Mégsem "rosszfiú" a bioetanol?

Sok támadás érte mostanában az eddig az egekbe emelt bioetanolt. A Magyar Bioetanol Szövetség szerint viszont alaptalanok a vádak és szándékos félrevezetésnek köszönhető, hogy Európa elfordul ettől a tiszta üzemanyagtól.

Kép:EU

A Nemzetközi Intézet a Fenntartható Fejlődésért (IISD) elismerte, hogy hibát vétettek a bioetanol állami támogatása kapcsán készített jelentéssel kapcsolatban. Ugyanakkor számos civil szervezet az intézet információira hivatkozva több alkalommal igaztalan támadást intézett a bioetanol előállítása ellen.  „Itt az ideje annak, hogy újra a bioetanol szociális, környezetvédelmi és az energiabiztonsági előnyeire helyezzük a hangsúlyt.” – hívta fel a figyelmet Héjj Demeter, a Magyar Bioetanol Szövetség elnöke.

A Nemzetközi Intézet a Fenntartható Fejlődésért (IISD) most készen áll arra, hogy felelősséget vállaljon a közvélemény bioüzemanyagokkal kapcsolatos félrevezetésért és azokért, akik a bioetanollal szembeni igaztalan támadások miatt hagytak fel a környezetbarát üzemanyag előállításával. A szervezet nyitott arra, hogy az etanolipar szereplőivel közösen keresse a klímaváltozás hatásainak csökkentésre irányuló megoldásokat.

A megújuló forrásból készülő bioetanol egy tisztán égő üzemanyag, mely hozzájárul az üvegházhatású gázok csökkentéséhez. A környezetbarát energiahordozó előállítását olyan növényekből végzik, melyeket Európában termesztenek. A bioetanol-ipar az Európai Unióban közel 70 ezer embernek ad munkát, a bioüzemanyagok előállítása jelenleg 20 milliárd euróval járul hozzá az európai GDP-növekedéséhez. Az iparágban dolgozók helyzetét nehezíti, hogy a nem kormányzati szervezetek eddig már több alkalommal félrevezették az európai közvéleményt a bioetanollal kapcsolatban.

Kegyvesztett lett a bioüzemanyag
Júliusban az Európai Parlament ökológiai szakbizottsága elfogadta azt a nézetet, hogy a bioüzemanyag nemcsak azért nem segít egy fenntarthatóbb életvitel kialakításában, mert elvonja az élelmiszeripartól a növényeket, de azért sem, mert az úgynevezett ”közvetett talajhasználata” erdőségek pusztításához járul hozzá, amennyiben azok helyébe agrárültetvényeket telepítenek. Többé nem fogja felpörgetni az etanolszektort a törvényileg előírt gyártási volumen. Várhatóan szeptemberben terjesztik a Parlament teljes plénuma elé a kérdést. Ha ott is megszavazzák a bioetanol tulajdonképpeni leminősítését, ennek fényében szinte biztosan búcsút mondhatnak a gazdák a busás állami támogatásoknak. Itt olvashat erről részletesebben.
Hamis támadások kereszttüzében

A bioüzemanyagok ellen eleinte azzal érveltek a civil szervezetek, hogy a kontinensen milliók éheznek amiatt, hogy az EU előnyben részesíti a bioetanolt. Ezt az állítást azonban egyetlen tudományos lap sem bizonyította az elmúlt évek során. Az Európai Bizottság saját jelentése szerint a bioüzemanyagok élelmiszerárakra gyakorolt hatása elhanyagolható, illetve nem olyan mértékű, mint amit a nem kormányzati szerveztek élharcosai kommunikálnak.

A megítélés változásához nem kis mértékben járult hozzá a Világbank idén elkészített kimutatása, mely szerint az élelmiszerek drágulásáért kétharmad részben az olaj árának emelkedése tehető felelőssé. A bioüzemanyagok előállítása és az élelmiszer-biztonság kéz a kézben járnak együtt.

Földspekuláció, mint igaztalan vád

A bioüzemanyagok lejáratására a második leggyakrabban hangoztatott érv a földspekuláció. Egyes civil szervezetek egyenesen odáig mentek el, hogy azt állították Afrikában Belgium-méretű területen gyártanak bioetanolt Európa számára, a helyi munkaerő bevonása nélkül. A valóság azonban az, hogy Afrikában egyetlenegy földterületet sem használnak bioetanol előállítására, ebből kifolyólag etanolt sem exportálnak Európába.

Az Európai Bizottság ebben az évben arra jutott, hogy a bioüzemanyagok földhasználattal kapcsolatos szerepe nagyon eltúlzott. A civil szervezetek által a földspekulációval és az élelmiszerbiztonsággal kapcsolatban indított kampányai az IISD információira alapozva azt sugallták, hogy a bioetanol előállítása 10 milliárd euróba kerül az európai adófizetőknek évente. Az IISD bioüzemanyagokkal kapcsolatos kutatását az ActionAid, Nestlé and Transport & Environment finanszírozta.

Szándékos félrevezetés

Az ePURE és az ahhoz tartozó tagszervezetek, így a Magyar Bioetanol Szövetség is legalább egy évig törekedett a jelentéssel és tartalommal megtöltött vita folytatására a bioetanol-ellenes szervezetekkel. A bioetanol termelők európai szervezete emellett több tucat tárgyi és módszertani tévedésre hívta fel az IISD kutatóinak figyelmét, sikertelenül - írja a szervezet közleménye. „Idővel észrevettük, hogy az IISD nem tudományos és egyáltalán nem független. Olyan eredményeket produkál, amelyeket az ügyfelei igényelnek és ezt követően az adatok manipulálásával igyekeznek saját igazukat bizonyítani.” – jegyezte meg Rob Vierhout az ePURE főtitkára.

Az ePURE szerint az ActionAid által alapított IISD jelentése korábban azt állította, hogy a brit autósoknak többet kellett fizetniük a bioetanolért, mint amit a kormányzat eredetileg megjósolt. Az állítás hamis és az európai bioetanol termelők számára elfogadhatatlan a közvélemény félrevezetése. Az IISD később ugyan elismerte, hogy hibát követett el, azonban elmulasztotta azok korrigálását a múlt héten közzétett kiegészítésben. Az intézet ugyan írásban kötelezte magát arra, hogy bevonja az ePURE-t a jövőbeni jelentéseinek elkészítésébe, azonban az elmúlt hónapok során ilyen jellegű megkeresés nem érkezett a bioetanol termelők európai szervezetéhez.

Az igaztalan kampányok hatására Európa letért a bioüzemanyagok felhasználásának útjáról, annak ellenére, hogy a megújuló energiaforrásokból előállított üzemanyagok hozzájárulhatnak a globális felmelegedés hatásainak enyhítéséhez. Ha a világon csak az olcsó energiahordozók lennének a fontosak, akkor nem érné meg támogatni a bioetanolt. Jelenleg azonban nincs olyan tudományos bizonyíték, amely kizárná a bioetanol üzemanyagként való felhasználását.

Véleményvezér

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.
Jó hír, mégsem pusztul el a világ

Jó hír, mégsem pusztul el a világ 

Sokan úgy gondolják, hogy addig létezik a világ, amíg vannak méhek.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo