában a tagvállalatok.
Nem veszi el a szánktól a falatot a bioetanol

Nem veszi el a szánktól a falatot a bioetanol 

Az elmúlt években nagy vita folyt arról, hogy a kormányok hagyjanak-e fel a bioetanolarány törvényi előírásával, mert ezzel elveszik az élelmiszerpiacról az erőforrásokat. Az etanol ugyanis élelmiszernövényekből készül. A legújabb szakértői vélemények megcáfolják e nézeteket.
Olcsóbb lehet a bioüzemanyag

Olcsóbb lehet a bioüzemanyag 

Az első generációs etanolfajták növényekből készültek, a második generációs bioüzemanyagokban viszont baktériumokat fognak munkára a tudósok, hogy ezek a mikroorganizmusok állítsák elő a járművek meghajtásához szükséges növényi olajat.
A klímatudósok és az olajlobbi is támadja a bioetanolt

A klímatudósok és az olajlobbi is támadja a bioetanolt 

Sosem értenek egyet a klímatudósok és az olajlobbi, de ebben az egy kérdésben igen. A bioüzemanyagok nemhogy csökkentik a környezetszennyezést a fosszilis üzemanyagokhoz képest, de magasabb az ÜHG-vonzatuk. A tudósok mellett a Big Oilként és Big Cornként becézett érdekcsoportok is felemelték szavukat. Mindenki más-más okból.
Trükköznek a bioetanollal?

Trükköznek a bioetanollal? 

Az európai bioetanol-termelők panaszt tettek az USA ellen a Norvégián keresztül történő behozatal miatt. Az északi országba importált etanol mennyisége ugyanis az elmúlt egy év során megtízszereződött és messze aláássa az európai gyártók árait.
Mégsem "rosszfiú" a bioetanol?

Mégsem "rosszfiú" a bioetanol? 

Sok támadás érte mostanában az eddig az egekbe emelt bioetanolt. A Magyar Bioetanol Szövetség szerint viszont alaptalanok a vádak és szándékos félrevezetésnek köszönhető, hogy Európa elfordul ettől a tiszta üzemanyagtól.
Örülnek a büntetővámnak a magyar bioetanolosok

Örülnek a büntetővámnak a magyar bioetanolosok 

A Magyar Bioetanol Szövetség (MBSZ) üdvözli az Európa Tanács által hozott rendeletet, mely vámteherrel sújtja az Amerikai Egyesült Államokból az Európai Unióba importált bioeanolt.
A hazai bioetanol gyártás létkérdés a mezőgazdaságnak

A hazai bioetanol gyártás létkérdés a mezőgazdaságnak 

A hazai etanolipar minden érintettjének – ipari és mezőgazdasági, állattenyésztési szakemberek - részvételével rendezett konferenciát a Magyar Bioetanol Szövetség (MBSZ). A konferencián felszólaló szakmai vezetők egyetértettek abban, hogy a magyar mezőgazdaságban újra munkahelyeket teremtő bioetanol gyártás társtermékei valódi megoldást jelenthetnek a takarmányimport csökkentésében. A bioetanol iparág vezető képviselői emellett a bioetanol adókedvezményének fenntartására és növelésére ösztönzik a mindenkori magyar kormányt, annak érdekében, hogy a hazai gyártású zöld üzemanyagra támaszkodva csökkenthető legyen hazánk kőolajimport függősége.

Itt az etanol utódja: még nem kifizetődő a gyártása 

Fellendül az agrárhulladékból kivont, cellulóz-alapú üzemanyagok előállítása Amerikában: gyártóik szerint kevesebb szennyezéssel jár a termelési folyamat, ráadásul pluszenergiát juttat a villamosenergia-hálózatba.

Agrárhulladékból üzemanyagot 

A második generációs bioüzemanyagok közül az agrárhulladékból előállított cellulóz-alapú gázolaj és dízel válhat tömegtermékké elsőként.

Új klímához fejlesztett növényekkel az éhezés ellen 

900 millió ember éhezik világszerte, miközben a fejlett országokban megvásárolt ételek 30-50 %-a a szemétben végzi. Ám e pazarlás megfékezése csak az egyik lehetséges alternatíva a 2050-re 9 milliárd főre duzzadó emberiség élelmezésügyi gondjainak orvoslásában. Új, a klímaváltozás zordabb körülményeihez alkalmazkodó növények, talaj nélkül termesztett fajták, takarékosabb öntözés, gondosabb logisztikai szervezés is szükségesek az élelmek egyenlőbb elosztásához.

Óriási lehetőséget kap a magyar mezőgazdaság 

Újabb bioetanol üzemet épít Mohácson az Ethanol Europe Renewables LTD. A Baranya-megyei gyárban a tervek szerint évente több százmillió liter környezetbarát üzemanyagot állítanának elő.

Megadóztatják a bioetanolt? 

Hamis ábrándokra alapozta Brüsszel a bioüzemanyag-arányt szabályozó 2009-es törvényt. Az alapanyagaik termesztésekor előálló "közvetett földhasználat", vagyis erdőkivágás, ugyanis nagyobb mennyiségű üvegházgáz-kibocsátással jár, mint amivel kevesebb széndioxidot enged ki a járművek kipufogójánál, így önkéntelenül is szennyezőbb módja a jármű-meghajtásnak, mint ahogy azt eleinte gondolták a szakemberek. Megváltoztatja-e felismerés a támogatási politikát? 2020-ra az Unión belül 10 százalékosnak kellene lennie a megújuló üzemanyagok arányának a dízelkeverékben.

2020-ig nem csökken az agrártámogatás 

Környezetkímélőbb mezőgazdálkodási módszereket fog támogatni az EU, jelentették be Brüsszelben. Évek óta tart a vita a bioetanol ökológiai nyomának megállapításáról. Úgy tűnik némileg kiesik a pikszisből a becsültnél nagyobb valós ökológiai terhelést jelentő üzemanyagfajta. És ezzel a támogatási körből is.

Óriásberuházás készül Mohácson 

Ötvenmilliárd forintból építene óriási bioetanol-üzemet egy amerikai-ír vállalkozás Mohácson a fejlesztés ezer munkahelyet jelentene a térségben - írta az Új Dunántúli Napló.

Mégsem kell lemondanunk az olcsó bioetanolról? 

A legújabb vizsgálatok azt tanúsítják, a bioüzemanyag-gyártás káros a természeti környezetre. Az EU ezért válaszút elé ért, hogy továbbra is támogassa-e a termelést. Az illetékesek úgy nyilatkoztak, megvédik a 13 milliárd eurós iparág érdekeit, ami jelentős részét teszi ki a nagyobb , 17 milliárdos eurós szektornak. Le kellene számolnunk azzal az álommal, hogy az alacsony karbontartalmú közúti közlekedés bioetanollal oldjuk meg?

Búcsút mondhatunk a magyar bioetanolnak? 

A bioetanol jövedéki adójának literenként 40 forintban történő megállapítására a jövedéki adótörvényhez benyújtott módosító javaslat elfogadása ellehetetleníti a magyarországi bioetanol-gyártást és forgalmazást Magyar Bioetanol Szövetség szerint.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Költségkímélés

Hol kerül a legtöbbe az albérlet a fizetések arányában?

Hol kerül a legtöbbe az albérlet a fizetések arányában? 

Budapesten a február közepén kiadó lakások átlagos bérleti díja a múlt évi fővárosi bruttó átlagfizetés 37 százalékából jönne ki. 

Klímablog

Zöld hitelhez juthatnak magyar cégek

Zöld hitelhez juthatnak magyar cégek  

Az Európai Beruházási Bank és a Deutsche Leasing kedvező hitellel segíti a kkv-k zöld átátállását.

Gazdaság

Még hat évig lesznek drágábbak az elektromos autók, mint a hagyományosak

Még hat évig lesznek drágábbak az elektromos autók, mint a hagyományosak 

A fogyasztói élmény és a színvonalas szoftveres támogatás is fontos szempont lett a vásárlók körében a KPMG kutatása szerint.

Infokom

Jött egy jóslat: ezek várhatók a kiberbiztonságban 2024-ben

Jött egy jóslat: ezek várhatók a kiberbiztonságban 2024-ben 

Napjainkban rendkívül lendületes technológiai fejlődésnek lehetünk szemtanúi, és ez különösen nagy hatással van a kiberbiztonság területére.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo